Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers (2006)

1. De Europese Commissie heeft 2006 uitgeroepen tot Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers. Het biedt de verschillende doelgroepen een breed platform voor informatie-uitwisseling en discussie over het belang van mobiliteit in de context van de strategie van Lissabon.

2. De Commissie moedigt alle betrokkenen aan nieuwe initiatieven te ontwikkelen die zowel de geografische mobiliteit als de arbeidsmobiliteit bevorderen om te kunnen inspelen op de toekomstige behoeften aan vaardigheden van de Europese werknemers en hun vermogen zich aan te passen aan de structurele en economische veranderingen waarmee Europa te kampen heeft.

Doelstelling

3. Het Europees Jaar heeft drie doelstellingen:

Activiteiten

4. De officiële opening van het Europees jaar vond plaats op 20 en 21 februari in Brussel. De conferentie met de titel "Mobiliteit van werknemers: een recht, een mogelijkheid, een kans?" was met name gewijd aan de invloed van de globalisering op de Europese arbeidsmarkt, de voordelen van tijdelijke mobiliteit en de verbetering van de grensoverschrijdende transparantie van kwalificaties. Bij deze gelegenheid werd ook het nieuwe EURES-platform gelanceerd, dat de burgers rechtstreeks toegang verleent tot meer dan een miljoen vacatures in 28 landen (Europese Economische Ruimte en Zwitserland). EURES is een netwerk met een portaal dat iedere maand door meer dan 500 000 personen geraadpleegd wordt.

5. Deze conferentie wordt in de loop van het jaar gevolgd door een reeks evenementen:

6. Verder staan er verschillende studies op het programma over de invloed van mobiliteit en projecten om betere statistische gegevens op dit gebied te verkrijgen. Er wordt een Europese prijs toegekend aan de organisatie die de belangrijkste bijdrage aan de arbeidsmobiliteit heeft geleverd.

Begroting

7. Van de totale begroting van 10 miljoen euro is 4 miljoen bestemd voor bewustmakingsacties en 2 miljoen voor proefprojecten.

Context

8. Zowel de geografische mobiliteit als de arbeidsmobiliteit van werknemers worden genoemd als instrumenten die kunnen bijdragen aan de tenuitvoerlegging van de herziene doelstellingen van Lissabon. Het vrije verkeer van werknemers is een recht en behoort als zodanig tot een van de door het Verdrag erkende basisbeginselen.

9. De rol van de mobiliteit wordt ook benadrukt in de werkgelegenheidsrichtsnoeren (2005-2008) omdat mobiliteit helpt de infrastructuur van de arbeidsmarkten in Europa te versterken en beter te anticiperen op de effecten van economische herstructureringen.

10. Uit actuele cijfers blijkt dat maar zeer weinig Europeanen in het buitenland werken. Het percentage Europeanen dat in een ander EU-land dan zijn land van herkomst woont, schommelt al 30 jaar rond de 1,5%. Wat de arbeidsmobiliteit betreft, heeft in negen landen van de Europese Unie 40% van de werknemers al meer dan tien jaar dezelfde betrekking.

11. De Europese Unie heeft zich grote inspanningen getroost om een gunstig klimaat te scheppen voor de mobiliteit van werknemers:

12. Het Europees jaar zal het mogelijk maken nieuwe politieke richtsnoeren op te stellen om de mobiliteit te bevorderen en hindernissen uit de weg te ruimen.

GERELATEERDE BESLUITEN

Beschikking nr. 2241/2004/EG van het Europees Parlement en de Raad van 15 december 2004 betreffende een enkel communautair kader voor transparantie op het gebied van kwalificaties en competenties (Europass ).

Resolutie van de Raad van 3 juni 2002 inzake vaardigheden en mobiliteit (es de en fr) [Publicatieblad C 162 van 6.7.2002].

Mededeling van de Commissie van 13 februari 2002 aan de Raad, het Europees Parlement, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - Actieplan van de Commissie voor vaardigheden en mobiliteit [COM(2002) 72 def] - Niet in het Publicatieblad verschenen].

See also

Nadere informatie kunt u vinden op de website van het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers .

Laatste wijziging: 26.04.2006