EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0648

2004/648/EG: Besluit van de Raad van 13 september 2004 inzake de principes, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het Europees partnerschap met Kroatië

OJ L 297, 22.9.2004, p. 19–28 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 142M, 30.5.2006, p. 258–267 (MT)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 27/02/2006; opgeheven door 32006D0146

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/648/oj

22.9.2004   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 297/19


BESLUIT VAN DE RAAD

van 13 september 2004

inzake de principes, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het Europees partnerschap met Kroatië

(2004/648/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 533/2004 van de Raad van inzake het opzetten van Europese partnerschappen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces (1), en met name op artikel 2,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Europese Raad van Thessaloniki van 19 en 20 juni 2003 heeft zijn goedkeuring gehecht aan „De agenda van Thessaloniki voor de westelijke Balkan — Op weg naar Europese integratie”. Daarin wordt de opstelling van Europese partnerschappen een van de middelen genoemd om het stabilisatie- en associatieproces te intensiveren.

(2)

Verordening (EG) nr. 533/2004 bepaalt dat de Raad op voorstel van de Commissie met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit neemt over de beginselen, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in de Europese partnerschappen, alsmede over eventuele latere aanpassingen daarvan. Genoemde verordening bepaalt tevens dat de follow-up van de implementatie van de Europese partnerschappen wordt verricht op basis van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, met name de jaarverslagen.

(3)

In het advies van de Commissie inzake het verzoek van Kroatië om toetreding tot de Europese Unie worden de voorbereidingen van Kroatië op verdere integratie met de Europese Unie geanalyseerd en enkele prioritaire gebieden geïdentificeerd voor aanvullende inspanningen.

(4)

Als voorbereiding op verdere integratie met de Europese Unie moet Kroatië een plan opstellen met een tijdschema en gedetailleerde gegevens over de wijze waarop het de prioriteiten van het Europees partnerschap denkt aan te pakken,

BESLUIT:

Artikel 1

Overeenkomstig artikel 1 van Verordening (EG) nr. 533/2004 worden de beginselen, prioriteiten en voorwaarden in het kader van het Europees partnerschap voor Kroatië opgenomen in de bijlage bij dit besluit, die daarvan een integrerend onderdeel vormt.

Artikel 2

De implementatie van het Europees partnerschap wordt onderzocht op basis van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces.

Artikel 3

Dit besluit wordt van kracht op de derde dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 13 september 2004.

Voor de Raad

De voorzitter

B. R. BOT


(1)  PB L 86 van 24.3.2004, blz. 1.


BIJLAGE

1.   INLEIDING

In de Agenda van Thessaloniki voor de westelijke Balkan worden methoden en middelen geïdentificeerd om het stabilisatie- en associatieproces te versterken, onder meer door de introductie van Europese partnerschappen.

Gebaseerd op het advies van de Commissie inzake het verzoek van Kroatië om toetreding tot de Europese Unie, beoogt het Europees partnerschap voor Kroatië prioriteiten voor actie te identificeren, teneinde de toenadering tot de Europese Unie binnen een samenhangend kader te ondersteunen. De prioriteiten zijn aangepast aan de specifieke behoeften en de stand van voorbereiding van Kroatië en zullen zo nodig worden bijgewerkt. Het Europees partnerschap dient ook als ondersteuning bij de verlening van financiële bijstand aan Kroatië.

Kroatië zal naar verwacht een plan goedkeuren met een tijdschema en gedetailleerde gegevens over de wijze waarop het de prioriteiten van het Europees partnerschap denkt aan te pakken. In het plan moeten ook methoden worden aangegeven voor de uitvoering van de Agenda van Thessaloniki, de prioriteiten voor de bestrijding van georganiseerde misdaad en corruptie, en de maatregelen voor geïntegreerd grensbeheer die zijn genoemd op de vergadering van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken die op 28 november 2003 in Brussel plaatshad in het kader van het forum EU-westelijke Balkan.

2.   PRINCIPES

Het stabilisatie- en associatieproces blijft het kader voor de Europese integratie van de landen van de westelijke Balkan, totdat zij uiteindelijk zullen toetreden.

