30.12.2011   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 347/7


VERORDENING (EU) Nr. 1337/2011 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 13 december 2011

betreffende Europese statistieken van meerjarige teelten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 357/79 van de Raad en Richtlijn 2001/109/EG van het Europees Parlement en de Raad

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 338, lid 1,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure (1),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Verordening (EEG) nr. 357/79 van de Raad van 5 februari 1979 betreffende de statistische enquêtes naar de wijnbouwoppervlakten (2) en Richtlijn 2001/109/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 december 2001 betreffende door de lidstaten uit te voeren statistische enquêtes voor de vaststelling van het productiepotentieel van bepaalde soorten fruitbomen (3) zijn herhaaldelijk gewijzigd. Aangezien er nu verdere wijzigingen en vereenvoudigingen nodig zijn, moeten deze besluiten om redenen van duidelijkheid worden vervangen door een enkele verordening, overeenkomstig het nieuwe beleid inzake vereenvoudiging van de Uniewetgeving en betere regelgeving.

(2)

Om haar taken uit het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) en de wetgeving van de Unie betreffende de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten te kunnen vervullen, moet de Commissie kunnen beschikken over nauwkeurige informatie over het productiepotentieel van de aanplantingen van bepaalde soorten meerjarige teelten in de Unie. Om ervoor te zorgen dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid naar behoren wordt beheerd, heeft de Commissie behoefte aan regelmatige gegevens over meerjarige teelten op vijfjarige basis.

(3)

Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek (4) vormt een referentiekader voor Europese statistieken van meerjarige teelten. Deze verordening vereist in het bijzonder inachtneming van de beginselen van professionele onafhankelijkheid, onpartijdigheid, objectiviteit, betrouwbaarheid, statistische geheimhouding en kosteneffectiviteit.

(4)

De samenwerking tussen de instanties die bijdragen aan het opstellen en de publicatie van de Europese statistieken moet geconsolideerd worden.

(5)

Bij de voorbereiding en het opstellen van de Europese statistieken moet rekening worden gehouden met de internationale aanbevelingen en beste praktijken.

(6)

Structurele statistieken van meerjarige teelten moeten beschikbaar zijn om te zorgen dat het productiepotentieel en de marktsituatie kunnen worden gevolgd. In aanvulling op de verschafte informatie in de context van de integrale gemeenschappelijke marktordening, is informatie over de statistische indeling naar regio essentieel. Derhalve dient te worden bepaald dat de lidstaten die gegevens moeten verzamelen en op bepaalde vaste data aan de Commissie moeten meedelen.

(7)

Structurele statistieken van meerjarige teelten zijn essentieel voor het beheer van de markten op Unieniveau. Het is ook van wezenlijk belang dat in structurele statistieken van meerjarige teelten wordt voorzien, in aanvulling op de jaarlijkse statistieken van oppervlakte en productie die onder andere wetgeving van de Unie betreffende statistieken vallen.

(8)

Om overbodige last voor de landbouwbedrijven en de autoriteiten te vermijden, moeten drempels worden vastgesteld, zodat irrelevante eenheden buiten beschouwing blijven bij het verzamelen van statistieken van meerjarige teelten.

(9)

Om geharmoniseerde gegevens te garanderen, is het nodig de belangrijkste definities, de referentieperioden en nauwkeurigheidseisen die bij de productie van statistieken van meerjarige teelten moeten worden toegepast, duidelijk vast te stellen.

(10)

Om de beschikbaarheid van deze statistieken voor gebruikers binnen de noodzakelijke termijn te garanderen, moet een tijdschema voor de indiening van de gegevens bij de Commissie worden vastgesteld.

(11)

Krachtens Verordening (EG) nr. 1059/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 26 mei 2003 betreffende de opstelling van een gemeenschappelijke nomenclatuur van territoriale eenheden voor de statistiek (NUTS) (5) moet voor alle statistieken die de lidstaten aan de Commissie toezenden en die naar territoriale eenheden zijn ingedeeld, de NUTS worden gebruikt. Met het oog op de opstelling van vergelijkbare regionale statistieken van meerjarige teelten moeten de territoriale eenheden daarom worden gedefinieerd overeenkomstig de NUTS. Aangezien echter voor een goed beheer van de wijn- en druiventeeltsector andere territoriale onderverdelingen noodzakelijk zijn, kunnen voor die sector andere territoriale eenheden worden gekozen.

(12)

Verslagen over de methodiek en de kwaliteit zijn essentieel om de kwaliteit van de gegevens te beoordelen en om de resultaten te analyseren en dergelijke verslagen moeten regelmatig worden verschaft.

