Letland

1) REFERENTIES

Advies van de Commissie [COM(97) 2005 def. -Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(98) 704 def. -Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(99) 506 def. -Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2000) 706 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [SEC(2001) 1749 - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2002) 700 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2003) 675 def. - SEC (2003) 1203 -Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verdrag betreffende de toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

2) SAMENVATTING

In haar advies van juli 1997 is de Europese Commissie van mening dat Letland de hervormingen op het gebied van de consumentenbescherming moet voortzetten en dus een groot deel van de bestaande wetgeving moet wijzigen of door nieuwe wetten dient te vervangen om aan de eisen van de Europese Gemeenschap op dit gebied te voldoen. Bovendien wees zij erop dat efficiëntere institutionele structuren voor het toezicht op de toepassing van de wetgeving moeten worden opgezet.

Zij kwam echter tot de conclusie dat de overname van het acquis communautaire door Letland op de middellange termijn waarschijnlijk niet tot grote problemen zal leiden.

In het verslag van november 1998 werd geconstateerd dat bij de omzetting van het acquis op dit gebied weinig vooruitgang was geboekt. De institutionele structuren waren weliswaar verbeterd maar de inspanningen hiertoe moesten worden voortgezet.

In haar verslag van oktober 1999 wees de Commissie erop dat gestage vooruitgang was geboekt bij de harmonisatie van de wetgeving. Naast een kaderwetgeving over de bescherming van de consumentenrechten waren verschillende specifieke besluiten goedgekeurd. Verbeteringen bleven noodzakelijk wat het institutionele kader betreft.

In het verslag van oktober 2002 is naar voren gebracht dat Letland de onderhandelingen over het hoofdstuk betreffende de consumentenbescherming voorlopig heeft gesloten en niet om overgangsmaatregelen heeft gevraagd.

Het verslag van oktober 2003 bevestigt dat Letland het grootste gedeelte van het acquis communautaire op het gebied van de veiligheid, markttoezicht en consumentenorganisaties in acht neemt. Desalniettemin zijn er op deze terreinen nog wel een aantal verbeteringen nodig, met name wat betreft de nog om te zetten maatregelen die niet met veiligheid te maken hebben en de volledige toepassing van zowel deze maatregelen als de maatregelen die wel verband houden met de veiligheid.

Het toetredingsverdrag is ondertekend op 16 april 2003 en de toetreding vond plaats op 1 mei 2004.

ACQUIS COMMUNAUTAIRE

Het acquis communautaire omvat de bescherming van de economische belangen van de consument (met name regelgeving inzake misleidende reclame, prijsaanduidingen, consumentenkrediet, oneerlijke bedingen, verkoop buiten normale verkoopruimten, pakketreizen, televerkoop en timesharing), algemene productveiligheid en de sectoren cosmetica, textieletikettering en speelgoed.

De Europa-Overeenkomst voorziet in de aanpassing van de wetgeving aan die van de Gemeenschap en in samenwerking om de stelsels ter bescherming van de consument in Letland en in de Europese Gemeenschap volledig met elkaar in overeenstemming te brengen. Fase-I-maatregelen van het Witboek over de landen in Midden- en Oost-Europa en de interne markt (1995) zijn vooral gericht op verbetering van de productveiligheid, met name van cosmetica, textieletiketten en speelgoed, en op bescherming van de economische belangen van de consument, met name door maatregelen met betrekking tot misleidende reclame, consumentenkrediet, oneerlijke bedingen en prijsaanduidingen. Fase-II-maatregelen hebben betrekking op pakketreizen, verkoop buiten normale verkoopruimten en timesharing. Ook moet rekening worden gehouden met nieuwe EG-wetgeving die onlangs is goedgekeurd of binnenkort goedgekeurd zal worden (verkoop op afstand, vergelijkende reclame en prijsaanduidingen).

EVALUATIE

Maatregelen in verband met de veiligheid

De Letse wetgeving is in overeenstemming met het acquis communautaire wat betreft de op veiligheid gerichte maatregelen, maar de nieuwe richtlijn inzake algemene productveiligheid is nog niet omgezet. Wat betreft het mechanisme voor het toezicht op de werking van de markt dat nodig is voor de toepassing dient te worden opgemerkt dat het noodzakelijke informatiesysteem nog geïnstalleerd moet worden en er meer financiële en personele middelen beschikbaar moeten worden gesteld aan de instanties die met deze taak belast zijn.

Maatregelen die geen verband houden met de veiligheid

Letland heeft de maatregelen die geen verband houden met de veiligheid, met uitzondering van een nog te bevestigen punt namelijk het acquis met betrekking tot het consumentenkrediet, reeds omgezet. Voorts zijn nog extra inspanningen nodig voor de volledige tenuitvoerlegging van het acquis inzake de bescherming van de economische belangen van de consument. Daarnaast moeten ook de bevoegde instanties worden versterkt, alsook de instanties voor geschillenbemiddeling die een oplossing moeten vinden voor klachten van consumenten.

Op institutioneel vlak valt het consumentenbeleid onder de bevoegdheid van het ministerie van Economische zaken. De andere organen die op dit gebied actief zijn, zijn het comité voor de controle op de handel, het centrum voor de bescherming van de consumentenrechten (voornaamste autoriteit die verantwoordelijk is voor de algemene veiligheid van de meeste niet-voedingsproducten) en de raad voor markttoezicht.

Consumentenorganisaties

Wat het verenigingsleven betreft, spelen de consumentenverenigingen een steeds belangrijkere rol maar zij hebben meer steun nodig om de belangen van de consumenten doeltreffend te kunnen beschermen. Ze dienen met name een actievere rol te spelen bij de uitwerking van veiligheidsnormen voor consumptieartikelen.

Bovendien moeten consumenten en producenten verder bewust worden gemaakt van hun respectievelijke rechten en hun verantwoordelijkheden.

Laatste wijziging: 15.01.2004