Brussel, 15.11.2016

COM(2016) 712 final

2016/0349(NLE)

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

inzake de toetreding van de EU tot het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen (ICAC)


TOELICHTING

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen (ICAC) is het internationale grondstoffenorgaan voor katoen. De taak van het comité bestaat erin regeringen te helpen een gezonde mondiale katoeneconomie te bevorderen. Dit doet het ICAC door te zorgen voor transparantie op de mondiale katoenmarkt, door als uitwisselingsplaats voor technische informatie over de katoenproductie te fungeren en door een discussieforum voor katoenvraagstukken van internationaal belang te zijn. Het ICAC treedt op als statistisch waarnemer en brengt productie-, consumptie- en handelslanden en alle segmenten van de katoenindustrie samen. Het comité heeft een algemene faciliterende rol. Het comité is niet betrokken bij het bepalen of voorschrijven van katoenprijzen.

Tot dusver is het ICAC een van de weinige grondstoffenorganen 1 waarvan de Europese Unie geen lid is, terwijl negen lidstaten wel uit eigen naam lid zijn van het ICAC (België, Duitsland, Griekenland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen en Spanje). Lidmaatschap van het ICAC is in het belang van de Unie, vanwege het belang van de katoenindustrie voor de economie van de Unie. De EU is een katoenproducent en heeft zich ontwikkeld van netto-katoenimporteur (tot en met 2008) tot netto-katoenexporteur vanaf 2009. In de textiel- en kledingindustrie in de EU wordt veel katoenstof gebruikt. Bovendien is de katoensector van belang voor de Europese ontwikkelingssamenwerking, aangezien de EU de grootste donor voor de Afrikaanse katoensector blijft.

Bij verschillende gelegenheden, te weten in zijn conclusies van 2004 (ref. 8972/04), 2008 (ref. 9986/08) en 2010 (ref. 9648/10), heeft de Raad van de Europese Unie de Europese Commissie verzocht het EU-lidmaatschap van het ICAC te overwegen. De Raad machtigde de Commissie in 2013 om namens de Europese Unie en op basis van de onderhandelingsrichtsnoeren, te onderhandelen over de toetreding van de Unie tot het ICAC (Besluit 13406/13 van de Raad van 16 september 2013). Met het oog op de toetreding van de Unie tot het ICAC hebben alle lidstaten ICAC in kennis gesteld dat zij hun lidmaatschap beëindigen overeenkomstig artikel II, lid 3, van het reglement van het ICAC 2 .

2.    RECHTSGRONDSLAG

Aangezien handelskwesties het voornaamste onderdeel uitmaken van de taken van het ICAC, moet de rechtsgrondslag artikel 207, VWEU, zijn.

3.RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN DE EFFECTBEOORDELINGEN

De huidige situatie in aanmerking nemend is de Commissie van mening dat het lidmaatschap van het ICAC wenselijk zou zijn omdat het:

de EU in staat stelt over katoenvraagstukken met één stem te spreken en in het passende grondstoffenorgaan een jaarlijkse bijdrage te leveren, rekening houdend met de visies van de diverse EU-lidstaten;

de EU toegang verschaft tot informatie over katoenvraagstukken waarmee de katoenmarkt kan worden gevolgd en de katoenagenda kan worden beïnvloed;

verbanden en partnerschappen tussen de particuliere sector in de EU (katoen en textiel), katoenproducenten (uit de EU en ontwikkelingslanden) en overheden vereenvoudigt.

Het secretariaat van het ICAC is voorstander van het lidmaatschap van de EU omdat dit het belang en de internationale status van het ICAC als internationaal grondstoffenorgaan zal verhogen. Het ICAC heeft definitief vastgesteld dat er geen sprake is van enige aansprakelijkheid van de EU met betrekking tot enige lopende of toekomstige schulden van een van zijn leden.

4.    GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Voor het ICAC-lidmaatschap moet een jaarlijkse contributie worden betaald. Deze wordt op jaarbasis berekend op grond van het aantal ICAC-leden (vast deel) en de hoeveelheid ruwe katoen die per lid verhandeld wordt (variabel deel). Een eerste contributie van maximaal 400 000 euro zou noodzakelijk zijn om de EU passende invloed geven op ICAC-aangelegenheden en brede betrokkenheid van de EU bij activiteiten van het ICAC mogelijk maken.

