Brussel, 20.11.2017

COM(2017) 678 final

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

EU-actieplan 2017-2019
De loonkloof tussen vrouwen en mannen aanpakken


1.De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU

De loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt niet langer af, als gevolg van...

Gendergelijkheid is een van de fundamentele waarden van de Europese Unie. Maar deze waarde is nog geen werkelijkheid. Over alle economische sectoren genomen verdienen vrouwen in de EU gemiddeld 16 % minder dan mannen. Dit verschil is de laatste vijf jaar gestabiliseerd. Als het zo langzaam tot veranderingen blijft komen als nu het geval is, wordt de kloof pas gedicht tegen het volgende millennium. De recente stagnering roept de vraag op of de bestaande initiatieven moeten worden versterkt en aangepast: de verschillen tussen mannen vrouwen op de arbeidsmarkt zijn beteugeld, maar niet weggenomen 1 .

… wijdverspreide segregatie op de arbeidsmarkt,

Sectoren en beroepen zijn gesegregeerd: de meeste Europese werknemers hebben voornamelijk collega’s van hetzelfde geslacht 2 en in de sectoren waarin relatief veel vrouwen werkzaam zijn, worden vaak lagere lonen betaald dan in die waarin relatief veel mannen werken 3 . Hoewel een aantal initiatieven vrouwen heeft aangemoedigd om zich te begeven in door mannen gedomineerde sectoren als natuurwetenschap en technologie, is de beroeps- en sectorgerelateerde segregatie over de hele linie nauwelijks veranderd 4 . Bovendien maken mannen in bijna alle sectoren vaker promotie naar toezichthoudende of bestuursfuncties, waardoor aan de top uiteindelijk minder dan 5 % van de CEO’s vrouw is. Deze “verticale” segregatie verklaart voor een belangrijk deel de loonkloof tussen mannen en vrouwen 5 .

… hardnekkige stereotypes die in de hand worden gewerkt door ontoereikende beleidsmaatregelen voor balans tussen werk en privéleven,

Er wordt nog steeds op stereotype wijze gedacht over de maatschappelijke rol van mannen en vrouwen en bij uitbreiding over de vraag of zij moeten deelnemen aan de arbeidsmarkt of thuis horen te blijven. Dit is een van de achterliggende oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Mannen besteden gemiddeld veel minder tijd aan de verzorging van kinderen of afhankelijke familieleden, terwijl vrouwen diezelfde tijd niet kunnen besteden aan betaald werk of aan het opdoen van nuttige ervaring voor hun arbeidsleven 6 . Weldoordachte beleidsmaatregelen voor balans tussen werk en privéleven kunnen helpen de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Investeren in formele opvangvoorzieningen en in toereikende mogelijkheden voor mannen en vrouwen om verlof op te nemen wegens gezinsredenen draagt bij tot het beperken van de loonkloof, aangezien het leidt tot minder loopbaanonderbrekingen en minder onderbroken arbeid voor vrouwen. Flexibele werkregelingen (zoals flexibele werktijden, arbeidstijdverkorting en telewerken) zouden voor zowel mannen als vrouwen meer op waarde moeten worden geschat; ze moeten niet worden gezien als kostenpost voor de werkgevers, die vaak de neiging hebben werknemers te bestraffen via een loonachterstand 7 .

… en discriminatie als gevolg van een gebrek aan transparantie

In bijna alle beroepen worden mannen gemiddeld beter betaald dan vrouwen. Loondiscriminatie is nog steeds wijdverspreid: zo wordt een vrouw vaak minder goed betaald dan een man die precies hetzelfde werk doet en wordt werk dat gewoonlijk door vrouwen wordt gedaan, minder goed betaald dan werk dat gewoonlijk door mannen wordt gedaan – ook als de waarde ervan gelijk is. De geheimzinnigheid rond de hoogte van de lonen maakt het nog lastiger om discriminatie vast te stellen. Hoewel de meeste Europeanen (69%) zich ervan bewust zijn dat er in de economie als geheel een loonkloof tussen mannen en vrouwen bestaat, gaan werknemers ervan uit er van zo’n kloof binnen hun bedrijf geen sprake is. Een derde van de werknemers weet niet hoeveel hun collega’s verdienen. Europeanen zouden voorstander zijn van meer transparantie op het werk: bijna twee derde zou het een goed idee vinden om bekend te maken wat het gemiddelde loon is dat wordt verdiend binnen de organisatie of onderneming waar zij werkzaam zijn, en dit uit te splitsen naar geslacht en soort baan 8 .

Bijna de helft van de werknemers blijkt het onprettig te vinden te moeten onderhandelen over zijn salaris en dit percentage is onder vrouwen hoger dan onder mannen. Ook de context is echter van belang: vrouwen onderhandelen in de regel net zo vaak als mannen als uitdrukkelijk wordt meegedeeld dat er over het salaris kan worden onderhandeld en dat onderhandelen derhalve gepast is. De organisatie van het werk en de opzet van het aanwervings- en loonbeleid kunnen een grote impact hebben: een weldoordachte aanpak kan ons onbewuste vooroordeel over mannen en vrouwen tegengaan en de dubbele standaard voorkomen die ertoe leidt dat vrouwen en mannen niet gelijk worden beloond.

De diepte van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in de economie als geheel is ook afhankelijk van de loonvormingsinstellingen. Sectoroverschrijdende minimumlonen en loonvormingsmechanismen kunnen bijdragen tot een loonstijging in laagbetaalde sectoren en zo de loonkloof tussen mannen en vrouwen helpen verkleinen 9 . 

De huidige situatie duidt erop dat er moet worden nagedacht over ingrijpender maatregelen op EU-niveau. Dergelijke maatregelen zouden de werkgelegenheid en groei in de EU helpen stimuleren en bijdragen tot een billijker eengemaakte markt voor werk. Deze mededeling omvat een actieplan om de loonkloof tussen mannen en vrouwen verder aan te pakken en te waarborgen dat het beginsel van gelijke betaling van vrouwen en mannen volledig wordt toegepast.

2.Beleidsprioriteiten

Het dichten van de loonkloof blijft een belangrijke doelstelling binnen het algemene doel gendergelijkheid te bereiken 10 en de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Agenda 2030 van de VN te behalen. Deze prioriteit sluit ook aan bij de ontwikkeling van de Europese pijler van sociale rechten (die op 17 november in Götenburg is afgekondigd door het Parlement, de Raad en de Commissie op de sociale top voor eerlijke banen en groei ), en met name bij beginsel 2, over het waarborgen van gelijkheid van mannen en vrouwen op alle vlakken, en beginsel 3, over gelijke kansen.

Het blijft dan ook een politieke prioriteit voor de Commissie 11 . Dit actieplan voor het aanpakken van de loonkloof heeft ten doel voornoemde ambitie te vertalen in een aantal belangrijke concrete maatregelen.

Het actieplan omvat een breed en samenhangend pakket activiteiten; het is de bedoeling de loonkloof vanuit alle mogelijke invalshoeken terug te dringen, in plaats van één specifieke factor of oorzaak aan te pakken. Deze activiteiten zullen elkaar onderling versterken.

