23.6.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 200/4


UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 21 juni 2017

inzake de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie van de aanvraag tot wijziging van het productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (Rosé des Riceys (BOB))

(2017/C 200/06)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1), en met name artikel 97, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Frankrijk heeft een aanvraag tot wijziging van het productdossier van de naam „Rosé des Riceys” ingediend overeenkomstig artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013.

(2)

De Commissie heeft die aanvraag onderzocht en bevonden dat aan de in de artikelen 93 tot en met 96, artikel 97, lid 1, en de artikelen 100, 101 en 102 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 vastgestelde voorwaarden is voldaan.

(3)

Met het oog op de indiening van bezwaarschriften overeenkomstig artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 moet de aanvraag tot wijziging van het productdossier voor de naam „Rosé des Riceys” bijgevolg worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie,

BESLUIT:

Enig artikel

De aanvraag tot wijziging van het productdossier voor de naam „Rosé des Riceys” (BOB) overeenkomstig artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 is opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

Overeenkomstig artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 geeft de bekendmaking van dit besluit in het Publicatieblad van de Europese Unie het recht om gedurende twee maanden vanaf de datum van de bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de in de eerste alinea bedoelde wijziging van het productdossier.

Gedaan te Brussel, 21 juni 2017.

Voor de Commissie

Phil HOGAN

Lid van de Commissie


(1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.


BIJLAGE

„ROSE DES RICEYS”

PDO-FR-A1363-AM01

Datum waarop de aanvraag is ingediend: 22 december 2014

Aanvraag tot wijziging van het productdossier

1.   Regels van toepassing op de wijziging

Artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 — niet-minimale wijziging

2.   Beschrijving en motivering van de wijziging

2.1.   Wijnbouwpraktijken

In punt VI „Conduite du vignoble” (Opzet van de wijngaard), 1o„Modes de conduite” (Teeltmethodes), a) „Densité de plantation” (Plantdichtheid) van het productdossier wordt volgende zin toegevoegd: „Bijzondere bepalingen: Om de doorgang van aangepaste machines mogelijk te maken, mogen in percelen met een hellingsgraad van meer dan 35 % of met een hellingsgraad van meer dan 25 % in combinatie met een verkanting van meer dan 10 % gangpaden worden aangelegd met een breedte tussen 1,50 meter en 3 meter, met een maximale frequentie van één rij op zes. In dit geval mag de som van de vrije ruimte tussen de andere rijen en de vrije ruimte tussen de planten op eenzelfde rij niet groter zijn dan 2,30 meter.”

Sommige percelen van de wijngaard hebben een sterke hellingsgraad waardoor de werken niet kunnen worden uitgevoerd met de traditionele landbouwmachines. Om het verbod op bewerkingen per helikopter na te leven, moet men bij het inzetten van aangepaste machines voor sterke hellingsgraden kunnen beschikken over gangpaden met een breedte die groter is dan de maximaal toegestane vrije ruimte. De toegevoegde bepaling laat voor deze situaties met een sterke hellingsgraad (hellingsgraad van meer dan 35 % of hellingsgraad van meer dan 25 % in combinatie met een verkanting van meer dan 10 %) beplante percelen toe met gangpaden van 1,50 tot 3 meter breed.

De som van de vrije ruimten (vrije ruimte tussen de planten + vrije ruimte tussen de rijen) wordt van 2,50 op 2,30 meter gebracht voor de andere rijen.

Dit punt bevindt zich in het enig document in punt 5 „Wijnbouwpraktijken” onder de titel „Plantdichtheid/bijzondere bepalingen”.

In punt IX „Transformation, élaboration, élevage, conditionnement, stockage” (Verwerking, bereiding, verzorging, verpakking, opslag), 1o„Dispositions générales” (Algemene bepalingen), c) „Pratique oenologiques et traitements physiques” (Oenologische procedés en fysieke bewerkingen) van het productdossier wordt de formulering „de chêne” (eiken) geschrapt om het verbod op het gebruik van stukjes hout niet te beperken tot stukjes „bois de chêne” (eikenhout).

Dit punt bevindt zich in het enig document in punt 5 „Wijnbouwpraktijken” onder de titel „Specifieke oenologische procedés”.

2.2.   Regels voor de presentatie en de etikettering

In punt XII „Règles de présentation et d’étiquetage” (Regels voor de presentatie en de etikettering) van het productdossier wordt een rubriek b) ingevoegd, waarbij de vermelding van wijnen van een kleinere geografische eenheid in de etikettering wordt toegestaan, in overeenstemming met de bepalingen van artikel 120, lid 1, onder g), van de bovenvermelde Verordening (EU) nr. 1308/2013. De voorwaarden voor het gebruik van deze vermelding worden vermeld.

