EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005DC0218

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement - Ontwerpverklaring inzake de richtlijnen voor duurzame ontwikkeling

/* COM/2005/0218 def. */

52005DC0218

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement - Ontwerpverklaring inzake de richtlijnen voor duurzame ontwikkeling /* COM/2005/0218 def. */


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 25.5.2005

COM (2005) 218 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

Ontwerpverklaring inzake de richtlijnen voor duurzame ontwikkeling

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

Ontwerpverklaring inzake de richtlijnen voor duurzame ontwikkeling

De Wereldcommissie voor milieu en ontwikkeling heeft duurzame ontwikkeling gedefinieerd als ontwikkeling waarmee voldaan wordt aan de behoeften van de wereld van nu zonder toekomstige generaties de mogelijkheid te ontzeggen om ook aan hun behoeften te voldoen. De Europese Unie onderschrijft de verklaring van de VN-milieutop in Rio de Janeiro van 1992 volledig. Tijdens de vervolgconferentie “Rio + 5” beloofden de Europese Unie en haar lidstaten strategieën voor duurzame ontwikkeling op te stellen. Met het Verdrag van Amsterdam, dat in 1997 werd ondertekend, werd duurzame ontwikkeling een van de kerndoelstellingen van de Europese Unie, zoals wordt beschreven in artikel 2, 3 en 6 van het EG-Verdrag. In 2001 keurde de Europese Unie in Göteborg haar strategie voor duurzame ontwikkeling goed. In 2002 voegde de Europese Raad van Barcelona de buitenlandse dimensie aan de strategie toe en steunde de Europese Unie actief de conclusies van de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg.

De Europese Unie is overtuigd van het belang van duurzame ontwikkeling, dat een kernbegrip van al haar beleidslijnen en activiteiten is. De Europese Unie wil een maatschappij tot stand brengen die gebaseerd is op vrijheid, democratie en de eerbiediging van grondrechten, waarbij binnen en tussen generaties gelijke kansen en solidariteit bestaan. De EU werkt aan duurzame ontwikkeling in Europa, gebaseerd op evenwichtige economische groei en stabiele prijzen, een uiterst concurrerende sociale markteconomie, waarbij gestreefd wordt naar volledige werkgelegenheid, een hoog onderwijsniveau, maatschappelijke vooruitgang en een hoge mate van bescherming en verbetering van het milieu. Met een actieve aanpak kan de Europese Unie de noodzaak tot milieubescherming en sociale cohesie ombuigen in kansen voor innovatie, groei en werkgelegenheid. De nieuwe Lissabon-agenda is een essentieel onderdeel van de overkoepelende doelstelling van duurzame ontwikkeling, waarmee we een dynamischere economie als motor kunnen doen fungeren voor onze bredere ambities op sociaal gebied en met betrekking tot het milieu. Dankzij de wisselwerking tussen beide strategieën kunnen we een dynamischere en duurzamere maatschappij tot stand brengen.

De Europese Unie en haar lidstaten hebben ook in internationaal verband laten zien dat zij het voortouw nemen om duurzame ontwikkeling te stimuleren en zij voeren een voortdurende dialoog met andere landen over hoe doelmatig actie kan worden ondernomen om duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen. De Europese Unie is ervan overtuigd dat zij haar binnenlandse prioriteiten alleen volledig kan verwezenlijken als zij tegelijkertijd mondiaal succesvol is. De aan deze mededeling gehechte ontwerprichtlijnen inzake duurzame ontwikkeling zijn bedoeld om te helpen bij de vernieuwing van de strategie voor duurzame ontwikkeling. In de verklaring wordt de brede langetermijnvisie op duurzaamheid herhaald en worden de belangrijkste doelstellingen van de beleidslijnen en activiteiten van de EU beschreven, evenals de wijze waarop de EU deze doelstellingen wil verwezenlijken. Deze richtlijnen komen overeen met de onderliggende waarden van het dynamische Europese maatschappijmodel. Zij vormen de grondslag van onze ambitieuze agenda en helpen ons de levenskwaliteit van eenieder, nu en in de toekomst, te verbeteren.

Overeenkomstig deze beginselen en op verzoek van de Europese voorjaarsraad, zal de Commissie later dit jaar een voorstel presenteren voor een nieuwe, bredere en ambitieuzere strategie voor duurzame ontwikkeling. Daarin zullen ontwikkelingen voor de lange termijn, duidelijke doelstellingen, streefcijfers en doelmatige controlemechanismen worden beschreven en zullen complementaire activiteiten en beleidslijnen beter op elkaar afgestemd worden. De binnenlandse en buitenlandse dimensie van duurzaamheid zal goed naar voren komen in deze nieuwe strategie.

