Volwasseneneducatie: een mens is nooit te oud om te leren

Door het kwalificatieniveau van de burgers te verhogen, krijgen zij meer kansen in het beroepsleven en wordt een bijdrage geleverd aan de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Met een mededeling over volwasseneneducatie moedigt de Commissie de lidstaten er dan ook toe aan de leermogelijkheden voor volwassenen te verveelvoudigen en te consolideren en deze voor iedereen toegankelijk te maken.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie van 23 oktober 2006 aan de Raad over volwasseneneducatie [COM(2006) 614 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen].

SAMENVATTING

De bevordering van een leven lang leren maakt deel uit van de Lissabonstrategie, waarin de doelstellingen op het gebied van economische groei, concurrentievermogen en sociale integratie zijn vastgesteld. Hoewel de lidstaten inzien hoe belangrijk het is een leven lang te leren, ligt het aantal lerende volwassenen in Europa momenteel nog onder het streefcijfer. Met deze mededeling moedigt de Commissie de lidstaten ertoe aan hun stelsel voor volwasseneneducatie te verbeteren en het kwalificatieniveau van de burgers te verhogen.

Betere volwasseneneducatie kan van essentieel belang zijn voor de beroepsopleiding van de Europese burgers en voor de sociale integratie van minder begunstigde groepen op de arbeidsmarkt, zoals migranten en ouderen, die in Europa steeds talrijker zijn. Bovendien biedt betere volwasseneneducatie aanzienlijke voordelen, zowel voor de samenleving als voor het individu. Een verhoging van het kwalificatieniveau van de burgers draagt bij tot betere economische indicatoren, zoals de productiviteit en het werkloosheidspercentage, en betere sociale indicatoren, zoals het actieve burgerschap, de criminaliteit en de kosten van de gezondheidszorg.

Uitdagingen

Volgens de Commissie is het steeds belangrijker een leven lang te leren om de volgende uitdagingen het hoofd te kunnen bieden:

Door het aanbod van volwasseneneducatie te verbeteren, kunnen de lidstaten de culturele, taal- en beroepsvaardigheden van burgers die vaak minder goede kansen krijgen op de arbeidsmarkt, helpen versterken. De lidstaten moeten deze projecten uitvoeren en daarbij zoveel mogelijk gebruikmaken van de beschikbare middelen. Daarom moeten zij voor een betere coördinatie zorgen tussen de actoren die aan deze projecten deelnemen, namelijk de politieke autoriteiten die op verschillende niveaus de besluiten nemen en alle partners die meewerken aan de opstelling en de uitvoering van het beleid. Coördinatie kan essentieel zijn voor het vaststellen van prioriteiten, het uitstippelen van beleid en de communicatie met de potentiële lerenden. De Europese structuurfondsen kunnen ertoe bijdragen de infrastructuren en het aanbod van programma's voor volwasseneneducatie te verbeteren.

Soorten activiteiten

Met vijf soorten activiteiten wil de Commissie de lidstaten in staat stellen de bovengenoemde uitdagingen het hoofd te bieden.

- onderwijsmethoden: de lerenden moeten over adequate methoden en materiaal kunnen beschikken en met de opleiders expliciete doelstellingen en leermiddelen kunnen vaststellen;

- kwaliteit van het personeel: het beroep van degenen die in de volwasseneneducatie werkzaam zijn, moet erkend en geherwaardeerd worden, zodat hun ontwikkeling wordt gestimuleerd en zij loon naar werk krijgen;

- kwaliteit van de dienstverleners: de overheid moet voor onderwijs van hoge kwaliteit zorgen door middel van normen en mechanismen voor kwaliteitsgarantie;

- kwaliteit van de prestaties: begeleidende maatregelen zoals beschikbaarheid van onderwijsvoorzieningen, faciliteiten voor kinderopvang en flexibiliteit van het onderwijs, kunnen de prestaties aanzienlijk verbeteren;

Vóór eind 2007 wil de Commissie op basis van deze mededeling een actieplan opstellen.

Context

In het kader van de Lissabonstrategie ter bevordering van een kennismaatschappij heeft de Commissie via haar eerste mededeling van 2001 haar steun toegezegd aan de verwezenlijking van een Europese ruimte voor een leven lang leren.

Ook de Raad levert via een resolutie uit 2002 zijn bijdrage om het doel van de Lissabonstrategie te realiseren. Vóór eind 2007 zal overeenkomstig deze mededeling een actieplan worden opgesteld waarmee wordt voortgebouwd op de ervaring die met het Socrates en Grundtvig -programma is opgedaan.

Laatste wijziging: 17.05.2007