31999D0851

1999/851/EG: Besluit van de Raad van 6 december 1999 inzake de principes, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding met de Republiek Polen

Publicatieblad Nr. L 335 van 28/12/1999 blz. 0008 - 0014


BESLUIT VAN DE RAAD

van 6 december 1999

inzake de principes, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding met de Republiek Polen

(1999/851/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 622/98 van de Raad van 16 maart 1998 betreffende de hulp aan de kandidaat-lidstaten in het kader van de pretoetredingsstrategie, en inzonderheid de invoering van partnerschappen voor de toetreding(1), inzonderheid op artikel 2,

Gelet op het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1) De Europese Raad van Luxemburg heeft verklaard dat het partnerschap voor de toetreding een nieuw instrument is, dat de spil vormt van de versterkte pretoetredingsstrategie.

(2) Verordening (EG) nr. 622/98 bepaalt dat de Raad op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit neemt over de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van de onderscheiden partnerschappen voor de toetreding, zoals deze aan elke kandidaat-lidstaat worden voorgelegd, alsook over belangrijke wijzigingen die daarin naderhand worden aangebracht.

(3) Voor de hulpverlening van de Gemeenschap moet worden voldaan aan een aantal essentiële voorwaarden, inzonderheid het nakomen van de in de Europaovereenkomsten vervatte verbintenissen en het maken van vorderingen bij het voldoen aan de criteria van Kopenhagen; de Raad kan, wanneer een essentieel element ontbreekt, op voorstel van de Commissie, met gekwalificeerde meerderheid van stemmen, passende maatregelen nemen met betrekking tot de pretoetredingshulp.

(4) De Europese Raad van Luxemburg heeft besloten dat de uitvoering van het partnerschap voor de toetreding en de vorderingen bij het overnemen van het acquis zullen worden onderzocht in de instanties van de Europaovereenkomst.

(5) De Commissie heeft in haar periodiek verslag voor 1999 een objectieve analyse gegeven van de voorbereidingen van de Republiek Polen op het lidmaatschap en heeft een aantal prioritaire gebieden voor verdere werkzaamheden aangegeven.

(6) De Republiek Polen dient met het oog op de voorbereiding van het lidmaatschap zijn nationaal programma voor de overname van het acquis bij te werken; in dit programma moet een tijdschema zijn opgenomen voor de verwezenlijking van de prioriteiten en tussentijdse doelstellingen van het partnerschap voor de toetreding,

BESLUIT:

Artikel 1

Overeenkomstig artikel 2 van Verordening (EG) nr. 622/98 zijn de beginselen, prioriteiten, tussentijdse doelstellingen en voorwaarden van het partnerschap voor de toetreding met de Republiek Polen opgenomen in de bijlage bij dit besluit, die een integrerend deel van dit besluit vormt.

Artikel 2

De uitvoering van het partnerschap voor de toetreding wordt onderzocht in de instanties van de Europaovereenkomst en door de passende instanties van de Raad waaraan de Commissie regelmatig verslag uitbrengt.

Artikel 3

Dit besluit wordt van kracht op de derde dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Gedaan te Brussel, 6 december 1999.

Voor de Raad

De voorzitter

T. HALONEN

(1) PB L 85 van 20.3.1998, blz. 1.

BIJLAGE

POLEN: PARTNERSCHAP VOOR DE TOETREDING 1999

1. DOELSTELLINGEN

Het partnerschap voor de toetreding heeft ten doel in een alomvattend kader de prioritaire gebieden te omschrijven voor verdere werkzaamheden zoals die zijn vastgelegd in het periodiek verslag van 1999 van de Commissie over de vorderingen van Polen op de weg naar toetreding, de beschikbare financiële middelen om Polen te helpen bij de tenuitvoerlegging van die prioriteiten en de voorwaarden voor de toekenning van die steun. Dit partnerschap voor de toetreding vormt de basis voor een aantal beleidsinstrumenten die zullen worden gebruikt om de kandidaat-lidstaten te helpen bij de voorbereiding op het lidmaatschap. Tot die instrumenten behoren het herziene nationale programma voor de overname van het acquis, de gezamenlijke evaluatie van de prioriteiten voor de middellange termijn van het economisch beleid, het pact inzake georganiseerde criminaliteit alsook de nationale ontwikkelingsplannen en andere sectorale plannen die nodig zijn voor de deelname aan de structuurfondsen na de toetreding en voor de tenuitvoerlegging van Ispa en Sapard vóór de toetreding. Elk van die instrumenten is verschillend van aard en wordt overeenkomstig specifieke procedures uitgewerkt en ten uitvoer gelegd. Zij vormen geen integrerend deel van dit partnerschap doch de prioriteiten die zij bevatten, zullen daarmee verenigbaar zijn.

