Globale richtsnoeren voor het economisch beleid (2008-2010)

Het potentieel van de Europese Unie (EU) inzake stabiliteit en economische groei moet worden versterkt door de tenuitvoerlegging van aangepaste nationale beleidsmaatregelen. De Raad beveelt de lidstaten aan hun macro * en micro-economisch beleid * af te stemmen op de veranderingen van de Europese maatschappij en de internationale conjunctuurschommelingen.

BESLUIT

Aanbeveling 2008/390/EG van de Raad van 14 mei 2008 betreffende de globale richtsnoeren voor het economische beleid van de lidstaten en de Gemeenschap (2008-2010) [Publicatieblad L 137 van 27.5.2008].

SAMENVATTING

De aanbeveling betreffende de globale richtsnoeren voor het economisch beleid (GREB) stelt het kader vast voor de coördinatie van het beleid van de lidstaten van de Europese Unie (EU).

Macro-economisch beleid ter bevordering van groei en werkgelegenheid

De inachtneming van richtsnoeren 1 tot 5 moet:

Richtsnoer 6 beveelt de lidstaten van de eurozone aan hun economisch en budgettair beleid beter op elkaar af te stemmen om aldus bij te dragen tot de dynamiek en de goede werking van de eurozone. Zij zouden met name oog moeten hebben voor de duurzaamheid van hun begroting overeenkomstig het SGP en hun structurele hervormingen ter bevordering van de productiviteit en het concurrentie- en aanpassingsvermogen van de economie versneld doorvoeren. De eurozone moet ook zijn invloed en concurrentievermogen op internationaal niveau versterken.

Micro-economische hervormingen om het groeipotentieel van Europa te versterken

In overeenstemming met de Lissabonstrategie onderstrepen richtsnoeren 7 tot 11 het belang van kennis en innovatie als factoren die het concurrentievermogen, de groei en de duurzame ontwikkeling bevorderen. De lidstaten en de Gemeenschap moeten hun beleid inzake klimaat en energie verder blijven integreren, met de bedoeling de energievoorziening veilig te stellen, de beschikbaarheid van betaalbare energie te waarborgen en de klimaatverandering te bestrijden.

De door de lidstaten getroffen maatregelen moeten het mogelijk maken om:

De Europese Unie (EU) moet zichzelf aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders en arbeidskrachten. Richtsnoeren 12 tot 16 bevelen aan:

Belangrijkste begrippen

  • Macro-economisch beleid: deze term omvat de beleidsmaatregelen die geacht worden de economische factoren, zoals het niveau van de prijzen, de werkloosheid, het groeipotentieel, het bruto binnenlands product, enz. “op grote schaal” te beïnvloeden.
  • Micro-economisch beleid: deze term omvat de beleidsmaatregelen die richting geven aan de economische beslissingen van bijvoorbeeld natuurlijke en rechtspersonen.

GERELATEERDE BESLUITEN

Aanbeveling 2009/531/EG van de Raad van 25 juni 2009 inzake de actualisering voor 2009 van de globale richtsnoeren voor het economische beleid van de lidstaten en de Gemeenschap en inzake de tenuitvoerlegging van het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten [PB L 183 van 15.7.2009]. De Raad doet aanbevelingen aan de lidstaten opdat deze rekening zouden houden met de actualisering voor 2009 van de geïntegreerde richtsnoeren inzake groei en werkgelegenheid. Deze aanbevelingen zijn aangepast aan de specifieke situatie van elke lidstaat. Zij zijn opgesteld in een context waarin de economische activiteit en de werkgelegenheid dalen ten gevolge van de internationale financiële crisis.

De lidstaten moeten hun nationale hervormingsprogramma’s aanpassen en in hun jaarverslagen over de tenuitvoerlegging van deze programma’s verslag uitbrengen over de doorgevoerde wijzigingen.

Deze aanbevelingen, die zijn gedaan in het kader van de tweede cyclus (2008-2010) van de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid, werden gebundeld in één instrument. Dit instrument strekt tot herziening van de globale richtsnoeren voor het economische beleid en de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid.

See also

Laatste wijziging: 19.11.2009