Dit punt bevindt zich in het enig document in punt 9 „Andere noodzakelijke voorwaarden” onder de titel „Aanvullende benamingen/aanvullende bepalingen met betrekking tot de etikettering”.

2.3.   Opzet van de wijngaard

In punt VI „Conduite du vignoble” (Opzet van de wijngaard), 1o„Modes de conduite” (Teeltmethodes), b) „Règles de taille” (Regels voor het snoeien) van het productdossier werd de asymmetrische guyot-snoei, die voordien gewoon vermeld werd als een variant op de andere snoeiwijzen, beschreven om de controles erop te vergemakkelijken. De permanente cordon-snoei, die eveneens werd vermeld, werd geschrapt. Deze snoeiwijze is immers een variant op de cordon de royat-snoei (beschreven in het productdossier), met als enige verschil het verjongingspercentage. Een specifieke beschrijving van deze snoeiwijze is bijgevolg niet nodig.

Deze bepaling heeft geen gevolgen voor het enig document.

In punt VI „Conduit du vignoble” (Opzet van de wijngaard), 1o„Modes de conduite” (Teeltmethodes) van het productdossier werd een punt g) „Charge maximale moyenne à la parcelle” (Maximale gemiddelde belasting van het perceel) ingevoerd na punt f) „Hauteur de feuillage” (Hoogte van het loof), waardoor de punten g) en h) hernummerd werden naar h) en i). Dit nieuwe punt bepaalt de permanente maximale gemiddelde belasting van het perceel op 19 700 kg druiven per hectare en 17 trossen per vierkante meter op het einde van de proefperiode voor de opbrengsten in de Champagne en rekening houdend met de vastgestelde resultaten.

Deze bepaling heeft geen gevolgen voor het enig document.

In punt VI „Conduite du vignoble” (Opzet van de wijngaard), 2o„Autres pratiques culturales” (Andere teeltwijzen) van het productdossier wordt vermeld dat „alle wezenlijke wijzigingen aan de morfologie, de ondergrond of de elementen die het mogelijk maken om de integriteit en de duurzaamheid te garanderen van de bodem van een perceel bestemd voor de productie van de gecontroleerde oorsprongsbenaming verboden zijn, met uitzondering van het klassieke diepploegen”. Het doel van deze bepaling is aanpassingen te verbieden die een wezenlijke wijziging van de bodem veroorzaken, aangezien soms buitensporigheden worden vastgesteld.

Deze bepaling heeft geen gevolgen voor het enig document.

2.4.   Opbrengsten — Productiefase

In punt VIII „Rendements — Entrée en production” (Opbrengsten — Productiefase), 1o„Rendements” (Opbrengsten) van het productdossier wordt de permanente opbrengst bepaald op 12 400 kg druiven per hectare op het einde van de proefperiode (van de oogst 2007 tot het einde van het seizoen 2011/2012) en rekening houdend met de vastgestelde resultaten. De opbrengst wordt zo opgetrokken van 10 400 kg druiven/ha naar 12 400 kg druiven/ha.

De herwaardering van de opbrengst in het productdossier bleek noodzakelijk wegens de verhoogde landbouwopbrengst ten gevolge van de verbetering van het plantenmateriaal, de fytosanitaire kennis, de teeltwijzen die het mogelijk maken om de levensduur van de wijnrank te garanderen, evenals de klimaatverandering. Deze stijging had geen negatieve impact op de kwaliteit van de wijnen. Er dient te worden opgemerkt dat alleen de uiterste opbrengst vermeld is in het enig document.

In punt VIII „Rendements — Entrée en production” (Opbrengsten — Productiefase), 4o„Dispositions particulières” (Bijzondere bepalingen) van het productdossier wordt de volgende zin toegevoegd: „Voor een bepaalde oogst en met name rekening houdend met de kenmerken van deze oogst kan een interministerieel besluit dit volume verminderen.” Het doel hiervan is om in overeenstemming met de Franse reglementering (laatste lid van artikel R. 642-7 van de Franse wet betreffende de landbouw en de zeevisserij) de vermindering mogelijk te maken van het toegestane volume geklaarde most verkregen door het persen van 160 kg voor een bepaald seizoen.

Deze bepaling heeft geen gevolgen voor het enig document.