Er zijn acht belangrijke actielijnen geformuleerd:

1. betere toepassing van het beginsel van gelijke beloning waarborgen

2. segregatie in beroepen en sectoren tegengaan

3. het glazen plafond doorbreken: initiatieven ter bestrijding van verticale segregatie

4. loonachterstand als gevolg van zorgtaken aanpakken

5. vaardigheden, inspanningen en verantwoordelijkheden van vrouwen beter op waarde schatten

6. klare taal spreken: punten van ongelijkheid en stereotypen aan de kaak stellen

7. waarschuwen voor en informatie geven over de loonkloof tussen vrouwen en mannen

8. partnerschappen voor het aanpakken van de loonkloof versterken

Willen de op het niveau van Europa, de lidstaten en het bedrijfsleven genomen maatregelen doeltreffend zijn, dan is het zaak synergie na te streven.

Maatregel 1: betere toepassing van het beginsel van gelijke beloning waarborgen

De Commissie zal beoordelen of er voor een betere handhaving van het beginsel meer wettelijke maatregelen nodig zijn en de bestaande EU-rechten blijven monitoren en handhaven.

Het beginsel van gelijke beloning is vervat in artikel 157 VWEU. Artikel 4 van de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn (2006/54/EG) stelt het beginsel van gelijke beloning vast door te bepalen dat voor gelijke arbeid of voor arbeid waaraan gelijke waarde wordt toegekend, directe en indirecte discriminatie op grond van geslacht ten aanzien van alle elementen en voorwaarden van beloning, verboden is.

In 2013 stelde de Commissie een uitvoeringsverslag vast over de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn 12 . Dat verslag schetst de stand van zaken wat betreft de concrete uitvoering van de richtlijn, ook wat betreft gelijke beloning.

In 2014 stelde de Commissie een aanbeveling over loontransparantie 13 waarin zij ervoor pleit de wetgeving inzake gelijke beloning doeltreffender toe te passen door gebruik te maken van een toolbox met concrete maatregelen ter verbetering van de loontransparantie 14 . In deze aanbeveling wordt de lidstaten gevraagd om ten minste een van de bovenstaande maatregelen uit te kiezen en uit te voeren in het licht van hun binnenlandse omstandigheden.

Samen met dit actieplan heeft de Commissie een evaluatieverslag over de aanbeveling over loontransparantie vastgesteld. Het verslag bevat een inventarisatie van de follow-up die de lidstaten aan de aanbeveling hebben gegeven en biedt een overzicht van de bestaande nationale maatregelen 15 . De beoordeling van de door de lidstaten aangemelde nationale maatregelen wees uit dat de huidige nationale transparantiemaatregelen op zichzelf genomen ontoereikend en ondoeltreffend zijn.

Uit zowel het verslag over de uitvoering van de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn als dat over de uitvoering van de aanbeveling over loontransparantie bleek dat het bestaande rechtskader moet worden verbeterd en krachtiger moet worden gehandhaafd.

De Commissie zal met name het volgende doen:

·beoordelen of er gerichte wijzigingen kunnen worden aangebracht in de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn door na te gaan of:

oenkele of alle in de aanbeveling van 2013 voorziene maatregelen inzake loontransparantie verplicht moeten en kunnen worden gesteld, zoals:

-het recht van werknemers om informatie op te vragen over de hoogte van de lonen;

-regelmatige melding door werkgevers van de lonen per categorie werknemer of positie;

-verduidelijking van het begrip “werk van gelijke waarde”;

osancties en compensatiemogelijkheden voor slachtoffers verbeteren door na te gaan of er maatregelen moeten worden ingevoerd zoals 16 :

-minimumsancties voor het geval het beginsel van gelijke beloning wordt geschonden, en

-minimumnormen inzake compensering die waarborgen dat het slachtoffer in dezelfde positie komt te verkeren als het geval zou zijn geweest indien het beginsel van gelijke beloning wel in acht zou zijn genomen.

ogendergelijkheid in bedrijfspensioenregelingen verbeteren teneinde de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn aan te passen aan de rechtspraak van het Hof van Justitie: op grond van de richtlijn mogen vrouwen en mannen wat betreft bedrijfspensioenen anders worden behandeld wegens hun verschillende statistische levensverwachting, waardoor vrouwen een lager maandelijks pensioen ontvangen omdat zij gemiddeld langer leven (hetgeen bijdraagt tot de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen); het Hof van Justitie heeft deze praktijk als discriminerend aangemerkt en verboden voor staatspensioenen 17 in 2014 en voor particuliere pensioenen (verzekeringsovereenkomsten) in 2011 18 .

ode handhavende functie van organen voor gelijke kansen te versterken, bijvoorbeeld door:

-te waarborgen dat organen voor gelijke kansen hun rol daadwerkelijk en ten volle kunnen spelen, zulks met name door monitoring en handhaving van de toepasselijke regels;

-de vereisten uit hoofde van de richtlijn en/of een pakket horizontale normen voor organen voor gelijke kansen verduidelijken overeenkomstig hun status van monitor, met name wat betreft hun onafhankelijkheid, doeltreffendheid en vaardigheden 19 .

·blijven beoordelen of het EU-acquis in de verschillende EU-lidstaten correct wordt uitgevoerd en monitoren hoe het beginsel van gelijke beloning in de praktijk wordt toegepast; bij niet-naleving zal de Commissie inbreukprocedures blijven inleiden tegen de betrokken lidstaat wegens het niet-nakomen van zijn EU-verplichtingen.

·in 2019 een verslag vaststellen over de nationale maatregelen die op grond van artikel 157, lid 4, VWEU zijn genomen en waarbij specifieke voordelen worden ingesteld om de uitoefening van een beroepsactiviteit voor het ondervertegenwoordigde geslacht te vergemakkelijken of om nadelen in de beroepsloopbaan te voorkomen of te compenseren;

·blijven samenwerken met het netwerk van organen voor gelijke kansen (EQUINET), het Raadgevend Comité inzake gelijke kansen voor vrouwen en mannen en de groep op hoog niveau inzake gendermainstreaming teneinde de handhaving van het beginsel van gelijke beloning in de lidstaten te versterken.

Maatregel 2: beroeps- en sectorgerelateerde segregatie tegengaan

De Commissie zal praktijken ondersteunen die ervoor zorgen dat er in het onderwijs en in het beroepsleven vroegtijdig wordt afgerekend met stereotypen die bijdragen tot verschillen in arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen in diverse sectoren. De Commissie zal ondernemingen en andere werkgevers ondersteunen bij hun pogingen om gelijke beloning te waarborgen en het ondervertegenwoordigde geslacht aan te trekken en vast te houden.

Sectorgerelateerde segregatie is een van de belangrijkste oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

De vertegenwoordiging van mannen en vrouwen varieert per economische sector. Vrouwen zijn zwakker vertegenwoordigd in bepaalde economische sectoren, zoals bouw, de be- en verwerkende industrie, vervoer, natuurwetenschap en ICT 20 . Andersom zijn er weinig mannen werkzaam in sectoren als onderwijs, verpleegkunde en zorgkunde, die nochtans van groot belang zijn voor de toekomst van de Europese samenleving en economie.