(13)

Aangezien het doel van deze verordening, namelijk de vaststelling van een gemeenschappelijk kader voor de systematische productie van Europese statistieken van meerjarige teelten, niet voldoende kan worden verwezenlijkt door de lidstaten en derhalve beter op Unieniveau kan worden verwezenlijkt, kan de Unie maatregelen nemen overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag betreffende de Europese Unie neergelegde subsidiariteitsbeginsel. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan nodig is om deze doelstelling te verwezenlijken.

(14)

Met het oog op een soepele omzetting van de regeling die gold onder Richtlijn 2001/109/EG, moet deze verordening het mogelijk maken om lidstaten een afwijking te verlenen, indien de toepassing van deze verordening op de nationale statistische stelsels belangrijke aanpassingen vergt en waarschijnlijk aanzienlijke praktische problemen zou meebrengen.

(15)

Om rekening te houden met de economische en technische ontwikkelingen moet aan de Commissie de bevoegdheid worden overgedragen om, overeenkomstig artikel 290 VWEU, handelingen vast te stellen ten aanzien van de wijziging van de in bijlage I vermelde onderverdeling van soorten naar groepen, dichtheidsklassen en leeftijdklassen en de in bijlage II vermelde variabelen/kenmerken, grootteklasse, specialisatiegraad en druivenrassen, behalve ten aanzien van de facultatieve aard van de vereiste informatie. Het is van bijzonder belang dat de Commissie bij haar voorbereidende werkzaamheden tot passende raadpleging overgaat, onder meer op deskundigenniveau. Bij het voorbereiden en opstellen van gedelegeerde handelingen moet de Commissie ervoor zorgen dat de desbetreffende documenten tijdig en op gepaste wijze gelijktijdig worden toegezonden aan het Europees Parlement en aan de Raad.

(16)

Om gelijkvormige voorwaarden voor de tenuitvoerlegging van deze verordening te verzekeren, moeten aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden toegekend. Die bevoegdhedenmoeten worden uitgeoefend overeenkomstig Verordening (EU) nr. 182/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 16 februari 2011 tot vaststelling van de algemene voorschriften en beginselen die van toepassing zijn op de wijze waarop de lidstaten de uitoefening van de uitvoeringsbevoegdheden door de Commissie controleren (6).

(17)

Verordening (EEG) nr. 357/79 en Richtlijn 2001/109/EG moeten worden ingetrokken.

(18)

Om de continuïteit van de activiteiten van het kader voor Europese statistieken van meerjarige teelten te verzekeren, moet deze verordening in werking treden op de dag volgende op die van de bekendmaking ervan en moet ze van toepassing zijn met ingang van 1 januari 2012.

(19)

Het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek is geraadpleegd,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Onderwerp

1.   Deze verordening stelt een gemeenschappelijk kader vast voor de systematische productie van Europese statistieken van de volgende meerjarige teelten:

a)

Bomen met tafelappels

b)

Bomen met appels voor industriële verwerking

c)

Bomen met tafelperen

d)

Bomen met peren voor industriële verwerking

e)

Abrikozenbomen

f)

Bomen met tafelperziken

g)

Bomen met perziken voor industriële verwerking

h)

Sinaasappelbomen

i)

Bomen met kleine citrusvruchten

j)

Citroenbomen

k)

Olijfbomen

l)

Wijnstokken voor de productie van tafeldruiven

m)

Wijnstokken voor andere doelen.

2.   De productie van Europese statistieken van de meerjarige teelten bedoeld in lid 1, onder b), d), g) en l), is facultatief voor de lidstaten.

Artikel 2

Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1.   „meerjarige teelt”: een niet in de vruchtwisseling opgenomen teelt, anders dan blijvend grasland, die de grond gedurende een lange periode in beslag neemt en gedurende verscheidene jaren opbrengsten levert;

2.   „beplant perceel”: een perceel landbouwgrond zoals gedefinieerd in artikel 2, tweede alinea, punt 1, van Verordening (EG) nr. 1122/2009 van de Commissie van 30 november 2009 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 73/2009 van de Raad wat betreft de randvoorwaarden, de modulatie en het geïntegreerde beheers- en controlesysteem in het kader van de bij die verordening ingestelde regelingen inzake rechtstreekse steunverlening aan landbouwers en ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad wat betreft de randvoorwaarden in het kader van de steunregeling voor de wijnsector (7), beplant met één van de meerjarige teelten zoals genoemd in artikel 1, lid 1, van deze verordening;

3.   „beplante oppervlakte”: de oppervlakte van de beplante percelen die homogeen zijn beplant met de desbetreffende meerjarige teelt, afgerond op de dichtstbijzijnde 0,1 hectare (ha);

4.   „oogstjaar”: het kalenderjaar waarin de oogst begint;

5.   „dichtheid”: het aantal planten per hectare;