De voornaamste prioriteiten die voor Kroatië zijn geïdentificeerd, hebben betrekking op het vermogen van dit land om te voldoen aan de criteria die zijn vastgesteld door de Europese Raad van Kopenhagen in 1993 en de voorwaarden die zijn vastgesteld voor het stabilisatie- en associatieproces, met name de voorwaarden die door de Raad zijn vastgelegd in zijn conclusies van 29 april 1997 en 21 en 22 juni 1999, de slotverklaring van de topontmoeting in Zagreb op 24 november 2000 en de Agenda van Thessaloniki.

3.   PRIORITEITEN

Het Europees partnerschap vermeldt de voornaamste prioritaire gebieden voor de voorbereiding van Kroatië op verdere integratie met de Europese Unie, gebaseerd op de analyse in het advies van de Commissie inzake het verzoek van Kroatië om toetreding tot de Europese Unie. De prioriteiten die worden vermeld in dit Europees partnerschap zijn geselecteerd op de basis dat redelijkerwijs mag worden aangenomen dat Kroatië deze de komende jaren volledig dan wel voor een groot deel zal kunnen verwezenlijken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kortetermijnprioriteiten, die binnen één à twee jaar zouden moeten worden verwezenlijkt, en middellangetermijnprioriteiten, die binnen drie à vier jaar zouden moeten worden verwezenlijkt.

Met betrekking tot de aanpassing van de wetgeving dient eraan te worden herinnerd dat overname van het acquis communautaire op zich niet voldoende is. Er moeten ook voorbereidingen worden getroffen voor de volledige toepassing ervan.

3.1.   KORTETERMIJNPRIORITEITEN

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Versterken van justitie

Ontwikkelen en implementeren van een omvattende strategie voor justitiële hervormingen, in overleg met de betrokken instanties, inclusief vaststelling van de nodige nieuwe wetgeving en totstandbrenging van een systeem voor loopbaanbeheer met een open, eerlijk en transparant systeem voor aanstelling, evaluatie en mobiliteit. Bevorderen van professionalisme binnen justitie, door te zorgen voor adequate overheidsfinanciering voor opleidingsinstituten voor de magistratuur en andere justitiële functionarissen, met het oog op de ontwikkeling van kwalitatief hoogstaande opleidingen voor de magistratuur, openbare aanklagers en administratief personeel. Adequate programma’s voor initiële en beroepsopleiding opstellen. Aanpakken van de achterstanden van rechtbanken. Nemen van maatregelen om te komen tot een zorgvuldige en volledige uitvoering van vonnissen.

Verbeteren van de corruptiebestrijding

Nemen van maatregelen om ervoor te zorgen dat de wetgeving voor de bestrijding van corruptie kan worden uitgevoerd en gehandhaafd. Met name versterken van de bestuurlijke en operationele capaciteit van het Bureau voor de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad (USKOK). Verder ontwikkelen van een nationale strategie voor de preventie en bestrijding van corruptie en de nodige coördinatie regelen tussen overheidsdiensten en -instanties bij de uitvoering van maatregelen. Invoeren van gedrags- en ethische codes voor functionarissen en verkozen vertegenwoordigers. Nemen van concrete maatregelen om de samenleving ervan bewust te maken dat corruptie een ernstig misdrijf is.

Verbeteren van het functioneren van de overheidsadministratie

Nemen van initiële maatregelen om ervoor te zorgen dat transparante procedures worden toegepast voor aanstelling en bevordering en verbetering van het personeelsbeheer in de overheidsinstellingen in het algemeen, ter bevordering van het afleggen van verantwoording, de openheid en de transparantie van de overheid.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

Beter eerbiedigen van de rechten van minderheden

Zorgen voor uitvoering van de constitutionele wet inzake nationale minderheden. Met name zorgen voor de proportionele vertegenwoordiging van minderheden in het plaatselijke en regionale bestuur, de nationale overheid en justitie, alsmede in overheidsinstellingen zoals bij wet bepaald. De nodige middelen voorzien, inclusief adequate financiering, om te zorgen voor het goede functioneren van gekozen minderheidsraden. Uitvoeren van de nieuwe strategie voor de bescherming en integratie van de Roma.

