Categorieën steun die verenigbaar zijn met de gemeenschappelijke markt

De Commissie kan bepaalde categorieën staatssteun vrijstellen van de aanmeldingsverplichting. Deze verordening vereenvoudigt en consolideert de regels van de Europese Unie (EU) die van toepassing zijn op de vrijgestelde steunmaatregelen. Zij verruimt het toepassingsgebied van de vrijstellingen aanzienlijk, verbetert de transparantie van de steunmaatregelen en verbetert de efficiëntie van de controles.

BESLUIT

Verordening (EG) nr. 800/2008 van de Commissie van 6 augustus 2008 waarbij bepaalde categorieën steun op grond van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag met de gemeenschappelijke markt verenigbaar worden verklaard (“de algemene groepsvrijstellingsverordening”) (Voor de EER relevante tekst).

SAMENVATTING

Overeenkomstig artikel 107 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) (voorheen artikel 87 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (VEG)) en verordening 994/98 kan de Commissie bepaalde steunmaatregelen verenigbaar met de gemeenschappelijke markt verklaren en ze vrijstellen van de aanmeldingsverplichting zoals voorzien in artikel 108 VWEU (voorheen artikel 88 VEG).

Deze verordening bepaalt de criteria voor de verenigbaarheid met de gemeenschappelijke markt en de voorwaarden voor de vrijstelling van de aanmeldingsverplichting die voor bepaalde categorieën staatssteun is voorzien, in overeenstemming met verordening 994/98/EG.

Toepassingsgebied

Om voor vrijstelling van de aanmeldingsverplichting in aanmerking te komen, moeten de betrokken categorieën steun voldoen aan alle voorwaarden van hoofdstuk I van deze verordening (met name een stimulerend effect hebben en voldoen aan de transparantiecriteria) en de relevante bepalingen van hoofdstuk II (steunintensiteit, subsidiabele kosten en maximumsteunbedrag). Zij moeten bovendien uitdrukkelijk verwijzen naar de bepalingen van deze verordening. De in aanmerking komende steuncategorieën zijn:

Steunintensiteit en -cumulering

Er gelden vaste drempels voor de bedragen van individuele steunmaatregelen * die zijn vrijgesteld van de aanmeldingsverplichting en die ad hoc * of in het kader van een steunregeling * worden toegekend. Indien de bedragen deze drempels overschrijden moeten de individuele * steunmaatregelen bij de Commissie worden aangemeld. De verordening regelt ook de maximumsteunintensiteit * voor elke steuncategorie.

De hier bedoelde steun kan worden gecumuleerd met eender welke andere van de aanmeldingsverplichting vrijgestelde staatssteun op voorwaarde dat zij betrekking hebben op andere identificeerbare subsidiabele kosten. De steunmaatregelen die uit hoofde van deze verordening zijn vrijgesteld, mogen evenwel niet onderling worden gecumuleerd, noch met de-minimissteun * of andere Europese financieringsinstrumenten voor dezelfde subsidiabele kosten indien de cumulering ertoe leidt dat de intensiteit of het totaalbedrag van de steun boven de in deze verordening vastgestelde drempels uitkomt.

Transparantie en controle van de steunmaatregelen

EU-landen stellen de Commissie binnen de twintig werkdagen in kennis van de vankrachtwording van een steunregeling of van vrijgestelde ad-hocsteun met het formulier uit bijlage III van de verordening. Bovendien wordt alle informatie over deze maatregelen publiekelijk bekendgemaakt.

De Commissie controleert de steunmaatregelen. Zij kan verzoeken om toegang tot de gedetailleerde dossiers die alle informatie over de begunstigden, de toekenningsvoorwaarden, de subsidiabele kosten en het stimulerend effect van de steun bevatten. Indien de informatie niet wordt meegedeeld, kan de Commissie een beschikking geven die de aanmelding van toekomstige steunmaatregelen verplicht.

Context

Met het oog op vereenvoudiging en transparantie vervangt deze verordening 70/2001 betreffende staatssteun voor kleine en middelgrote ondernemingen, verordening 2204/2002 betreffende werkgelegenheidssteun, verordening 68/2001 betreffende opleidingssteun en verordening 1628/2006 betreffende nationale regionale investeringssteun. Zij wordt van kracht op 31 december 2013.

Belangrijkste begrippen

Referenties

Besluit

Inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad

Verordening 800/2008/EG

29.8.2008

-

PB L 214 van 9.8.2008

See also

Laatste wijziging: 17.10.2011