5.    OVERIGE ELEMENTEN: Uitvoeringsplannen

De Unie zal erop toezien dat alle voordelen van de toetreding worden gedeeld met de lidstaten van de Unie. Het lidmaatschap van de subcomités en werkgroepen staat open voor vertegenwoordigers van de lidstaten, als deel uitmakend van de Unie-delegatie, rekening houdend met het belang van de mondiale waardeketen voor katoen, met inbegrip van de productie en het verbruik in regio's van de Unie waar dit van belang is voor de landbouw- en industriesector en de handel. Meer bepaald in het adviescomité voor de particuliere sector zal de vertegenwoordiger van de Europese Commissie op verzoek van de lidstaten vergezeld worden door plaatsvervangers en waarnemers, overeenkomstig artikel VI, lid 3, onder a), 1, van het reglement van het ICAC.

2016/0349 (NLE)

Voorstel voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

inzake de toetreding van de EU tot het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen (ICAC)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, leden 3 en 4, in samenhang met artikel 218, lid 6,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement 3 ,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)De Europese Unie is geen lid van het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen, maar is wel reeds lid van een aantal internationale grondstoffenorganen.

(2)Op 27 april 2004, 27 mei 2008 en 10 mei 2010 heeft de Raad in zijn conclusies over respectievelijk het EU-actieplan inzake ketens van landbouwgrondstoffen, afhankelijkheid en armoede, het partnerschap tussen de EU en Afrika ter ondersteuning van de ontwikkeling van de katoensector en de versterking van het EU-optreden op het gebied van grondstoffen de Commissie uitgenodigd het EU-lidmaatschap van het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen te overwegen.

(3)Op 16 september 2013 machtigde de Raad de Commissie om namens de Europese Unie te onderhandelen over de toetreding van de Unie tot het ICAC overeenkomstig artikel II, leden 1 en 2, van het reglement van het ICAC 4 , stellende dat lidmaatschap van het ICAC in het belang is van de Unie vanwege het belang van de katoenindustrie voor de economie van de Unie. De EU is een katoenproducent en heeft zich ontwikkeld van netto-katoenimporteur (tot en met 2008) tot netto-katoenexporteur vanaf 2009. In de textiel- en kledingindustrie in de EU wordt veel katoenstof gebruikt. Bovendien is de katoensector van belang voor de Europese ontwikkelingssamenwerking, aangezien de EU de grootste donor voor de Afrikaanse katoensector blijft.

(4)De Unie zal een contributie betalen overeenkomstig artikel II, lid 2, onder a), 2, c), van het reglement van het ICAC. De EU kan niet aansprakelijk worden gesteld met betrekking tot enige lopende of toekomstige schulden van een van de leden van het ICAC.

(5)Ook na de toetreding van de Unie tot het ICAC dient rekening te worden gehouden met Protocol 4 inzake katoen van de toetredingsakte tot de Unie van de Helleense Republiek 5 ,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De toetreding van de Europese Unie tot het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen wordt goedgekeurd namens de Unie

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wijst de pesoon aan die gemachtigd is om namens de Europese Unie het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen in kennis te stellen van dit besluit.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel,

   Voor de Raad

   De voorzitter

(1) De EU is lid van de Internationale Koffieorganisatie, de Internationale Cacao-organisatie, de Internationale Organisatie voor tropisch hout, de Internationale Suikerorganisatie, de Internationale Olijfolieraad, de Internationale Graanraad, de Internationale Studiegroep voor rubber, de Internationale Studiegroep voor lood en zink, de Internationale Studiegroep voor nikkel, de Internationale Studiegroep voor non-ferrometalen.
(2) Zie de officiële website van het ICAC: https://www.icac.org/about-International-Cotton-Advisory-Committee/rules
(3) PB C van […], blz. […].
(4) Reglement van het Internationaal Raadgevend Comité voor Katoen, goedgekeurd op de 31e algemene vergadering van 16 juni 1972, met wijzigingen door de 74e algemene vergadering van 11 december 2015. Zie de officiële website van het ICAC: https://www.icac.org/about-International-Cotton-Advisory-Committee/rules
(5) PB L 291 van 19.11.1979.