Bespoedigen van de terugkeer van vluchtelingen

Voltooien van de behandeling van reeds ingediende verzoeken voor wederopbouw van huizen vóór april 2004. Wederopbouw van alle huizen waarvoor een positief besluit is afgegeven vóór april 2005. Zorgen voor een adequate campagne om potentiële begunstigden bewust te maken van de mogelijkheden, na afkondiging van een extra termijn voor indiening van nieuwe verzoeken voor wederopbouw van 1 april tot en met 30 september 2004. Voltooien van de procedure voor het opnieuw in bezit nemen van huizen vóór juni 2004. Uitvoeren van de wetgeving voor de compensatie van verloren huurders-/bewonersrechten binnen en buiten de gebieden van bijzonder staatsbelang. Verzekeren van voldoende coördinatie en samenwerking tussen alle betrokken centrale en lokale autoriteiten. Creëren van de sociale en economische voorwaarden voor de verbetering van het klimaat voor terugkeerders en de acceptatie van terugkeerders door de betrokken gemeenschappen. Verbeteren van de regionale samenwerking om het proces van terugkeer van vluchtelingen te bespoedigen.

Verbeteren van de vrijheid van meningsuiting en zorgen voor het democratisch functioneren van de media

Herzien van de mediawetgeving overeenkomstig de aanbevelingen die in februari 2004 zijn gedaan door de gezamenlijke missie van deskundigen van de Raad van Europa, de Commissie en de OVSE. Met name herzien van de wet inzake de elektronische media om een transparant, voorspelbaar en effectief regelgevingskader tot stand te brengen (inclusief geleidelijke aanpassing aan het acquis communautaire door volledige implementatie van de reeds geratificeerde Europese Overeenkomst inzake grensoverschrijdende televisie). Zorgen voor de politieke en financiële onafhankelijkheid van de Raad voor de elektronische media. Zorgen dat de Kroatische radio en televisie en de programmaraad onafhankelijk kunnen werken en stabiel functioneren tijdens de herziening van de mediawet. Zorgen dat de herziening van de mediawet en de wetgeving inzake laster de Europese normen weerspiegelt als gedefinieerd in artikel 10 van de Europese Overeenkomst inzake grensoverschrijdende televisie en de jurisprudentie van het Europees Hof voor de rechten van de mens.

Verbeteren van de samenwerking met de Ombudsman, rekening houdende met de bevindingen in zijn aanbevelingen en jaarverslag.

Regionale samenwerking

Zorgen voor volledige samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal

Verbeteren van de regionale samenwerking

Werken aan definitieve oplossingen voor hangende bilaterale vraagstukken, met name grensvraagstukken met Slovenië, Servië en Montenegro en Bosnië en Herzegovina, zonder eenzijdige initiatieven. Oplossen van alle problemen die voortkomen uit het eenzijdig afkondigen van de beschermde „ecologische en visserijzone” in de Adriatische Zee. Zorgen voor de uitvoering van alle regionale vrijhandelsovereenkomsten. Sluiten en implementeren van enkele overeenkomsten met buurlanden op het gebied van de bestrijding van georganiseerde misdaad, grensbeheer en overname. Beginnen met de implementatie van het memorandum van overeenstemming over de ontwikkeling van een kernnetwerk voor regionaal vervoer in Zuidoost-Europa, en met name nemen van maatregelen voor de opzet van samenwerkingsmechanismen, onder meer de stuurgroep en het waarnemingscentrum voor vervoer in Zuidoost-Europa (SEETO). Boeken van vorderingen bij het voldoen aan de verbintenissen in het kader van de memoranda van het proces van Athene van 2002 en 2003 over de regionale energiemarkt in Zuidoost-Europa.

Zorgen voor de goede uitvoering van de stabilisatie- en associatieovereenkomst op het gebied van regionale samenwerking

Afsluiten van de onderhandelingen met de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië over de bilaterale overeenkomst inzake regionale samenwerking.

Economische criteria

Voeren van een voorzichtig, op stabiliteit gericht macro-economisch beleid, inclusief ontwikkeling van marktgebaseerde monetaire instrumenten ter bevordering van de effectiviteit van het monetair beleid.

Bespoedigen van de herstructurering en privatisering van bedrijven

Wegnemen van onzekerheid door de spoedige goedkeuring van hangende wetgeving. Bespoedigen van de herstructurering en privatisering van bedrijven die gemeenschappelijk bezit zijn. Ontwikkelen en goedkeuren van strategieën voor herstructurering en privatisering of opheffing van grote overheidsbedrijven, met name fabrieken, landbouwbedrijven, vervoersbedrijven, in de toeristische sector en nutsbedrijven. Goedkeuren en beginnen met de implementatie van een herstructureringsprogramma in de staalsector, overeenkomstig de EU-vereisten.

