EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de EU en Nieuw-Zeeland

 

SAMENVATTING VAN:

Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Nieuw-Zeeland

Besluit 2009/502/EG — sluiting van de overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Nieuw-Zeeland

WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST EN HET BESLUIT?

Met de overeenkomst wordt een formeel kader voor samenwerking ingesteld, gericht op het bevorderen, ontwikkelen en vergemakkelijken van wetenschappelijke en technologische activiteiten voor vreedzame doeleinden.

Met zijn besluit heeft de Raad de sluiting van de overeenkomst namens de Europese Gemeenschap (thans de EU) goedgekeurd.

KERNPUNTEN

De activiteiten die uit hoofde van de overeenkomst worden uitgevoerd, zijn gestoeld op een aantal beginselen:

  • wederzijdse en billijke bijdragen en voordelen;
  • wederzijdse toegang tot door de andere partij geleide of gefinancierde onderzoeksprogramma’s;
  • tijdige uitwisseling van informatie;
  • bevordering van kennisverenigingen voor de economische en sociale ontwikkeling van beide partijen;
  • bescherming van intellectuele-eigendomsrechten.

Samenwerking

De overeenkomst heeft betrekking op twee vormen van samenwerkingsactiviteiten:

  • directe samenwerkingsactiviteiten waaronder
    • bijeenkomsten, bijvoorbeeld van deskundigen
      • om te discussiëren en informatie uit te wisselen over wetenschappelijke en technologische onderwerpen van algemene of specifieke aard en
      • om projecten en programma’s voor onderzoek en ontwikkeling vast te stellen waarvan de uitvoering in samenwerkingverband kan plaatsvinden;
    • uitwisseling van informatie over activiteiten, beleidslijnen, praktijken en wet- en regelgeving betreffende onderzoek en ontwikkeling
    • bezoeken en uitwisselingen van wetenschappers, technisch personeel en andere deskundigen over algemene of specifieke onderwerpen
    • andere vormen van activiteiten op het gebied van wetenschap en technologie, waaronder de uitvoering van samenwerkingsprojecten en -programma’s, andere vormen van activiteiten waartoe door het Gemengd Comité voor wetenschappelijke en technologische samenwerking kan worden besloten;
  • indirecte samenwerkingsactiviteiten: iedere deelnemer* van een van de partijen mag deelnemen aan elk onderzoeksprogramma/project dat door de andere partij wordt uitgevoerd of gefinancierd in overeenstemming met de respectieve wet- en regelgeving van de partijen.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

De overeenkomst is sinds 30 januari 2009 van kracht gedurende een eerste periode van vijf jaar. Zij blijft van kracht, totdat een van de twee partijen aan de andere partij schriftelijk kennisgeving doet van haar voornemen deze overeenkomst op te zeggen.

ACHTERGROND

De betrekkingen tussen de EU en Nieuw-Zeeland worden geregeld door drie belangrijke overeenkomsten.

De eerste politieke verklaring over de samenwerking tussen de EU en Nieuw-Zeeland dateert van 1999, met de ondertekening van de „Gemeenschappelijke verklaring over de betrekkingen tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland”.

Deze verklaring werd in 2007 vervangen door de „Gemeenschappelijke verklaring over betrekkingen en samenwerking”,een geactualiseerde politieke verklaring met een gedetailleerd actieprogramma voor de EU en Nieuw-Zeeland op terreinen zoals mondiale en regionale veiligheid, terrorismebestrijding en mensenrechten, ontwikkeling en economische samenwerking, handel, klimaatverandering en wetenschap en technologie. In de gezamenlijke verklaring wordt ook gewezen op het belang van nauwere samenwerking om de interpersoonlijke contacten verder te vergemakkelijken en uitwisselingen in het hoger onderwijs aan te moedigen.

In juni 2018 zijn de Europese Commissie en de regering van Nieuw-Zeeland officieel met de onderhandelingen gestart over een handelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland.

Voor meer informatie zie:

Voor meer informatie over samenwerking met Nieuw-Zeeland op het gebied van onderzoek en innovatie (O&I), zie:

KERNBEGRIPPEN

deelnemer: Elke natuurlijke persoon die zijn gewone verblijfplaats heeft in Nieuw-Zeeland of de EU, of elke in Nieuw-Zeeland of de EU gevestigde rechtspersoon die rechtspersoonlijkheid bezit en in eigen naam rechten en verplichtingen heeft.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Nieuw-Zeeland (PB L 171 van 1.7.2009, blz. 28-35)

Besluit 2009/502/EG van de Raad van 19 januari 2009 betreffende de sluiting namens de Europese Gemeenschap van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Nieuw-Zeeland (PB L 171 van 1.7.2009, blz. 27)

GERELATEERD DOCUMENT

Partnerschapsovereenkomst op het gebied van betrekkingen en samenwerking tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en Nieuw-Zeeland, anderzijds (PB L 321 van 29.11.2016, blz. 3-30)

Laatste bijwerking 30.08.2019

Top