6.   „gebruikelijke plantperiode”: de periode van het jaar waarin meerjarige teelten doorgaans worden geplant en die loopt van medio najaar tot medio voorjaar van het volgende jaar;

7.   „plantjaar”: het eerste jaar waarin de plant groeit na de dag waarop zij op haar definitieve productieplaats is geplant;

8.   „leeftijd”: het aantal jaren sinds het plantjaar, dat als jaar 1 wordt beschouwd;

9.   „boom met tafelappels, boom met tafelperen en boom met tafelperziken”: aanplant van appelbomen, perenbomen en perzikbomen, behalve voor fruit dat specifiek voor industriële verwerking is bestemd. Wanneer het niet mogelijk is vast te stellen welke aanplanten voor industriële verwerking zijn bestemd, worden de desbetreffende oppervlakten in deze categorie opgenomen;

10.   „wijnstokken voor andere doelen”: alle wijnbouwoppervlakten die moeten worden opgenomen in het wijnbouwkadaster dat is ingevoerd krachtens artikel 3 van Verordening (EG) nr. 436/2009 van de Commissie van 26 mei 2009 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad met betrekking tot het wijnbouwkadaster, de verplichte opgaven en de samenstelling van gegevens voor het volgen van de markt, de begeleidende documenten voor het vervoer van producten en de bij te houden registers in de wijnsector (8);

11.   „druiven met een dubbel doel”: druiven afkomstig van wijnstokrassen die zijn opgenomen in de indeling van wijnstokrassen die is vastgesteld door lidstaten in overeenstemming met artikel 120 bis, leden 2 tot en met 6, van Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten (integrale-GMO-verordening) (9) die geproduceerd zijn, voor dezelfde administratieve eenheid, zowel als wijndruivenras als, naargelang van het geval, tafeldruivenras, rassen voor de productie van rozijnen en krenten of rassen voor de bereiding van eau de vie van wijn;

12.   „gecombineerde teelten”: een combinatie van teelten die gelijktijdig op een perceel land staan.

Artikel 3

Dekking

1.   De te verschaffen statistieken van de meerjarige teelten bedoeld in artikel 1, lid 1, onder a) tot en met l), zijn representatief voor ten minste 95 % van de totale beplante oppervlakte waarvan de productie geheel of voornamelijk voor de markt van elke genoemde meerjarige teelt in elke lidstaat is bestemd.

2.   Niettegenstaande lid 1 kunnen de lidstaten bedrijven uitsluiten met minder dan 0,2 ha voor elke meerjarige teelt waarvan de productie geheel of voornamelijk voor de markt in elke lidstaat is bestemd. Indien de oppervlakte die door dergelijke bedrijven wordt gedekt, minder dan 5 % van de totale beplante oppervlakte van de individuele teelt vertegenwoordigt, kunnen de lidstaten die drempel verhogen, mits dat niet leidt tot uitsluiting van meer dan een aanvullende 5 % van de totale beplante oppervlakte van de individuele teelt.

3.   De oppervlakte van gecombineerde teelten wordt verdeeld tussen de verschillende teelten naar rato van de grondoppervlakte die zij beslaan.

4.   De statistieken van de meerjarige teelt zoals bedoeld in artikel 1, lid 1, onder m), van deze verordening worden verschaft met gebruikmaking van de beschikbare gegevens uit het wijnbouwkadaster dat wordt bijgehouden overeenkomstig artikel 185 bis van Verordening (EG) nr. 1234/2007 voor alle bedrijven in dit kadaster, zoals omschreven in artikel 3, lid 1, onder a), van Verordening (EG) nr. 436/2009.

Artikel 4

Gegevensproductie

1.   Behalve wanneer van de in artikel 1, lid 2, bedoelde mogelijkheid gebruik is gemaakt, produceren lidstaten met een beplante oppervlakte van ten minste 1 000 ha van elke individuele teelt bedoeld in artikel 1, lid 1, onder a) tot en met l), in 2012 en elke vijf jaar daarna de in bijlage I genoemde gegevens.

2.   Lidstaten met een beplante oppervlakte van ten minste 500 ha van de teelt bedoeld in artikel 1, lid 1, onder m), produceren in 2015 en elke vijf jaar daarna de in bijlage II genoemde gegevens.

3.   Teneinde rekening te houden met economische en technische ontwikkelingen wordt de Commissie bevoegd om overeenkomstig artikel 11 gedelegeerde handelingen vast te stellen tot wijziging van:

de in bijlage I vermelde onderverdeling van soorten naar groepen, -dichtheidsklassen en leeftijdklassen, en

de in bijlage II vermelde variabelen/kenmerken, grootteklasse, specialisatiegraad en wijnstokrassen,

behalve wat betreft de facultatieve aard van de vereiste informatie.

