32002D0622

2002/622/EG: Besluit van de Commissie van 26 juli 2002 tot oprichting van een Beleidsgroep Radiospectrum (Voor de EER relevante tekst)

Publicatieblad Nr. L 198 van 27/07/2002 blz. 0049 - 0051


Besluit van de Commissie

van 26 juli 2002

tot oprichting van een Beleidsgroep Radiospectrum

(Voor de EER relevante tekst)

(2002/622/EG)

DE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) Beschikking nr. 676/2002/EG van het Europees Parlement en de Raad van 7 maart 2002 inzake een regelgevingskader voor het radiospectrumbeleid in de Europese Gemeenschap(1) (hierna de "Radiospectrumbeschikking" genoemd) brengt een beleids- en juridisch kader voor radiospectrumbeleid in de Gemeenschap tot stand waarmee kan worden gezorgd voor de coördinatie van beleid en, waar van toepassing, geharmoniseerde voorwaarden met betrekking tot de beschikbaarheid en het efficiënt gebruik van radiospectrum zoals vereist voor het tot stand brengen en het functioneren van de interne markt op communautaire beleidsgebieden als elektronische communicatie, vervoer en onderzoek en ontwikkeling.

(2) De radiospectrumbeschikking herinnert eraan dat de Commissie overleg mag organiseren teneinde rekening te kunnen houden met de standpunten van de lidstaten, de communautaire instellingen, de industrie en alle betrokken radiospectrumgebruikers, zowel commerciële als niet-commerciële, alsmede andere betrokken partijen inzake technologische, markt- en regelgevende ontwikkelingen die betrekking kunnen hebben op het gebruik van radiospectrum.

(3) Het is wenselijk een raadgevende groep op te richten, Beleidsgroep Radiospectrum te noemen (hierna "de groep"). De groep zou de Commissie bijstaan en adviseren inzake radiospectrumbeleidskwesties zoals beschikbaarheid van radiospectrum, harmonisatie en toewijzing van radiospectrum, levering van informatie met betrekking tot toewijzing, beschikbaarheid en gebruik van radiospectrum, methoden voor het verlenen van rechten op radiospectrumgebruik, herschikking, verplaatsing, waardering en efficiënt gebruik van radiospectrum, alsmede bescherming van de volksgezondheid.

(4) De groep zou moeten bijdragen aan de ontwikkeling van een radiospectrumbeleid in de Gemeenschap dat niet alleen rekening houdt met technische parameters, maar ook met economische, politieke, culturele, strategische, gezondheids- en maatschappelijke overwegingen, alsmede met de verschillende, potentieel tegenstrijdige behoeften van radiospectrumgebruikers, teneinde ervoor te zorgen dat een evenwichtige situatie wordt bereikt die eerlijk, niet-discriminerend en evenredig is.

(5) De groep zou moeten bestaan uit deskundigen op hoog niveau van de overheden van de lidstaten en een hooggeplaatst ambtenaar van de Commissie. De groep zou ook waarnemers kunnen omvatten en zonodig andere personen uitnodigen om vergaderingen bij te wonen, met inbegrip van regelgevers, mededingingsautoriteiten, marktdeelnemers, gebruikers of consumentengroepen. De groep zou het de lidstaten derhalve mogelijk moeten maken met elkaar en met de Commissie zodanig samen te werken dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van de interne markt.

(6) Als hoofdaandachtspunt bij de behandeling van radiospectrumbeleidskwesties in de context van alle relevante communautaire beleidslijnen zou de groep nauwe operationele banden onderhouden met specifieke groepen of comités die werden ingesteld voor de tenuitvoerlegging van sectoriaal communautair beleid, met inbegrip van beleid op het gebied van vervoer, de interne markt voor radioapparatuur, de audiovisuele sector, ruimtevaart en communicatie.

(7) Met de radiospectrumbeschikking is het Radiospectrumcomité ingesteld dat de Commissie bijstaat bij het uitwerken van bindende uitvoeringsmaatregelen waarmee wordt ingegaan op geharmoniseerde voorwaarden voor beschikbaarheid en efficiënt gebruik van radiospectrum. De werkzaamheden van de groep mogen die van het comité niet verstoren.

(8) Teneinde te zorgen voor efficiënte besprekingen zou elke nationale afvaardiging bij de groep moeten beschikken over een geconsolideerd en gecoördineerd standpunt op nationaal niveau van alle beleid dat van invloed is op het gebruik van radiospectrum in haar lidstaat met betrekking tot niet alleen de interne markt maar ook openbare orde en veiligheid, burgerbescherming en defensie, aangezien het gebruik van radiospectrum voor deze beleidsgebieden van invloed kan zijn op de organisatie van radiospectrum als geheel. Thans zijn verschillende nationale overheidsinstanties verantwoordelijk voor verschillende delen van het radiospectrum.