De ICT-sector maakt al tien jaar een snelle groei door en zal naar verwachting voor meer werkgelegenheid blijven zorgen. Van de bijna 8 miljoen mensen die in de ICT werkzaam zijn, is echter maar 16 % vrouw. In de sectoren techniek en natuurwetenschappen is ook bij de jongste generatie nog sprake van een genderkloof; hoewel vrouwen in 2014 46 % vertegenwoordigden van alle gepromoveerden in de EU, maakten zij slechts 28 % uit van de gepromoveerden in technische wetenschappen, industriële wetenschappen en bouwkunde en slechts 21 % van de gepromoveerden in computerwetenschappen. Andersom zijn mannen goed voor slechts 33 % van de PhD’s op pedagogisch gebied.

Door meer vrouwen te laten kiezen voor natuurwetenschap, technologie en techniek en wiskunde 21 zou het bbp per hoofd van de bevolking in de EU tegen 2050 kunnen toenemen met 2,2 % tot 3,0 %. Hierbij zou kunnen worden voortgebouwd op nieuwe trends, zoals de belangstelling van meisjes voor codering of de opkomst van start-ups met vrouwen aan het roer.

Aangezien keuzes op het gebied van loopbaan en studie vaak op tamelijk jonge leeftijd worden gemaakt en dikwijls onomkeerbaar zijn, moet segregatie op de arbeidsmarkt al op school worden tegengegaan. PISA-gegevens 22 wijzen uit dat genderstereotypen nog steeds veel voorkomen, waardoor ten aanzien van de diverse sectoren verschillen ontstaan wat betreft zelfvertrouwen op en belangstelling. Er zijn een paar goede voorbeelden bekend van hoe segregatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt kan worden aangepakt. Op dit gebied is behoefte aan onderling leren en aan feitelijke informatie over wat werkt.



De Commissie zal met name het volgende doen:

ondersteuning geven aan transnationale projecten voor het aanpakken van stereotypen en segregatie in onderwijs, bij opleiding en op de arbeidsmarkt, met een accent op experimenten die een solide feitenbasis moeten opleveren. Deze ondersteuning zal worden aangeboden via het Programma "Rechten, gelijkheid en burgerschap” 2014-2020. Dit vormt een aanvulling op de ondersteuning die aan de lidstaten wordt verleend uit het ESF en via Erasmus+ ;

·een conferentie organiseren om de balans op te maken (in 2018) alsook een slotconferentie houden (2019) over de resultaten van projecten ter bestrijding van stereotypen en segregatie 23 ; in samenwerking met de voornaamste belanghebbenden, zoals vertegenwoordigers van scholen, opleidingsaanbieders, universiteiten, arbeidsbureaus en diensten voor beroepskeuzevoorlichting. De conferenties hebben ten doel stil te staan bij de veelbelovendste ervaringen en deze onder de aandacht te brengen van tal van belanghebbenden en nationale overheden;

·de voorzet geven tot het uitwisselen van beste praktijken tussen bedrijven om een einde te maken aan gendersegregatie en het EU-platform voor diversiteitshandvesten blijven faciliteren 24 ;

·basisprojecten blijven financieren die stereotypen in twijfel trekken en die in het kader van Erasmus+ worden uitgevoerd door de onderwijs- en opleidingssector;

·in diverse sectoren specifieke initiatieven uitvoeren om een einde te maken aan stereotypen over de vaardigheden, capaciteiten en rollen van vrouwen en mannen, door bijvoorbeeld:

-ondernemingen te blijven uitnodigen deel te nemen aan de Grote Coalitie voor digitale vaardigheden en banen 25 en bedrijven met name te vragen om meer vrouwen en meisjes digitale vaardigheden bij te brengen en hen aan te moedigen te kiezen voor een studie en loopbaan op het gebied van ICT; De EU-financiering zal ter beschikking van organisaties en ondernemingen worden gesteld voor het uitwisselen van goede praktijken op het gebied van gendergerelateerde innovatie, diversiteit en inclusie, alsook evenwichtig samengesteld bestuur;

-publiceren van en nadenken over passende follow-up voor de studie Women in Digital Age (najaar 2017), dat een overzicht geeft van de trends op dit gebied;

-instrumenten aanreiken ter bevordering van institutionele veranderingen die gelijke carrièrekansen in wetenschappelijke kringen kunnen stimuleren, zoals het door het Europees instituut voor gendergelijkheid ontwikkelde GEAR-hulpmiddel (Gender Equality in Academia and Research Gender Equality in Academia and Research) en belangrijke trends op het gebied van wetenschap en onderzoek geregeld blijven monitoren in She Figures, de op dit gebied toonaangevende publicatie van de Commissie;

-de aandacht blijven vestigen op de wetenschappelijke prestaties van vrouwen door de EU-prijs voor innovatie door vrouwen;

-een veranderingsgeoriënteerd EU-platform oprichten dat er voor zorgt dat vrouwen vaker worden aangenomen en gelijke kansen krijgen in de vervoersector 26 en in 2018 een studie publiceren over de zakelijke argumenten voor meer vrouwelijke werknemers in de vervoersector; bij de grootschalige verspreiding van de onderzoeksresultaten zullen de beste praktijken uit de sector worden gedeeld en zullen andere sectoren worden aangemoedigd om voor een soortgelijke aanpak te kiezen;

-    ondersteuning geven aan collegiaal leren tussen lidstaten inzake de loopbanen van docenten en schooldirecteuren, teneinde het gebrek aan genderevenwicht in de onderwijswereld aan te pakken 27 ; dit zal plaatsvinden in het kader van het Europa 2020-programma “Onderwijs en opleiding” door middel van een reeks deskundigenseminars en in verband met de Europese sectorale sociale dialoog op onderwijsgebied 28 ;

-Ondersteuning geven aan het verzamelen van gegevens over onderwijssalarissen door Eurydice 29 , in samenwerking met de OESO, en de lidstaten aanmoedigen om een einde te maken aan de onderbetaling in deze sector.

Maatregel 3: het glazen plafond doorbreken: initiatieven ter bestrijding van verticale segregatie

De Commissie zal praktijken ondersteunen die het genderevenwicht in besluitvormingsprocedures en -functies in alle sectoren verbeteren

In elke sector en beroepsgroep maken vrouwen minder kans op bevorderingen en bestuursfuncties. Er zijn dan ook maatregelen nodig om het genderevenwicht bij besluitvorming te verbeteren en op alle niveaus te zorgen voor gendergelijkheid 30 .



