EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Douaneovereenkomst met Japan

 

SAMENVATTING VAN:

Besluit 2008/202/EG tot sluiting van de Overeenkomst betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken tussen de EU en Japan

Overeenkomst tussen de EU en Japan betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken

WAT IS HET DOEL VAN HET BESLUIT EN DE OVEREENKOMST?

  • Vanwege hun uitgebreide handelsbetrekkingen is deze samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese en de Japanse douaneautoriteiten* van essentieel belang om de handel tussen de partijen te stimuleren. Daarnaast moet de overeenkomst de veiligheid van de toeleveringsketen en een doelmatige bestrijding van fraude waarborgen, met inbegrip van samenwerking inzake de bescherming van de intellectuele eigendom.
  • Met het besluit wordt de overeenkomst namens de EU gesloten.

KERNPUNTEN

Douanesamenwerking

  • De overeenkomst voorziet in samenwerking op alle gebieden van de douanewetgeving.
  • Deze samenwerking wordt gerealiseerd door het opzetten van communicatiekanalen en de invoering van coördinatie tussen de douaneautoriteiten.
  • De partijen verbinden zich ertoe de handelstransacties te vergemakkelijken en tegelijkertijd het veiligheidsniveau ervan te verhogen. De overeenkomst strekt er met name toe de douanetechnieken en -procedures te verbeteren. Het is de bedoeling de samenwerking op bilateraal niveau en binnen de internationale organisaties te versterken.

Wederzijdse administratieve bijstand

Er zijn twee soorten bijstand tussen autoriteiten bij douanewerkzaamheden die in strijd zijn met de wetgeving:

  • bijstand op verzoek, betreffende de wettigheid van en de douaneprocedures voor de in- en uitvoer van goederen, verdachte personen, opslagplaatsen en goederenvervoer;
  • ongevraagde bijstand, betreffende met name de mogelijke gevaren voor de economie, de openbare veiligheid en de volksgezondheid. In het belang van de andere partij verstrekt de aangezochte autoriteit* alle inlichtingen over de activiteiten, middelen en methoden, goederen, personen en vervoersmiddelen.

Formele aspecten en uitzonderingen op de bijstandsverplichting

  • Verzoeken moeten schriftelijk worden ingediend in een taal die beide autoriteiten begrijpen. In spoedeisende gevallen kunnen verzoeken mondeling worden gedaan, mits zij daarna schriftelijk worden bevestigd.
  • Om de afhandeling van verzoeken te vergemakkelijken moet de verzoekende autoriteit* voldoende gegevens verschaffen over de gevraagde maatregel en het onderwerp en de reden van het verzoek. Zij verstrekt tevens informatie over verdachte personen, de betrokken juridische elementen, de relevante feiten en het reeds verrichte onderzoek.
  • Om gevolg te geven aan een verzoek om bijstand verstrekt de aangezochte autoriteit alle reeds beschikbare informatie en zorgt zij ervoor dat het nodige onderzoek wordt verricht. De genomen maatregelen moeten worden gecoördineerd met de verzoekende autoriteit.
  • Indien geen gevolg kan worden gegeven aan een verzoek, wordt dit terstond meegedeeld aan de verzoekende autoriteit onder opgave van redenen.
  • Een verzoek kan worden geweigerd of uitgesteld. De bijstand kan ook van bepaalde voorwaarden afhankelijk worden gesteld wanneer de soevereiniteit, de veiligheid, de openbare orde of de belangen van een land in het gedrang kunnen komen, met name wanneer de beveiliging van de meegedeelde informatie niet kan worden verzekerd.
  • De verstrekte gegevens zijn vertrouwelijk en worden beschermd door de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen die van toepassing zijn in het land van de verzoekende autoriteit. Deze informatie kan in het kader van een onderzoek evenwel als bewijsmateriaal worden gebruikt.
  • Het Gemengd Comité douanesamenwerking ziet toe op de correcte werking van de overeenkomst.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

De overeenkomst is op 1 februari 2008 van kracht geworden.

ACHTERGROND

Voor meer informatie zie:

KERNBEGRIPPEN

Douane(autoriteiten): in Japan, het ministerie van Financiën en in de EU, de voor douanezaken bevoegde diensten van de Europese Commissie en de douaneautoriteiten van de EU-landen.
Aangezochte autoriteit: een douaneautoriteit van een overeenkomstsluitende partij die op grond van deze overeenkomst een verzoek om bijstand in douanezaken ontvangt.
Verzoekende autoriteit: een douaneautoriteit van een overeenkomstsluitende partij die op grond van deze overeenkomst een verzoek om bijstand in douanezaken indient.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Besluit 2008/202/EG van de Raad van 28 januari 2008 tot sluiting van de Overeenkomst betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken tussen de Europese Gemeenschap en de Japanse regering (PB L 62 van 6.3.2008, blz. 23)

Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Japan betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken (PB L 62 van 6.3.2008, blz. 24-29)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Besluit 2011/197/EU van de Commissie van 29 maart 2011 overeenkomstig Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad, inzake het door Japan gewaarborgde passende beschermingsniveau voor persoonsgegevens die door de Europese Unie worden doorgegeven in het specifieke geval van doorgifte door de Commissie aan de Japanse douaneautoriteiten krachtens Besluit nr. 1/2010 van het Gemengd Comité douanesamenwerking overeenkomstig artikel 21 van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Japan betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken betreffende de wederzijdse erkenning van AEO-programma’s in de Europese Unie en in Japan en met oog op de exclusieve en specifieke doelstelling van Besluit nr. 1/2010 van het Gemengd Comité douanesamenwerking (PB L 85 van 31.3.2011, blz. 8-9)

2010/637/EU: Besluit nr. 1/2010 van het Gemengd Comité douanesamenwerking van 24 juni 2010 overeenkomstig artikel 21 van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van Japan betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken betreffende de wederzijdse erkenning van AEO-programma’s in de Europese Unie en in Japan (PB L 279 van 23.10.2010, blz. 71-73)

Laatste bijwerking 08.01.2019

Top