52006DC0122

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - Jaarlijkse beleidsstrategie 2007 - Werken aan het bouwen van vertrouwen /* COM/2006/0122 def. */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 14.3.2006

COM(2006) 122 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO’S

Jaarlijkse beleidsstrategie 2007 Werken aan het bouwen van vertrouwen

INHOUDSOPGAVE

Werken aan het bouwen van vertrouwen 3

Deel I. Prioritaire maatregelen voor 2007 6

1. Welvaart 6

2. Solidariteit 8

3. Veiligheid en vrijheid 10

4. Europa als partner in de wereld 12

5. Europese Governance en betere regelgeving in de praktijk 14

Deel II Algemeen kader voor personele en financiële middelen in 2007 15

1. Personele middelen 15

1.1. Versterking in verband met de uitbreiding 15

1.2. Bijdragen tot een centrale pool 15

1.3. Totale beschikbare personele middelen voor de vier prioriteiten 16

2. Financiële middelen 16

WERKEN AAN HET BOUWEN VAN VERTROUWEN

Europa en zijn burgers staan in deze tijd voor moeilijke uitdagingen. Om op die uitdagingen in te gaan is actief optreden het beste wat Europa kan doen. Het vertrouwen van de burger in de activiteiten van de Unie is gebaseerd op wat de Unie doet en hoe ze optreedt. De Commissie heeft aan een doeltreffende beleidsimplementatie een centrale plaats binnen haar doelstellingen toegekend. Om dit mogelijk te maken moet de Europese Unie via een werkelijk partnerschap ervoor zorgen dat de ontwikkeling, de vaststelling en de implementatie van het Europees beleid berusten op de grondslagen van een solide politieke consensus.

In 2007 zullen Bulgarije en Roemenië toetreden tot de Unie, op voorwaarde dat ze voldoen aan de nodige voorwaarden om het acquis van bij het begin volledig toe te passen. Nu het debat over de toekomst van Europa en het ontwerp van Grondwettelijk Verdrag nog steeds doorgaat en in het licht van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome zal de aandacht vanzelfsprekend worden gericht op de meer algemene waarden en doelstellingen van de Europese Unie en de wijze waarop een gemoderniseerde Unie op de wensen van de Europeanen van vandaag kan inspelen. De start van de nieuwe programma’s in het kader van de financiële vooruitzichten 2007-2013 zal een tastbaar voorbeeld van deze respons vormen. De start zou ook een aansporing moeten betekenen voor de deelnemers aan het debat over de toekomst van Europa om zich in de eerste plaats bezig te houden met de vraag wat Europa moet doen, met de steun van Plan D voor Democratie, Debat en Dialoog. Doeltreffende communicatie over Europese aangelegenheden en een eerlijke dialoog met de burgers zijn van cruciaal belang om het vertrouwen van de burgers terug te winnen. De communicatiewerkzaamheden zullen in 2007 een doorslaggevende fase ingaan, doordat het actieplan betreffende de communicatie van Europa grotendeels ten uitvoer zal zijn gelegd en het overleg over het witboek inzake een Europees communicatiebeleid in concrete maatregelen omgezet zal zijn.

De strategische doelstellingen welvaart, solidariteit en veiligheid, die bij de aanvang van het mandaat van deze Commissie zijn goedgekeurd, bieden een coherent politiek kader voor het optreden van de EU. Ze hebben niets ingeboet aan relevantie wanneer het erom gaat op de huidige uitdagingen en verwachtingen in te spelen. Ze wijzen in de richting van een sterk Europa en bepalen de koers van de beleidsmaatregelen.Wanneer de Europese instellingen samenwerken met dat doel voor ogen, komen ze tot een reële toegevoegde waarde en kunnen ze de inwoners van Europa tastbare resultaten aanbieden. Het doel van de jaarlijkse beleidsstrategie is de voornaamste prioriteiten te selecteren die concrete vorm zullen krijgen in de kerntaken voor 2007.

Daarbij moet worden gezorgd voor een duidelijke continuïteit tussen de opeenvolgende jaren. Het is niet zo dat de prioritaire maatregelen voor 2007 een periode van exact twaalf maanden bestrijken. Sommige maatregelen zijn een vervolg op beslissingen of overleg in 2005 en 2006. Vele van deze maatregelen zullen pas later worden afgesloten of uitgevoerd. Daarom is het belangrijk deze maatregelen te beschouwen als onderdeel van een coherent en door kruisbestuiving geleid proces van beleidsontwikkeling, waarbij de afzonderlijke activiteiten op diverse terreinen in of buiten Europa de bouwstenen voor de verdere ontwikkeling van Europa vormen.

