EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Het pakket sociale-investeringsmaatregelen van de EU

SAMENVATTING VAN:

COM(2013) 83 final — Mededeling: Naar sociale investering voor groei en cohesie

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE MEDEDELING?

Deze mededeling dient tot leidraad voor EU-landen bij de verwezenlijking van de doelstellingen van Europa 2020 via een efficiëntere en effectievere sociale investering, waaronder de beste inzet van financiële ondersteuning door de EU.

Dit gaat gepaard met een aantal andere documenten, waaronder een aanbeveling over „Investeren in kinderen: de vicieuze cirkel van achterstand doorbreken”. Samen vormen ze het pakket sociale-investeringsmaatregelen van de EU.

KERNPUNTEN

Uitdagingen

In de mededeling wordt een aantal specifieke sociale uitdagingen behandeld:

demografische veranderingen — een krimpende beroepsbevolking en een toename van het aantal ouderen;

ruimte voor meer efficiëntie in sociaal beleid;

de noodzaak van aanvulling door particuliere en non-profitorganisaties in de publieke sector;

de noodzaak om gedurende het hele leven in menselijk kapitaal te investeren en adequate bestaansmiddelen te waarborgen;

de genderdimensie — 12 miljoen meer vrouwen dan mannen leven in armoede en vrouwen verdienen totaal gemiddeld 40 % minder dan mannen.

Actie

In de mededeling wordt een aantal voorstellen uiteengezet om deze uitdagingen aan te pakken. Deze voorstellen omvatten aanbevelingen voor acties door EU-landen en maatregelen die door de Europese Commissie kunnen worden genomen om EU-landen te steunen.

De duurzaamheid en toereikendheid van sociale stelsels vergroten door vereenvoudiging en grotere doelgerichtheid

EU-landen worden aangespoord om:

zich meer te richten op beleidsaspecten zoals (kinder)opvang, onderwijs, opleiding, actief arbeidsmarktbeleid, huisvestingssteun, herintegratie en gezondheidsdiensten;

uitkeringsstelsels en het beheer ervan voor gebruikers en verstrekkers te vereenvoudigen, de administratieve lasten en fraude te verminderen, en de gebruiksgraad te verhogen.

De Europese Commissie ondersteunt EU-landen door:

toezicht te houden op de efficiëntie en effectiviteit van sociale stelsels en op de mate waarin daarin de nadruk wordt gelegd op sociale investering, teneinde ook de adequaatheid en de duurzaamheid te vergroten;

een panel van deskundigen op te richten voor het verstrekken van onafhankelijk advies over doeltreffende manieren om te investeren in gezondheidszorg.

Een activerend en capaciteitsversterkend investeringsbeleid voeren door doelgerichte, voorwaardelijke en effectievere steun

EU-landen wordt met aandrang verzocht om een aantal maatregelen te nemen, waaronder:

het dichten van de genderloonkloof en het opheffen van andere belemmeringen voor de participatie van vrouwen en andere ondervertegenwoordigde werknemers in de arbeidsmarkt;

het aanpakken van het daklozenprobleem door middel van omvattende strategieën die gebaseerd zijn op preventie, benaderingen waarin huisvesting prioritair is en de herziening van voorschriften en praktijken inzake uithuiszetting.

De acties van de Europese Commissie om EU-landen te ondersteunen, omvatten het volgende:

door middel van een bijgewerkte gids en regelmatige uitwisselingen van informatie met de belanghebbenden duidelijk maken hoe EU-voorschriften inzake staatssteun, de interne markt en overheidsopdrachten van toepassing zijn op sociale diensten;

het publiek beter voorlichten over hun sociale rechten door middel van meer gebruikersvriendelijke gidsen op het gebied van sociale bescherming.

Sociale investering gedurende het hele leven

EU-landen wordt met aandrang verzocht om een aantal maatregelen te nemen, waaronder:

de aanbeveling over „Investeren in kinderen: de vicieuze cirkel van achterstand doorbreken” uitvoeren door een combinatie van uitkeringen en verstrekkingen, en toegang tot vroegtijdig hoogwaardig onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten;

de aanbeveling over „Beleid ter bestrijding van voortijdig schoolverlaten” uitvoeren en beleid ter bestrijding van voortijdig schoolverlaten ontwikkelen dat preventie-, interventie- en compensatiemaatregelen omvat.

Ondersteunende acties door de Europese Commissie omvatten:

verbetering van herhaalde gegevensverzameling over dezelfde doelgroep gedurende langere tijd, met speciale aandacht aan kinderen.

EU-financiering

Met betrekking tot EU-financiering wordt de EU-landen met aandrang verzocht om een aantal maatregelen te nemen, waaronder:

aan de diverse behoeften van mensen met een achterstand, ook in arme en afgelegen gebieden, tegemoetkomen met Europese structuur- en investeringsfondsen (ESI).

De Europese Commissie biedt ondersteuning door middel van maatregelen zoals:

het ontwikkelen van een kennisbank in samenwerking met EU-landen en de voorwaarden van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden om de getrokken lering te helpen uitwisselen, zowel de uit het beleid getrokken lering als de uit de ESI-fondsen afgeleide goede praktijken.

EU-initiatieven

De mededeling stelt ook een aantal initiatieven vast, waaronder maatregelen om:

de financiering van sociale investering te stimuleren;

adequate bestaansmiddelen te steunen/bewustzijn van sociale rechten te versterken;

te investeren in kinderen/onderwijs en opvang voor jonge kinderen.

ACHTERGROND

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s: Naar sociale investering voor groei en cohesie — met inbegrip van de tenuitvoerlegging van het Europees Sociaal Fonds 2014-2020 (COM(2013) 83 final van 20.2.2013)

GERELATEERDE BESLUITEN

Aanbeveling van de Europese Commissie van 20.2.2013 — Investeren in kinderen: de vicieuze cirkel van achterstand doorbreken (C(2013) 778 final)

Laatste bijwerking 11.01.2016

Top