2. BEGINSELEN

De belangrijkste prioritaire gebieden die voor elke kandidaat-lidstaat zijn vastgesteld hebben betrekking op hun vermogen om de verplichtingen na te komen die voortvloeien uit de criteria van Kopenhagen volgens welke het lidmaatschap vereist:

- dat de kandidaat-lidstaat stabiele instellingen heeft die de democratie, de rechtsorde, de mensenrechten en het respect voor en de bescherming van minderheden garanderen;

- dat er een functionerende markteconomie bestaat en het land in staat is om de concurrentiedruk en de marktkrachten binnen de Europese Unie het hoofd te bieden;

- dat de kandidaat-lidstaat in staat is om de verplichtingen van het lidmaatschap op zich te nemen, wat mede inhoudt dat hij de doelstellingen van een politieke, economische en monetaire unie onderschrijft.

De Europese Raad van Madrid heeft erop gewezen dat de kandidaat-lidstaten hun administratieve structuren moeten aanpassen om het harmonisch functioneren van het Gemeenschapsbeleid na de toetreding te waarborgen en in Luxemburg heeft de Europese Raad beklemtoond dat omzetting van het acquis in wetgeving noodzakelijk is, maar niet voldoende; het acquis moet ook daadwerkelijk worden toegepast.

3. PRIORITEITEN EN TUSSENTIJDSE DOELSTELLINGEN

Uit de periodieke verslagen van de Commissie is duidelijk de omvang gebleken van de inspanningen die de kandidaat-lidstaten op bepaalde gebieden nog moeten leveren om zich op de toetreding voor te bereiden. Daarom moeten tussenstadia worden vastgesteld in de vorm van prioriteiten die elk vergezeld moeten gaan van precieze doelstellingen die in samenwerking met de betrokken landen worden vastgesteld en waarvan de verwezenlijking bepalend zal zijn voor de te verlenen bijstand en de vooruitgang van de onderhandelingen die met sommige landen worden gevoerd en het aanknopen van nieuwe onderhandelingen met andere landen. De prioriteiten en tussentijdse doelstellingen van de herziene partnerschappen voor toetreding worden in twee groepen opgesplitst, namelijk die voor de korte en die voor de middellange termijn. Die voor de korte termijn zijn geselecteerd op grond van het feit dat redelijkerwijs mag worden aangenomen dat Polen ze tegen eind 2000 volledig dan wel voor een groot deel kan verwezenlijken. Verwacht wordt dat de verwezenlijking van de prioriteiten voor de middellange termijn meer dan één jaar in beslag zal nemen, hoewel - voorzover mogelijk - ook in de loop van het jaar 2000 met de uitvoering daarvan zou moeten worden begonnen. De met de uitvoering van de prioriteiten van het partnerschap voor toetreding 1998 gemaakte vorderingen worden in het periodiek verslag voor 1999 geëvalueerd. Deze evaluatie is gebruikt bij de vaststelling van de prioriteiten voor het huidige partnerschap.

Polen heeft op 31 mei 1999 een herziene versie van zijn nationaal programma voor de overname van het acquis (NPOA) ingediend. Het bevat een tijdschema voor de verwezenlijking van de prioriteiten en tussentijdse doelstellingen, gebaseerd op het eerste partnerschap voor toetreding alsook de nodige administratieve structuren en financiële middelen.

Het partnerschap voor de toetreding vermeldt de prioritaire gebieden voor de voorbereiding van Polen op de toetreding. Polen zal nochtans alle in het periodiek verslag vermelde problemen moeten oplossen. Het is tevens van belang dat Polen de verplichtingen nakomt op het gebied van de aanpassing van de wetgeving en tenuitvoerlegging van het acquis in overeenstemming met de verbintenissen die het in het kader van de Europaovereenkomst, de screening en het onderhandelingsproces heeft aangegaan. Er zij op gewezen dat de omzetting van het acquis in wetgeving op zichzelf niet volstaat; het moet ook daadwerkelijk worden toegepast volgens dezelfde normen als die welke binnen de Europese Unie gelden. In alle hieronder genoemde gebieden is er behoefte aan een geloofwaardige en daadwerkelijke tenuitvoerlegging en handhaving van het acquis.