In 2007 zal deze Commissie de eerste helft van haar mandaat achter de rug hebben. Sommige van haar eerste beleidsinitiatieven zullen de implementatiefase hebben bereikt. Nieuwe richtsnoeren zullen de krijtlijnen voor de tweede helft van het mandaat van de Commissie uitzetten. Het zal een kritisch jaar voor de tenuitvoerlegging van de strategische vijfjarendoelstellingen worden. De tijd dringt en in 2007 moeten tastbare resultaten worden bereikt. Een reële vooruitgang is essentieel voor de geloofwaardigheid van de diverse meerjarenstrategieën van Europa. Het hoofddoel blijft groei, om meer en betere werkgelegenheid te scheppen in Europa. De burgers zijn in de eerste plaats bezorgd om hun baan, en dat moet voor Europa de belangrijkste prioriteit blijven. Het correcte functioneren van het uitgebreide Europa en de volledige toepassing van de communautaire beleidslijnen en regels in alle lidstaten zullen uiteraard een fundamentele operationele doelstelling voor deze Commissie blijven. Deze kerntaken vormen de achtergrond waartegen nieuwe beleidsprioriteiten kunnen worden uitgestippeld.

Actiekader

Sinds haar aantreden heeft de Commissie samen met haar EU-partners belangrijke nieuwe richtlijnen voor het Europees beleid vastgesteld en de werkzaamheden voor het afsluiten van essentiële langetermijnactiviteiten voortgezet. Die inspanningen vormen de achtergrond voor nieuwe initiatieven in 2007.

- De herziene Lissabon-strategie heeft nieuwe duidelijkheid en focus verleend aan de Europese doelstelling van groei en werkgelegenheid. Dit heeft vruchten afgeworpen in de vorm van de eerste nationale hervormingsprogramma’s in 2006, die de nationale bijdrage zijn tot de tenuitvoerlegging van economische hervormingen, en van de maatregelen op EU-niveau via het communautair Lissabon-programma. Deze maatregelen werden ondersteund door de herziening van het Stabiliteits- en groeipact, de sociale agenda en de strategie voor duurzame ontwikkeling. Het nieuwe cohesiebeleid en het nieuwe Fonds voor plattelandsontwikkeling zijn eveneens duidelijk gericht op groei en werkgelegenheid.

- De informele top van Hampton Court in oktober 2005 heeft geleid tot een consensus tussen de EU-leiders over een reeks cruciale onderwerpen voor optreden van de EU in een mondialiserende wereld : onderzoek en ontwikkeling, universiteiten, demografische uitdagingen, energie, migratie en veiligheid. In de daaropvolgende maanden hebben deze thema’s geleid tot een aantal nieuwe initiatieven zoals het initiatief voor een Europees Technologie-instituut, de oprichting van het Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering en de indiening van een groenboek over energie-efficiëntie. Deze maatregelen moeten nog in de kerntaken van Europa worden geïntegreerd.

- Na de afsluiting van de onderhandelingen over de nieuwe financiële vooruitzichten zullen die vooruitzichten de basis vormen voor de financiering van het optreden van de Unie in de komende zeven jaar, waarbij de middelen op beleidsprioriteiten op lange termijn worden gericht.

- De bijzondere rol van de Unie inzake vrijheid, veiligheid en justitie is erkend in het Haags Programma , waarin het meerjarenprogramma van de Unie op dit gebied is uitgestippeld. Dat programma zal het richtsnoer blijven vormen voor het optreden van de Unie op dit gebied, dat in 2007 zal worden geheroriënteerd in het licht van het eerste jaarlijkse scorebord dat in juni van dit jaar zal worden voorgelegd.

- De Unie heeft ook de aanzet gegeven tot een aantal aanvullende doelstellingen om welvaart, solidariteit en veiligheid wereldwijd te bevorderen. Daarmee wil ze ervoor zorgen dat open markten, een krachtiger concurrentie en een op regels gebaseerd internationaal stelsel nieuwe mogelijkheden en een sterkere dynamiek in en buiten de Unie bieden. Het nabuurschapsbeleid is thans samen met het uitbreidingsproces een gevestigd instrument van het extern beleid , en er zijn onderhandelingen met Kroatië en Turkije geopend. De Europese consensus inzake ontwikkeling vormt het eerste werkelijke beleidskader dat tussen alle instellingen is overeengekomen.

De vragen die via het debat over de toekomst van Europa aan de Unie worden gesteld, kunnen alleen worden beantwoord tegen de achtergrond van een dynamische Unie die vanuit dit beleidskader reële veranderingen in Europa op gang brengt.

Doelstellingen in de praktijk omzetten

De Commissie wenst deze taken in 2007 concrete vorm te geven en de tenuitvoerlegging ervan op kruissnelheid te brengen. Zij zal reeds goedgekeurd beleid ten uitvoer leggen, nieuwe initiatieven ontwikkelen om het nodige tempo voor het bereiken van de doelstellingen te kunnen aanhouden en de krijtlijnen voor de tweede helft van het mandaat uitzetten.

De strategische doelstellingen welvaart, solidariteit en veiligheid, in de Unie en wereldwijd, zullen de hoeksteen van het optreden van de Commissie blijven vormen. Op al deze gebieden heeft de Europese Unie een directe impact op kwesties die voor de Europese burger van primair belang zijn. Het overkoepelende doel, meer groei voor meer en betere werkgelegenheid, blijft gelden. De Lissabon-strategie moet tastbare effecten opleveren indien Europa zijn geloofwaardigheid wenst te behouden, en de gunstigere macro-economische vooruitzichten moeten worden aangewend om het pad voor verandering te effenen. Europa moet iedere gelegenheid aangrijpen om de hervormingen te versnellen en in praktijk te brengen.