De Commissie zal met name het volgende doen:

·ijveren voor de goedkeuring van het voorstel van de Commissie voor een richtlijn inzake de verbetering van de man-vrouwverhouding bij bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen. In het voorstel zijn kwantitatieve doelstellingen voor de lidstaten opgenomen en wordt benadrukt dat het belangrijk is dat bestuursraden transparante selectiecriteria voor kandidaten formuleren;

·de uitvoering monitoren van de beleidsmaatregelen die de grootste beursgenoteerde ondernemingen in de EU ten gunste van de genderdiversiteit binnen hun bestuursraden toepassen in het kader van Richtlijn 2014/95/EU tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU met betrekking tot de bekendmaking van niet-financiële informatie en informatie inzake diversiteit door bepaalde grote ondernemingen en groepen; follow-up geven aan de richtsnoeren op over niet-financiële verslaglegging van de Commissie en daarbij met name onderzoeken in hoever de grootste ondernemingen met hun diversiteitsbeleid het evenwicht tussen mannen en vrouwen bevorderen 31 ;

·via het programma "Rechten, gelijkheid en burgerschap” blijven voorzien in financiering van projecten van overheden, sociale partners, bedrijven, ngo’s en universiteiten die erop gericht zijn op een evenwichtiger vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in leidinggevende posities, op alle niveaus 32 .

·in dialoog gaan met de sociale partners om te pleiten voor maatregelen ter bevordering van het genderevenwicht bij besluitvorming en projecten initiëren en uitvoeren ter verbetering van het genderevenwicht in besluitvormingsfuncties.

·regeringen aanmoedigen om strategieën vast te stellen met concrete maatregelen om de vertegenwoordiging van het bij besluitvorming ondervertegenwoordigde geslacht te verbeteren.

·in dialoog gaan met sectoriële regelgevingsorganen om maatregelen vast te stellen ter verbetering van het genderevenwicht bij besluitvorming.

·het initiatief voor balans tussen werk en privéleven (zie maatregel 4) uitvoeren; het helpt deze balans te verbeteren en de zorgtaken tussen mannen en vrouwen beter te verdelen, zodat vrouwen worden gestimuleerd om hogere functies na te streven.

Maatregel 4: loonachterstand als gevolg van zorgtaken aanpakken

De Commissie zal de economische positie van vrouwen ondersteunen door beleidsmaatregelen voor een betere balans tussen werk en privéleven te bevorderen

Momenteel verlaten jonge vrouwen het onderwijs met betere kwalificaties dan jonge mannen. Toch verdienen zijn in tien lidstaten voor hun 34e al 10 % minder dan mannen 33 . Deze kloof wordt groter naarmate men ouder wordt, met name door de loonachterstand die het gevolg is van moederschap 34 . Vrouwen treden terug uit de arbeidsmarkt om voor kinderen en/of afhankelijke familieleden te zorgen en wanneer zij de arbeidsmarkt niet voorgoed verlaten, nemen zij met het oog op hun zorgtaken bij herintreding meestal genoegen met een lagere functie. Beleidsmaatregelen voor een betere balans tussen werk en privéleven zijn een randvoorwaarde voor het verbeteren van de economische positie van vrouwen, aangezien een goede balans tot meer mogelijkheden voor vrouwen op de arbeidsmarkt leidt en belemmeringen bij het vinden van een baan wegneemt 35 .

In het kader van de Europese pijler van sociale rechten heeft de Commissie ter verbetering van de balans tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers een initiatief vastgesteld waarbij het huidige EU-rechtskader inzake verlof om gezinsredenen en flexibele arbeidsregelingen wordt gemoderniseerd, de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van formele zorgdiensten worden verbeterd en negatieve economische prikkels voor tweede verdieners worden aangepakt. Het initiatief beoogt de ondervertegenwoordiging van vrouwen op de arbeidsmarkt aan te pakken door de zorgtaken beter tussen man en vrouw te verdelen en zo het risico te beperken dat vrouwen minder carrière kunnen maken en de stereotypen te ontkrachten die werkgevers ontmoedigen om vrouwen in dienst te nemen en/of promotie te laten maken. Dit zou een positieve impact moeten hebben op de aanpak van verticale gendersegregatie op de arbeidsmarkt: vrouwen zouden minder worden gestimuleerd om genoegen te nemen met een baan in een sector met lagere lonen of met een baan die hen naar verwachting in staat stelt werk en privéleven beter op elkaar af te stemmen, maar die dikwijls slechter wordt betaald (zoals huisarts, lerares, gemeentemedewerker).

De Commissie zal met name het volgende doen:

·streven naar vlotte vaststelling door de medewetgevers van een richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers 36 ,

·zorgen voor een vlotte tenuitvoerlegging van de in de mededeling vastgestelde niet-wetgevingshandelingen 37 .

Maatregel 5: vaardigheden, inspanningen en verantwoordelijkheden van vrouwen beter op waarde schatten

Segregatie in beroepen en sectoren is wijdverspreid en daarin komt maar langzaam verandering 38 . Op de korte en middellange termijn zijn ook voor beroepsgroepen waarin overwegend vrouwen werkzaam zijn, maatregelen nodig om de lonen te verbeteren, als erkenning van de vaardigheden, inspanningen en verantwoordelijkheden waar het in de betrokken sectoren op aankomt.

De Commissie zal met name het volgende doen:

·in het kader van haar nieuwe agenda voor vaardigheden 39 ijveren voor betere erkenning van de vaardigheden in alle sectoren, waaronder de sectoren waarin overwegend vrouwen werkzaam zijn. De instrumenten 40 die zijn ontwikkeld in het kader van deze agenda (inzake kwalificaties, vaardigheden en de validatie van informeel leren) zijn genderneutraal en zullen helpen dergelijke vaardigheden zo goed mogelijk te doen uitkomen en de transparantie inzake kwalificaties te verbeteren. Bij de tenuitvoerlegging van de nieuwe agenda voor vaardigheden zal speciale aandacht worden besteed aan genderkwesties. Er zullen met name activiteiten op het gebied van wederzijds leren worden georganiseerd voor de voornaamste belanghebbenden, over hoe erkenning en validatie van vaardigheden gendergelijkheid kunnen bevorderen 41 .

·de aandacht blijven vestigen op het belang van genderneutrale systemen van werkclassificatie om te waarborgen dat het daadwerkelijk tot gelijke beloning komt. De Commissie zal in 2018 bijgewerkte aanwijzingen inzake genderneutrale functiewaarderings- en classificatiesystemen publiceren en op ruime schaal verspreiden 42 .

Maatregel 6: klare taal spreken: punten van ongelijkheid en stereotypen aan de kaak stellen

De Commissie blijft gegevens verzamelen en verstrekken over de loonkloof tussen mannen en vrouwen en over de gevolgen daarvan voor inkomen en pensioen.

De aanpak van de loonkloof vereist adequate kennis van de problemen die inherent zijn aan dit beleidsterrein en van eventuele oplossingen. De Commissie stelt dan ook alles in het werk om relevante gegevens te verstrekken over de aanhoudende loonkloof tussen mannen en vrouwen alsook over de gevolgen daarvan op individueel, economisch en maatschappelijk vlak 43 . Ook verspreidt zij relevante studies 44 .