Ontwerpverklaring inzake de richtlijnen voor duurzame ontwikkeling

Zoals beschreven in het Verdrag is duurzame ontwikkeling een kerndoelstelling van alle beleid van de Europese Gemeenschap. Gestreefd wordt naar voortdurende verbetering van de kwaliteit van het leven op aarde, van zowel huidige als toekomstige generaties. De aarde moet het vermogen blijven behouden om de meest diverse levensvormen te laten bestaan. Duurzame ontwikkeling gaat uit van democratie, de rechtsstaat en de eerbiediging van grondrechten, waaronder vrijheid en gelijke kansen voor iedereen, en leidt tot solidariteit binnen en tussen generaties. Gestreefd wordt naar een dynamische economie waarin het niveau van werkgelegenheid en onderwijs hoog is, evenals de bescherming van de gezondheid en het milieu, de sociale en territoriale cohesie, in een vreedzame en veilige wereld waarin de culturele diversiteit geëerbiedigd wordt.

Om deze doelstellingen in Europa en in de rest van de wereld te verwezenlijken, streven de Europese Unie en haar lidstaten ernaar om zelf en samen met hun partners de volgende doelstellingen en beginselen te verwezenlijken en te eerbiedigen:

Hoofddoelstellingen

Milieubescherming

Beschermen van het vermogen van de aarde om de meest diverse levensvormen te laten bestaan, eerbiedigen van de grenzen aan de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet, zorgen voor een hoge mate van bescherming en verbetering van het milieu, voorkomen en beperken van milieuvervuiling en bevorderen van duurzame productie en consumptie om economische groei los te koppelen van de aantasting van het milieu.

Sociale gelijkheid en cohesie

Bevorderen van een democratische, gezonde, veilige en rechtvaardige maatschappij, waarin niemand wordt uitgesloten en die een sterke samenhang vertoont, waarin grondrechten en culturele diversiteit geëerbiedigd worden, iedereen gelijke kansen heeft en elke vorm van discriminatie bestreden wordt.

Economische welvaart

Bevorderen van een welvarende, innovatieve, concurrerende en milieuvriendelijke kenniseconomie, waarin de levensstandaard hoog is en overal in de Europese Unie volledige en hoogwaardige werkgelegenheid is.

Aan onze internationale verantwoordelijkheden voldoen

Aanmoedigen van de totstandkoming van democratische instellingen in de hele wereld, gebaseerd op vrede, veiligheid en vrijheid, en verdedigen van hun stabiliteit. Actief bevorderen van duurzame ontwikkeling in de hele wereld en ervoor zorgen dat het binnenlandse en het buitenlandse beleid van de Europese Unie in overeenstemming zijn met mondiale duurzame ontwikkeling en haar internationale verplichtingen.

Beleidsrichtlijnen

Bevordering en bescherming van grondrechten

Mensen tot de kern van het beleid van de Europese Unie maken, door de grondrechten te bevorderen, alle vormen van discriminatie te bestrijden en bij te dragen aan wereldwijde armoedebestrijding.

GELIJKHEID BINNEN EN TUSSEN GENERATIES

Voldoen aan de behoeften van de huidige generaties zonder toekomstige generaties de mogelijkheid te ontzeggen om ook aan hun behoeften te voldoen, in de EU en elders.

Een open en democratische maatschappij

Garanderen dat burgers toegang hebben tot informatie en justitie. Ontwikkelen van adequate overleg- en participatiekanalen voor alle belanghebbenden en organisaties.

Betrokkenheid van burgers

Vergroten van de participatie van burgers in de besluitvorming. Bevorderen van voorlichting en bewustmaking ten aanzien van duurzame ontwikkeling. Burgers informeren over de invloed die zij op het milieu hebben en de mogelijkheden die zij hebben om voor milieuvriendelijkere keuzes te maken.

Betrokkenheid van het bedrijfsleven en de sociale partners

Bevorderen van de sociale dialoog, de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven en publiek-private partnerschappen ter bevordering van de samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid voor het verwezenlijken van duurzame productie en consumptie.

Beleidssamenhang en bestuur

Bevorderen van samenhang tussen alle beleidslijnen van de Europese Unie en van samenhang tussen lokale, regionale, nationale en mondiale maatregelen om de bijdrage daarvan aan duurzame ontwikkeling te vergroten.

Beleidsintegratie

Bevorderen van de integratie van economische, sociale en milieuoverwegingen, zodat deze met elkaar samenhangen en elkaar onderling versterken door optimaal gebruik te maken van de instrumenten voor betere regelgeving, zoals evenwichtige effectbeoordeling en overleg met belanghebbenden.

Gebruikmaken van de beste beschikbare kennis

Ervoor zorgen dat beleidslijnen worden ontwikkeld, beoordeeld en uitgevoerd op basis van de beste kennis die op dat moment beschikbaar is, en dat het beleid economisch solide en rendabel is.

Het voorzorgsbeginsel

Een voorzichtige aanpak hanteren wanneer er geen eenduidige wetenschappelijke resultaten zijn om schade aan de menselijke gezondheid of aan het milieu te voorkomen en preventieve maatregelen nemen.

ERVOOR ZORGEN DAT DE VERVUILER BETAALT

Ervoor zorgen dat de reële kosten van productie en consumptie voor de samenleving tot uitdrukking komen in de prijzen en dat vervuilers betalen voor de schade die zij toebrengen aan de menselijke gezondheid en aan het milieu.

Top