Steunend op de analyse van het periodiek verslag van de Commissie zijn voor Polen de volgende prioriteiten voor de korte en middellange termijn en tussentijdse doelstellingen vastgesteld.

3.1. Korte termijn (2000)

Economische criteria

- Handhaving van de vooruitgang die bij de totstandbrenging van de macro-economische en budgettaire stabiliteit is bereikt.

- Het boeken van reële vooruitgang bij de herstructurering van de staalindustrie (bijvoorbeeld door de uitvoering van maatregelen als onderdeel van een omvattend sectoraal programma voor het herstel van de levensvatbaarheid van de sector, met inbegrip van controle op staatssteun en passende capaciteitsverminderingen); voortzetting van de herstructurering van de kolenindustrie.

- Voortzetting van de privatisering van staatsbedrijven.

- Verbetering van de werking van de grondmarkt en versnelde ontwikkeling van een eigendomsregister.

- Verbetering van de faillissementsprocedures en vereenvoudiging van de toepassing.

Interne markt

- Vaststelling tegen juni 2000 van een programma voor het wegwerken van de resterende tarifaire en niet-tarifaire hinderpalen voor markttoegang (in verband met de verplichtingen in het kader van de Europaovereenkomst).

- Intellectuele- en industriële-eigendomsrechten: goedkeuring van wetgeving en wijzigingen inzake auteursrechten en naburige rechten. Verbetering van de handhaving van intellectuele- en industriële-eigendomsrechten op administratief en gerechtelijk niveau.

- Vrij verkeer van goederen: goedkeuring van een wet betreffende een nationaal systeem voor conformiteitsbeoordeling; goedkeuring van wetgeving voor de toepassing van de algemene richtlijnen productveiligheid en productaansprakelijkheid; wijziging van de wet van 1993 betreffende normalisatie. Aanzet tot omzetting van de richtlijnen van de nieuwe aanpak; oprichting van een onafhankelijke administratieve infrastructuur overeenkomstig het acquis; goedkeuring van de kaderwetgeving chemische producten; voortzetting van de aanpassing van traditionele technische voorschriften.

- Vrij verkeer van kapitaal: wijziging van de sectorale wetgeving tot beperking van directe buitenlandse investeringen.

- Mededinging: goedkeuring van wetgeving inzake staatssteun en verstrekking van toereikende middelen voor een autoriteit voor controle van de staatssteun; voltooiing van de opstelling van een inventaris van staatssteun; voortzetting van de jaarlijkse verslagen over staatssteun; goedkeuring en toepassing van een programma voor de aanpassing van speciale economische zones.

- Telecommunicatie: goedkeuring en toepassing van de telecommunicatiewet; oprichting van een nationale regelgevende autoriteit tegen juni 2000.

- Audiovisuele sector: voltooiing van de aanpassing van de wetgeving.

- Belastingen: toepassing van de BTW-wetgeving met bijzondere aandacht voor terugbetalingsregelingen, tarieven en aftrek; aanpassing van de accijnswetgeving betreffende alcoholhoudende dranken en belastingen op sigaretten; zorgen dat nieuwe belastingmaatregelen in overeenstemming zijn met de beginselen van de gedragscode inzake de belastingregeling voor ondernemingen.

- Douane: toepassing van een moderniseringsstrategie voor de douaneadministratie, ook op regionaal niveau; harmonisatie van de toepassing van het douanewetboek.

Landbouw

- Verdere uitwerking en toepassing van het ruraal ontwikkelingsplan voor een duurzame toekomst van de Poolse plattelandseconomie, inclusief maatregelen voor de modernisering van landbouw- en aanverwante bedrijfssectoren, beheer van landbouwgronden met inbegrip van pachtovereenkomsten, begeleidende sociale maatregelen en bewustmaking van plattelandsgemeenschappen over de toekomst van de landbouw.

- Herziening van het Poolse beleid inzake landbouwhandel om de afhankelijkheid van importbarrières te verlagen en het concurrentievermogen te verhogen.

