EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Overeenkomst met China betreffende samenwerking en wederzijdse bijstand in douanezaken

 

SAMENVATTING VAN:

Besluit 2004/889/EG betreffende de sluiting van een Overeenkomst betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken tussen de Europese Gemeenschap en China

Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en China betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken

WAT IS HET DOEL VAN DE OVEREENKOMST EN HET BESLUIT?

De overeenkomst heeft tot doel de samenwerking te verbeteren tussen de administratieve autoriteiten van de partijen die belast zijn met de toepassing van de douanewetgeving*.

Met het besluit wordt de overeenkomst namens de Europese Gemeenschap (thans de EU) gesloten.

KERNPUNTEN

Maatregelen om overtredingen van de douanewetgeving aan te pakken zijn doeltreffender als ze worden ondersteund door wederzijdse bijstand tussen landen in douanezaken. De betreffende overtredingen zijn die welke de economische, fiscale en commerciële belangen van de partijen schaden: een nauwkeurige vaststelling van de douanerechten en andere heffingen is voor elke staat van belang.

De ontwikkeling van de douanesamenwerking

De partijen verbinden zich ertoe de douanesamenwerking te intensiveren, met name door:

  • het opzetten van communicatiekanalen;
  • het bevorderen van een effectieve coördinatie tussen de administratieve autoriteiten;
  • te voorzien in gemeenschappelijk optreden inzake administratieve aangelegenheden;
  • het vereenvoudigen van het legitieme goederenverkeer;
  • het uitwisselen van informatie en ervaring over douaneprocedures;
  • elkaar technische bijstand te verlenen, bv. de uitwisseling van personeel, opleiding en gegevensuitwisseling;
  • tot een gecoördineerd standpunt te komen wanneer douaneonderwerpen in het kader van internationale organisaties worden besproken.

Wederzijdse administratieve bijstand

De douaneautoriteiten verlenen elkaar bijstand door informatie te verstrekken die bijdraagt tot de correcte toepassing van de douanewetgeving: dit vormt geen beletsel voor de toepassing van de bestaande voorschriften inzake wederzijdse bijstand in strafzaken. Ook geldt dit niet voor informatie die is verkregen op verzoek van een rechterlijke autoriteit.

De volgende vormen van bijstand vallen niet onder de overeenkomst:

  • de invordering van rechten, heffingen en boetes;
  • het aanhouden of in hechtenis nemen van personen;
  • de inbeslagneming van goederen.

De overeenkomst heeft betrekking op bijstand op verzoek en ongevraagde bijstand.

Bijstand op verzoek: de aangezochte autoriteit moet de verzoekende autoriteit alle informatie verstrekken die zij nodig kan hebben om ervoor te zorgen dat de douanewetgeving correct wordt toegepast. Deze informatie kan betrekking hebben op:

  • activiteiten die op het grondgebied van de andere partij tot overtredingen zouden kunnen leiden, zoals onjuiste aangiften of andere vervalste documenten;
  • de echtheid van officiële documenten die ter staving van goederenaangiften zijn ingediend;
  • de wettelijkheid van de uitvoer van goederen van het grondgebied van een van de partijen naar het grondgebied van de andere partij en van de invoer van goederen in het grondgebied van een van de partijen uit het grondgebied van de andere partij, en de toegepaste douaneregeling.

Bovendien moet de aangezochte autoriteit, in het kader van haar bevoegdheden en op aanvraag van de verzoekende autoriteit, de nodige maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat bijzonder toezicht wordt gehouden. Dit toezicht heeft betrekking op personen van wie redelijkerwijze kan worden vermoed dat zij de douanewetgeving van een van de partijen hebben geschonden. Het kan ook betrekking hebben op plaatsen, voorraden en vervoerde goederen, alsook op vervoermiddelen die onder frauduleuze omstandigheden kunnen zijn gebruikt.

Ongevraagde bijstand: in gevallen waarin een formeel verzoek niet mogelijk is gezien de urgentie van een situatie die aanzienlijke schade kan toebrengen aan de economie, de volksgezondheid, de openbare veiligheid of vergelijkbare vitale belangen, kunnen de partijen elkaar op eigen initiatief assistentie verlenen.

Formele aspecten en gevallen waarin geen bijstand hoeft te worden verleend

Verzoeken moeten voldoen aan bepaalde voorschriften op het gebied van vorm en inhoud met betrekking tot:

  • de officiële waarmerking van de verzoekende autoriteit;
  • de gevraagde maatregel;
  • het doel en de reden van het verzoek.

De aangezochte autoriteit gaat te werk alsof zij voor eigen rekening handelde. Zij behandelt de verzoeken overeenkomstig de juridisch bindende instrumenten die in haar eigen rechtsgebied van toepassing zijn. De reactie dient schriftelijk te geschieden.

Er zijn gevallen waarin geen bijstand hoeft te worden verleend. Bijstand kan worden geweigerd of afhankelijk worden gesteld van bepaalde voorwaarden wanneer de verlening van bijstand:

  • de soevereiniteit van China of van het EU-land dat om bijstand is verzocht, kan aantasten;
  • de openbare orde, de veiligheid of andere essentiële belangen in gevaar kan brengen.

De overeenkomst bevat geheimhoudingsclausules in verband met de verstrekte informatie.

DATUM VAN INWERKINGTREDING

De overeenkomst is op 1 april 2005 in werking getreden. De overeenkomst is van toepassing op het douanegebied van de Volksrepubliek China en op de gebieden van de 28 EU-landen.

ACHTERGROND

De Europese Commissie en de algemene douanediensten van de Volksrepubliek China hebben in juni 2017 het strategisch kader voor douanesamenwerking 2018-2020 ondertekend. Hierin worden de belangrijkste doelstellingen van wederzijdse samenwerking en bijstand tussen de EU en China herhaald. Het bouwt voort op de overeenkomst betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken. Als prioriteiten zijn onder meer de verbetering van de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten, de veiligheid van de toeleveringsketen, de bestrijding van fraude (financieel en op het gebied van milieu) en statistieken aangemerkt. Bij het nieuwe strategisch kader wordt ook samenwerking op het gebied van elektronische handel ingevoerd.

KERNBEGRIPPEN

Douanewetgeving: alle wettelijke bepalingen van de EU en China betreffende de invoer, de uitvoer en de doorvoer van goederen en de plaatsing daarvan onder andere douaneregelingen, met inbegrip van verboden, beperkingen en controlemaatregelen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Besluit 2004/889/EG van de Raad van 16 november 2004 betreffende de sluiting van een Overeenkomst betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Volksrepubliek China (PB L 375 van 23.12.2004, blz. 19)

Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken (PB L 375 van 23.12.2004, blz. 20-26)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verbetering van de veiligheid en de faciliteiten voor de handel tussen de EU en China: strategisch kader voor douanesamenwerking 2018-2020 tussen de Europese Unie en de regering van de Volksrepubliek China, 22 mei 2017 (document van de Raad van de Europese Unie)

Besluit 2014/772/EU van het Gemengd Comité douanesamenwerking opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken van 16 mei 2014 inzake de wederzijdse erkenning van het AEO-programma (Authorised Economic Operators) van de Europese Unie en het MCME-programma (Measures on Classified Management of Enterprises) van de Volksrepubliek China (PB L 315 van 1.11.2014, blz. 46-50)

Informatie over de inwerkingtreding van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Volksrepubliek China betreffende samenwerking en wederzijdse administratieve bijstand in douanezaken (PB L 110 van 30.4.2005, blz. 80)

Laatste bijwerking 08.01.2019

Top