De Commissie zal met name het volgende doen:

·geregeld verslag blijven uitbrengen over de loon-, inkomens- en pensioenkloof tussen vrouwen en mannen in Europa, via:

-het verslag over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen dat zij jaarlijks publiceert ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag;

-gegevens over de “aangepaste” loonkloof tussen vrouwen en mannen 45 (door de Commissie en Eurostat samen gegenereerd in 2017 en 2018) en gegevens over de “niet-aangepaste” loonkloof tussen vrouwen en mannen (door de Commissie gegenereerd in het kader van het sociale scorebord) 46 ;

-de Eurobarometer inzake de loonkloof tussen vrouwen en mannen en loontransparantie wordt gepubliceerd in het najaar van 2017;

-tegelijk met dit actieplan wordt een verslag over de handhaving van het beginsel van gelijke beloning gepubliceerd;

·streven naar een betere beoordeling van gendergelijkheid in de deeleconomie, aangezien gegevens uit Europa en de Verenigde Staten 47 uitwijzen dat meer en meer vrouwen toetreden tot de platformeconomie. Door deze trend zou de loonkloof tussen vrouwen en mannen nog groter kunnen worden. Over deze kwestie wordt een specifieke module opgenomen in de jaarlijkse arbeidskrachtenenquête van Eurostat;

·een specifiek genderperspectief opnemen in het verslag over de toereikendheid van de pensioenen 2018.

Maatregel 7: waarschuwen voor en informatie geven over de loonkloof tussen vrouwen en mannen

De Commissie zal zich actief bezighouden met voorlichting over de loonkloof tussen vrouwen en mannen en richtsnoeren over het beginsel van gelijke beloning aanreiken.

De loonkloof zal alleen afnemen als alle betrokken actoren – werknemers, ondernemingen en overheidsdiensten – zich daar krachtig voor inzetten. Informatie is van cruciaal belang, willen slachtoffers van discriminatie hun rechten doen gelden, ondernemingen hun praktijken en beleid aanpassen en overheidsdiensten de nodige begeleidende maatregelen nemen en/of richtsnoeren vaststellen.

De Commissie zal met name het volgende doen:

·de aandacht vestigen op de loonkloof tussen vrouwen en mannen en de achterliggende oorzaken, met name in het kader van de Europese Dag voor gelijke beloning

·jaarlijks specifiek communicatiemateriaal en nationale factsheets over de loonkloof tussen vrouwen en mannen bijwerken en verspreiden

·de resultaten blijven publiceren van de uit hoofde van het Progress-programma van de EU gefinancierde projecten, namelijk acht transnationale projecten die door de civiele samenleving en de sociale partners worden uitgevoerd om de loonkloof te doorgronden en aan te pakken, met aandacht voor specifieke sectoren. In het kader van de projecten wordt bijvoorbeeld een rekenmachine ontwikkeld die ondernemingen in staat stelt de loonkloof in hun organisatie beter te begrijpen en aan te pakken (geïnspireerd op LOGIB).

·in 2018 een bijgewerkte samenvatting van de rechtspraak op het gebied van gelijke beloning publiceren en verspreiden op basis van de bijlage 48 van het verslag over de uitvoering van Richtlijn 2006/54/EG 49 , waarin een overzicht wordt geboden van baanbrekende rechtspraak.

·in 2018 een bijgewerkte gids samenstellen en verspreiden inzake beste praktijken, met een beschrijving van de meest recente maatregelen die de lidstaten hebben genomen om te waarborgen dat het beginsel van gelijke beloning daadwerkelijk wordt toegepast 50 .


·

Maatregel 8: samenwerken: partnerschappen voor het aanpakken van de loonkloof versterken

De Commissie zal de belangrijkste actoren blijven benaderen om goede praktijken uit te wisselen, voor financiering blijven zorgen en de consequenties van de loonkloof tussen vrouwen en mannen blijven aanpakken in het kader van het Europees semester.

De Commissie ondersteunt de lidstaten, ondernemingen, de civiele samenleving en de sociale partners met financiering en maatregelen voor de uitwisseling van goede praktijken. Enkele recente voorbeelden:

·de specifieke bijeenkomst over gendermainstreaming van het EU-platform voor diversiteitshandvesten (juni 2016);

·een EU-seminar met sectoroverkoepelende partners en sociale partners uit specifieke sectoren (november 2016); en

·een seminar voor wederzijds leren, gewijd aan overleg over de Belgische goede praktijk voor het bevorderen van genderneutrale functieclassificatiesystemen (oktober 2016).

Ook in het kader van het Europees semester ondersteunt de Commissie de inspanningen van de lidstaten om de loonkloof tussen vrouwen en mannen aan te pakken. Zo kan zij een lidstaat aanbevelen om iets te doen aan deze specifieke kwestie of aan enkele achterliggende oorzaken, zoals achterblijvende investeringen in kinderzorg of negatieve fiscale prikkels die tweede verdieners (hoofdzakelijk vrouwen) ervan weerhouden te werken of meer te werken.

In 2017 is de loonkloof aan de orde gesteld in de landverslagen van negen lidstaten 51 . In mei 2017 heeft de Commissie landspecifieke aanbevelingen uitgebracht in verband met investeringen in kinderopvang en negatieve fiscale prikkels en andere maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken 52 .

De Commissie zal met name het volgende doen:

·seminars organiseren waarop regeringsvertegenwoordigers van elkaar kunnen leren over de loon-, inkomens- en pensioenkloof tussen vrouwen en mannen en over de achterliggende oorzaken daarvan. Daarbij zal het accent liggen op concrete maatregelen en rechtsinstrumenten en op de uitdagingen in verband met de toepassing daarvan;

·ondersteuning geven aan onderling leren en capaciteitsopbouw van sociale partners, bedrijven en andere belanghebbenden, met het oog op het aanpakken van de loonkloof;

·lidstaten die bereid zijn de loonkloof tussen vrouwen en mannen te beperken, financieel ondersteunen via niet-openbare oproepen tot het indienen van voorstellen in het kader van het programma "Rechten, gelijkheid en burgerschap” 2014-2020; en

·follow-up blijven geven aan de loonkloof tussen vrouwen en mannen in het kader van het Europees semester en met de lidstaten overleggen over de maatregelen die nodig zijn om een einde te maken aan het verschil in beloning.