Bij de uitoefening van deze bevoegdheid ziet de Commissie erop toe dat de gedelegeerde handelingen geen aanzienlijke bijkomende administratieve belasting met zich brengen voor de lidstaten en de respondenten.

Artikel 5

Referentiejaar

1.   Het eerste referentiejaar is 2012 voor de in bijlage I genoemde gegevens met betrekking tot de statistieken van meerjarige teelten genoemd in artikel 1, lid 1, onder a) tot en met l).

2.   Het eerste referentiejaar is 2015 voor de in bijlage II genoemde gegevens met betrekking tot de statistieken van de meerjarige teelt genoemd in artikel 1, lid 1, onder m).

3.   De verschafte statistieken van meerjarige teelten hebben betrekking op de beplante oppervlakte na de gebruikelijke plantperiode.

Artikel 6

Nauwkeurigheidseisen

1.   Lidstaten die steekproefenquêtes houden met het oog op het opstellen van statistieken van meerjarige teelten, nemen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de variatiecoëfficiënt van de gegevens op nationaal niveau niet hoger is dan 3 % voor het beplante oppervlakte voor elke van de in artikel 1, lid 1, genoemde teelten.

2.   Wanneer lidstaten beslissen andere bronnen van statistische informatie dan enquêtes te gebruiken, zien zij erop toe dat informatie uit zulke bronnen ten minste van dezelfde kwaliteit is als de informatie uit statistische enquêtes.

3.   Lidstaten die besluiten gebruik te maken van een administratieve bron voor het verstrekken van de statistieken van meerjarige teelten genoemd in artikel 1, lid 1, onder a) tot en met l), stellen de Commissie vooraf in kennis en leveren nadere gegevens aan over de te gebruiken methoden en de kwaliteit van de gegevens uit die administratieve bron.

Artikel 7

Regionale statistieken

1.   De gegevens met betrekking tot statistieken van meerjarige teelten genoemd in artikel 1, lid 1, onder a) tot en met l), van deze verordening en nader omschreven in bijlage I bij deze verordening, worden onderverdeeld in NUTS 1-territoriale eenheden als gedefinieerd in Verordening (EG) nr. 1059/2003, tenzij een minder gedetailleerde onderverdeling specifiek vermeld is in bijlage I bij deze verordening.

2.   De gegevens met betrekking tot statistieken van de meerjarige teelt genoemd in artikel 1, lid 1, onder m), van deze verordening en nader omschreven in bijlage II bij deze verordening, worden uitgesplitst in NUTS 2-territoriale eenheden als gedefinieerd in Verordening (EG) nr. 1059/2003, tenzij een minder gedetailleerde onderverdeling specifiek vermeld is in bijlage II bij deze verordening.

Artikel 8

Indiening bij de Commissie

1.   De lidstaten verstrekken de Commissie (Eurostat) de gegevens die zijn vastgesteld in de bijlagen I en II, en wel uiterlijk op 30 september van het jaar dat volgt op de referentieperiode.

2.   De Commissie stelt uitvoeringshandelingen vast met betrekking tot het passende technische formaat van de indiening van de in de bijlagen I en II genoemde gegevens. Deze uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 12, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.

Artikel 9

Verslag over de methodiek en de kwaliteit

1.   Voor de toepassing van deze verordening zijn op de te verstrekken gegevens de kwaliteitscriteria van artikel 12, lid 1, van Verordening (EG) nr. 223/2009 van toepassing.

2.   Uiterlijk op 30 september 2013, en elke vijf jaar daarna, dienen de lidstaten bij de Commissie (Eurostat) verslagen in over de kwaliteit van de verstrekte gegevens en de methoden die voor de statistieken van meerjarige teelten genoemd in artikel 1, lid 1, onder a) tot en met l), van deze verordening zijn gebruikt.

3.   Uiterlijk op 30 september 2016, en elke vijf jaar daarna, dienen de lidstaten bij de Commissie (Eurostat) verslagen in over de kwaliteit van de verstrekte gegevens en de methoden die voor de statistieken van de meerjarige teelt genoemd in artikel 1, lid 1, onder m), van deze verordening zijn gebruikt.

4.   In de verslagen wordt het volgende beschreven:

a)

het organiseren van en de toegepaste methodiek over de in deze verordening bedoelde enquêtes;

b)

de nauwkeurigheidsniveaus en de dekking die bij de in deze verordening bedoelde steekproefenquêtes zijn bereikt, alsmede

c)

de kwaliteit van andere gebruikte bronnen dan enquêtes, aan de hand van de in lid 1 bedoelde kwaliteitscriteria.

5.   De lidstaten stellen de Commissie in kennis van elke methodologische of andere verandering die de statistieken van meerjarige teelten aanmerkelijk kan beïnvloeden, en wel uiterlijk drie maanden nadat deze verandering is doorgevoerd.