In 2007 zullen ook nieuwe richtsnoeren voor de tweede helft van het mandaat van de Commissie worden vastgesteld. De Commissie zal grondige voorbereidingen treffen voor de toekomst, met name voor de diepgaande herziening van de begroting van de Unie, die in 2008-2009 tot een witboek moet leiden.

Deze jaarlijkse beleidsstrategie bevat een overzicht van de prioritaire maatregelen die voor elk van de drie strategische doelstellingen zijn vastgelegd, en de externe dimensie ervan vormt een verdere stap op weg naar het bereiken van deze doelstellingen. De nieuwe initiatieven zullen worden voortgezet tegelijk met de werkzaamheden voor het consolideren en implementeren van overeengekomen of opgestarte beleidslijnen. Voor het welslagen van die werkzaamheden moeten de bestaande beleidslijnen van de Unie verder goed beheerd en geïmplementeerd worden. In een laatste hoofdstuk wordt een overzicht geboden van de nodige middelen om deze beleidslijnen te beheren en aanpassingen aan de behoeften van het uitgebreide Europa door te voeren.

De nieuwe initiatieven zullen worden uitgevoerd onder volledige naleving van de strenge normen die voor het Europese optreden vereist zijn. De Europese initiatieven moeten coherent, doelgericht en correct geëvalueerd zijn. De Commissie heeft zich ertoe verbonden effectbeoordelingen van de initiatieven te verrichten waaruit moet blijken of de maatregelen verantwoord zijn. De verantwoordelijkheid voor een betere regelgeving wordt gedeeld tussen de Europese instellingen. Alle instellingen delen de verantwoordelijkheid voor het omzetten van beslissingen in concrete resultaten.

De jaarlijkse beleidsstrategie biedt de mogelijkheid om naar de toekomst te kijken. De dialoog tussen de Europese instellingen die door die strategie op gang wordt gebracht, is essentieel voor een goede voorbereiding van de werkzaamheden in 2007, uitgaande van een gezamenlijke visie op de resultaten die Europa zou moeten produceren en hoe dat zou moeten gebeuren. De Commissie presenteert deze strategie in die geest van partnerschap, en kijkt uit naar het standpunt van het Europees Parlement en de Raad over de gebieden waarop Europa volgens hen in 2007 actief zou moeten zijn.

DEEL I. PRIORITAIRE MAATREGELEN VOOR 2007

1. Welvaart

De fundamentele strategie van de Commissie voor de bevordering van groei en werkgelegenheid op lange termijn is thans stevig verankerd. In 2005 is de herziene Lissabon-strategie door de Europese Raad en het Europees Parlement goedgekeurd. In 2006 zullen de nationale hervormingsprogramma’s een nieuwe fase van de uitvoering van de strategie inluiden en aangeven op welke terreinen de maatregelen in de toekomst moeten worden geconcentreerd. De Commissie zal doorgaan met haar steun voor de nationale maatregelen en zal waar passend op communautair niveau blijven optreden om van 2007 een jaar te maken waarin de Lissabon-strategie tastbare resultaten op het terrein begint op te leveren . Hierna worden de vier prioritaire terreinen weergegeven:

- Kennis, met duidelijke doelstellingen om het Europese onderwijs-, onderzoek- en innovatiekader als groeimotor te verbeteren

- Ondernemerschap, in het bijzonder in het midden- en kleinbedrijf, met als doel een bedrijfsklimaat en een toegang tot financiering te creëren die ertoe bijdragen het bedrijfspotentieel in Europa te realiseren.

- Werkgelegenheid en vergrijzing, teneinde de vaardigheden van de Europese burgers maximaal te benutten in iedere fase van hun leven

- Energie, teneinde een werkelijk gemeenschappelijke aanpak van de zekerheid van de energievoorziening en een efficiënt energiegebruik te bevorderen.

Dat zullen de hoekstenen van de nieuwe initiatieven in 2007 zijn. De EU moet een coherent beleid inzake steun voor de aanpak van Lissabon voeren. De Commissie zal aldus de tenuitvoerlegging van het actieplan inzake staatssteun voortzetten. Ze zal ook streven naar het juiste evenwicht tussen arbeidsflexibiliteit en werkzekerheid. Ze zal eveneens uitvoering geven aan het groenboek over energie, in de vorm van meer gedetailleerde voorstellen om de energiemarkt in Europa te verbeteren. Tegelijk zullen de prestaties van de eurozone cruciaal zijn om stevige grondslagen voor de groei te leggen. Aangezien de eurozone vanaf 2007 kan worden uitgebreid, zal de Commissie de betrokken lidstaten actief bijstaan bij hun maatregelen voor een vlotte en goed voorbereide overschakeling. De Commissie zal voorts doorgaan met de implementatie van de bestaande aanpak op verschillende beleidsterreinen, zodat verder werk wordt gemaakt van de totstandbrenging van de interne markt, vooral in de cruciale sectoren diensten en vervoer. De gelijktrekking van de regelgeving voor de interne goederenmarkt, met inbegrip van het opzetten van een doeltreffend en uniform controlestelsel, zal zorgen voor een gelijkwaardig peil van implementatie van het acquis overal in Europa. Ten slotte levert doeltreffende beheersing van legale migratie een essentiële bijdrage tot de doelstellingen van de Lissabon-strategie.

