EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Samenwerking met de geïndustrialiseerde landen (2001-2006)

De Europese Gemeenschap zet zich verder in voor de bevordering van de samenwerking en de handelsbetrekkingen met de geïndustrialiseerde landen * van Noord-Amerika, het Verre Oosten en Australazië.

BESLUIT

Verordening (EG) nr. 382/2001 van de Raad van 26 februari 2001 betreffende de tenuitvoerlegging van projecten ter bevordering van de samenwerking en de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en de geïndustrialiseerde landen van Noord-Amerika, het Verre Oosten en Australazië en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1035/1999 [Zie wijzigingsbesluiten].

Gewijzigd bij:

Verordening (EG) nr. 1934/2006 van de Raad van 21 december 2006 tot vaststelling van een financieringsinstrument voor de samenwerking met geïndustrialiseerde landen en andere landen en gebieden met een hoog inkomen [Publicatieblad L 405 van 30.12.2006].

SAMENVATTING

Op basis van de artikelen 133 en 308 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, neemt de Gemeenschap maatregelen ter bevordering van de samenwerking en de handelsbetrekkingen met de industrielanden van Noord-Amerika, het Verre Oosten en Australazië.

De verordening vormt het juridisch kader van deze samenwerking. Zij sluit aan op de reeds bestaande bilaterale betrekkingen met:

  • de Verenigde Staten van Amerika. De betrekkingen zijn gebaseerd op de Transatlantische Verklaring van 1990 (EN), de nieuwe Transatlantische Agenda van 1995 (EN), het Transatlantisch Economisch Partnerschap van 1998 (EN) en de Verklaring van Bonn van 1999;
  • Canada. De betrekkingen zijn gebaseerd op de kaderovereenkomst voor commerciële en economische samenwerking van 1976, de verklaring over de betrekkingen tussen de Europese Gemeenschap en Canada van 1990, het gemeenschappelijk actieplan en de gemeenschappelijke politieke verklaring van 1996 alsmede de partnerschapsagenda van de top van Ottawa die op 18 maart 2004 werd goedgekeurd;
  • Japan. De betrekkingen zijn gebaseerd op de gemeenschappelijke verklaring van 1991 en op het actieplan EU-Japan van 2001 (EN) ;
  • de Republiek Korea. De betrekkingen zijn gebaseerd op de kaderovereenkomst voor handel en samenwerking, die in 2001 in werking is getreden;
  • Australië. De betrekkingen zijn gebaseerd op de gemeenschappelijke verklaring van 1997 die in 2003 werd herzien;
  • Nieuw-Zeeland. De betrekkingen zijn gebaseerd op de gemeenschappelijke verklaring van 1999 die in 2004 werd herzien.

De verordening is bedoeld om de samenwerking tussen de Europese Unie en de partnerlanden in het kader van verschillende bilaterale instrumenten te ondersteunen zodat een gunstiger klimaat ontstaat voor het onderhouden en het ontwikkelen van deze betrekkingen.

Met name de volgende activiteiten worden gefinancierd:

  • informatie en voorlichting van het publiek over de bilaterale betrekkingen,
  • versterking van culturele en academische banden en persoonlijke contacten,
  • bevordering van de dialoog tussen politieke, economische en sociale partners,
  • onderzoek en studies om de werkzaamheden van de Commissie te stimuleren,
  • samenwerkingsprojecten op het gebied van wetenschap en techniek, energie, vervoer en milieu,
  • verbetering van de douanesamenwerking,
  • vergroting van de zichtbaarheid van de Europese Unie in de partnerlanden,
  • proefprojecten die tot de financiering van nieuwe activiteiten kunnen leiden.

De samenwerkingsprojecten worden volledig gefinancierd uit de EU-begroting of mede gefinancierd door de partnerlanden en/of andere middelen van de EU.

Bovendien zijn bepaalde projecten rechtstreeks voor particulieren bedoeld, bijvoorbeeld projecten op het gebied van onderwijs en opleiding. In dat geval kunnen subsidies, zoals beurzen, aan natuurlijke personen worden verleend.

In samenwerking met Japan, en in mindere mate Korea, voert de EU een programma uit van specifieke maatregelen en acties om de commerciële aanwezigheid van de lidstaten op de Japanse en Koreaanse markt te verbeteren. De verordening voorziet in steun aan diverse acties, met name:

  • de deelname van Europese bedrijfsmanagers aan activiteiten in Japan en Korea ("Executive Training Programmes") (EN);
  • het verzamelen van strategische gegevens en adviezen over de handel met Japan;
  • conferenties en seminars ter bevordering van handel en investeringen;
  • het in dienst nemen en opleiden van personeel door EU-ondernemingen om een betere toegang tot de Japanse markt te verkrijgen ("Gateway to Japan") (EN).

Voor de uitvoering van acties op het gebied van handelsbetrekkingen wordt de Commissie bijgestaan door een comité.

De Commissie brengt om de twee jaar verslag uit aan het Parlement en de Raad over de tenuitvoerlegging van de verordening. Voorts evalueert de Commissie of het doel van de acties en programma's is bereikt.

De verordening vervalt op 31 december 2007. Zij is verlengd in afwachting van een nieuw juridisch kader.

Belangrijkste begrippen

  • Geïndustrialiseerde landen: de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Japan, de Republiek Korea, Australië, Nieuw-Zeeland.

Referenties

Besluit

Inwerkingtreding - vervaldatum

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad

Verordening (EG) nr. 382/2001

20.3.2001 - 31.12.2006

-

L 57 van 27.2.2001

Wijzigingsbesluit(en)

Inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad

Verordening (EG) nr. 1900/2005

12.12.2005

-

L 303 van 22.11.2005

Laatste wijziging: 10.07.2007

Top