6.   Daarbij wordt het beginsel in acht genomen dat de extra kosten en lasten binnen de grenzen van het redelijke moeten blijven.

Artikel 10

Afwijking

1.   Indien de toepassing van deze verordening op het nationale statistische stelsel van een lidstaat belangrijke aanpassingen vergt en waarschijnlijk aanzienlijke praktische problemen meebrengt met betrekking tot de in artikel 1, lid 1, onder a) tot en met l), bedoelde meerjarige teelten, kan de Commissie uitvoeringshandelingen vaststellen die aan die lidstaat tot 31 december 2012 een afwijking verlenen. Deze uitvoeringshandelingen worden volgens de in artikel 12, lid 2, bedoelde onderzoeksprocedure vastgesteld.

2.   Voor de toepassing van lid 1 dient een lidstaat uiterlijk op 1 februari 2012 een met redenen omkleed verzoek in bij de Commissie.

3.   De lidstaten waaraan een afwijking is verleend, blijven Richtlijn 2001/109/EG toepassen.

Artikel 11

Uitoefening van de bevoegdheidsdelegatie

1.   De bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen wordt aan de Commissie verleend onder de in dit artikel neergelegde voorwaarden.

2.   De in artikel 4, lid 3, en artikel 13 bedoelde bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen wordt aan de Commissie toegekend voor een termijn van vijf jaar met ingang van 31 december 2011. De Commissie stelt uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar een verslag op over de bevoegdheidsdelegatie. De bevoegdheidsdelegatie wordt stilzwijgend met termijnen van dezelfde duur verlengd, tenzij het Europees Parlement of de Raad zich uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van elke termijn tegen deze verlenging verzet.

3.   Het Europees Parlement of de Raad kan de in artikel 4, lid 3, en artikel 13 bedoelde bevoegdheidsdelegatie te allen tijde intrekken. Het besluit tot intrekking maakt een einde aan de delegatie van de bevoegdheid die in dit besluit wordt vermeld. Het wordt van kracht op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie of op een daarin genoemde latere datum. Het laat de geldigheid van de reeds van kracht zijnde gedelegeerde handelingen onverlet.

4.   Zodra de Commissie een gedelegeerde handeling heeft vastgesteld, doet zij daarvan gelijktijdig kennisgeving aan het Europees Parlement en de Raad.

5.   Een gedelegeerde handeling die overeenkomstig artikel 4, lid 3, en artikel 13, is vastgesteld, treedt alleen in werking indien het Europees Parlement of de Raad binnen een termijn van twee maanden na de kennisgeving van de handeling aan het Europees Parlement en de Raad daartegen geen bezwaar heeft gemaakt, of indien zowel het Europees Parlement als de Raad voor het verstrijken van die termijn de Commissie heeft medegedeeld dat zij daartegen geen bezwaar zullen maken. Op initiatief van het Europees Parlement of de Raad wordt deze termijn met twee maanden verlengd.

Artikel 12

Comitéprocedure

1.   De Commissie wordt bijgestaan door het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek, ingesteld bij artikel 1 van Besluit 72/279/EEG van de Raad van 31 juli 1972 tot instelling van een Permanent Comité voor de Landbouwstatistiek (10). Dat comité is een comité in de zin van Verordening (EU) nr. 182/2011.

2.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, is artikel 5 van Verordening (EU) nr. 182/2011 van toepassing.

Artikel 13

Evaluatie

Uiterlijk 31 december 2018 en elke vijf jaar daarna evalueert de Commissie de werking van deze verordening. Bij deze evaluatie beoordeelt de Commissie of het noodzakelijk is alle in artikel 4 genoemde gegevens te produceren. Indien de Commissie tot het oordeel komt dat sommige gegevens niet langer vereist zijn, is zij bevoegd om overeenkomstig artikel 11, gedelegeerde handelingen vast te stellen tot schrapping van bepaalde gegevens uit de bijlagen I en II.

Artikel 14

Intrekking

Verordening (EEG) nr. 357/79 en Richtlijn 2001/109/EG worden met ingang van 1 januari 2012 ingetrokken.

Verwijzingen naar de ingetrokken verordening en richtlijn worden beschouwd als verwijzingen naar deze verordening.

Artikel 15

Overgangsbepalingen

In afwijking van artikel 14 van deze verordening, blijft Richtlijn 2001/109/EG van toepassing in de in artikel 10 bedoelde omstandigheden.

Artikel 16

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2012.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Straatsburg, 13 december 2011.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

J. BUZEK

Voor de Raad

De voorzitter

M. SZPUNAR


(1)  Standpunt van het Europees Parlement van 15 november 2011 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en besluit van de Raad van 1 december 2011.

