EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Hongarije - Justitie en binnenlandse zaken

Prioriteiten op korte termijn:

  • tenuitvoerlegging van een passende wetgeving inzake vluchtelingen, m.a.w. van een wetgeving die in overeenstemming is met het Verdrag van Genève;
  • het verder uitbouwen van een effectief grensbeheer.

Evaluatie (oktober 1999)

Hongarije heeft reeds in 1998 aan deze prioriteit voldaan door het opheffen van zijn geografisch voorbehoud ten aanzien van het Verdrag van Genève. Daarnaast zijn ook maatregelen genomen ter verbetering van het grensbeheer. De grenspolitie is omgevormd tot een civiele dienst en er zijn voorbereidende maatregelen genomen met het oog op de ontwikkeling van een landelijk en modern grensbeheerssysteem dat aan de normen van de Europese Unie beantwoordt.

Evaluatie (november 2000)

Er zijn grote inspanningen geleverd om de doeltreffendheid van de grensposten te verbeteren, hoewel nog een moderne, doeltreffende en professionele dienst tot stand moet worden gebracht. Er is een nieuw bureau opgericht voor de behandeling van asielaanvragen. Hongarije heeft het Verdrag van de Raad van Europa inzake de opbrengsten van misdrijven geratificeerd. Er is belangrijke vooruitgang geboekt bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Evaluatie (november 2001)

Er is geen enkele vooruitgang geboekt op dit gebied.

Evaluatie (oktober 2002)

De infrastructuur en de uitrusting aan de buitengrenzen zijn, volgens de vereiste van "Schengen" en het actieplan, verder gemoderniseerd en aangepast.

Prioriteiten voor de middellange termijn:

  • tenuitvoerlegging van een migratiebeleid en van de hervorming van de asielprocedures;
  • intensivering van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de corruptie (met name het witwassen van geld, de drugshandel en de mensenhandel);
  • verduidelijking van de voorwaarden voor de toelating van immigranten, aanpassing van het visumbeleid aan dat van de EU en voltooiing van de aanpassing van internationale verdragen, met name met het oog op de toepassing van het Schengen-acquis.

Evaluatie (oktober 1999)

Hongarije heeft zijn inspanningen ter verbetering van zijn actiemiddelen in alle sectoren die te maken hebben met justitie en binnenlandse zaken voortgezet, met name door nieuwe wetten goed te keuren inzake de georganiseerde misdaad, de corruptie en de toelatingsvoorwaarden voor immigranten. Bij de hervorming van de instellingen is vooruitgang geboekt en de verschillende rechtshandhavingsinstanties hebben hun uitrusting kunnen moderniseren.

Evaluatie (november 2000)

De organen die verantwoordelijk zijn voor de toepassing van de wetgeving, met name op het gebied van het grensbeheer en het asielrecht, zijn gemoderniseerd. De opvangstructuren voor de asielaanvragers zijn verbeterd. De administratieve capaciteit is versterkt. Dit geldt in het bijzonder voor het centraal bestuur van de nationale politie, de diensten van de procureur-generaal en het team voor financiën en douane. In juli 2000 heeft de regering een drugsbestrijdingsprogramma goedgekeurd. De visumvoorschriften zijn verder aangepast.

Evaluatie (november 2001)

Inwoners van Belarus, Bosnië-Herzegovina, Moldavië, Rusland en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) zijn voortaan verplicht een visum aan te vragen om naar Hongarije te kunnen reizen. Krachtens de nieuwe wet op de toegang en het verblijf van vreemdelingen is een nieuw vignet-visum ingevoerd. In 59 diplomatieke en consulaire missies is een on-linesysteem geïnstalleerd die de procedure voor het aanvragen van visa moet vergemakkelijken. Hongarije heeft zijn inspanningen voortgezet om de opvang van asielzoekers en illegale immigranten te verbeteren. Voorts is de administratieve capaciteit voor de strijd tegen de corruptie versterkt. Deze prioriteit is dus uitgevoerd.

Evaluatie (oktober 2002)

Door de consolidering van zijn rechtskader heeft Hongarije zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad en het witwassen van geld geïntensiveerd. In januari 2002 is een nieuwe wet in werking getreden betreffende de bestrijding van fraude, corruptie en het witwassen van geld.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Op 16 april 2003 vond de ondertekening van het Toetredingsverdrag plaats en op 1 mei 2004 zijn Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Slovenië toegetreden tot de Europese Unie.

REFERENTIES

Besluit 99/850/EG van 6.12.1999Publicatieblad L 335 van 28.12.1999

Advies van de Commissie COM(97) 2001 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(98) 700 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(1999) 505 def.Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2000) 705 def.Niet verschenen in het Publicatieblad.

Verslag van de Commissie COM(2001) 700 def. - SEC(2001) 1748Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM (2002) 700 def. - SEC (2002) 1404Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie COM(2003) 675 def. - SEC(2003) 1205Niet verschenen in het Publicatieblad

Verdrag betreffende toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

Laatste wijziging: 19.11.2004

Top