2.5.   Andere wijzigingen

a)

Punt I, „Obligations déclaratives” (Aangifteverplichtingen), van hoofdstuk II van het productdossier wordt aangevuld met twee nieuwe verklaringen:

In punt 2o, de „Déclaration d’adaptation de la densité de plantation selon les dispositions particulières” (Verklaring over de aanpassing van de aanplantingsdichtheid volgens de bijzondere bepalingen): deze verklaring maakt het mogelijk om de bepaling op te volgen die werd toegevoegd aan punt VI „Conduite du vignoble” (Opzet van de wijngaard), 1o„Modes de conduite” (Teeltwijzen), a) „Densité de plantation” (Plantdichtheid), „dispositions particulières” (bijzondere bepalingen).

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

In punt 3o, de „Déclaration d’aménagement de parcelles” (Verklaring over de inrichting van percelen): deze verklaring maakt het mogelijk om de bepaling op te volgen die werd toegevoegd aan punt VI „Conduite du vignoble” (Opzet van de wijngaard), 2o„Autres pratiques culturales” (Andere teeltwijzen), c).

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

b)

De tabel met de belangrijkste punten die gecontroleerd moeten worden en de evaluatiemethodes die opgenomen is in hoofdstuk III van het productdossier werd aangevuld met een punt over de inrichting van de percelen, rekening houdend met het belang van het behoud van de eigenschappen van de percelen voor de specificiteit van het product.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

c)

In punt II van hoofdstuk III van het productdossier werd de referentie over de controlestructuur aangevuld en werd het nieuwe adres van het INAO bijgewerkt.

Deze informatie bevindt zich onder het luik „Andere gegevens” van de aanvraag tot wijziging van het productdossier.

d)

Redactionele bijwerkingen

In punt IX „Transformation, élaboration, élevage, conditionnement, stockage” (Verwerking, bereiding, verzorging, verpakking, opslag) van hoofdstuk I van het productdossier worden de bepalingen betreffende de vernietiging van de bijproducten van de wijnbereiding in overeenstemming gebracht met de reglementering betreffende de eliminatie van deze bijproducten. De volgende zin werd gewijzigd in 2), b): „Bij de wijnbereiding worden de bijproducten van het vinificatieproces a rato van 1,5 % van de geklaarde mout geëlimineerd vóór 31 juli van het jaar volgend op het jaar van de oogst.”;

In punt XI „Mesures transitoires” (Overgangsmaatregelen) van hoofdstuk I van het productdossier worden de bepalingen betreffende de opbrengst en de maximale gemiddelde belasting van het perceel vermeld in 2o„Rendement et charge maximale moyenne à la parcelle” (Opbrengst en gemiddelde maximale belasting van het perceel) geschrapt omdat de proefperiode verlopen is.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

e)

Andere wijzigingen

In het kader van deze wijzigingsaanvraag werd het enig document bijgewerkt volgens de nieuwe invoerregels die werden toegevoegd in de e-Ambrosia-software.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam/namen

Rosé des Riceys (FR)

2.   Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3.   Wijncategorieën

1.

Wijn

4.   Beschrijving van de wijn(en)

Niet-mousserende roséwijnen.

De wijnen hebben een natuurlijk alcohol-volumegehalte van ten minste 10 %.

Na verrijking is het totale alcohol-volumegehalte van de wijnen niet hoger dan 13 %.

De wijnen hebben een fermenteerbaar suikergehalte (glucose en fructose) kleiner dan of gelijk aan 3 gram per liter.

De normen voorzien in de algemene reglementering gelden voor het maximale totale alcoholgehalte, het effectieve alcoholgehalte, het totale gehalte aan zuren, het maximale gehalte aan vluchtige zuren, het maximale totale gehalte aan zwaveldioxide.

De heldere en intense kleur gaat van licht zalmkleurig tot meekraprood. Fijne en delicate wijn met een goede afdronk. De jonge wijn kan aroma’s van rode vruchten vertonen. Na enkele jaren bewaring ontwikkelt hij een complex bouquet, vaak gekenmerkt door aroma’s van gedroogde vruchten en kruiden, soms van gekonfijt fruit afhankelijk van het wijnjaar. Over het algemeen wordt de wijn gekenmerkt door zijn finesse, zijn evenwichtige smaak en zijn harmonie.

5.   Wijnbouwpraktijken

a.   Essentiële oenologische procedés

Houtskool

Specifiek oenologisch procedé

Het gebruik van houtskool voor oenologische doeleinden, hetzij alleen of gemengd in bereidingen, is verboden. Het gebruik van stukjes hout is verboden.