(2)  PB L 54 van 5.3.1979, blz. 124.

(3)  PB L 13 van 16.1.2002, blz. 21.

(4)  PB L 87 van 31.3.2009, blz. 164.

(5)  PB L 154 van 21.6.2003, blz. 1.

(6)  PB L 55 van 28.2.2011, blz. 13.

(7)  PB L 316 van 2.12.2009, blz. 65.

(8)  PB L 128 van 27.5.2009, blz. 15.

(9)  PB L 299 van 16.11.2007, blz. 1.

(10)  PB L 179 van 7.8.1972, blz. 1.


BIJLAGE I

Statistische gegevens over de aanplant van fruit- en olijfbomen

1.   Onderverdeling van soorten naar „Groepen”

Soort

Onderverdeling

Bomen met tafelappels

Groep Rode Boskoop

Groep Braeburn

Groep Cox Orange

Groep Cripps Pink

Groep Elstar

Groep Fuji

Groep Gala

Groep Golden Delicious

Groep Granny Smith

Groep Idared

Groep Jonagold/Jonagored

Groep Morgenduft

Groep Red Delicious

Groep Reinette Blanche du Canada

Groep Shampion

Groep Lobo

Groep Pinova

Overige

Bomen met appels voor industriële verwerking (facultatief)

Bomen met tafelperen

Groep Conference

Groep William

Groep Abate

Groep Rocha

Groep Coscia-Ercolini

Groep Guyot

Groep Blanquilla

Groep Decana

Groep Kaiser

Overige

Bomen met peren voor industriële verwerking (facultatief)

Bomen met tafelperziken

Perziken, behalve nectarines en perziken voor verwerking

Geel vruchtvlees

Zeer vroeg: oogst tot 15 juni

Vroeg: oogst tussen 16 juni en 15 juli

Middel: oogst tussen 16 juli en 15 augustus

Laat: oogst na 15 augustus

Wit vruchtvlees

Zeer vroeg: oogst tot 15 juni

Vroeg: oogst tussen 16 juni en 15 juli

Middel: oogst tussen 16 juli en 15 augustus

Laat: oogst na 15 augustus

Platte perzik

Nectarines

Geel vruchtvlees

Zeer vroeg: oogst tot 15 juni

Vroeg: oogst tussen 16 juni en 15 juli

Middel: oogst tussen 16 juli en 15 augustus

Laat: oogst na 15 augustus

Wit vruchtvlees

Zeer vroeg: oogst tot 15 juni

Vroeg: oogst tussen 16 juni en 15 juli

Middel: oogst tussen 16 juli en 15 augustus

Laat: oogst na 15 augustus

Bomen met perziken voor industriële verwerking (inclusief groep Pavie)(facultatief)

Abrikozenbomen

Zeer vroeg: oogst tot 31 mei

Vroeg: oogst tussen 1 en 30 juni

Middel: oogst tussen 1 en 31 juli

Laat: oogst na 1 augustus

Sinaasappelbomen

Navel

Vroeg: oogst tussen oktober en januari

Middel: oogst tussen december en maart

Laat: oogst tussen januari en mei

Blonde sinaasappel

Vroeg: oogst tussen december en maart

Laat: oogst tussen maart en mei

Bloedsinaasappel

Overige

Bomen met kleine citrusvruchten

Satsuma’s

Extra vroege satsuma’s: oogst tussen september en november

Overige satsuma’s: oogst tussen oktober en december

Clementines

Vroege clementines: oogst tussen september en december

Clementines, middel: oogst tussen november en januari

Late clementines: oogst tussen januari en maart

Overige kleine citrusvruchten, inclusief hybriden

Citroenbomen

Wintervariëteiten: oogst tussen oktober en april

Zomervariëteiten: oogst tussen februari en september

Olijfbomen

Voor tafelolijven, olijven voor olie of olijven met een dubbel doel

Wijnstokken met tafeldruiven (facultatief)

 

Wit

Zonder pit

Normaal

R/r

Zonder pit

Normaal

2.   Dichtheidsklassen

 

Dichtheidsklassen

Appel- en perenbomen

Perzik-, nectarine- en abrikozenbomen

Sinaasappel- en citroenbomen en bomen met kleine citrusvruchten

Olijfbomen

Wijnstokken met tafeldruiven

Dichtheid (bomen per hectare)

1

< 400

< 600

< 250

< 140

< 1 000

2

400-1 599

600-1 199

250-499

140-399

1 000-1 499

3

1 600-3 199

≥ 1 200

500-749

≥ 400

≥ 1 500

4

≥ 3 200

 

≥ 750

 

 

3.   Leeftijdsklassen

 