- Verdere aanpassing van de veterinaire en fytosanitaire wetgeving en verbetering van de inspectieregelingen, in het bijzonder langs de toekomstige buitengrens.

- Aanzet tot het rationaliseren en moderniseren van test- en diagnose-installaties; modernisering van vlees- en zuivelfabrieken teneinde aan de normen van de Europese Unie inzake hygiëne en volksgezondheid te voldoen.

Vervoer

- Aanpassing van de wetgeving inzake normen voor veiligheid op zee.

Visserij

- Versnelling van de voorbereiding op de goedkeuring van een visserijbeleid en een programma voor herstructurering van de visserij.

- Uitwerking van een geïntegreerd ontwikkelingsprogramma voor het creëren van adequate institutionele structuren, middelen en uitrusting voor inspectie en controles op centraal en regionaal niveau, alsmede opstelling van een vlootregister.

Werkgelegenheid en sociale zaken

- Uitwerking van een nationale werkgelegenheidsstrategie met het oog op de latere deelname aan de Europese werkgelegenheidsstrategie, onder meer door het opzetten van een gezamenlijke toetsing van de werkgelegenheid.

- Steun voor de maatregelen van de sociale partners voor de opbouw van de capaciteit voor het ontwikkelen en uitvoeren van het sociaal acquis, met name via sociaal overleg tussen de twee partijen.

Milieu

- Uitwerking van een strategie voor onderlinge aanpassing van de wetgeving op milieugebied, met inbegrip van programma's voor de aanpassing aan en toepassing van specifieke richtlijnen.

- Versnelde omzetting en toepassing, met bijzondere aandacht voor de kaderrichtlijnen luchtverontreiniging en afvalstoffen, de richtlijnen in verband met de bestrijding van de industriële verontreiniging en de industrie, en de waterrichtlijnen, met inbegrip van de ontwerp-kaderrichtlijn waterkwaliteit.

- Ontwikkeling van een financieringsplan voor het verrichten van investeringen voor de tenuitvoerlegging van belangrijke richtlijnen op het gebied van lucht, water en afval alsmede de bestrijding van industriële verontreiniging (op specifieke richtlijnen gerichte uitvoeringsprogramma's), aan de hand van ramingen van de aanpassingskosten en openbare/particuliere financieringsbronnen, telkens op jaarbasis.

- Voltooiing van de omzetting en handhaving van de richtlijn milieueffectenbeoordeling.

- Versterking van de milieuadministratie en haar handhavingscapaciteit, op zowel nationaal als regionaal niveau.

Justitie en binnenlandse zaken

- Goedkeuring en toepassing van een nationale geïntegreerde interdepartementale strategie voor grensbewaking met bijzondere aandacht voor de financiële behoeften langs de oostgrens.

- Versterking van het nationaal coördinatieorgaan voor alle wetshandhavingsdiensten op centraal, regionaal en plaatselijk niveau.

- Verbetering van de institutionele capaciteit voor de strijd tegen georganiseerde misdaad en drugshandel.

- Uitvoering van een programma voor corruptie- en fraudebestrijding (in het bijzonder bij douane, politie en gerechtelijk apparaat); versterking van de capaciteit om de strijd tegen witwaspraktijken aan te gaan; ratificatie van het verdrag van de Raad van Europa van 1990 inzake het witwassen, de opsporing, de inbeslagneming en de confiscatie van opbrengsten van misdrijven, het Europees strafrechtverdrag betreffende corruptie en het OESO-verdrag betreffende omkoperij.

Versterking van bestuursrechtelijke en gerechtelijke capaciteit, met inbegrip van beheer en controle van EU-middelen

- Phare(1), Ispa(2) en Sapard(3): verdere uitwerking van het nationaal ontwikkelingsplan en het ruraal ontwikkelingsplan; goedkeuring van het wettelijke, bestuursrechtelijke en budgettaire kader (controlehandleiding en controletraject) voor het programmeren en beheren van Ispa en Sapard, met inbegrip van de invoering van een milieueffectenbeoordeling en met de voorschriften van de Europese Unie compatibele regels voor overheidsaanbestedingen van door communautaire fondsen gecofinancierde projecten; oprichting van een goed werkende betalingsautoriteit voor Sapard.

