7.2.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 35/57


BESLUIT VAN DE RAAD

van 30 januari 2006

inzake de beginselen, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het Europees Partnerschap met de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en tot intrekking van Besluit 2004/518/EG

(2006/57/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 533/2004 van de Raad van 22 maart 2004 inzake het opzetten van Europese Partnerschappen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces (1), en met name op artikel 2,

Gelet op het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Europese Raad van Thessaloniki van 19 en 20 juni 2003 bekrachtigde de introductie van Europese partnerschappen als methode om het Europese perspectief van de landen van de westelijke Balkan in het kader van het stabilisatie- en associatieproces vorm te geven.

(2)

Artikel 2 van Verordening (EG) nr. 533/2004 bepaalt dat de Raad een besluit neemt over de principes, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in de Europese Partnerschappen, alsmede over eventuele latere aanpassingen daarvan.

(3)

Op 14 juni 2004 keurde de Raad het eerste Europese Partnerschap met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië goed (2). Het is wenselijk dit partnerschap te actualiseren en nieuwe prioriteiten vast te stellen in het licht van de conclusies van het advies inzake het verzoek om toetreding van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië tot de Europese Unie.

(4)

Verordening (EG) nr. 533/2004 bepaalt dat de follow-up van deze Europese partnerschappen geschiedt in het kader van de mechanismen van het stabilisatie- en associatieproces.

(5)

Ter voorbereiding op verdere integratie met de Europese Unie moet de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië een plan opstellen met een tijdschema en specifieke maatregelen met betrekking tot de aanpak van de prioriteiten van het Europees Partnerschap.

(6)

Besluit 2004/518/EG moet derhalve worden ingetrokken,

BESLUIT:

Artikel 1

Overeenkomstig artikel 1 van Verordening (EG) nr. 533/2004 worden de principes, prioriteiten en voorwaarden in het kader van het Europees Partnerschap met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië opgenomen in de bijlage bij dit besluit, die daarvan een integrerend onderdeel vormt.

Artikel 2

De uitvoering van het Europees Partnerschap wordt geëvalueerd door middel van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, met name de door de Commissie voorgelegde jaarlijkse voortgangsverslagen.

Artikel 3

Besluit 2004/518/EG wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit wordt van kracht op de derde dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, op 30 januari 2006

Voor de Raad

De voorzitter

U. PLASSNIK


(1)  PB L 86 van 24.3.2004, blz. 1.

(2)  Besluit 2004/518/EG van de Raad van 14 juni 2004 inzake de principes, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het Europees partnerschap met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (PB L 222 van 23.6.2004, blz. 20).


BIJLAGE

DE VOORMALIGE JOEGOSLAVISCHE REPUBLIEK MACEDONIË: EUROPEES PARTNERSCHAP 2005

1.   INLEIDING

De Europese Raad van Thessaloniki bekrachtigde de introductie van Europese partnerschappen als methode om het Europese perspectief van de landen van de westelijke Balkan in het kader van het stabilisatie- en associatieproces vorm te geven.

Op 14 juni 2004 keurde de Raad het eerste Europese Partnerschap met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië goed. Het is wenselijk dit eerste partnerschap aan te passen in het licht van het advies van de Commissie inzake het verzoek om toetreding van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië tot de Europese Unie. In het tweede Europees Partnerschap worden nieuwe prioriteiten voor maatregelen vastgesteld.

De nieuwe prioriteiten zijn aangepast aan de specifieke behoeften en de stand van voorbereiding van het land en zullen zo nodig worden bijgewerkt. Het Europees Partnerschap dient ook als basis voor de financiële bijstand aan het land.

De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië stelt een plan op met een tijdschema en specifieke maatregelen met betrekking tot de prioriteiten van het Europees Partnerschap.

2.   BEGINSELEN

Het stabilisatie- en associatieproces blijft het kader voor de Europese integratie van de landen van de westelijke Balkan, totdat zij uiteindelijk zullen toetreden.

De voornaamste prioriteiten voor de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië hebben betrekking op het vermogen van dit land om te voldoen aan de criteria die zijn vastgesteld door de Europese Raad van Kopenhagen in 1993 en de voorwaarden die zijn vastgesteld voor het stabilisatie- en associatieproces, met name de voorwaarden die zijn gedefinieerd in de conclusies van de Raad van 29 april 1997 en 21 en 22 juni 1999, de slotverklaring van de topontmoeting in Zagreb op 24 november 2000 en de Agenda van Thessaloniki.

3.   PRIORITEITEN

Redelijkerwijs mag worden aangenomen dat de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië de prioriteiten die worden vermeld in dit Europees Partnerschap de komende jaren volledig dan wel voor een groot deel kan verwezenlijken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kortetermijnprioriteiten, die binnen één à twee jaar zouden moeten worden verwezenlijkt, en middellangetermijnprioriteiten, die binnen drie à vier jaar zouden moeten worden verwezenlijkt. Ze hebben zowel betrekking op wetgeving als de uitvoering daarvan.

Gezien de aanzienlijke kosten die de uitvoering en handhaving van het acquis met zich meebrengen en de complexiteit van de EU-regels op bepaalde terreinen, omvat dit partnerschap op dit moment nog niet alle belangrijke taken. In toekomstige partnerschappen zullen nieuwe prioriteiten worden opgenomen al naargelang de door het land geboekte voortgang.

Aan het begin van paragraaf 3.1 worden de belangrijkste kortetermijnprioriteiten beschreven. De volgorde waarin deze zijn vermeld houdt geen rangschikking naar belangrijkheid in.