Welvaart: belangrijkste voor 2007 geplande maatregelen Lissabon-strategie Jaarlijkse evaluatie van de voortgang en vaststelling van terreinen voor verdere actie. Start van nieuwe programma’s voor 2007-2013: zevende kaderprogramma voor onderzoek; kaderprogramma voor concurrentie en innovatie; Galileo; Trans-Europese Netwerken; Marco Polo; levenslang leren; douane en Fiscalis. Maatregelen voor het stimuleren van investeringen in onderzoek en innovatie door de lidstaten en de particuliere sector, in het bijzonder door steun voor markten voor innovatieve goederen en diensten, voor de totstandbrenging van een voor onderzoekers aantrekkelijke eengemaakte markt en voor de versterking van universitaire research. Start van het Europees Ruimtevaartprogramma. Werkgelegenheid Mededeling over “flexizekerheid”: zoeken naar een evenwicht tussen flexibiliteit en werkzekerheid. Bestuur van de Economische en Monetaire Unie (EMU) Versterkte controle van de stabiliteits- en convergentieprogramma’s en opvoering van de dialoog met de lidstaten die in aanmerking komen voor toetreding tot de eurozone. Verdere ontwikkeling van de werking van de eurozone in het kader van het hervormd Stabiliteits- en groeipact en versterkte beleidscoördinatie. Energie en vervoer Voorbereiding voor de oprichting van een Europese waarnemingspost voor de energiemarkten. Maatregelen om de voltooiing van de interne gas- en elektriciteitsmarkt te ondersteunen. Actieplan voor intermodale vervoerslogistiek teneinde de verkeerscongestie te verminderen en de vervoerkosten te verlagen. Maatregelen van het actieplan NAIADES om de binnenvaart te stimuleren en het commercieel potentieel ervan te benutten. Interne markt Concessieovereenkomsten (uitvoering van het groenboek over publiek-private samenwerking en overheidsopdrachten en concessieovereenkomsten). Sector betalingsdiensten: creëren van een eengemaakte Europese betalingsruimte tegen 2010. Voortzetting van de werkzaamheden voor de totstandbrenging van een werkelijke interne markt voor financiële diensten. Evenredigheid tussen kapitaal en controle (“één aandeel, één stem”) teneinde de convergentie tussen de financiële bijdrage van aandeelhouders en hun controlerechten in beursgenoteerde bedrijven te vergroten. Stimuleren van de groei van markten, apparatuur en diensten voor draadloze communicatie, door een gemeenschappelijke EU-aanpak van de radiospectrumindeling. Defensiemarkten, door de vaststelling van nieuwe regels voor overheidsopdrachten op defensiegebied en de vereenvoudiging van procedures voor de overdracht van defensiegerelateerde producten, teneinde de versnippering van de markt tegen te gaan en de concurrentie in de sector te versterken. Legale migratie Voorstellen betreffende arbeidsmigratie, in het bijzonder om de toelating van hooggeschoolde werknemers te bevorderen, met het oog op de uitvoering van het beleidsplan inzake legale migratie. |

- 2. Solidariteit

Economische groei moet gepaard gaan met economische en sociale cohesie en een sterke mate van bescherming van het milieu en de mens, vanuit de zorg voor de komende generaties en respect voor gemeenschappelijke waarden : dit alles vormt de kern van duurzame ontwikkeling. Op vele terreinen bestaat in de Unie overeenstemming over de koers die moet worden gevolgd, zoals de herziene sociale agenda en een akkoord over een Europese dimensie om de vergrijzing aan te pakken. In 2007 zal een nieuwe generatie solidariteitsprogramma’s worden gelanceerd, die zijn toegespitst op een nieuw cohesiebeleid en plattelandsontwikkeling. De interinstitutionele onderhandelingen en de daaropvolgende tenuitvoerlegging van de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor wijn, fruit en groenten en bananen, en voor suiker, zullen de mogelijkheid bieden tot een duurzamer beheer van deze essentiële producten.

In 2007 zal Europa moeten aantonen dat cohesie , solidariteit en milieubescherming hand in hand gaan met de doelstelling groei en werkgelegenheid . Het uittrekken van een deel van de cohesiemiddelen voor deze doelstelling, in het kader van de nieuwe begrotingsperiode, zal van essentieel belang zijn met het oog hierop. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de volgende aspecten:

- Bevordering van het duurzaam beheer en de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen , met bijzondere aandacht voor het beperken van het verlies aan biodiversiteit.

- Voorstellen voor een maritiem beleid van de EU die zullen leiden tot een alomvattende aanpak van de duurzame ontwikkeling en het concurrentievermogen van maritieme activiteiten.