(1)      Uit gegevens blijkt met name dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen wellicht toeneemt nu meer vrouwen zich op de arbeidsmarkt begeven. Zie: Boll, C., Leppin, J., Rossen, A., Wolf, A. (2016), " Magnitude and Impact Factors of the Gender Pay Gap in EU Countries , verslag opgesteld in opdracht van en gefinancierd door de Europese Commissie – Directoraat-generaal Justitie en Consumentenzaken. Bovendien pakken de arbeidsmarktontwikkelingen over het algemeen ongunstig uit voor laagbetaalde werknemers. Vrouwen hebben het tij dus tegen. Zie: Blau, F., en Kahn, L. (1997), "Swimming Upstream: Trends in the Gender Wage Differential in the 1980s", Journal of Labor Economics, Vol. 15, No. 1, Part 1 (januari 1997), blz. 1-42.
(2)      Zie: Burchell B., Hardy V., Rubery J. en Smith M. (2015), “A new method to understand labour market segregation”, verslag opgesteld in opdracht van en gefinancierd door de Europese Commissie – Directoraat-generaal Justitie en Consumentenzaken: slechts 18% van de vrouwen en 15% van de mannen werkt in een gemengd beroep (60-40% mannen/vrouwen).
(3)      Boll et al. (2016): sectorgerelateerde segregatie draagt er in alle landen toe bij dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen breder wordt. Wat betreft het effect van beroepsgerelateerde segregatie zijn er meer verschillen tussen de landen: in een aantal landen beschermt beroepsgerelateerde segregatie vrouwen wellicht.
(4)      Zie de index van beroeps- en sectorgerelateerde segregatie die jaarlijks wordt gepubliceerd in het verslag van de Europese Commissie over gelijkheid tussen vrouwen en mannen.
(5)      Boll et al. (2016):
(6)      Europese Commissie (2015), “An ever closer union among the peoples of Europe? Rising inequalities in the EU and their social, economic and political impacts: outcomes of EU–funded research”, DG RTD, Brussel, blz. 54-55.
(7)      Goldin, C. (2014), "A Grand Gender Convergence: Its Last Chapter.", American Economic Review, 104 (4) :1091-1119.
(8)      Eurobarometer 465.
(9)      Zo zou de invoering van een minimumloon in Duitsland de loonkloof naar schatting met 2,5 procentpunt verkleinen. Vrouwen zouden ook moeten profiteren van de recente verhoging van het minimumloon in een aantal landen met de grootste loonkloof (Tsjechië, Slowakije en het VK).
(10)      Daarbij gaat het om een derde van de inkomensverschillen tussen vrouwen en mannen gedurende hun werkzame leven. Zie het verslag van de Europese Commissie uit 2017 over gelijkheid tussen vrouwen en mannen en Eurostat: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Gender_statistics
(11)      Het dichten van de loonkloof tussen vrouwen en mannen is een van de doelstellingen van het “Strategisch engagement voor gendergelijkheid 2016-2019” http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/documents/151203_strategic_engagement_en.pdf  
(12)      Report on the application of Directive 2006/54/EC of the European Parliament and of the Council of 5 July 2006 on the implementation of the principle of equal opportunities and equal treatment of men and women in matters of employment and occupation (recast), COM(2013) 861 final -- http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_pay_gap/com-2013-861-final_en.pdf
(13)      Aanbeveling van de Commissie van 7 maart 2014 (“Het beginsel van gelijke beloning voor mannen en vrouwen versterken door transparantie”), COM(2014) 1405 final, http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/gender_pay_gap/c_2014_1405_nl.pdf
(14)      Het gaat onder meer om de volgende maatregelen: i) werknemers toestaan om informatie op te vragen over de hoogte van de lonen, uitgesplitst naar geslacht, voor categorieën werknemers die hetzelfde werk of werk van dezelfde waarde verrichten; ii) werkgeversregelmatig verslag laten uitbrengen over de loonstructuren per categorie werknemer of positie, uitgesplitst naar geslacht (uitsluitend bij grote en middelgrote ondernemingen); iii) audits in grote ondernemingen betalen; en iv) kwesties op het gebied van gelijke beloning bij de collectieve loononderhandelingen op passend niveau bespreken.
(15)      COM/2017/671.
(16)      Op grond van de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn dienen de lidstaten doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties vast te stellen. De in de nationale wetgeving van de lidstaten opgenomen sancties lopen sterk uiteen, waardoor de uit hoofde van de richtlijn verleende rechten ongelijk worden gehandhaafd.
(17)      In zaak C-318/13, procedure ingeleid door X, 3 september 2014), oordeelde het Hof dat het differentiëren van prestaties op grond van genderspecifieke actuariële gegevens ontoelaatbaar is binnen wettelijke socialezekerheidspensioenen uit hoofde van Richtlijn 79/7/EEG.
(18)    In zaak C-236/09, Test-Achats, 1 maart 2011, vernietigde het HvJ-EU artikel 5, lid 2, van Richtlijn 2004/113/EC op grond waarvan het gebruik van seksegerelateerde actuariële factoren was toegestaan in verzekeringsovereenkomsten. Het arrest gelastte de lidstaten om uiterlijk op 21 december 2012 sekseneutrale premies en uitkeringen verplicht te stellen.
(19)    Zoals aangekondigd in haar verslag over de evaluatie van de aanbeveling van 2014.
(20)      Vrouwen maken slechts 10 % uit van de beroepsbevolking in de bouw, 22 % van die in het vervoer en 30 % van die in de be- en verwerkende industrie (tegenover 46 % in de hele economie).
(21)      Zie het EIGE-onderzoek over het terugdringen van de genderkloof op het gebied van natuurwetenschap, technologie, techniek en wiskunde (Science, Technology, Engineering and Mathematics, STEM) http://eige.europa.eu/gender-mainstreaming/policy-areas/economic-and-financial-affairs/economic-benefits-gender-equality/stem
(22)      De OESO is verantwoordelijk voor het programma voor internationale studentenevaluatie (Programme for International Student Assessment, PISA ), een driejaarlijkse enquête onder vijftienjarige scholieren overal ter wereld. Enquête uit 2015.
(23)    subsidies voor acties ter ondersteuning van transnationale projecten die goede praktijken inzake genderrollen bevorderen en een einde maken aan genderstereotypen op in het onderwijs, bij opleiding en op het werk (JUST/2015/RGEN/AG/ROLE). Zie: http://ec.europa.eu/justice/grants1/calls/2015_action_grants/just_2015_rgen_ag_role_en.htm .
(24)    Het EU-platform voor diversiteitshandvesten is opgezet in 2010 en wordt gefinancierd door de Europese Commissie. Het platform omvat nu 18 diversiteitshandvesten, uit de volgende landen: Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Zweden. Zie: http://ec.europa.eu/justice/discrimination/diversity/charters/index_en.htm
(25)

     De coalitie voor digitale vaardigheden en banen verenigt lidstaten, ondernemingen, sociale partners, non-profitorganisaties en onderwijsaanbieders die in actie komen om het gebrek aan digitale vaardigeden in Europa aan te pakken .

(26)      Vanaf december 2017 zullen belanghebbenden uit alle vervoersectoren kenbaar kunnen maken welke concrete maatregelen zij hebben genomen om meer vrouwen aan een baan te helpen en goede praktijken kunnen uitwisselen.
(27)      “Strengthening teaching in Europe: New evidence from teachers compiled by Eurydice and CRELL”, juni 2015 http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/repository/education/library/policy/teaching-profession-practices_en.pdf
(28)      De ondersteuning van leerkrachten en schoolhoofden voor uitstekend onderwijs en leren, in “Een goede start in het leven dankzij ontwikkeling van scholen en uitstekend onderwijs” (COM(2017) 248).
(29)       http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/index_en.php
(30)      Uit gegevens uit oktober 2016 blijkt dat vrouwen nog steeds minder dan een kwart (23,9 %) van de posities in de bestuursraden van de grootste beurgenoteerde ondernemingen in de EU-lidstaten bekleden. In de lokale politiek was in 2015 amper één op de zeven (15,1 %) burgemeesters of voorzitters van de gemeenteraad vrouw (Verslag van 2017 over de gelijkheid van vrouwen en mannen in de Europese Unie).
(31)       http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:52017XC0705(01)  
(32)

     Tussen 2014 en 2016 is 5 miljoen EUR toegewezen aan 23 van dit soort projecten.

