Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Gevaarlijke namaakproducten van voedingsmiddelen

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Gevaarlijke namaakproducten van voedingsmiddelen

De Europese Unie verbiedt sinds 1989 alle producten die qua vorm, kleur en geur op een levensmiddel en met name op snoepgoed lijken, maar dat niet zijn. Onder dit verbod vallen de productie, handel en invoer van dit soort producten die misleidend voor consumenten kunnen zijn en daardoor gevaar kunnen opleveren voor hun gezondheid en veiligheid.

BESLUIT

Richtlijn 87/357/EEG van de Raad van 25 juni 1987 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten betreffende artikelen die door een misleidend uiterlijk een gevaar vormen voor de gezondheid of de veiligheid van de consument.

SAMENVATTING

De richtlijn is van toepassing op producten die niet eetbaar zijn, maar door hun uiterlijk, geur, verpakking, enz. met levensmiddelen kunnen worden verward.

De lidstaten nemen alle noodzakelijke maatregelen om de handel, invoer en productie van dergelijke producten te verbieden.

Er moeten controles plaatsvinden om ervoor te zorgen dat geen enkel product van dit type in de handel komt.

Indien een lidstaat een product uit hoofde van deze richtlijn verbiedt, stelt hij de Commissie daarvan in kennis en verstrekt hij alle noodzakelijke gegevens om de andere lidstaten te informeren.

Referenties

Besluit

Inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad

Richtlijn 87/357/EEG

26.6.1987

26.6.1989

L 192 van 11.7.1987; rectificatie: L 275 van 29.9.1987

Laatste wijziging: 25.09.2006

Top