3.1.   PRIORITEITEN VOOR DE KORTE TERMIJN

Belangrijkste prioriteiten

Uitvoering van de aanbevelingen van de OVSE/ODIHR met betrekking tot het verkiezingsproces vóór de volgende verkiezingen.

Goedkeuring van de politiewet.

Goedkeuring van de grondwetswijzigingen die noodzakelijk zijn voor de justitiële hervorming, overeenkomstig de aanbevelingen van de Commissie van Venetië. Vervolgens goedkeuring en uitvoering van de maatregelen die noodzakelijk zijn om de rechterlijke macht onafhankelijker te maken (met name door de hervorming van de Raad van Justitie en de selectieprocedure daarvoor), rechters en openbaar aanklagers beter op te leiden, de werkdruk beter te verdelen en de achterstanden weg te werken.

Vereenvoudiging van de procedures voor registratie en vergunningen voor ondernemingen, onder meer door het invoeren van één registratieloket.

Adequate uitvoering van de verbintenissen in het kader van de stabilisatie- en associatieovereenkomst, met name op het gebied van elektronische communicatie en douane.

Politieke criteria

Democratie en de rechtsstaat

Consolidatie van de rechtsstaat in het hele land, met name door de tijdige uitvoering van de hervormingen van de wetshandhavingsinstanties.

Verkiezingen

Aanpak van de geconstateerde tekortkomingen in het verkiezingsproces en zorgen voor een vrij en eerlijk verloop van de volgende parlementsverkiezingen.

Gerechtelijke vervolging van fraude en onregelmatigheden.

Openbaar bestuur

Volledige uitvoering van de wet inzake overheidsambtenaren. Depolitisering van de aanwerving en promotie van ambtenaren en andere overheidsmedewerkers en invoering van een op verdiensten gebaseerd systeem voor loopbaanontwikkeling.

Verbetering van de bestuurlijke transparantie.

Goedkeuring en uitvoering van een wet inzake toegang van het publiek tot informatie.

Effectieve uitvoering van de ethische code voor overheidsambtenaren.

Adequate samenwerking tussen alle overheidsorganen en de ombudsman en beter gevolg geven aan diens aanbevelingen.

Opzet van transparant en verantwoordingsplichtig lokaal bestuur en ontwikkeling van interne en financiële controles van het beheer van gedecentraliseerde middelen.

Justitie

Tijdige uitvoering van de strategie en het actieplan inzake de justitiële hervorming, om justitie onafhankelijker te maken, de rechtbanken efficiënter te laten werken en de totale capaciteit van het justitiële systeem te vergroten.

Betere uitvoering van civiele zaken en opzet van een effectief systeem voor bezorging van documenten en dagvaarding.

Corruptiebestrijding

Volledige uitvoering van de aanbevelingen van de Groep van staten tegen corruptie (GRECO).

Verbetering van de transparantie van de openbare besluitvorming en van het beheer van de staatseigendommen (waaronder grond van de staat, concessies en overheidsopdrachten).

Uitvoering van de aanbevelingen van de Staatscommissie voor preventie van corruptie en verdere verbetering van de coördinatie en samenwerking tussen de verschillende wetshandhavingsinstanties.

Herziening van de discretionaire rechten van bepaalde ambtenaren en goedkeuring van duidelijke regels met betrekking tot belangenverstrengeling.

Uitvoering van de goedgekeurde wetgeving inzake de financiering van politieke partijen en inzake de controle op de eigendommen van ambtenaren en oplegging van effectieve sancties bij overtredingen.

Inventarisatie van de mate waarin corruptie is doorgedrongen tot belangrijke gebieden van het openbare leven zodat effectieve preventie- en opsporingsmaatregelen kunnen worden genomen.

Meer capaciteit voor politie-inspecteurs en openbaar aanklagers om corruptiezaken te behandelen. Adequate coördinatie tussen de Staatscommissie voor preventie van corruptie en de openbaar aanklager.

Kaderovereenkomst van Ohrid

Effectieve uitvoering van de wetgeving in verband met de kaderovereenkomst, onder meer met het doel om interetnisch vertrouwen op te bouwen.

Het noodzakelijke wetgevingskader voor de uitvoering van het decentralisatieproces voltooien en ervoor zorgen dat de gemeenten voldoende middelen hebben om hun nieuwe bevoegdheden uit te oefenen.

Goedkeuring en start van de uitvoering van een strategisch plan voor de middellange termijn met betrekking tot een eerlijke vertegenwoordiging van minderheden in het openbaar bestuur (waaronder justitie) en staatsbedrijven.

Mensenrechten en de bescherming van minderheden

Volledige naleving van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en het Europees Verdrag ter voorkoming van foltering en onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing en andere relevante internationale verdragen.

Betere samenwerking tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de Ombudsman.

Goedkeuring van de wet inzake het afluisteren van personen.

Volledige uitvoering van de regels inzake ethische codes, interne controles en beroepsnormen door alle wetshandhavingsinstanties, justitie en gevangenissen.

Vergroting van het bewustzijn van politie, rechters, openbare aanklagers en andere wetshandhavingsinstanties ten aanzien van hun verplichtingen met betrekking tot mensenrechten en ervoor zorgen dat zij die naleven overeenkomstig de internationale vereisten.

Volledige uitvoering van het in de grondwet vastgelegde beginsel van de scheiding van religieuze gemeenschappen en groeperingen en de staat en herziening van het wetgevingskader voor religieuze gemeenschappen en groeperingen.