(33)      Eurostat, loonstructuuronderzoek.
(34)      Doordat vrouwen een lager inkomen hebben, vaker deeltijdwerk verrichten en eerder geneigd zijn hun loopbaan te onderbreken in verband met zorgtaken, zijn veel van hen sterker economisch afhankelijk van hun partner of de overheid. Dezelfde factoren zijn in hoge mate debet aan de loonkloof en de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen. Hierdoor lopen vrouwen een groter risico op armoede en sociale uitsluiting, hetgeen ook negatieve gevolgen heeft voor hun kinderen en familie (zie mededeling van de Commissie COM(2017)252 final "Een initiatief om het evenwicht tussen werk en privéleven voor werkende ouders en mantelzorgers te ondersteunen")
(35)      Oláh, S., Hobson, B., en Carlson, L. (2017), "Changing families and sustainable societies: Policy contexts and diversity over the life course and across generations", FP7 Project Families And Societies (GA 320116).
(36)      Voorstel voor een richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers en tot intrekking van Richtlijn 2010/18/EU, COM(2017) 253 final
(37)      COM(2017) 252.
(38)      Recent onderzoek bevestigt dat sectorgerelateerde gendersegregatie op de arbeidsmarkt debet is aan een aanzienlijk aandeel van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in alle EU-lidstaten: vrouwen gaan aan de slag in sectoren met relatief lage lonen. Sectorgerelateerde segregatie evolueert zeer traag (verslag van 2017 over de gelijkheid van vrouwen en mannen in de Europese Unie).
(39)      Een nieuwe agenda voor vaardigheden voor Europa – Samenwerken ter versterking van het menselijk kapitaal, de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt en het concurrentievermogen, COM(2016) 381 final.
(40)      De laatste tien jaar is er gewerkt aan Europese samenwerking en instrumenten ter bevordering van transparantie inzake vaardigheden: i) het Europees kwalificatiekader; ii) een Europese classificatie van vaardigheden, competenties, kwalificaties en beroepen (ESCO); iii) een aanbeveling van de Raad betreffende de validatie van niet-formeel en informeel leren.
(41)      De voornaamste belanghebbenden zijn nationale kwalificatieautoriteiten, voorlichtings-, adviserings- en begeleidingsdiensten en bevoegde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de validatie van niet-formeel en informeel leren.
(42)      In haar verslag over de uitvoering van Richtlijn 2006/54/EC (COM(2013) 861 final van 6.12.2013) heeft de Commissie in de bijlage aanwijzingen inzake genderneutrale functiewaarderings- en classificatiesystemen opgenomen (SWD(2013) 512 final van 6.12.2013).
(43)      Zie: Bettio, F., en Ticci, E. (2017), “Violence against women and economic independence”.
(44)      Zoals het verslag over loontransparantie in Europa dat in mei 2017 is gepubliceerd door het Europees netwerk van juridische deskundigen op het gebied van gendergelijkheid en de door directoraat-generaal Justitie opgestelde studie over de omvang van de loonkloof in EU-landen en de factoren die daarop van invloed zijn.
(45)      De loonkloof is te wijten aan een aantal factoren: segregatie, opleidingsniveau, verschillen qua ervaring, enz. Het overige, niet-verklaarde deel van de loonkloof wordt de “aangepaste” loonkloof genoemd. Het onderscheid tussen een aangepast en een niet-aangepast deel van de loonkloof tussen vrouwen en mannen kan nuttig zijn voor beleidsmakers.
(46)    Het sociale scorebord is beschikbaar op:    https://composite-indicators.jrc.ec.europa.eu/social-scoreboard/#
(47)    Zie: Krueger en Katz (2016), "The Rise and Nature of Alternative Work Arrangements in the United States, 1995-2015". Uit de Amerikaanse gegevens blijkt dat vrouwen steeds vaker werken op basis van een alternatieve arbeidsregeling. Tussen 2005 en 2015 is het percentage vrouwen dat werkt op basis van een alternatieve arbeidsregeling gestegen van 8,3 % tot 17 %, d.w.z. meer dan verdubbeld. Volgens dezelfde gegevens is er onder mannen sprake van een bescheidener toename, namelijk van 11,6 % tot 14,7 %. Zie voor gegevens over situatie in de EU ook "The situation of workers in the collaborative economy", een grondige analyse van het Europees Parlement.
(48)      SWD(2013) 512 final van 6.12.2013.
(49)      SWD(2013) 861 final van 6.12.2013.
(50)      Afgeleid van SWD(2013) 512 final van 6.12.2013.
(51)      DE, EE, IE, ES, IT, AT, PL, RO, SK.
(52)      Met name in EE.

Brussel, 20.11.2017

COM(2017) 678 final

BIJLAGE

bij de

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

EU-actieplan 2017-2019
De loonkloof tussen vrouwen en mannen aanpakken


BIJLAGE

EU-actieplan 2017-2019

De loonkloof tussen mannen en vrouwen dichten

LIJST VAN MAATREGELEN MET TIJDSTIP EN BETROKKEN PARTIJEN:

Maatregelen

Doelstellingen/modaliteiten

Tijdstip

Betrokken partijen

Maatregel 1: betere toepassing van het beginsel van gelijke beloning waarborgen

1. Beoordelen of er wijzigingen kunnen worden aangebracht in de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn (Richtlijn 2006/54/EG)

Aanwijzingen dat het bestaande rechtskader moet worden verbeterd en krachtiger moet worden gehandhaafd:

   de handhavende functie van organen voor gelijke kansen versterken

   sancties en compensatiemogelijkheden voor slachtoffers verbeteren

   gendergelijkheid bij bedrijfspensioenregelingen verbeteren

   zorgen voor loontransparantie

Najaar 2018

Europese Commissie

2. Een verslag vaststellen over de nationale maatregelen die op grond van artikel 157, lid 4, VWEU zijn genomen en waarbij specifieke voordelen worden ingesteld om de uitoefening van een beroepsactiviteit voor het ondervertegenwoordigde geslacht te vergemakkelijken of om nadelen in de beroepsloopbaan te voorkomen of te compenseren

Verplichting krachtens artikel 31, lid 2, van de herschikte gendergelijkheidsrichtlijn

2019

Europese Commissie

3. Samenwerken met EQUINET, het Raadgevend Comité inzake gelijke kansen voor vrouwen en mannen en de groep op hoog niveau inzake gendermainstreaming

De handhaving van het beginsel van gelijke beloning in de lidstaten versterken.