(9) De groep zou uitgebreid overleg moeten plegen, daarbij actief ook naar de toekomst kijkend, over technologische, markt- en regelgevingsontwikkelingen met betrekking tot het gebruik van radiospectrum met alle betrokken radiospectrumgebruikers, zowel commerciële als niet-commerciële, alsmede met alle andere betrokken partijen.

(10) Het gebruik van radiospectrum stopt niet bij grenzen en gezien de naderende toetreding tot de Europese Unie van een aantal staten zou de groep kunnen worden opengesteld voor deze landen en voor landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte.

(11) De CEPT (Europese Conferentie van Post- en Telecommunicatieadministraties, die 44 Europese landen omvat) zou als waarnemer bij de werkzaamheden van de groep moeten worden uitgenodigd, gezien de impact van de activiteiten van de groep op radiospectrum op pan-Europees niveau en gezien de technische expertise waarover de CEPT en de daaronder vallende organen op het gebied van radiospectrumbeheer beschikken. Het is ook gewenst gebruik te kunnen maken van deze deskundigheid op basis van opdrachten die uit hoofde van de radiospectrumbeschikking zouden worden verstrekt met het oog op de ontwikkeling van technische tenuitvoerleggingsmaatregelen op de gebieden van radiospectrumtoewijzing en beschikbaarheid van informatie. Gezien het belang van de Europese normalisatie voor de ontwikkeling van apparatuur die van radiospectrum gebruikmaakt, is het eveneens van belang het ETSI (Europees Normalisatie-instituut voor Telecommunicatie) als waarnemer bij de werkzaamheden van de groep te betrekken,

BESLUIT:

Artikel 1

Betreft

Hierbij wordt een adviesgevende groep inzake radiospectrumbeleid, de "Beleidsgroep Radiospectrumbeleid" (hierna "de groep" te noemen), ingesteld.

Artikel 2

Doelen

De groep verleent de Commissie bijstand en verstrekt advies betreffende radiospectrumbeleidskwesties, de coördinatie van beleid en, waar van toepassing, geharmoniseerde voorwaarden met betrekking tot beschikbaarheid en efficiënt gebruik van het radiospectrum zoals vereist voor het tot stand brengen en functioneren van de interne markt.

Artikel 3

Leden

De groep bestaat uit een overheidsdeskundige op hoog niveau uit elk der lidstaten en een hooggeplaatst ambtenaar van de Commissie.

De Commissie verzorgt het secretariaat van de groep.

Artikel 4

Werkafspraken

Op verzoek van de Commissie of op eigen initiatief stelt de groep adviezen op aan het adres van de Commissie, die zij goedkeurt met algemene stemmen of, indien geen consensus tot stand komt, met eenvoudige meerderheid van stemmen, waarbij elk lid over een stem beschikt, behalve de Commissie, die niet aan de stemming deelneemt. Afwijkende meningen worden toegevoegd aan de goedgekeurde adviezen. Waarnemers mogen deelnemen aan de beraadslagingen, maar hebben geen stemrecht.

De groep kiest een van haar leden tot voorzitter. De Commissie kan zonodig de werkzaamheden van de groep organiseren door het instellen van subgroepen en werkgroepen van deskundigen.

De Commissie roept de vergaderingen van de groep bijeen via het secretariaat en in samenspraak met de voorzitter. De groep keurt haar reglement van orde goed op basis van een voorstel van de Commissie, hetzij met algemene stemmen, hetzij, indien geen consensus tot stand komt, met een tweederde meerderheid van de stemmen, waarbij elke lidstaat over één stem beschikt, evenwel onderworpen aan goedkeuring door de Commissie.

De groep kan waarnemers, onder andere uit EER-landen en kandidaat-toetredingslanden, alsmede uit het Europees Parlement, de CEPT en het ETSI, uitnodigen om aan haar vergaderingen deel te nemen, en zij kan deskundigen en betrokkenen horen.

Artikel 5

Raadpleging

De groep draagt zorg voor een uitgebreide raadpleging in een vroeg stadium van marktdeelnemers, consumenten en eindgebruikers, op een open en transparante wijze.

Artikel 6

Vertrouwelijkheid

Onverminderd de bepalingen van artikel 287 van het Verdrag zijn de leden van de groep en waarnemers, alsmede elke andere persoon die een vergadering bijwoont, verplicht, wanneer de Commissie hen ervan op de hoogte brengt dat het gevraagde advies of het voorliggende vraagstuk een vertrouwelijk onderwerp betreft, geheimhouding te betrachten met betrekking tot informatie waarvan zij kennis hebben gekregen door de werkzaamheden van de groep of haar subgroepen of werkgroepen van deskundigen. In dergelijke gevallen mag de Commissie besluiten dat slechts leden van de groep ter vergadering aanwezig mogen zijn.

Artikel 7

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

De groep begint haar werkzaamheden op de dag van inwerkingtreding van dit besluit.

Gedaan te Brussel, 26 juli 2002.

Voor de Commissie

Erkki Liikanen

Lid van de Commissie

(1) PB L 108 van 24.4.2002, blz. 1.