- Voltooiing van het wetgevend kader voor interne en externe financiële controle: oprichting van een centraal orgaan binnen de regering voor de harmonisatie van de functies interne audit/controle; oprichting van eenheden interne audit/controle in de bestedingscentra; invoering van de onafhankelijke handelingsbevoegdheid van nationale interne controleurs/accountants op centraal en gedecentraliseerd niveau en van een voorafgaande financiële controle; versterking van de externe financiële controle.

3.2. Middellange termijn

Economische criteria

- Vaststelling van een procedure voor jaarlijks begrotingstoezicht teneinde de rapportage, de controle en het toezicht op de overheidsfinanciën, in het bijzonder de begrotingsposten, aan de procedures van de Europese Unie aan te passen.

- Herziening van het nationaal beleid ter verbetering van het concurrentievermogen van de Poolse economie, met inbegrip van gereedheid voor markttoegang, midden- en kleinbedrijf, het bestaan van een gunstig wettelijk en commercieel klimaat en het verbeteren van de vaardigheden, in het bijzonder op het platteland en in de oostelijke grensgebieden.

- Voltooiing van de herstructurering van de kolen- en staalindustrie.

- Voortzetting van de hervorming van de socialezekerheidsfinanciering.

- Consolidatie van de grondmarkt en voltooiing van het eigendomsregister.

Interne markt

- Overheidsaanbestedingen: afschaffing tegen eind 2002 van de nationale preferentieclausule voor overheidsaanbestedingen, door alle communautaire bedrijven toegang te verlenen tot de gunningsprocedures in Polen.

- Vrij verkeer van goederen: voltooiing van de aanpassing, met inbegrip van systemen voor conformiteitsbeoordeling en markttoezicht; volledige overname van EN-normen; voltooiing van de omzetting en toepassing van de richtlijnen van de nieuwe aanpak en de sectorale wetgeving; zorgen voor tenuitvoerleggingsstructuren in alle sectoren.

- Vrij verkeer van kapitaal: afschaffing van de resterende beperkingen uiterlijk eind 2002 en versterking van de toezicht- en regelgevingsorganen; geleidelijke liberalisering van de kortlopende kapitaalbewegingen.

- Vrij verkeer van diensten: ontwikkeling van controle- en regelgevingsorganen.

- Vrij verkeer van personen: voltooiing van de aanpassing inzake wederzijdse erkenning van diploma's.

- Mededinging: versterking van de autoriteiten en procedures voor de bestrijding van monopolievorming en inzake staatssteun; verbetering van de transparantie en de gegevensstroom, coördinatie en opleiding op alle niveaus.

- Telecommunicatie: consolidatie van de nationale regelgevende autoriteit; toepassing van systeem voor spectrumcontrole.

- Belastingen: volledige aanpassing van de belastingwetgeving met inbegrip van de overgangsregeling voor de BTW; herziening van de bestaande wetten en zorgen voor compatibiliteit met de gedragscode voor belastingen op ondernemingen; toepassing van de nationale strategie voor de verbetering van de inning van belastingen en heffingen en versterking van de belastingadministratie en de controleprocedures.

- Consumentenbescherming: versterking van het markttoezicht en de handhaving.

- Douane: verbetering van de bestuursrechtelijke en operationele capaciteit, versterking van de geïntegreerde grensbewaking; uitwerking van een geïntegreerd tarief.

Landbouw

- Uitvoering van het ruraal ontwikkelingsplan.

- Versterking van de beheersmechanismen en administratieve structuren van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (controle van landbouwmarkten en toepassing van structurele en rurale ontwikkelingsmaatregelen, creëren van organen en controlemechanismen).

- Verdere herstructurering van de voedselverwerkende sector; versterking van de administratie voor voedselcontrole.

- Uitvoering van het programma voor de ontwikkeling van grensinspectieposten van de fytosanitaire en veterinaire administratie; voltooiing van een systeem voor dierenidentificatie; toepassing van een systeem voor kwaliteitscontrole (risicoanalyse en kritieke controlepunten), verwerking van dierlijk afval, modernisering van vlees- en zuivelfabrieken, toepassing van programma's voor de controle van residuen en zoönosen; voltooiing van de inspectiesystemen langs de toekomstige buitengrenzen; uitvoering van het nationaal laboratoriumplan voor test- en diagnose-installaties.

Visserij

- Verdere toepassing van het visserijbeleid en de bijbehorende aanpassingsmaatregelen (in het bijzonder betreffende de wetgeving inzake de gemeenschappelijke visserijmarkt) alsmede betalingsverplichtingen.