De toename van het gebruikte volume gefermenteerde most mag niet hoger zijn dan 1,12 % per 1 % toename van het alcohol-volumegehalte tijdens het verrijkingsproces.

Naast de bovenvermelde bepalingen moeten de wijnen met betrekking tot de oenologische procedés ook voldoen aan de verplichtingen op communautair niveau en aan de verplichtingen uit de landbouwwet.

Plantdichtheid — Algemene bepalingen

Teeltwijze

De wijnstokken worden aangeplant met een vrije ruimte van maximaal 1,50 meter tussen de rijen. De vrije ruimte tussen de planten op eenzelfde rij ligt tussen 0,90 meter en 1,50 meter. De som van de vrije ruimte tussen de rijen en de vrije ruimte tussen de planten op eenzelfde rij mag niet groter zijn dan 2,50 meter.

Plantdichtheid — Bijzondere bepalingen

Teeltwijze

Om de doorgang van aangepaste machines mogelijk te maken, mogen de percelen met

ofwel een hellingsgraad van meer dan 35 %,

ofwel een hellingsgraad van meer dan 25 % in combinatie met een verkanting van meer dan 10 %,

worden voorzien van gangpaden met een breedte tussen 1,50 meter en 3 meter, met een maximale frequentie van één rij op 6. In dit geval mag de som van de vrije ruimte tussen de andere rijen en de vrije ruimte tussen de planten op eenzelfde rij niet groter zijn dan 2,30 meter.

Regels voor het snoeien

Teeltwijze

Elke overlapping tussen planten en elke superpositie van vruchthout is verboden. Het aantal doelknoppen is lager dan of gelijk aan 18 knoppen per vierkante meter. Het snoeien gebeurt op zijn laatst vóór het fenologische stadium (F) (12 Lorentz), met name bij vier ontplooide blaadjes. De wijnstokken worden gesnoeid volgens de volgende technieken:

cordon de royat-snoei

enkelvoudige, dubbele of asymmetrische guyot-snoei

b.   Maximale opbrengsten

15 500 kg druiven per hectare

6.   Afgebakend gebied

a)

De oogst van de druiven, de vinificatie, de bereiding en de verzorging van de wijn gebeuren op het grondgebied van de volgende gemeente in het departement Aube: Les Riceys.

b)

De vinificatie, de bereiding en de verzorging van de wijnen gebeuren ook op het grondgebied van de volgende gemeenten in het departement Aube: Avirey-Lingey, Bagneux-la-Fosse, Balnot-sur-Laignes, Bragelogne-Beauvoir, Gyé-sur-Seine, Mussy-sur-Seine, Neuville-sur-Seine.

7.   Belangrijkste wijndruiven

Pinot noir N

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

1.   Informatie over het geografische gebied

a)

Beschrijving van de natuurlijke factoren die bijdragen tot het verband

Het geografische gebied strekt zich uit over acht gemeenten in het zuiden van het departement Aube. Het landschap van Les Riceys maakt deel uit van het geologische gebied van de Côte des Bar. Het geologische substraat bestaat voornamelijk uit de Kimmeridgien-etage, die in het midden diep doorkliefd wordt door de vallei van de Laignes en talrijke zijvalleien. Het Kimmeridgien, dat gekenmerkt wordt door de afwisseling van mergel- en kalksteenlagen, vormt de basis voor een van de beste bodems voor wijngaarden, bestaande uit carbonaat- en kleihoudend puin met een grijze kleur dat de hellingen bedekt heeft, met daarin vele kleine keien die bijdragen tot de opwarming van de bodem. De wijnstokken die werden aangeplant op nauwkeurig afgebakende percelen bevinden zich op de hoogste en steilste hellingen die het meeste zon krijgen en gericht zijn naar het oosten en het zuiden. Door de noordelijke ligging is het klimaat tamelijk koud, maar de cirkelvormige structuur van de wijngaard, die is ingebed in de valleien, zorgt voor een uiterst gunstig mesoklimaat.

b)