Verminderen van de barrières voor betreden en verlaten van de markt

Vereenvoudigen van de regels voor het betreden en verlaten van de markt door bedrijven. Met name snellere registratieprocedures en verbeteren van de uitvoering van de faillissementswetgeving.

Snellere grondhervorming, met name snellere registratie en privatisering van landbouwgrond, door de oprichting van een modern en efficiënt kadaster en grondregister, teneinde de huidige obstakels voor de ontwikkeling van de grond- en huizenmarkt weg te nemen.

Goedkeuren van een middellangetermijnkader voor de belastingen, met het oog op verdere fiscale aanpassing en consolidatie.

Voortzetten van de structurele hervormingen in de overheidsfinanciën, met name op het gebied van het beheer van de uitgaven. Tot stand brengen van transparante en efficiënte capaciteit voor schuldbeheer.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Interne markt en handel

Vrij verkeer van goederen

Herstructureren van het bestaande institutionele kader om de noodzakelijke scheiding tot stand te brengen tussen taken op het gebied van regelgeving, accreditering, normalisatie en productcertificering. Voortzetten van de werkzaamheden met betrekking tot de omzetting van de richtlijnen „oude en nieuwe aanpak”.

Afschaffen van resterende maatregelen met eenzelfde werking als kwantitatieve restricties op invoer uit de EU.

Tot stand brengen van de noodzakelijke bestuurlijke structuren om te zorgen voor een omvattende aanpak ter verbetering van de voedselveiligheid in de gehele voedselketen.

Zorgen dat een effectieve en transparante regeling voor overheidsopdrachten operationeel wordt en vaststellen van de nodige uitvoeringsbepalingen.

Vrij verkeer van diensten

Versterken van het regelgevende en bestuurlijke kader voor toezicht op financiële diensten, met name met betrekking tot verzekeringen, investeringen en effecten.

Tot stand brengen van een onafhankelijk toezichthoudend orgaan op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens.

Vrij verkeer van kapitaal

Verbeteren van de wetgeving ter bestrijding van het witwassen van geld en voltooien van de totstandbrenging van een effectief systeem ter bestrijding van het witwassen van geld.

Vennootschapsrecht

Voortzetten van de aanpassing van de wetgeving om een niveau van bescherming van intellectuele-, industriële- en commerciële-eigendomsrechten te kunnen garanderen dat gelijkwaardig is aan dat in de Gemeenschap en versterken van de bestuurlijke capaciteit om effectieve middelen te voorzien om die rechten te kunnen handhaven.

Mededinging

Verder aanpassen aan het acquis communautaire, handhaven van de antikartelwetgeving en de wetgeving inzake staatssteun, en vaststellen van de desbetreffende uitvoeringsbepalingen. Versterken van de bestuurlijke capaciteit en de onafhankelijkheid van het Agentschap voor de bescherming van de marktconcurrentie, op zowel het gebied van staatssteun als dat van de antikartelwetgeving. Verbeteren van de transparantie op het gebied van staatssteun, onder meer door indiening van een regulier jaarverslag bij de Europese Gemeenschap, en opstellen van een omvattende inventaris van staatssteunregelingen.

Belasting

Starten met de herziening van de bestaande belastingwetgeving en de administratieve procedures om te zorgen voor effectieve handhaving van de belastingwetgeving.

Versterken van de capaciteit van de belasting- en douaneadministratie, met name wat inning en controle betreft. Creëren van een accijnsdienst die goed functioneert en over adequaat personeel beschikt. Vereenvoudigen van de procedures voor de effectieve vervolging van belastingfraude.

Beginnen met de ontwikkeling van de nodige IT-systemen voor de uitwisseling van elektronische gegevens met de EU en haar lidstaten.

Douane-unie

Versterken van de bestuurlijke en operationele capaciteit van de douanediensten, met name met betrekking tot de controle op de preferentiële oorsprongsregels, en verder aanpassen aan de EU-douanewetgeving.

Verder verbeteren van de administratieve samenwerking in de douanesector overeenkomstig de interim-overeenkomst.

Externe betrekkingen

Afronden van de onderhandelingen met de EU over de aanpassing van de stabilisatie- en associatie-overeenkomst/interim-overeenkomst rekening houdende met de EU-uitbreiding, en zorgvuldig implementeren van de wijzigingen.