- Ontwikkeling van de capaciteit voor het toepassen en handhaven van het gemeenschappelijk visserijbeleid, met inbegrip van afdoende institutionele middelen en uitrusting voor inspectie en controles op centraal en regionaal niveau.

Energie

- Voorbereiding op de interne energiemarkt, met name de richtlijnen elektriciteit en gas (met inbegrip van de aanpassing van de energieprijzen aan de reële kosten en het creëren van een regulerend mechanisme).

- Aanpassing aan de voorschriften inzake olievoorraad en verbetering van het energierendement.

Vervoer

- Voltooiing van de aanpassing en versterking van de administratieve/handhavingscapaciteit voor het wegvervoer (markttoegang, verkeersveiligheid, regels voor gevaarlijke goederen en belastingen), spoorwegen, zeevervoer (met inbegrip van voorschriften inzake positie-indicatie en scheepsclassificatie), binnenwateren (technische scheepsvoorschriften) en luchtvaart (in het bijzonder veiligheid van de luchtvaart en beheer van het luchtverkeer).

Werkgelegenheid en sociale zaken

- Omzetting en toepassing van de communautaire wetgeving op het gebied van bedrijfsgeneeskunde en veiligheid (met inbegrip van de kaderrichtlijn), arbeidswetgeving, gelijke behandeling van vrouwen en mannen en volksgezondheid; versterking van de desbetreffende administratieve structuren en de nodige structuren voor coördinatie van de sociale zekerheid.

Economische en sociale cohesie

- Uitwerking van een nationaal beleid voor economische en sociale cohesie en voorbereiding op de implementatie van regionale ontwikkelingsprogramma's en communautaire initiatieven, doorzichtiger maken van de organisatie van de administratieve diensten die zich met het structuurbeleid bezighouden; organisatie van een efficiënte interministeriële coördinatie en verduidelijking van de bevoegdheden voor regionaal beleid; verbetering van het begrotingssysteem volgens de normen van de structuurfondsen, met inbegrip van beoordeling en evaluatie.

Milieu

- Verdere omzetting van richtlijnen en aanvang met de uitvoering, in het bijzonder op het gebied van chemische producten, genetisch gewijzigde organismen, lawaaihinder en de resterende richtlijnen inzake luchtverontreiniging en afval.

- Versterking van de controlecapaciteit door vereenvoudiging van het netwerk voor controle van de waterkwaliteit en verdere ontwikkeling van de infrastructuur voor controle van de luchtkwaliteit.

- Integreren van duurzame ontwikkelingsbeginselen in de uitstippeling en uitvoering van alle andere sectorale beleidslijnen.

Justitie en binnenlandse zaken

- Verdere verbetering van de organen voor wetshandhaving en het gerechtelijk apparaat (personeelsbezetting, opleiding en uitrusting), in het bijzonder inzake grensbewaking en illegale immigratie, teneinde een volledige deelneming aan het Schengen-informatiesysteem mogelijk te maken en door te gaan met de strijd tegen georganiseerde misdaad, vrouwen- en kinderhandel, drugshandel en corruptie; zorgen voor een betere coördinatie tussen wetshandhavingsorganen.

- Verdere geleidelijke aanpassing van wetgeving en praktijk inzake visa aan die van de Europese Unie.

- Versterking van de mechanismen voor politiesamenwerking met Europol bij de strijd tegen de georganiseerde misdaad (in het bijzonder witwaspraktijken, drugs en mensenhandel).

- Aanpassing van de wetgeving en de bestuurlijke capaciteit voor toepassing van het acquis inzake asiel en migratie met het oog op een volledige wederzijdse samenwerking met de Europese Unie.

- Toepassing van een geïntegreerde grensstrategie.

Versterking van de administratieve en justitiële capaciteit, ook op het gebied van het beheer en de controle van de communautaire fondsen

- Mogelijke toepassing van een versnelde procedure voor de communautaire wetgeving.

- Versterking van de statistische capaciteit.

- Voltooiing van het wetgevend kader en de bestuurlijke capaciteit voor interne financiële controle op regionaal niveau tegen eind 2001. Consolidatie van de eenheid voor fraudebestrijding. Versterking van de financiële overheidscontrole door voldoende personeel, opleiding en uitrusting beschikbaar te stellen.

