Kaderstrategie inzake de gelijkheid van vrouwen en mannen (2001-2005)

1) DOELSTELLING

Opstellen van een actiekader waarmee het vraagstuk van gelijke kansen voor vrouwen en mannen in alle communautaire activiteiten kan worden opgenomen zodat deze een bijdrage leveren aan het behalen van de doelstelling om de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen op te heffen en de gelijkheid te bevorderen.

2) MAATREGEL

Mededeling van de Commissie van 7 juni 2000 "Naar een communautaire kaderstrategie inzake de gelijkheid van vrouwen en mannen (2001-2005)" [COM(2000) 335 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

03) SAMENVATTING

Deze mededeling heeft ten doel een bijdrage te leveren aan het bestrijden van de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in het economische, politieke, burgerlijke en maatschappelijke leven. De voorgestelde raamstrategie is tweeledig. Enerzijds heeft deze ten doel de genderdimensie in alle communautaire beleidsterreinen te integreren die een directe dan wel indirecte invloed hebben op de doelstelling van de gelijkheid van vrouwen en mannen (beginsel van mainstreaming, pro-actieve interventie: integratie van de genderdimensie). Parallel aan deze algemene benadering gaat het in de raamstrategie om specifieke acties ten behoeve van vrouwen, die noodzakelijk blijven om de bestaande ongelijkheid op te heffen. Deze geïntegreerde benadering houdt derhalve een belangrijke verandering in ten opzichte van de vorige communautaire actie op dit gebied, die grotendeels berustte op gesegmenteerde activiteiten en programma's.

Teneinde horizontale en coördinatieacties te ontwikkelen stelt de Commissie bovendien voor de raamstrategie vergezeld te laten gaan van een steunprogramma om bewustmakingscampagnes te organiseren, de verzameling van gegevens te verbeteren en transnationale projecten ten uitvoer te leggen.

De voorgestelde raamstrategie is toegespitst op vijf werkterreinen die onderling van elkaar afhangen en elk uit verschillende operationele doelstellingen bestaan: het economische leven, gelijke deelneming en vertegenwoordiging, sociale rechten, het burgerlijke leven en de mannelijke en vrouwelijke rollen en stereotypen.

Gelijkheid van vrouwen en mannen in het economisch leven bevorderen

De Europese Raad van Lissabon van maart 2000 heeft de Commissie en de lidstaten verzocht alle aspecten van gelijke kansen op het gebied van de werkgelegenheid te bevorderen, met inbegrip van het verminderen van de segregatie op de arbeidsmarkt, en de combinatie van werk en gezin te vergemakkelijken. In dit kader bestaat de strategie van de Commissie uit drie operationele doelstellingen:

Gelijke deelneming en vertegenwoordiging bevorderen

Doordat vrouwen op verschillende politieke besluitvormingsgebieden nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, wordt een democratisch tekort in stand gehouden waarvoor verschillende acties nodig zijn die de volgende doelstellingen hebben:

Gelijke toegang en volledig genot van sociale rechten van vrouwen en mannen bevorderen

Gelijke toegang van vrouwen en volledig genot van sociale rechten vormen de grondslag van iedere democratische maatschappij. Desondanks profiteren veel vrouwen niet van gelijke toegang tot sociale rechten, aangezien een aantal van deze rechten op het masculiene model van gezinssteun gefundeerd blijft en geen rekening houdt met het feit dat vrouwen een overheersend aandeel hebben in het combineren van werk en gezin. Dit ouderwetse model blijft voortbestaan in vele stelsels van sociale bescherming, hetgeen tevens gedeeltelijk verklaart waarom armoede in de Europese Gemeenschap vooral een vrouwenaangelegenheid blijft. De communautaire acties hebben derhalve ten doel:

Gelijkheid van vrouwen en mannen in het burgerlijke leven bevorderen

Dit onderdeel heeft ten doel de mechanismen voor toepassing van de wetgeving inzake gelijke behandeling te versterken en te ontwikkelen, waarbij een grotere bewustmaking en scholing in gelijke rechten en mensenrechten van vrouwen worden gewaarborgd. De acties richten zich op de scholing van juridische beroepsgroepen met betrekking tot de wetgeving inzake gelijkheid, alsmede de voorlichting van NGO's over deze wetgeving. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan vrouwen die het slachtoffer zijn van meervoudige discriminatie (zoals gehandicapte migrantenvrouwen), dan wel van geweld of seksuele uitbuiting. Op het niveau van de EU is een communautair beleid ter bestrijding van geweld jegens vrouwen en vrouwenhandel opgesteld, met name via het STOP-programma (), en tevens via het Daphne-initiatief en het nieuwe Daphne-programma (2002-2003). Het blijft echter noodzakelijk acties op dit gebied te ondernemen. Het gaat hierbij derhalve om:

Doorbreken van mannelijke en vrouwelijke rollen en stereotypen bevorderen

Dit werkterrein heeft tot doel te voorzien in de noodzaak veranderingen te bewerkstelligen in gedrag, houding, normen en waarden, waardoor de rol van mannen en vrouwen in de maatschappij wordt bepaald en beïnvloed via met name onderwijs, media, cultuur en wetenschap. Het onderuithalen van bestaande vooroordelen en stereotypen is essentieel om gelijkheid van vrouwen en mannen te kunnen bewerkstelligen. De Commissie stelt dan ook voor acties te ondernemen met het doel:

4) toepassingsmaatregelen

Verslag [COM(2003) 98 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie van 3 maart 2003, Jaarverslag over gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de Europese Unie in 2002.

Een jaarbalans van de strategie wordt gepresenteerd in het kader van de Jaarverslagen van de Commissie inzake gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de EU, met inbegrip van het eerdergenoemde verslag van 2002 (es de en fr).

5) verdere werkzaamheden

Laatste wijziging: 08.05.2003