Sectoraal beleid

Landbouw

Opzetten van een geschikt systeem voor de identificatie van grond en een systeem voor de identificatie van dieren, overeenkomstig het acquis communautaire. Versterken van de verzameling en verwerking van landbouwstatistieken overeenkomstig de EU-normen en -methodologie.

Ontwikkelen van een strategie voor de totstandkoming van effectieve en in financieel opzicht degelijke betaalorganen voor het beheer en de controle van de landbouwfondsen, overeenkomstig de EU-eisen en internationale auditnormen.

Versterken van de administratieve structuren om een strategie voor plattelandsontwikkeling en beleidsinstrumenten voor ontwikkeling, implementatie, beheer, toezicht, controle en evaluatie van de programma’s voor plattelandsontwikkeling tot stand te brengen.

Verder aanpassen aan het acquis communautaire in de veterinaire en fytosanitaire sector, verbeteren van de inspectieregelingen, moderniseren van vlees- en zuivelfabrieken om te kunnen voldoen aan de EU-normen voor hygiëne en volksgezondheid. Aanpassen van de invoerregeling voor levende dieren en dierlijke producten aan de internationale sanitaire en fytosanitaire verplichtingen en het acquis communautaire.

Visserij

Opzetten van adequate bestuurlijke en inspectiestructuren voor het visserijbeleid. Als gevolg van het eenzijdig Kroatisch besluit van oktober 2003 om haar jurisdictie uit te breiden tot de Adriatische Zee, samen met de Europese Commissie en belanghebbende buurlanden, met name Slovenië en Italië, evalueren van de gevolgen van de visserijactiviteiten in de „ecologische en visserijzone”, die in oktober 2003 eenzijdig is afgekondigd door Kroatië, teneinde te komen tot passende oplossingen met het oog op de continuïteit van de communautaire visserijactiviteiten in Kroatische wateren, in het kader van de conclusies van de Conferentie van Genève inzake de duurzame ontwikkeling van de visserij in de Middellandse Zee.

Vervoer

Verder aanpassen van de wetgeving en versterken van de bestuurlijke capaciteit in de luchtvaartsector. Onderhandelen met de Gemeenschap over een omvattend luchtvaartverdrag dat voorziet in wederzijdse toegang tot de luchtvaartmarkt.

Statistiek

Versterken van de bestuurlijke capaciteit van het Kroatische Bureau voor de Statistiek en verbeteren van de coördinatie met andere producenten van officiële statistieken in Kroatië. Bij de Commissie een nieuw voorstel indienen voor statistische regio’s, overeenkomstig de EU-vereisten.

Telecommunicatie- en informatietechnologieën

Versterken van de capaciteit van de nationale regelgevende autoriteiten op het gebied van telecommunicatie- en postdiensten en zorgen voor hun onafhankelijkheid.

Milieu

Ontwikkelen van horizontale wetgeving, onder meer over milieueffectrapportage en participatie van het publiek.

Versterken van de bestuurlijke capaciteit op nationaal en regionaal niveau met het oog op de planning, waaronder opstelling van financiële strategieën.

Versterken van de capaciteit van de nationale en regionale inspectiediensten en deze in staat stellen de milieuwetgeving effectief te handhaven.

Goedkeuren en implementeren van een afvalbeheersplan.

Financiële controle

Ontwikkelen van beleid voor de totstandbrenging van een systeem voor publieke interne financiële controle. Instellen/versterken van structuren voor publieke interne controle door te zorgen voor geschikt personeel, opleiding en apparatuur, met inbegrip van functioneel onafhankelijke interne auditdiensten.

Tot stand brengen van effectieve procedures voor de detectie, aanpak en financiële, bestuurlijke en justitiële follow-up van onregelmatigheden die de financiële belangen van de Gemeenschappen schaden.

Samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken

Grensbeheer

Versterken van het grensbeheer, waaronder versterken van de controle van de maritieme grenzen, ontwikkelen en uitvoeren van een strategie voor geïntegreerd grensbeheer, meer investeren in technische apparatuur en infrastructuur, versterken van de gespecialiseerde opleiding voor grensfunctionarissen.

In overleg met alle relevante instanties, uitvoeren van de maatregelen die door de regering zijn vastgesteld en toegelicht op de vergadering van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in het kader van het forum EU-westelijke Balkan op 28 november 2003.