Uitvoering van de nieuwe omroepwet ter waarborging van de onafhankelijkheid van de omroepen en de kwaliteit van hun dienstverlening.

Bevordering van de eerbiediging en de bescherming van minderheden overeenkomstig het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de beginselen die zijn vastgelegd in de Kaderovereenkomst inzake nationale minderheden van de Raad van Europa en overeenkomstig de beste praktijken in de EU-lidstaten.

Verdere bevordering van de toegang tot onderwijs voor alle etnische groeperingen.

Regionale aangelegenheden en internationale verplichtingen

Bevordering van regionale samenwerking en betrekkingen van goed nabuurschap, met name door grotere inspanningen om tot een op onderhandelingen gebaseerde en wederzijds aanvaardbare oplossing over de naamkwestie met Griekenland te komen in het kader van de Resoluties 817/93 en 845/93 van de VN-Veiligheidsraad.

Sluiting en uitvoering van overeenkomsten met buurlanden, met name met betrekking tot vrijhandel, grensoverschrijdende samenwerking, bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, illegale handel en smokkel, gerechtelijke samenwerking, grensbeheer, milieu, vervoer en energie.

Economische criteria

Versterking van de rechtszekerheid voor ondernemingen. Snellere juridische procedures en duidelijkere eigendomsrechten. Duidelijke vorderingen met de voltooiing van de registratie van grond en onroerend goed.

Versterking van de capaciteit van de staat om handelsgeschillen op te lossen.

Ervoor zorgen dat bestuurlijke besluiten gebaseerd zijn op transparante regels en dat besluiten op grond van discretionaire bevoegdheden administratief en juridisch worden getoetst.

Verbetering van het algemene ondernemingsklimaat, ondermeer door betere uitvoering en handhaving van wetgeving met betrekking tot bijvoorbeeld boekhoudkundige controles en de boekhouding van ondernemingen. Het land aantrekkelijker maken voor binnenlandse en buitenlandse rechtstreekse investeringen.

Verkorting van de duur van faillissementsprocedures, de huidige achterstand in faillissementsprocedures wegwerken en vermindering van de achterstand in procedures met betrekking tot ondernemingen die failliet zijn maar nog niet ontbonden.

Garantie dat iedere belastingbetaler gelijk behandeld wordt. Aanpak van de tolerantie ten opzichte van bepaalde belastingbetalers die hun belastingen en sociale-zekerheidsbijdragen niet betalen. Wegwerken van de betalingsachterstanden met betrekking tot belastingen en sociale-zekerheidsbijdragen. Effectieve vervolging van de personen en bedrijven die deelnamen aan de „belastingontduikingspyramides”.

Voltooiing van de liberalisering van de markt, met name voortzetting van het privatiseringsproces en van de liberalisering van netwerkindustrieën.

Aanpak van de werkloosheid en scheppen van werkgelegenheid. Snelle uitvoering van de nieuwe wet inzake de arbeidsbetrekkingen en van de hervorming van het arbeidsbureau. Verdere inspanningen om de werkgelegenheid te bevorderen, met name voor vrouwen en jongeren.

Strengere normen in verband met de zorgvuldigheid en het toezicht in het bank- en verzekeringswezen.

Verdere aanpassing van het wetgevingskader voor de financiële sector en snelle uitvoering zodat met name spoedig voldaan kan worden aan internationale normen en praktijken.

Verdere verbetering van het beheer van de overheidsfinanciën, met name uitvoering van de fiscale decentralisatie en verdere differentiatie van de salarisstructuur binnen de overheid.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Vrij verkeer van goederen

Voltooiing van de herstructurering van het bestaande institutionele kader om ervoor te zorgen dat de taken met betrekking tot regelgeving, accreditatie, standaardisering en productcertificering gescheiden zijn.

Snellere overname van Europese standaarden.

Goedkeuring van wetgeving met betrekking tot de benoeming en aanmelding van organen voor conformiteitsbeoordeling en opzet van goed werkende infrastructuur in verband met conformiteitsbeoordeling.

Goedkeuring van een nieuwe wet inzake productveiligheid.

Ontwikkeling van een structuur voor markttoezicht, overeenkomstig het acquis inzake het vrije verkeer van goederen.

Verdere omzetting van de oude-, nieuwe- en globale-aanpakrichtlijnen.

Vrij verkeer van kapitaal

Verdere versterking van het kader tegen het witwassen van geld, met name door bewustzijnsvergroting bij de instanties die witwassen moeten melden en door de geloofwaardigheid van de betrokken instanties met betrekking tot de handhaving te vergroten. Uitvoering van de nationale strategie tegen het witwassen van geld en terrorisme.

Overheidsopdrachten

Aanpassing van de wetgeving inzake overheidsopdrachten aan het acquis, met name met betrekking tot nutsvoorzieningen.

Opzet van een effectief systeem voor beroep, met name voor partijen die mogelijk beroep willen aantekenen, en verruiming van de termijn voor het indienen van klachten.

Ervoor zorgen dat de publieke sector beter op de hoogte is van de regels inzake overheidsopdrachten en zich er aan houdt.

Opzet van het Bureau voor overheidsopdrachten en toewijzing van voldoende personeel en apparatuur, ook met het oog op zijn taak met betrekking tot het opsporen van corruptie.

Vennootschapsrecht

Voortzetting van de hervormingen van het registratieproces voor bedrijven om de ingewikkelde en langdurige procedures te verminderen.