- Op energiegebied , bijzondere nadruk op de bevordering van duurzame energiebronnen.

- Naleving van de EU-verbintenissen inzake klimaatverandering, door het emissiehandelsstelsel van de EU bij te werken.

- 2007 zal het Europees jaar van gelijke kansen voor iedereen zijn, waarin specifieke maatregelen moeten worden uitgevoerd ter vergemakkelijking van het leven van burgers die worden geconfronteerd met problemen in het gezin of in verband met de handhaving van rechterlijke beslissingen.

Tegelijk blijft het van belang de implementatie van de bestaande wetgeving te blijven volgen, bijvoorbeeld op het gebied van gelijke kansen, discriminatiebestrijding, vrij verkeer van werknemers en arbeidswetgeving.

Solidariteit: belangrijkste voor 2007 geplande maatregelen Start van nieuwe programma’s 2007-2013: Europees fonds voor regionale ontwikkeling; Cohesiefonds; Europees sociaal fonds; Europees fonds voor aanpassing aan de globalisering; programma’s voor plattelandsontwikkeling; Europees visserijfonds; Progress; Life +; Jeugd in actie; Cultuur 2007; Media 2007; Burgers voor Europa; solidariteit en beheer van de migratiestromen; grondrechten en justitie. Sociale solidariteit Herziene richtlijn betreffende de overdracht van ondernemingen. Raadpleging van de sociale partners in verband met grensoverschrijdende collectieve arbeidsovereenkomsten. Vereenvoudiging van wetgeving betreffende voorlichting en raadpleging van werknemers. Follow-up van het groenboek over de ontwikkeling van de arbeidswetgeving. Europese strategie voor informatie- en communicatietechnologieën teneinde de sociale integratie en zelfstandig wonen in een vergrijzende samenleving te bevorderen. Justitie en Binnenlandse Zaken Tenuitvoerlegging van de groenboeken over erfopvolging en testamenten, huwelijksvermogen en beslag op banksaldi. Groenboek en beleidsplan voor de totstandbrenging van de tweede fase van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel. Groenboek over de doeltreffende handhaving van rechterlijke beslissingen. Minimumnormen voor het vergaren en verwerken van bewijsmateriaal met het oog op de wederzijdse toelaatbaarheid daarvan. Mededeling over het drugsbeleid en mechanismen voor het opsporen, controleren en bestrijden van nieuwe tendensen in het drugsgebruik en de drugsmarkten. Mededeling over een meer geharmoniseerde interpretatie van de belangrijkste bepalingen van de richtlijn gegevensbescherming. Duurzaam beheer en gebruik van hulpbronnen en milieubescherming Herziening van het emissiehandelsstelsel van de EU en voorstel betreffende de vastlegging van koolstof en ondergrondse opslag. Nieuwe initiatieven voor groene overheidsopdrachten in het kader van het actieplan voor duurzame productie en consumptie. Nieuwe structuren voor de ontwikkeling en demonstratie van schone kolentechnologieën. Oprichting van het nieuw EU-agentschap voor chemische stoffen in Helsinki en implementatie van de voorschriften van de nieuwe verordening betreffende chemische stoffen (REACH). Herziening van de habitatrichtlijn en de vogelrichtlijn teneinde ze aan de jongste stand van de wetenschap aan te passen. Afronding van het overleg, in het kader van het groenboek, over een toekomstig maritiem beleid en indiening van een actieplan. |

- 3. Veiligheid en vrijheid

De totstandbrenging van veiligheid en rechtvaardigheid en het beheer van hedendaagse risico’s vereisen een EU-dimensie om doeltreffend te zijn. In 2005 is in het Haags Programma uitgestippeld hoe het beleid inzake vrijheid, veiligheid en recht in Europa in de periode 2005-2009 ten uitvoer moet worden gelegd. In de tweede helft van 2006 zal een eerste evaluatie plaatsvinden.

In 2007 zal de belangrijkste doelstelling migratie en grenscontrole zijn als gevolg van de opheffing van de interne grenscontroles met en tussen de nieuwe lidstaten en de uitbreiding van het Schengengebied , nadat is nagegaan of aan de nodige voorwaarden is voldaan en begeleidende maatregelen zijn vastgesteld. Daarnaast zijn er de volgende maatregelen:

- Er zal bijzonder belang worden gehecht aan de strijd tegen misdaad en geweld, waarbij initiatieven worden genomen om het voor het misdaadmilieu moeilijker te maken misbruik te maken van een Europa zonder grenzen.

- Voorts zal ernaar worden gestreefd een eerlijk en doeltreffend gerechtelijk onderzoek in de hele EU tot stand te brengen.

Er zullen meer preventieve maatregelen worden genomen om de veiligheid en bescherming van de burgers te garanderen . De bescherming tegen ziekten zal een bijzonder aandachtspunt vormen binnen het optreden van de EU in samenwerking met de lidstaten, derde landen en internationale organisaties. Daarnaast zal een snelle-reactiecapaciteit van de EU worden ontwikkeld die kan worden ingezet in geval van grote terroristische aanslagen en rampen. Er zal ook worden gezorgd voor een scherpere inspectie van nucleaire installaties, via de nieuwe aanpak van veiligheidscontroles en garanties voor stralingsbescherming.