- Verbeterde werking van het gerechtelijk apparaat; opleiding van gerechtelijk personeel in communautaire wetgeving en de toepassing daarvan; versterking van de instellingen (in het bijzonder politie, grenswacht, ministeries en rechtbanken).

4. PROGRAMMERING

De Phare-toewijzing voor de periode 1995-1999 bedroeg in totaal 1022 miljoen EUR. In aansluiting op de overeenkomst van de Europese Raad van Berlijn op 24 en 25 maart 1999, zal de financiële steun aan de kandidaat-lidstaten voor de periode 2000-2006 ook steun omvatten voor pretoetredingsmaatregelen op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling via het pretoetredingsinstrument Sapard (Verordening (EG) nr. 1268/1999 van de Raad; PB L 161 van 26.6.1999, blz. 87) en een structureel instrument Ispa (Verordening (EG) nr. 1267/1999 van de Raad; PB L 161 van 26.6.1999, blz. 73) die in de periode voor de toetreding prioriteit zullen geven aan soortgelijke maatregelen als die welke in het kader van het Cohesiefonds worden gefinancierd. Polen kan uit deze nationale toewijzingen ook een deel van zijn deelname aan communautaire programma's, waaronder het vijfde kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (PB L 26 van 1.2.1999, blz. 1), financieren. Daarnaast zal Polen ook toegang krijgen tot financiële middelen uit de meerlandenprogramma's die verband houden met het acquis. Medefinanciering door de kandidaat-lidstaten is voor alle investeringsprojecten vereist. De Commissie heeft sedert 1998 samengewerkt met de Europese Investeringsbank (EIB) en internationale financiële instellingen, met name de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) en de Wereldbank om de medefinanciering van projecten die betrekking hebben op de pretoetredingsprioriteiten te vergemakkelijken.

5. CONDITIONALITEIT

De steun van de Gemeenschap voor de financiering van projecten via de drie pretoetredingsinstrumenten, namelijk Phare, Ispa en Sapard, is afhankelijk van het feit of Polen de uit de Europaovereenkomst voortvloeiende verplichtingen nakomt en maatregelen neemt om te voldoen aan de criteria van Kopenhagen en met name in het jaar 2000 vorderingen maakt met de tenuitvoerlegging van de specifieke prioriteiten van dit partnerschap voor de toetreding. Bij niet-naleving van deze algemene voorwaarden kan de Raad op grond van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 622/98 besluiten de financiële bijstand op te schorten.

6. TOEZICHT

Op de tenuitvoerlegging van het partnerschap voor toetreding wordt toezicht gehouden in het kader van de Europaovereenkomst. Zoals de Europese Raad van Luxemburg heeft beklemtoond is het van belang dat de instellingen van de Europaovereenkomst het kader blijven vormen waarin de overname van het acquis volgens dezelfde modaliteiten kan worden onderzocht, ongeacht het feit of al dan niet onderhandelingen zijn geopend. De relevante delen van het partnerschap voor de toetreding worden in het bevoegde subcomité besproken. Het Associatiecomité bespreekt de algemene ontwikkelingen, de vorderingen en problemen bij het voldoen aan de prioriteiten en tussentijdse doelstellingen en meer specifieke onderwerpen die het door de subcomités voorgelegd krijgt.

Het comité van beheer van Phare ziet erop toe dat de financieringsbesluiten uit hoofde van de drie pretoetredingsinstrumenten, namelijk Phare, Ispa en Sapard, met elkaar verenigbaar zijn alsook met de partnerschappen voor de toetreding, als vastgelegd in de verordening betreffende de coördinatie (Verordening (EG) nr. 1266/1999 van de Raad; PB L 161 van 26.6.1999, blz. 68).

Het partnerschap voor toetreding zal ook in de toekomst indien nodig worden gewijzigd, in overeenstemming met artikel 2 van Verordening (EG) nr. 622/98.

(1) Phare: Actieprogramma voor gecoördineerde hulp aan Polen en Hongarije.

(2) Ispa: "Instrument for Structural Policies for Pre-Accession" - pretoetredingsinstrument voor structuurbeleid.

(3) Sapard: "Special Accession Programme for Agriculture en Rural Development" - speciaal toetredingsprogramma voor landbouw en plattelandsontwikkeling.