Help Print this page 
Title and reference
Tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid

De tripartiete sociale top draagt bij aan een doeltreffende sociale dialoog voor de vaststelling en de uitvoering van het economisch en sociaal beleid van de Europese Unie (EU). Hij vormt een platform voor de interprofessionele sociale dialoog over algemene beleidsthema’s.

BESLUIT

Besluit 2003/174/EG van de Raad van 6 maart 2003 tot instelling van een tripartiete sociale top voor groei en werkgelegenheid.

SAMENVATTING

De tripartiete sociale top moet de sociale dialoog tussen de Europese instellingen en de vertegenwoordigers van de werkgevers en de werknemers verzekeren en vindt plaats in het kader van de interprofessionele dialoog. De besproken thema’s bestrijken alle economische sectoren en alle werknemers van de Europese Unie (EU).

Bovendien wordt de bijdrage van de top aan het goede verloop van de Europese sociale dialoog erkend in artikel 152 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Werking

De top vergadert ten minste eenmaal per jaar, voor de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad. Hij bestaat uit vertegenwoordigers van:

  • het fungerende en de twee volgende voorzitterschappen van de Raad;
  • de Commissie;
  • de sociale partners, die verdeeld zijn in twee even grote delegaties van tien vertegenwoordigers van de werknemers en tien vertegenwoordigers van de werkgevers.

De agenda van de top wordt in overleg door de vertegenwoordigers van de instellingen en de sociale partners vastgesteld.

Context

De sociale top is bij een gezamenlijk besluit van de sociale partners op de top van Laken in december 2001 ingesteld en vervangt het Comité voor de werkgelegenheid.

Hij institutionaliseert de informele sociale toppen die in het kader van de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid sinds december 2000 plaatsvonden.

Referenties

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in de lidstaten

Publicatieblad

Besluit 2003/174/EG

6.3.2003

-

L 70, 14.3.2003

Laatste wijziging: 25.10.2011

Top