Veiligheid: belangrijkste voor 2007 geplande maatregelen Start van nieuwe programma’s voor 2007-2013: veiligheid en bescherming van de vrijheden; grondrechten en justitie; instrument voor snelle respons en paraatheid; nieuw Solidariteitsfonds; gezondheid en consumentenbescherming. Justitie en Binnenlandse Zaken Opstarten van het Schengen-informatiesysteem (SIS II) en het visuminformatiesysteem (VIS) inclusief biometrische kenmerken, en desbetreffend besluit van de Raad tot afschaffing van de controles aan de grenzen met en tussen de nieuwe lidstaten Initiatieven op het gebied van de bescherming van getuigen en personen die met justitie samenwerken in de strijd tegen internationale georganiseerde misdaad. uitvoer-/invoervergunningenstelsel voor vuurwapens. Mededelingen op het gebied van de transparantie van rechtspersonen om de kwetsbaarheid voor infiltratie door de georganiseerde misdaad te verminderen. de strijd tegen illegale grensoverschrijdende handel in verboden of aan beperkingen onderworpen goederen. de bevordering van informatiegestuurde rechtshandhaving in de gehele Unie. Gezondheid en veiligheid Opstartfase van het systeem voor wereldwijde monitoring van milieu en veiligheid (GMES), dat zich bezighoudt met monitoring van landgebruik en oceanen en met crisisbeheer. Ontwikkeling van een communautair kader voor veilige, hoogwaardige en efficiënte gezondheidsdiensten, door de samenwerking tussen de lidstaten te versterken en duidelijkheid en zekerheid te bieden in verband met de toepassing van de communautaire wetgeving op gezondheidsdiensten en gezondheidszorg. Versterking en vereenvoudiging van de Europese structuren voor het aanpakken van bedreigingen voor de gezondheid, met name door het creëren van een Europees netwerk van hooggeplaatste ambtenaren die bevoegd zijn inzake griepbestrijding. Nieuwe EU-strategie betreffende diergezondheid, die een beleid voor de preventie van ziekten zal omvatten, de samenhang met andere EU-beleidslijnen zal verbeteren en zal zorgen voor een betere aanwending van de financiële middelen. |

- 4. Europa als partner in de wereld

De Europese instellingen moeten buiten de grenzen van Europa blijven streven naar de praktische bevordering en de bescherming van hun strategische doelstellingen. Geen enkele van die doelstellingen kan door Europa alleen worden verwezenlijkt . De belangrijkste aspecten van het extern beleid van Europa hebben alle een directe weerslag op het bereiken van deze doelstellingen:

- Op handelsgebied zou 2007 de eerste resultaten van de Doharonde moeten opleveren, die uiting moeten geven aan de solidariteit met de ontwikkelingslanden en tegelijk zorgen voor de openstelling van nieuwe markten voor goederen en diensten uit de Gemeenschap.

- 2007 zou het jaar van de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie moeten worden, op voorwaarde dat ze tijdig voldoen aan de nodige voorwaarden om het acquis vanaf de toetreding volledig te implementeren. De Commissie zal haar evaluatie in mei 2006 voltooien en de Europese Raad zou nog dit jaar een definitief besluit moeten nemen.

- De vorderingen bij de stabilisatie van de westelijke Balkan, met name met het oog op de verduidelijking van de status van Kosovo, en het aansnijden van belangrijke hoofdstukken in de onderhandelingen met Turkije en Kroatië zullen een solide bijdrage leveren tot de algemene veiligheid en stabiliteit van Europa en de consolidatie van de grondslagen van zijn welvaart op lange termijn.

- Op het gebied van het Europees nabuurschap zullen de banden met de partnerlanden verder worden versterkt door de implementatie van actieplannen en regionale en grensoverschrijdende samenwerking. Energie zal een kernthema vormen binnen de convergentie van de regelgeving voor de bevordering van handel en investeringen.

- De voltooiing van de onderhandelingen over de economische partnerschapsovereenkomsten met de landen van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan zal een nieuwe fase in de betrekkingen van Europa met zijn ACS-partners inluiden. Hierdoor zal de dynamiek van de regionale integratie worden versterkt en zal een krachtig ontwikkelingsinstrument worden geschapen door de combinatie van voorspelbare handelsregels, het creëren van grotere markten en steunmaatregelen die op de behoeften van de ACS-landen zijn afgestemd.

- De EU zal ook haar maatregelen moeten voortzetten voor een doeltreffender en versterkt optreden in verband met conflictpreventie, crisisbeheer en vredesopbouw, door een snelle inzet van middelen en deskundigheid. Er zal ruimere aandacht worden besteed aan hervormingen van de partnerlanden op het gebied van mensenrechten en democratie en aan een striktere verkiezingswaarneming.