Leeftijdsklassen

Appel- en perenbomen

Perzik-, nectarine- en abrikozenbomen

Sinaasappel- en citroenbomen en bomen met kleine citrusvruchten

Olijfbomen

Wijnstokken met tafeldruiven

Leeftijd (vanaf het plantjaar)

1

0-4

0-4

0-4

0-4

0-3

2

5-14

5-14

5-14

5-11

3-9

3

15-24

15 jaar en ouder

15-24

12-49

9-19

4

25 jaar en ouder

 

25 jaar en ouder

50 jaar en ouder

20 jaar en ouder

4.   Samenvatting

4.1.   Oppervlakte per leeftijdsklasse en dichtheidsklasse voor elke soort, op nationaal niveau

Lidstaat:

Soort:

 

Totaal

Leeftijdsklasse 1

Leeftijdsklasse 2

Leeftijdsklasse 3

Leeftijdsklasse 4

Totaal

 

 

 

 

 

Dichtheidsklasse 1

 

 

 

 

 

Dichtheidsklasse 2

 

 

 

 

 

Dichtheidsklasse 3

 

 

 

 

 

Dichtheidsklasse 4

 

 

 

 

 


4.2.   Oppervlakte per leeftijdsklasse en regio voor elke soort en groep (geen onderverdeling naar dichtheidsklasse)

Lidstaat:

Soort:

Groep:

 

Totaal

Leeftijdsklasse 1

Leeftijdsklasse 2

Leeftijdsklasse 3

Leeftijdsklasse 4

Totaal

 

 

 

 

 

Regio (NUTS 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4.3.   Oppervlakte per dichtheidsklasse en regio voor elke soort en groep (geen onderverdeling naar leeftijdsklasse)

Lidstaat:

Soort:

Groep:

 

Totaal

Dichtheidsklasse 1

Dichtheidsklasse 2

Dichtheidsklasse 3

Dichtheidsklasse 4

Totaal

 

 

 

 

 

Regio (NUTS 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


BIJLAGE II

Statistische gegevens over wijngaarden

Betekenis van de afkortingen:

—   Aant.— aantal

—   Bdr. of bdr.— bedrijf

—   Opp. of opp.— oppervlakte

—   Hl of hl— hectoliter

—   R/r of r/r— rood/rosé

—   n.e.g.:— niet elders genoemd

—   BOB— beschermde oorsprongsbenaming

—   BGA— beschermde geografische aanduiding

Tabel 1:   Wijnbouwbedrijven naar type productie  (1)

Variabelen/kenmerken

Aantal bdr.

Opp.

(ha)

Wijnbouwoppervlakten, totale oppervlakte (wel/nog niet in productie)

Totaal

 

 

Wijnbouwoppervlakten in productie, beplant met

wijndruivenrassen

 

 

waarvan geschikt voor de productie van wijn met BOB

 

 

waarvan geschikt voor de productie van wijn met BGA

 

 

waarvan geschikt voor de productie van wijn zonder BOB/BGA

 

 

waarvan „druiven met een dubbel doel”

 

 

rozijnen en krenten

 

 

Totaal

 

 

Wijnbouwoppervlakten nog niet in productie, beplant met

wijndruiven (inclusief „druiven met een dubbel doel”)

 

 

waarvan geschikt voor de productie van wijn met BOB

 

 

waarvan geschikt voor de productie van wijn met BGA

 

 

waarvan geschikt voor de productie van wijn zonder BOB/BGA

 

 

waarvan „druiven met een dubbel doel”

 

 

rozijnen en krenten

 

 

Totaal

 

 

Wijnstokken (wel/nog niet in productie), bedoeld voor de productie van

vegetatief teeltmateriaal voor wijnstokken

 

 

Overige, niet elders opgenomen wijnstokken (n.e.g.)

 

 

Tabel 2:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse op nationaal niveau

Tabel 2.1:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, totaal wijngaarden

Grootteklasse van

(ha)

Aant. bdr.

Opp.

(ha)

< 0,10 (2)

 

 

0,10 — < 0,50

 

 

0,50 — < 1

 

 

1 — < 3

 

 

3 — < 5

 

 

5 — < 10

 

 

≥ 10

 

 

Tabel 2.2:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, wijnstokken voor wijndruiven — Totaal

Gegevens met dezelfde onderverdeling als voor tabel 2.1.

Tabel 2.2.1:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, wijnstokken voor wijndruiven geschikt voor de productie van wijn met BOB

Gegevens met dezelfde onderverdeling als voor tabel 2.1.

Tabel 2.2.2:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, wijnstokken voor wijndruiven geschikt voor de productie van wijn met BGA

Gegevens met dezelfde onderverdeling als voor tabel 2.1.

Tabel 2.2.3:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, wijnstokken voor wijndruiven met een „dubbel doel”

Gegevens met dezelfde onderverdeling als voor tabel 2.1.