Handhaving van de vereisten met betrekking tot boekhoudkundige en financiële verslaglegging. Uitvoering van internationale boekhoudnormen.

Ervoor zorgen dat het comité inzake boekhoudnormen operationeel is.

Intellectuele-eigendomsrechten

Betere handhaving van intellectuele- en industriële-eigendomsrechten. Ervoor zorgen dat boetes en andere sancties daadwerkelijk worden toegepast en een afschrikwekkende werking hebben. Hiervoor moeten adequate middelen worden toegewezen aan politie, justitie en rechtbanken.

Mededinging

Betere handhaving op het gebied van antitrust en controle op staatssteun. Efficiënte middelen voor de commissie ter bescherming van de mededinging om de wet te handhaven en ervoor zorgen dat de commissie inzake staatssteun onafhankelijk is en over voldoende personeel en gebouwen beschikt.

Opstellen van een volledige lijst van alle bestaande steunregelingen en verslaglegging daarover.

Verdere aanpassing van de wetgeving aan de Europese regels inzake mededinging en staatssteun.

Vergroting van het bewustzijn bij overheidsinstellingen en het bedrijfsleven.

Financiële diensten

Versterking van de wetgeving en het toezichthoudende kader, waaronder de handhaving, voor de financiële sector, met name wat betreft de verzekeringssector en de effectenmarkt.

Oprichting van een onafhankelijke toezichthoudende autoriteit met voldoende personeel voor de verzekeringssector.

Informatiemaatschappij en media

Beëindiging van de schending van de stabilisatie- en associatieovereenkomst door alle noodzakelijke maatregelen te nemen om te voldoen aan de verplichting om de sector elektronische communicatie te liberaliseren, waaronder de goedkeuring van alle noodzakelijke secundaire wetgeving en verdere versterking van de regelgevende organen.

Concurrentievrijwaringen voor belangrijke marktpartijen.

Aanpassing van de mediawetgeving aan de in mei 2005 door de gezamenlijke deskundigen van de Raad van Europa en de Commissie geformuleerde aanbevelingen.

Aanpassing van de wetgeving inzake laster aan de Europese normen.

Versterking van de onafhankelijkheid en de bestuurlijke capaciteit van de Raad voor de elektronische media.

Landbouw en plattelandsontwikkeling

Snellere registratie van landbouwgrond in het onroerend-goedkadaster.

Goedkeuring van de noodzakelijke wetgeving en passende administratieve structuren om de EU-instrumenten met betrekking tot plattelandsontwikkeling te kunnen toepassen, waaronder voorbereiding van de oprichting van een betaalorgaan voor plattelandsontwikkeling.

Voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid

Verdere aanpassing van de wetgeving aan het acquis op veterinair en fytosanitair gebied.

Meer capaciteit voor de veterinaire dienst op zowel centraal als lokaal niveau zodat een met de EU-regels verenigbaar controlesysteem kan worden opgezet, met name voor controle van de invoer. Beter beheer en betere opleiding voor inspecteurs.

Opzet van een systeem voor de identificatie en registratie van runderen en andere diersoorten.

Verdere aanpassing van de controlesystemen voor dierziekten en diergezondheid en van de rampenplannen voor ziekten van lijst A aan de juridische en institutionele vereisten van de EU.

Opzet van een programma voor de modernisering van voedselverwerkende installaties zodat deze voldoen aan de Europese normen.

Vervoer

Verdere aanpassing aan het acquis met betrekking tot vervoer, met name wat betreft markttoegang, vervoer van gevaarlijke goederen, sociale en fiscale aangelegenheden.

Opzet van een regelgevend orgaan voor de spoorwegen, dat onafhankelijk moet zijn van de instantie die de infrastructuur beheert en de spoorwegen exploiteert. Opzet van een veiligheidsautoriteit die bevoegd is voor het afgeven van veiligheidscertificaten. Aanpassing van de wetgeving aan de EU-regels inzake het vervoer per spoor van gevaarlijke goederen.

Verdere aanpassing van de wetgeving op het gebied van de luchtvaart aan de regels inzake veiligheid en marktwerking. Versterking van de bestuurlijke capaciteit van de burgerluchtvaartautoriteit.

Sluiting van een overeenkomst inzake de Gemeenschappelijke Europese Luchtvaartruimte met een protocol inzake overgangsmaatregelen voor de uitvoering van Europese luchtvaartwetgeving.

Verdere uitvoering van het Memorandum van Overeenstemming inzake de ontwikkeling van een kernnetwerk voor regionaal vervoer in Zuidoost-Europa.

Energie

Begin van de aanpassing van de wetgeving inzake de binnenlandse elektriciteits- en gasmarkt, energiezuinigheid en duurzame energie aan het acquis en de energiemarkt geleidelijk openstellen voor concurrentie.

Meer onafhankelijkheid voor de regelgevende commissie voor energie.

Beginnen met de uitvoering van het Verdrag tot oprichting van de energiegemeenschap.

Vergroting van de administratieve capaciteit in alle energiesectoren.

Belastingen

Vergroting van de administratieve capaciteit met betrekking tot de uitvoering van de belastingwetgeving en de bestrijding van belastingontduiking.

Structurele maatregelen met betrekking tot de dringende hervorming van het controlebeleid en meer controlecapaciteit.

Ontwikkeling van een auditstrategie en passende IT-systemen.

Wijziging van de belastingregeling voor tabaksproducten om een einde te maken aan het huidige onderscheid tussen binnenlandse en ingevoerde producten.