Lopend

Europese Commissie

EQUINET

Nationale autoriteiten

Maatregel 2: beroeps- en sectorgerelateerde segregatie tegengaan

4. Ondersteuning geven aan transnationale projecten voor het aanpakken van stereotypen en segregatie

- Programma "Rechten, gelijkheid en burgerschap" 2014-2020

- ESF

- Erasmus+

2014-2020

Europese Commissie

Lidstaten

5. Conferenties organiseren op basis van de resultaten van projecten ter bestrijding van stereotypen en segregatie

- Een conferentie om de balans op te maken

- Een slotconferentie

2018

2019

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

6. Het EU-platform voor diversiteitshandvesten faciliteren en de voorzet geven tot het regelmatig uitwisselen van beste praktijken tussen bedrijven

- Aansturen op het uitbannen van gendersegregatie

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

7. Basisprojecten financieren die stereotypen in twijfel trekken en die worden uitgevoerd door de onderwijs- en opleidingssector

- Erasmus+

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

8. Instrumenten aanreiken ter bevordering van institutionele veranderingen die gelijke carrièrekansen in wetenschappelijke kringen kunnen stimuleren, alsook de aandacht vestigen op de wetenschappelijke prestaties van vrouwen met de EU-prijs voor innovatie door vrouwen

- GEAR-hulpmiddel (Gender Equality in Academia and Research)

Lopend

Europese Commissie

EIGE

9. Een veranderingsgeoriënteerd EU-platform oprichten dat ervoor zorgt dat vrouwen vaker worden aangenomen en gelijke kansen krijgen in de vervoersector

- Goede praktijken uitwisselen en zichtbaarheid geven aan concrete maatregelen om meer vrouwen aan een baan te helpen

- Een studie publiceren over de zakelijke argumenten voor meer vrouwelijke werknemers in de vervoersector

December 2017

2018

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

10. Ondersteuning geven aan collegiaal leren tussen lidstaten inzake de loopbanen van docenten en schooldirecteuren; ondersteuning geven aan het verzamelen van gegevens over onderwijssalarissen en de lidstaten aanmoedigen om een einde te maken aan de onderbetaling in deze sector

- Onderwijs en opleiding 2020

- Europese sectorale sociale dialoog op onderwijsgebied

- Eurydice in samenwerking met de OESO

Lopend

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

Maatregel 3: het glazen plafond doorbreken: initiatieven ter bestrijding van verticale segregatie

11. Blijven ijveren voor de goedkeuring van het voorstel van de Commissie voor een richtlijn inzake de verbetering van de man-vrouwverhouding bij bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen en de uitvoering monitoren van de beleidsmaatregelen die de grootste beursgenoteerde ondernemingen in de EU ten gunste van de genderdiversiteit binnen hun bestuursraden toepassen

- IJveren voor de goedkeuring van het voorstel van de Commissie

Lopend

Europese Commissie

Raad

Europees Parlement

Nationale autoriteiten

12. Projecten financieren die gericht zijn op een evenwichtiger vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in leidinggevende posities, op alle niveaus

- Programma "Rechten, gelijkheid en burgerschap"

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

13. Regeringen aanmoedigen om strategieën vast te stellen met concrete maatregelen ter bevordering van de genderbalans bij besluitvorming en in dialoog gaan met sectoriële regelgevingsorganen om relevante maatregelen te bevorderen/vast te stellen

- In dialoog blijven met sociale partners

-Projecten uitvoeren ter verbetering van het genderevenwicht in besluitvormingsfuncties

-Ondersteuning geven aan nationale concrete maatregelen om de vertegenwoordiging van het bij besluitvorming ondervertegenwoordigde geslacht te verbeteren

-In dialoog gaan met en ondersteuning geven aan sectoriële regelgevingsorganen

Lopend

Europese Commissie

Sociale partners

Nationale autoriteiten

Regelgevings-instanties

Maatregel 4: loonachterstand als gevolg van zorgtaken aanpakken

14. Het initiatief voor balans tussen werk en privéleven uitvoeren

- Streven naar vlotte vaststelling door de medewetgevers van een richtlijn betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven voor ouders en mantelzorgers, alsook naar de uitvoering van de niet-wetgevingsmaatregelen waarin de mededeling voorziet

Lopend

Europese Commissie

Raad

Europees Parlement

Maatregel 5: vaardigheden, inspanningen en verantwoordelijkheden van vrouwen beter op waarde schatten

15. IJveren voor betere erkenning van vaardigheden in alle sectoren

- Nieuwe agenda voor vaardigheden

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

16. De aandacht blijven vestigen op het belang van genderneutrale systemen van werkclassificatie

- De aandacht blijven vestigen op het belang van genderneutrale systemen van werkclassificatie om gelijke beloning te waarborgen

- Bijgewerkte aanwijzingen inzake genderneutrale functiewaarderings- en classificatiesystemen publiceren en op ruime schaal verspreiden

Lopend

2018

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

Maatregel 6: klare taal spreken: punten van ongelijkheid en stereotypen aan de kaak stellen

17. Geregeld verslag uitbrengen over de loon-, inkomens- en pensioenkloof tussen vrouwen en mannen in Europa; het genderperspectief aan de orde stellen in het verslag over de toereikendheid van de pensioenen van 2018

- Jaarlijks verslag over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen

- Gegevens over de "aangepaste" loonkloof tussen vrouwen en mannen

- Eurobarometer inzake de loonkloof tussen vrouwen en mannen en loontransparantie

Inter-nationale Vrouwen-dag

2017/2018

Europese Dag voor gelijke beloning 2017

Europese Commissie

- Publicatie van verslag over de handhaving van het beginsel van gelijke beloning

- Publicatie van verslag over de toereikendheid van de pensioenen van 2018

Europese Dag voor gelijke beloning 2017

2018

18. Werk maken van een betere beoordeling van gendergelijkheid in de deeleconomie

- Gendergelijkheid in de deeleconomie beoordelen

2018

Europese Commissie

Maatregel 7: waarschuwen voor en informatie geven over de loonkloof tussen vrouwen en mannen

19. De aandacht vestigen op de loonkloof tussen vrouwen en mannen

- Europese Dag voor gelijke beloning

Jaarlijks

Europese Commissie

20. In 2018 een bijgewerkte gids van de rechtspraak op het gebied van gelijke beloning publiceren en verspreiden

- De gids van de rechtspraak op het gebied van gelijke beloning bijwerken en publiceren

2018

Europese Commissie

21. Een gids inzake beste praktijken samenstellen en verspreiden

- Een bijgewerkte gids inzake beste praktijken samenstellen en op ruime schaal verspreiden, met een beschrijving van de meest recente maatregelen die de lidstaten hebben genomen om de toepassing van het beginsel van gelijke beloning te waarborgen

2018

Europese Commissie

Maatregel 8: samenwerken ter versterking van partnerschappen voor het aanpakken van de loonkloof

22. Seminars voor wederzijds leren wijden aan de loonkloof tussen vrouwen en mannen, met gerichte ondersteuning voor sociale partners

- Seminars blijven organiseren waarop regeringsvertegenwoor-digers wederzijds kunnen leren over de loon-, inkomens- en pensioenkloof tussen vrouwen en mannen en over de achterliggende oorzaken daarvan

- Ondersteuning geven aan onderling leren en capaciteitsopbouw van sociale partners, bedrijven en andere belanghebbenden, met het oog op het aanpakken van de loonkloof

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Sociale partners

Voornaamste belanghebbenden

23. Lidstaten die bereid zijn de loonkloof tussen vrouwen en mannen te beperken, financieel ondersteunen

- Programma "Rechten, gelijkheid en burgerschap" 2014-2020

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten

Voornaamste belanghebbenden

24. Follow-up blijven geven aan de loonkloof tussen vrouwen en mannen in het kader van het Europees semester

- Europees semester

Lopend

Europese Commissie

Nationale autoriteiten