Beschrijving van de menselijke factoren die bijdragen tot het verband

De bewezen oorsprong van de wijngaard van Les Riceys gaat terug tot de 8e eeuw met documenten waarin het bestaan van wijnstokken op het grondgebied van de gemeente wordt vermeld. Vanaf het begin van de 18e eeuw ontstond er een grote handel in wijnen uit Les Riceys naar Nederland, België, de regio rond Parijs en het noorden van Frankrijk, zoals blijkt uit de exportstatistieken opgesteld door de douanebureaus van de provincie Champagne. In 1875 was de wijngaard welvarend. Bijna 35 handelaars verkochten de wijnen van Les Riceys. Deze bloei kwam in het gedrang door de phylloxeracrisis en de opleving van de textielindustrie in Aube, die de landbouwarbeiders aantrok. De wijngaard herstelde gedeeltelijk dankzij de integratie van Aube in Champagne Viticole in 1927, maar dit herstel verliep moeilijk. Er bleven enkele doorzetters over, die hun volharding beloond zagen met de erkenning van de gecontroleerde oorsprongsbenaming „Rosé des Riceys” op 8 december 1947. Dankzij talrijke jonge wijnbouwers die zich vestigden in de jaren 60 van de 20e eeuw zorgde de heropleving van de wijnbouwactiviteit voor een verhoogde productie. Op 26 september 1968 werd het Syndicat des Producteurs de l’AOC Rosé des Riceys opgericht.

2.   Informatie over de kwaliteit en de kenmerken van het product

De „Rosé des Riceys” is een niet-mousserende wijn die verplicht wordt gemaakt met druiven van eenzelfde wijnjaar. De heldere en intense kleur gaat van licht zalmkleurig tot meekraprood. Fijne en delicate wijn met een goede afdronk. De jonge wijn kan aroma’s van rode vruchten vertonen. Na enkele jaren bewaring ontwikkelt hij een complex bouquet, vaak gekenmerkt door aroma’s van gedroogde vruchten en kruiden, soms van gekonfijt fruit afhankelijk van het wijnjaar. Over het algemeen wordt de wijn gekenmerkt door zijn finesse, zijn evenwichtige smaak en zijn harmonie.

3.   Oorzakelijke verbanden

De stenige bodems van de hellingen die het meest gericht zijn op het zuiden en het oosten en de grootste hellingsgraad hebben, zijn dankzij een optimale lichtsterkte en een goede opwarming van de bodem bevorderlijk voor een vroege groei van de vegetatie in de lente, optimaliseren de fotosynthese en staan garant voor de rijping van de vruchten. De hoogte van de hellingen met de wijngaarden voorkomt contact met de koude lucht die beneden in de valleien blijft hangen en de bossen die de bovenkanten van de hellingen bedekken en de talrijke groepen bomen waarmee het terrein bezaaid is, bieden een goede bescherming tegen de koude luchtmassa’s afkomstig van de plateaus. De hellingsgraad van de hellingen die gebruikt worden voor de wijnbouw staat garant voor een optimale natuurlijke drainage, die ook wordt gegarandeerd door de scheurvorming in de kalklagen van het Kimmeridgien. De mergellagen tussen de kalklagen zorgen voor de nodige waterreserves in de zomer, vooral tijdens warme en droge jaren. De warme temperaturen die worden geregistreerd in de zomer, gekoppeld aan de warmte die wordt gegenereerd door de zonnestralen die weerkaatst worden op de keien van het Kimmeridgien, geven de wijn zijn kenmerkende toetsen van gekonfijt fruit en kruiden bij de veroudering. De druivensoort pinot noir N werd reeds in de 19e eeuw door Jules Guyot erkend als de beste wijnsoort voor de bereiding van de wijn van Les Riceys. De druivenoogst moet in zijn geheel in de vaten gestort worden om de aroma’s van de druivensoort pinot noir N zo goed mogelijk te respecteren. Dit geldt vooral voor hun ontplooiing tijdens de gisting in de kuipen, waarvan de duur perfect kan worden bepaald op basis van de knowhow en de ervaring van de wijnproducent. V. Rendu wijst erop dat „in Les Riceys de fijne planten voorbehouden worden voor de eerste vaten. Lange gisting in de kuipen wordt vermeden om deze wijn de finesse en de ronde smaak te geven die kenmerkend zijn voor de wijn uit Les Riceys.”

9.   Essentiële aanvullende voorwaarden

Vermelding van het wijnjaar

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen met betrekking tot de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

De wijnen worden verplicht aangeboden met vermelding van het wijnjaar.

Aanvullende benamingen

Rechtskader:

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde:

Aanvullende bepalingen met betrekking tot de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde:

De gecontroleerde oorsprongsbenaming „Rosé des Riceys” kan worden aangevuld met de naam van een kleinere geografische eenheid op basis van de bepalingen opgenomen in het productdossier.

Verwijzing van de bekendmaking van het productdossier

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-0e6797aa-7711-4406-975b-1ca510a31f66