Naleving van de beginselen van de gedragscode voor de belastingheffing op ondernemingen en ervoor zorgen dat de nieuwe belastingmaatregelen in overeenstemming zijn met die beginselen.

Statistieken

Vergroting van de capaciteit van het nationale bureau voor statistiek met het oog op de tijdige uitvoering van de onderzoeken op het gebied van de landbouw en het bedrijfsleven en de voortdurende ontwikkeling van de nationale rekeningen en de daarvoor benodigde statistieken. Betere verzameling en verwerking van landbouwstatistieken overeenkomstig Europese normen en methoden.

Aanpassing van de wet inzake overheidsstatistieken aan de Europese normen en de voorwaarden creëren voor de uitvoering van het acquis met betrekking tot statistiek.

Ondernemingen en industriebeleid

Verdere uitvoering van het Europees Handvest voor kleine ondernemingen. Introductie van een systeem van dienstencheques voor opleiding en advisering. Verkenning van de mogelijkheden met betrekking tot belastingvoordelen voor de opzet van kleine ondernemingen. Verbetering van de kanalen voor belangenbehartiging en vertegenwoordiging van KMO’s.

Invoering van een systematische evaluatie van de invloed van nieuwe regelgeving op het bedrijfsleven.

Opzet en professioneel, onafhankelijk beheer van het garantiefonds voor leningen.

Effectieve uitvoering van wetgeving inzake elektronische handtekeningen.

Regionaal beleid en coördinatie van structuurinstrumenten

Ontwikkeling van een brede, coherente strategie en een ontwerpwet inzake regionale ontwikkeling.

Inventarisatie van samenwerkingsstructuren waarbinnen de belanghebbenden op nationaal en regionaal niveau nauw kunnen samenwerken.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Goedkeuring en uitvoering van de wet inzake grenscontroles, met inbegrip van bepalingen inzake de strategie voor geïntegreerd grensbeheer, en de vreemdelingenwet. Uitvoering van het actieplan met betrekking tot de strategie voor geïntegreerd grensbeheer. Opzet van schriftelijke handleidingen overeenkomstig het Schengen-handboek voor gebruik aan alle grenscontroleposten.

Ontwikkeling van de belangrijkste gegevensbanken voor grensbeheer en ervoor zorgen dat deze op elkaar aangesloten worden. Modernisering van de apparatuur voor de analyse van documenten en grenstoezicht. Invoering van hoogwaardige reis- en identiteitsdocumenten. Aanvullende opleiding voor personeel dat afkomstig is van het ministerie van Defensie op basis van een meerjarig opleidingsprogramma.

Verdere uitvoering van het actieplan inzake de hervorming van de politie. Passende financiering en opleiding. Betere coördinatie en meer samenwerking binnen de politie en tussen de politie en andere rechtshandhavingsinstanties.

Ontwikkeling en uitvoering van een brede personeels- en opleidingsstrategie voor de politie. Modernisering van de apparatuur, met name op het gebied van specialistisch onderzoek.

Verdere uitvoering van het pakket van de actiegerichte maatregelen ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Opzet van een geïntegreerd inlichtingensysteem voor gebruik door verschillende instanties ter bestrijding van georganiseerde criminaliteit, waaronder handel in mensen, wapens en drugs.

Ontwikkeling van een nationale drugsstrategie overeenkomstig de EU-Drugsstrategie voor 2005-2012 en van een goed gestructureerde eenheid die gespecialiseerd is in infiltratie en opleiding met betrekking tot op inlichtingen gebaseerd politiewerk. Voldoende middelen voor getuigenbescherming. Meer capaciteit voor onderzoeken naar computercriminaliteit.

Milieu

Betere uitvoering van de wetgeving en milieutoezicht.

Versterking van de milieu-inspectie en andere handhavingsinstanties. Betere handhaving. Ervoor zorgen dat boetes en andere sancties daadwerkelijk worden toegepast en een afschrikwekkende werking hebben.

Vergroting van de bestuurlijke capaciteit op nationaal en lokaal niveau en opzet van strategische plannen, waaronder financiële strategieën.

Ontwikkeling van een strategie met betrekking tot milieu-investeringen op basis van de geschatte aanpassingskosten.

Douane-unie

Aanpassing van de algemene douanerechten aan het acquis. Afschaffing van het bijzondere tarief van € 100 voor iedere aanvraag voor de toewijzing van tariefcontingenten, aangezien dit in strijd is met het acquis en inbreuk maakt op de stabilisatie- en associatieovereenkomst.

Vergroting van de administratieve capaciteit met betrekking tot de uitvoering van de douanewetgeving en de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.

Adequate uitvoering van de oorsprongsregels.

Verdere aanpassing van de wetgeving en procedures aan het acquis, met name met betrekking tot doorvoer, vereenvoudiging van procedures en tariefcontingenten.

Buitenlandse betrekkingen

Verdere voorbereiding van de toekomstige vrijhandelszone in Zuidoost-Europa.

Financiële controle

Goedkeuring en uitvoering van consistente wetgeving op alle terreinen van de interne controle, voor alle relevante aspecten van verantwoordingsplicht van leidinggevenden, onafhankelijke interne financiële controles, centrale harmonisatie en fraudepreventie.

Ontwikkeling van een strategie of een strategiedocument voor publieke interne financiële controle als basis voor de uitvoering van de prioriteiten op dit vlak op middellange termijn.