Georganiseerde misdaad, drugs, corruptie en terrorisme

Uitvoeren van de actiegerichte maatregelen die door de regering zijn vastgesteld en toegelicht op de vergadering van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in het kader van het forum EU-westelijke Balkan op 28 november 2003.

Verbeteren van de coördinatie tussen wetshandhavingsinstanties en justitie, met name op het gebied van economische criminaliteit, georganiseerde misdaad, fraude, witwassen van geld, corruptie. Versterken van de bestrijding van de drugshandel en versterken van de drugspreventie en bijdragen tot de vermindering van de vraag naar drugs. Versterken van de bestuurlijke capaciteit van USKOK.

Voortzetten van de voorbereidingen voor de sluiting van een samenwerkingsovereenkomst met Europol

Vergroten van de internationale samenwerking en volledige implementatie van de relevante internationale overeenkomsten inzake terrorisme. Verbeteren van de samenwerking en de uitwisseling van gegevens tussen politie en inlichtingendiensten (intern en met andere landen). Versterken van de preventie van de financiering en voorbereiding van terreuraanslagen.

Migratie en asiel

Implementeren van de nieuwe asielwetgeving, met inbegrip van de oprichting van een centrum voor tijdelijke opvang.

3.2.   MIDDELLANGETERMIJNPRIORITEITEN

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Verder versterken van justitie

Voortzetten van de hervormingen van het justitiestelsel en verder verminderen van de achterstand van alle rechtbanken. Rationaliseren van de organisatie van rechtbanken, waaronder ontwikkelen van moderne IT-systemen en voldoende administratief personeel aan te werven. Zorgen voor de reguliere en effectieve handhaving van vonnissen. Zorgen voor toegang tot justitie en rechtshulp en de benodigde begrotingsmiddelen voorzien. Verbeteren van de opleiding op het gebied van de EU-wetgeving.

Verder verbeteren van de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad

Begeleiden van verdere vooruitgang op het gebied van de corruptiebestrijding en implementeren van de betreffende wetgeving. Met name oprichten van gespecialiseerde eenheden voor corruptiebestrijding binnen de betreffende diensten en voldoende opleiding en hulpmiddelen te verzorgen. Voldoen aan de normen die genoemd worden in de internationale instrumenten door passende wetgevende en administratieve maatregelen te nemen. Vereenvoudigen van de aanstelling van verbindingsofficieren die door de EU-lidstaten zijn gedetacheerd bij de relevante staatsorganen die betrokken zijn bij de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Zesmaandelijks rapporten verschaffen aan de EU aangaande de tastbare resultaten die zijn bereikt tijdens de gerechtelijke vervolging van activiteiten gerelateerd aan de georganiseerde misdaad onder de voorwaarden van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad, het Verdrag van Palermo genaamd.

Verder verbeteren van het functioneren van de overheidsadministratie

Voortzetten van de institutionele opbouw die direct relevant is voor het acquis communautaire en invoeren van hervormingen ter verbetering van de efficiency van de overheidsadministratie in het algemeen. Voltooien van het proces van denationalisering.

Mensenrechten en de bescherming van minderheden

Blijven eerbiedigen van de rechten van minderheden

Verder verbeteren van de situatie van de Roma door versterkte implementatie van de betreffende strategie, waaronder verlenen van de noodzakelijke financiële steun op nationaal en plaatselijk niveau, maatregelen ter bestrijding van discriminatie die zich richten op de bevordering van de werkgelegenheidskansen, betere toegang tot onderwijs en verbeteren van de huisvestingssituatie.

Voltooien van het proces van terugkeer van vluchtelingen door zorgvuldige en tijdige implementatie van de desbetreffende wetgeving. Zorgen voor de economische en sociale herintegratie van de terugkeerders door regionale ontwikkelingsprogramma’s in de betrokken gebieden.

Regionale samenwerking

Verder verbeteren van de regionale samenwerking

In het kader van het proces van Athene voor de regionale energiemarkt in Zuidoost-Europa, voorbereiden op de totstandbrenging van een geïntegreerde regionale energiemarkt in 2005.

Economische criteria

Verder verbeteren van het klimaat voor particuliere bedrijven

Aanzienlijke vorderingen maken in het privatiseringsproces en verdere inspanningen leveren ter verbetering van het klimaat voor de oprichting en ontwikkeling van particuliere bedrijven. Aanzienlijke vorderingen maken op het gebied van de herstructurering van grote bedrijven.