Tabel 2.2.4:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, wijnstokken voor wijndruiven bedoeld voor de productie van wijn zonder BOB en/of BGA

Gegevens met dezelfde onderverdeling als voor tabel 2.1.

Tabel 2.3:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, wijnstokken voor rozijnen en krenten

Gegevens met dezelfde onderverdeling als voor tabel 2.1.

Tabel 2.4:   Wijnbouwbedrijven naar grootteklasse van de totale wijnbouwoppervlakte, wijnstokken niet elders genoemd (n.e.g.)

Gegevens met dezelfde onderverdeling als voor tabel 2.1.

Tabel 3:   Wijnbouwbedrijven naar specialisatiegraad en grootteklasse op nationaal niveau

Grootteklassen (in kolom): zie regels van tabel 2 (< 0,1 ha/0,10 - < 0,50 ha/enz.).

Specialisatiegraad

< 0,10 ha

Aantal bdr.

Opp.

(ha)

Aantal bdr.

Opp.

(ha)

Bedrijven met wijnstokken

 

 

 

 

Bedrijven met wijnbouwoppervlakten uitsluitend bestemd voor wijnproductie

 

 

 

 

waarvan bedrijven met wijnbouwoppervlakten uitsluitend bestemd voor de productie van wijn met BOB en/of BGA

 

 

 

 

waarvan uitsluitend BOB

 

 

 

 

waarvan uitsluitend BGA

 

 

 

 

waarvan BOB en BGA

 

 

 

 

waarvan bedrijven met wijnbouwoppervlakten uitsluitend bestemd voor de productie van wijn zonder BOB en/of BGA

 

 

 

 

waarvan bedrijven met wijnbouwoppervlakten bestemd voor productie van verscheidene soorten wijn

 

 

 

 

Bedrijven met wijnbouwoppervlakten uitsluitend bestemd voor productie van krenten en rozijnen

 

 

 

 

Bedrijven met andere wijnbouwoppervlakten

 

 

 

 

Bedrijven met wijnbouwoppervlakten bestemd voor verscheidene productietypen

 

 

 

 

Tabel 4:   Belangrijkste wijnstokrassen  (3)

De onderverdeling van gegevens moet alleen worden verstrekt wanneer de totale oppervlakte van het ras ten minste 500 ha bedraagt

De rassen die in de tabellen moeten worden opgenomen, zijn de rassen op de lijst van belangrijkste rassen en de beplante oppervlakken die is bekendgemaakt krachtens Verordening (EG) nr. 555/2008 van de Commissie van 27 juni 2008 tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EG) nr. 479/2008 van de Raad houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, wat betreft de steunprogramma’s, de handel met derde landen, het productiepotentieel en de controles in de wijnsector (4) (bijlage XIII, tabel 16).

Te gebruiken leeftijdsklassen:

 

< 3 jaar

 

3-9 jaar

 

10-29 jaar

 

≥ 30 years

Belangrijkste wijndruivenrassen naar leeftijdsklasse

Wijnstokras:

< 3 jaar

Aantal bdr.

Opp

(ha)

Aantal bdr.

Opp.

(ha)

Bedrijven met wijnstokken

 

 

 

 

1.

Waarvan blauwe rassen, totaal

 

 

 

 

1.1.

waarvan ras 1

 

 

 

 

1.2.

waarvan ras 2

 

 

 

 

1.3.

waarvan ras …

 

 

 

 

 

 

 

 

1.N. waarvan andere blauwe gemengde rassen

 

 

 

 

2.

Waarvan witte rassen, totaal

 

 

 

 

2.1.

waarvan ras 1

 

 

 

 

2.2.

waarvan ras 2

 

 

 

 

2.3.

waarvan ras …

 

 

 

 

 

 

 

 

2.N. waarvan andere witte gemengde rassen

 

 

 

 

3.

Waarvan rassen in verschillende kleuren, totaal

 

 

 

 

3.1.

waarvan ras 1

 

 

 

 

3.2.

waarvan ras 2

 

 

 

 

3.3.

waarvan ras …

 

 

 

 

 

 

 

 

3.N. waarvan andere gemengde rassen van andere gemengde kleuren

 

 

 

 

4.

Waarvan rassen zonder kleurvermelding

 

 

 

 


(1)  Betrokken lidstaten met regionale onderverdeling: BG, CZ, DE, IT, EL, ES, FR, HU, AT, PT, RO, SI en SK.

(2)  Alleen voor de betrokken lidstaten.

(3)  Lidstaten met regionale onderverdeling: BG, CZ, DE, IT, EL, ES, FR, HU, AT, PT, RO, SI en SK.

(4)  PB L 170 van 30.6.2008, blz. 1.