Voltooiing van de opzet van functioneel onafhankelijke eenheden voor interne financiële controles binnen centrale overheidsorganen en opzet van dergelijke eenheden op gemeentelijk niveau. Versterking van de coördinerende rol van het ministerie van Financiën. Zorgen voor voldoende personeel, opleiding en uitrusting.

Opzet van een harmonisatie-eenheid voor financieel beheer en financiële controle binnen het ministerie van Financiën.

Ontwikkeling van efficiënte systemen voor beheer, toezicht, controle en audit die noodzakelijk zijn voor de gedecentraliseerde uitvoering van programma’s in het kader van de pretoetredingsinstrumenten van de EU.

Operationele en financiële onafhankelijkheid van de overheidsdienst voor financiële controle en ervoor zorgen dat gevolg gegeven wordt aan diens aanbevelingen.

3.2.   PRIORITEITEN VOOR DE MIDDELLANGE TERMIJN

Politieke criteria

Democratie en de rechtsstaat

Openbaar bestuur

Verdere verbetering van de capaciteit van de bestuursdiensten om de Stabilisatie- en Associatieovereenkomst uit te voeren.

Verdere aanmoediging van de actieve participatie van de civiele samenleving, waaronder de sociale partners, in de besluitvorming.

Justitie

Voltooiing van de uitvoering van de strategie en het actieplan inzake de justitiële hervorming. Zorgen voor onafhankelijkheid en efficiëntie van het gerechtelijk apparaat.

Tastbare resultaten bereiken bij het verbeteren van de werking van het gerechtelijk apparaat, met een verhoging van het percentage afgehandelde burgerlijke zaken.

Verdere ontwikkeling van de academie voor opleiding van rechters en openbare aanklagers.

Verdere ontwikkeling van de capaciteit van justitie om de georganiseerde en economische criminaliteit aan te pakken.

Zorgen voor adequate uitrusting en IT-ondersteuning voor de rechtbanken.

Corruptiebestrijding

Verdere uitvoering van de strategie voor corruptiebestrijding en verhoging van het aantal bewustmakingsinitiatieven in de bestuursdiensten en bij het grote publiek. Efficiënte uitvoering van de maatregelen en de regelgeving op het gebied van corruptiebestrijding.

Ontwikkeling van een methodologie en beheer van een systeem voor het verzamelen en delen van intelligentie en voor wederzijdse toegang tot databases.

Kaderovereenkomst van Ohrid

Voltooiing van het decentralisatieproces en verdere uitvoering van de strategie voor gelijke vertegenwoordiging van minderheden in het openbaar bestuur en de overheidsbedrijven.

Mensenrechten en de bescherming van minderheden

Verdere bevordering van de eerbiediging van de mensenrechten door de wetshandhavingsinstanties en in detentiecentra en gevangenissen.

Economische criteria

Verdere verbetering van het ondernemingsklimaat. Met name voltooiing van de registratie van alle gronden en onroerende goederen, en de daarmee samenhangende verbetering van het kadaster. Handhaving van de rechten van schuldeisers binnen een transparant juridisch kader. Verdere verbetering van de investeringsvoorwaarden.

Verbetering van de kwaliteit van het bestuur met behoud van gezonde overheidsfinanciën.

Actie om de informele sector in de formele economie te integreren, met name om werkenden volledig in het socialezekerheidsstelsel op te nemen en oneerlijke concurrentie van niet-geregistreerde bedrijven uit te schakelen.

Bevordering van structurele veranderingen en diversifiëring van economische activiteiten met het oog op een betere benutting van de comparatieve voordelen van het land.

Verdere regionale economische integratie. Modernisering van de vervoers- en communicatie-infrastructuur. Verdere integratie, op commercieel gebied, van het land in de regio.

Verlaging van het relatief hoge aandeel onproductieve uitgaven en verhoging van de financiering voor onderwijs, infrastructuur en onderzoek en ontwikkeling.

Modernisering van het onderwijssysteem. Aanpassing van de kwaliteit van het onderwijssysteem aan de Europese normen. Modernisering van de curricula van het secundair onderwijs en van de universiteiten. Meer inspanningen om een modern systeem voor beroepsonderwijs en –opleiding tot stand te brengen.

Verhoging van de capaciteit van de bestuursdiensten om belastingen te innen en uitgaven te controleren. Verhoging van de normen voor interne controle en audit.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Vrij verkeer van goederen

Verhoging van de inspanningen om een volwaardig lid te worden van CEN, CENELEC en het Europees Instituut voor Telecommunicatienormen (ETSI). Zorgen voor een toereikende personeelsbezetting bij het Normalisatie-instituut.

Verbetering van de capaciteit van de bestuursdiensten om daadwerkelijk toezicht te houden op de markt.

Opname van voorschriften inzake wederzijdse erkenning in de regelgeving.

Vrij verkeer van werknemers

Ontwikkeling van voldoende bestuurlijke capaciteit om de communautaire voorschriften inzake de coördinatie van socialezekerheidsstelsel toe te passen.

Vrijheid van vestiging en vrij verrichten van diensten

Vaststelling van regelgeving betreffende de erkenning van buitenlandse beroepskwalificaties en opzet van de daarvoor vereiste administratieve structuren en procedures.

Goedkeuring van een postbeleid op basis van de postrichtlijnen, met o.m. oprichting van een onafhankelijke nationale regelgevende instantie voor de postdiensten.

Vennootschapsrecht

Hantering van hoge normen in de auditbranche.

Mededinging

Verdere verbetering van de rechtshandhaving op het gebied van antitrust en de controle op staatssteun.