Van essentieel belang voor het verwezenlijken van deze doelstellingen zijn de concrete uitdrukking van een sterkere beleidscoherentie en een verhoogde doeltreffendheid van de steun bij het extern optreden van de Unie . Er moet een betere samenhang komen tussen het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, het extern beleid van de Gemeenschap en de externe aspecten van het intern beleid.

Externe dimensie: belangrijkste voor 2007 geplande maatregelen Start van nieuwe programma’s voor 2007-2013: Pretoetredingsinstrument; Europees nabuurschaps- en partnerschapsinstrument; Instrument voor ontwikkelingssamenwerking en economische samenwerking; Stabiliteitsinstrument. Uitbreiding, nabuurschap en Rusland Controle van de naleving van de criteria van Kopenhagen door de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië Herziening van de contractuele betrekkingen met Servië en Montenegro en verduidelijking van de status van Kosovo Herziening van de aspecten financiële steun voor en handel met de Turks-Cypriotische gemeenschap Onderhandelingen met Oekraïne over de overeenkomst ter vervanging van de huidige partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst Start van de onderhandelingen met Rusland over de overeenkomst ter vervanging van de huidige partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst Voortzetting van de bijdrage tot het vredesproces in het Midden-Oosten en het oplossen van andere “bevroren” conflicten Wereldwijd Sluiten van de economische partnerschapsovereenkomsten met de zes ACS-regio’s met het oog op implementatie vanaf 1 januari 2008 Verhoging van de steun voor de ACS-landen die door de hervorming van de suikersector zijn getroffen Afronding van de Doha-onderhandelingen en aanvang van de tenuitvoerlegging van de overeenkomsten Verdere verbetering van de reactiecapaciteit van de EG in geval van internationale natuurrampen of door de mens veroorzaakte rampen, in coöordinatie met de Raad Versterking van de doeltreffendheid van de EU-steun door gezamenlijke programmering met de lidstaten Versterking van de bijdrage van het intern EU-beleid tot de tenuitvoerlegging op EU-niveau van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling in verband met beleidscoherentie ten dienste van de ontwikkeling Sluiting van een nieuwe kaderovereenkomst EU-China Vijf jaar na de wereldtop over duurzame ontwikkeling in 2002: evaluatie van de vorderingen van de EU bij de naleving van haar verbintenissen, en vaststelling van de belangrijkste uitdagingen in de komende vijf jaar Oprichting van het internationaal fonds voor duurzame energie en consolidatie van de vooruitgang bij het internationaal optreden ter bestrijding van de klimaatverandering Verbetering van de samenwerking met derde landen in verband met migratiebeheersing; goedkeuring van gemeenschappelijke normen betreffende de terugkeer van onderdanen van derde landen en verlenging van overnameovereenkomsten Opzetten van een communautaire opleiding in voedselveiligheid die openstaat voor deelnemers uit ontwikkelingslanden, bevordering en verduidelijking van communautaire normen en stimuleren van de internationale handel in veilig voedsel. |

- 5. EUROPESE GOVERNANCE EN BETERE REGELGEVING IN DE PRAKTIJK

De Commissie heeft grote vorderingen gemaakt bij de tenuitvoerlegging van haar engagement voor een betere regelgeving. Ze heeft zich toegelegd op het verbeteren van de kwaliteit van haar beleids- en wetgevingsvoorstellen door een systematische beoordeling van hun economische, sociale en ecologische effecten. Zij zet zich in voor een blijvende kwalitatieve verbetering van het effectbeoordelingssysteem , en de resultaten van een externe evaluatie van de ervaring die de Commissie met effectbeoordeling heeft opgedaan, zullen in 2007 bij dit debat worden gebruikt.

Een tweede belangrijk terrein van verbetering is de vereenvoudiging . In 2007 zullen vele vereenvoudigingsinitiatieven die in het doorlopende driejarenprogramma zijn vastgesteld, resultaten opleveren. Dat programma bestrijkt een hele reeks gebieden zoals milieu (onder meer afval, industriële lozingen en de ozonlaag), industrie (onder meer bouw, auto’s, cosmetica en medische apparatuur), modernisering van het arbeidsrecht, bevordering van de rechten van de consument en belangrijke sectoren van de interne markt (regulering van financiële diensten en etikettering van diervoeder/diervoeding en van levensmiddelen). De doelstelling vereenvoudiging blijft niet beperkt tot de intra-Europese ruimte maar vormt ook de basis van de nieuwe structuur die voor de externe financiële instrumenten voor 2007-2013 is voorgesteld.

De Commissie gaat ook door met het verbeteren van haar werkzaamheden voor de handhaving van het Gemeenschapsrecht: met het oog daarop versterkt ze de dialoog met de lidstaten voor een tijdige implementatie en een doeltreffende en rechtvaardige toepassing, ook in gevallen waar een prioritaire behandeling aangewezen is. De Commissie deelt de verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de wetgeving met de Raad en het Parlement. Alle betrokkenen moeten ertoe bijdragen de oogmerken van een betere regelgeving in concrete resultaten om te zetten.