Informatiemaatschappij en media

Omzetting van de EU-kaderregelgeving betreffende de informatiemaatschappij en de media, en uitvoering van de desbetreffende bepalingen.

Vaststelling van regelgeving inzake elektronische handel en diensten met voorwaardelijke toegang.

Verdere aanpassing aan de Europese Overeenkomst inzake grensoverschrijdende televisie en aan de richtlijn „televisie zonder grenzen”.

Verdere versterking van de bestuurlijke capaciteit van de regelgevende instanties.

Landbouw en plattelandsontwikkeling

Ontwikkeling van een algemene strategie voor plattelandsontwikkeling.

Verhoging van de capaciteit van de landbouwadministratie en voltooiing van de voorbereidingen voor de praktische toepassing van en de rechtshandhaving met betrekking tot de beheersmechanismen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, met name het Geïntegreerd beheers- en controlesysteem en het betaalorgaan. Zorgen voor een goed functionerend landbouwpercelenidentificatiesysteem.

Opstelling van een wijnbouwkadaster en het operationeel maken ervan.

Voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid

Verdere aanpassing van de regelgeving aan het acquis inzake overdraagbare spongiforme encefalopathieën en dierlijke bijproducten, uitvoering van en controle op de rechtshandhaving, en opzet van het vereiste verzamel- en behandelingssysteem.

Oprichting van een fytosanitaire instantie met voldoende personeel, en het creëren van de nodige laboratoriumcapaciteit voor de fytosanitaire diensten. Verdere aanpassing van de fytosanitaire regelgeving aan het acquis.

Vervoer

Voortzetten van de werkzaamheden met het oog op de volledige aanpassing aan het acquis op het gebied van het wegvervoer. Verdere aanpassing aan het acquis op het gebied van de spoorwegen (eerste en tweede spoorwegpakket en interoperabiliteit). Volledige aanpassing aan de regelgeving op het gebied van de luchtvaart. Krachtige rechtshandhaving met betrekking tot de desbetreffende regelgeving.

Verdere uitvoering van het Memorandum van Overeenstemming inzake de ontwikkeling van een kernnetwerk voor regionaal vervoer in Zuidoost-Europa.

Energie

Verdere uitvoering van de bepalingen van het Verdrag tot oprichting van de energiegemeenschap.

Werken aan de aanpassing aan het acquis op kernenergiegebied en vergroting van de bestuurlijke capaciteit in de sector.

Belastingen

Volledige aanpassing van de belastingregelgeving aan het acquis, met inbegrip van de nieuwe voorschriften (bijvoorbeeld de energierichtlijn).

Voortzetting van de hervorming van de belastingdiensten en zorgen voor de goede werking ervan.

Verdere voorbereidingen met het oog op de interconnectiviteit met de computersystemen van de EU.

Verbetering van de transparantie en de uitwisseling van informatie met de lidstaten van de EU om de tenuitvoerlegging van de maatregelen ter voorkoming van belastingontduiking of belastingontwijking te vergemakkelijken. De uitwisseling van informatie met de EU-lidstaten kan worden gebaseerd op de modelovereenkomst van de OESO voor de uitwisseling van informatie.

Statistieken

Afbakening van statistische zones die verenigbaar zijn met NUTS, en beginnen met het aanmaken van regionale statistieken.

Opstelling van een register van landbouwbedrijven op basis van de landbouwtelling, en de resterende lacunes in de landbouwstatistieken opvullen.

Verdere ontwikkeling van macro-economische en sociale statistieken.

Opstelling van betrouwbare bedrijfsstatistieken op basis van het statistische ondernemingsregister en de bedrijventelling.

Sociaal beleid en werkgelegenheid

Verdere aanpassing aan de EU-regelgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk, arbeidsregelgeving en discriminatiebestrijding, en versterking van de desbetreffende administratieve structuren.

Versterking van de arbeidsinspectie op het gebied van personeel en uitrusting, en ervoor zorgen dat de arbeidsinspectie doeltreffende en ontradende sancties kan toepassen.

Opstelling en uitvoering van een algemene werkgelegenheidsstrategie waarbij alle belangrijke belanghebbenden betrokken worden met het oog op latere deelname aan de Europese werkgelegenheidsstrategie, gekoppeld aan een adequate capaciteitsopbouw voor analyse, uitvoering en beoordeling.

Ondernemingen en industriebeleid

Opstelling en uitvoering van een industriestrategie die tot groei en innovatie leidt.

Verdere ontwikkeling van ondersteunende mechanismen voor het MKB en verbetering van de toegang van het MKB tot de financiële diensten.

Regionaal beleid en coördinatie van structuurinstrumenten

Duidelijke verdeling van de bevoegdheden en efficiënte interministeriële coördinatie met het oog op de opstelling van een allesomvattende en coherente strategie voor regionale ontwikkeling.

Opzetten van partnerschapsstructuren die nauwe samenwerking garanderen tussen de relevante belanghebbenden op nationaal en regionaal niveau. Zorgen voor betrokkenheid van de sociaal-economische en andere partners.

Ervoor zorgen dat de aangewezen beheers– en betalingsautoriteiten geleidelijk hun capaciteit verhogen.

Opstelling en uitvoering van nationale en regionale ontwikkelingsplannen.

Versterking van de procedures voor financieel beheer en controle, en invoering van geschikte toezicht- en evaluatiesystemen.

Oprichting van een nationaal agentschap voor regionale ontwikkeling.