Om het vertrouwen van de Europese burgers te vergroten heeft de Commissie ook een moderne, efficiënte en verantwoordingsplichtige administratie nodig voor de tenuitvoerlegging van haar beleid. In deze context zal ze ernaar streven dat de Europese Rekenkamer een goedkeurend advies over het financieel beheer van de EU-begroting uitbrengt en zal ze de transparantie van de besteding en de besluitvorming verhogen.

DEEL II ALGEMEEN KADER VOOR PERSONELE EN FINANCIËLE MIDDELEN IN 2007

1. Personele middelen

1 .1. Versterking in verband met de uitbreiding

O p basis van de evaluatie van de Commissie heeft de begrotingsautoriteit de noodzaak bevestigd om 3.960 extra personeelsleden in dienst te nemen tussen 2003 en 2008. Dit zou de Commissie in staat moeten stellen haar werkterrein uit te breiden tot de tien nieuwe lidstaten en haar institutionele taken te vervullen. Na de verzoeken om 2.680 nieuwe personeelsleden in de afgelopen vier jaar worden voor 2007 netto 640 extra personeelsleden gevraagd. Overeenkomstig de mededeling van de Commissie van november jongstleden over de gevolgen van de toetreding van Bulgarije en Roemenië voor haar personele middelen, waarbij het vereiste aantal nieuwe personeelsleden op 850 werd geraamd, verzoekt de Commissie uitgaande van de geplande uitbreiding in 2007 om 250 nieuwe posten. Dit totale aantal nieuwe personeelsleden vormt de absoluut noodzakelijke basis voor de verdere uitvoering van het beheer en de supervisie van de communautaire programma’s en voor de implementatie van het communautair acquis in de uitgebreide Unie. De Commissie zal deze nieuwe personele middelen inzetten voor de uitvoering van haar gestegen werklast na de uitbreiding en voor de implementatie van haar vier beleidsprioriteiten voorzover die verband houden met de uitgebreide Unie.

1.2. Bijdrage tot een centrale pool

Afgezien van deze nieuwe posten moet de Commissie bijkomende middelen inzetten voor de tenuitvoerlegging van de prioritaire initiatieven los van de uitbreiding. Ze is van plan dit te doen via een herschikking in en tussen de diensten. Zoals in de vorige jaren wordt voorgesteld een centrale herindelingspool op te richten, waarbij in principe alle personeelsleden kunnen worden ingezet en die wordt vastgesteld op 1% van het personeelsaantal. Het identificeren van negatieve prioriteiten en andere wijzen waarop personeel kan worden heringedeeld voor taken in verband met prioriteiten zal een fundamenteel element bij de motivering van verzoeken om nieuwe middelen blijven vormen. De middelen die worden bespaard door uitbesteding (bijvoorbeeld de geplande oprichting van het uitvoerend agentschap voor trans-Europese netwerken) of door productiviteitswinsten (bijvoorbeeld in de vertaalsector door een proactief beheer van de vraag) worden eveneens voor de prioriteiten aangewend. De Commissie zal ook op tijdelijke basis posten voor kortlopende taken toewijzen, wat in de komende jaren tot een flexibeler en dynamischer allocatieproces zal leiden.

1 .3. Totale beschikbare personele middelen voor de vier prioriteiten

Onderstaande tabel bevat een overzicht van de geraamde personele middelen die nodig zullen zijn voor het opstarten van nieuwe initiatieven of het versterken van lopende activiteiten, ingedeeld naar prioriteit en bron.

Prioriteiten van de jaarlijkse beleidsstrategie 2007 | Nieuwe middelen in verband met de uitbrei-ding en de vertaling in het Iers | Herindeling tussen de diensten | Herindeling in de diensten | Totale voor de prioriteiten beschik-bare middelen |

1. Welvaart | 98 | 30 | 67 | 195 |

2. Solidariteit | 97 | 29 | 73 | 199 |

3. Veiligheid | 66 | 12 | 25 | 103 |

4. Externe dimensie | 28 | 124 | 25 | 177 |

Uitbreiding van bestaande activiteiten tot de uitgebreide Unie (met inbegrip van de geleidelijke stopzetting van pretoetredingsactiviteiten) | 614 | 50 | 151 | 815 |

TOTAAL | 903 | 245 | 341 | 1489 |

De allocatie van nieuwe met de uitbreiding verband houdende middelen ingedeeld naar beleidsterrein zal definitief worden vastgesteld bij de opstelling van het voorontwerp van begroting 2007, met inbegrip van de uitsplitsing tussen vaste ambten en extern personeel.

2 . Financiële middelen

Het besluit betreffende de jaarlijkse beleidsstrategie omvat gewoonlijk details over de toewijzing van de nieuwe financiële middelen aan de beleidsterreinen voor specifieke initiatieven, waarbij een vergelijking met de lopende financiële programmering wordt gemaakt. Omdat de financiële programmering afhankelijk is van de financiële vooruitzichten, worden de financiële middelen bij wijze van uitzondering niet behandeld in de jaarlijkse beleidsstrategie 2007. De financiële programmering zal evenwel samen met het voorontwerp van begroting worden afgerond en vervolgens door de Commissie worden aangepast zodra een interinstitutioneel akkoord over de financiële vooruitzichten is bereikt.