Opbouw van capaciteit voor projectvoorbereiding en –beheer overeenkomstig de bepalingen betreffende de Structuurfondsen en het Cohesiefonds, zowel op centraal niveau als op het niveau van NUTS III.

Justitie, vrijheid en veiligheid

Voltooiing van de uitvoering van de strategie voor geïntegreerd grensbeheer.

Voltooiing van de uitvoering van het actieplan voor de politiehervorming. Verdere modernisering van de uitrusting en verbetering van de opleiding. Verdere ontwikkeling van het systeem voor het beheer van de menselijke hulpbronnen.

Verdere ontwikkeling van het geïntegreerde systeem voor informatiegestuurd politiewerk. Versterking van de speciale onderzoeksteams voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, waaronder mensen–, wapen– en drugshandel.

Toepassing van asielprocedures die volledig stroken met de internationale en de Europese normen, waaronder een hervormde beroepsprocedure. Vergroting van de bestuurlijke capaciteit door de goedkeuring van een strategisch plan voor de administratieve structuren en van richtsnoeren voor de afhandeling van asielzaken. Versterking van procedurebeheer en –ondersteuning. Verhoging van de opvangcapaciteit en oprichting van een centrale database voor alle vreemdelingen, met asiel–, migratie– en visagegevens.

Opstelling en uitvoering van een migratiebeleid, met inbegrip van een actief terugkeerbeleid, dat strookt met de EU-normen en doeltreffend is in de strijd tegen illegale migratie en secundaire migratiebewegingen.

Onderzoek en wetenschappen

Opstelling en begin van de toepassing van een geïntegreerd onderzoeksbeleid.

Versterking van de capaciteit voor onderzoek en technologische ontwikkeling, opdat met succes kan worden deelgenomen aan de communautaire kaderprogramma’s.

Milieu

Integratie van de milieubeschermingseisen in de andere sectorale beleidstakken, met name door de ontwikkeling van milieueffectbeoordelingen.

Meer investeringen in de milieu-infrastructuur, met de nadruk op de verzameling en behandeling van afvalwater, de drinkwatervoorziening, de aanpak van de luchtvervuiling en het afvalbeheer.

Bescherming van de consument en van de gezondheid

Verdere aanpassing aan het acquis op het gebied van veiligheidsmaatregelen.

Douane-unie

Volledige aanpassing van de douanevoorschriften en –procedures aan de EU-regelgeving en –normen en volledige toepassing van deze procedures op het hele grondgebied.

Verdere versterking van de douanediensten, en zorgen voor de goede werking ervan, met de bedoeling aan de EU-normen te voldoen. Voltooiing van de uitvoering van het strategisch plan voor 2004-2008.

Verdere voorbereidingen met het oog op de interconnectiviteit met de computersystemen van de EU.

Buitenlands, veiligheids- en defensiebeleid

Volledige inachtneming van de „Leidende beginselen van de EU betreffende regelingen tussen een staat die partij is bij het Statuut van Rome inzake het Internationaal Strafhof en de Verenigde Staten betreffende de voorwaarden voor overlevering van personen aan het Hof”, die op 30 september 2002 zijn aangenomen.

Financiële controle

Opstelling en toepassing van beginselen inzake gedecentraliseerde verantwoording door de beheerders en functioneel onafhankelijke interne controle overeenkomstig internationaal aanvaarde normen en de beste praktijken van de EU, volgens het EU-model voor interne financiële controle van de overheid (PIFC). Coherente regelgeving en toereikende institutionele capaciteit om dit doel te bereiken. Ervoor zorgen dat het proces wordt geleid door het ministerie van Financiën, dat een coördinerende en harmoniserende rol moet spelen.

Verdere versterking van de operationele capaciteit en van de functionele en financiële onafhankelijkheid van het nationale auditbureau.

Ontwikkeling van procedures en administratieve capaciteit met het oog op een efficiënte bescherming van de financiële belangen van de EG.

4.   PROGRAMMERING

De communautaire bijstand aan de landen van de westelijke Balkan in het kader van het Stabilisatie- en Associatieproces wordt verleend via de bestaande financiële instrumenten, met name Verordening (EG) nr. 2666/2000 van de Raad van 5 december 2000 betreffende de steun aan Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, de Federale Republiek Joegoslavië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (1). Dit besluit heeft derhalve geen financiële implicaties. De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië kan toegang hebben tot financiering op grond van meerlandenprogramma’s en horizontale programma’s.

5.   VOORWAARDEN

De communautaire bijstand aan de landen van de westelijke Balkan in het kader van het Stabilisatie- en Associatieproces wordt verleend op voorwaarde dat verdere vooruitgang wordt geboekt bij het voldoen aan de criteria van Kopenhagen en bij het realiseren van de specifieke prioriteiten van dit Europees Partnerschap. Bij niet-naleving van deze voorwaarden kan de Raad op grond van artikel 5 van Verordening (EG) nr. 2666/2000 passende maatregelen nemen. Voor de communautaire bijstand gelden tevens de voorwaarden die door de Raad zijn vastgesteld in de conclusies van 29 april 1997 en 21 en 22 juni 1999, met name de toezegging van de begunstigden om democratische, economische en institutionele hervormingen door te voeren.

6.   TOEZICHT

De uitvoering van het Europees Partnerschap wordt gecontroleerd door middel van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het Stabilisatie- en Associatieproces, met name de door de Commissie voorgelegde jaarverslagen.


(1)  PB L 306 van 7.12.2000, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2112/2005 (PB L 344 van 27.12.2005, blz. 23).