Voltooien van de grondhervorming, met bijzondere nadruk op de registratie en privatisering van landbouwgrond.

Voortzetten van de hervorming van de arbeidsmarkt.

Voortzetten van de inspanningen ter verbetering van de werking van de arbeidsmarkt en bevordering van de arbeidsparticipatie.

Voortzetten van de implementatie van een duurzaam fiscaal kader voor de middellange termijn door voortdurende vermindering van de algemene overheidsuitgaven als onderdeel van het BBP. Prioriteren van overheidsuitgaven om middelen vrij te maken voor met het acquis communautaire verband houdende uitgaven, waaronder hervorming van de gezondheidszorg en het pensioenstelsel. Verder terugdringen van de subsidies voor grote verlieslijdende bedrijven. Op deze basis verder terugdringen van het algemene overheidstekort en de schuldenlast van de collectieve sector.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Interne markt en handel

Vrij verkeer van goederen

Aanzienlijke vorderingen maken bij de omzetting van de richtlijnen „oude en nieuwe aanpak” en de overname van normen.

Voortzetten van de aanpassing van de Kroatische voedselwetgeving en versterken van de nodige uitvoeringsstructuren.

Implementeren van een systeem voor overheidsopdrachten met alle benodigde bestuurlijke structuren en maken van aanzienlijke vorderingen bij de inspanningen voor de volledige aanpassing aan het acquis communautaire.

Vrij verkeer van personen

Voortzetten van de aanpassing aan het acquis communautaire inzake wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties en diploma’s, waaronder de bepalingen inzake onderwijs en opleiding, verder ontwikkelen van de benodigde bestuurlijke structuren.

Afschaffen van discriminerende maatregelen ten aanzien van migrante werknemers uit de EU en EU-burgers. Versterken van de bestuurlijke structuren voor de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels.

Vrij verkeer van diensten

Opheffen van de resterende obstakels voor de verlening van grensoverschrijdende diensten door natuurlijke of rechtspersonen uit de EU.

Voortzetten van de aanpassing aan de wetgeving inzake gegevensbescherming, versterken van de onafhankelijkheid van de toezichthoudende instantie.

Vrij verkeer van kapitaal

Werken aan de opheffing van de resterende restricties op kapitaalverkeer, voortzetten van de aanpassing van de wetgeving inzake betaalsystemen en zorgen voor effectieve uitvoering.

Versterken van de bestuurlijke capaciteit van de fiscale recherche en verbeteren van de samenwerking met andere instellingen die betrokken zijn bij de bestrijding van het witwassen van geld.

Vennootschapsrecht

Voltooien van de aanpassing op het gebied van de intellectuele- en industriële-eigendomsrechten en versterken van de handhaving ter bestrijding van piraterij en vervalsing.

Mededinging

Versterken van de instantie die bevoegd is op het gebied van antikartelwetgeving en staatssteun en opbouwen van een geloofwaardig handhavingspeil. Aanzienlijk verbeteren van de transparantie op het gebied van staatssteun. Ontwikkelen van opleidingscursussen op het gebied van mededingingswetgeving en -beleid op alle niveaus van overheid en justitie.

Belasting

Voortzetten van de werkzaamheden ter voltooiing van de aanpassing aan het fiscale acquis communautaire wat BTW en accijns betreft, met bijzondere aandacht voor rechtenvrije zones en territoriale toepassing van BTW en afschaffing van nulrechten en verkoopbelasting.

Naleven van de beginselen van de gedragscode voor de belastingheffing op ondernemingen en zorgen dat de nieuwe belastingmaatregelen in overeenstemming zijn met die beginselen.

Verder versterken van de belastingdienst — onder meer de IT-sector — en zorgen voor goed functioneren van deze dienst om te kunnen voldoen aan de EU-normen en met het oog op IT-interconnectiviteit. Ontwikkelen en implementeren van een ethische code.

Douane-unie

Versterken en consolideren van de administratieve en operationele capaciteit van de douanediensten. Uitgebreidere opleiding voor alle functionarissen en een groter gebruik van informatietechnologieën, waarvan opzet en gebruik verenigbaar moeten zijn met de EU-systemen om interconnectiviteit te waarborgen. Ontwikkelen en implementeren van een ethische code voor douanediensten. Versterken van auditing en het gebruik van risicobeoordeling en selectiviteit.

Voortzetten van de aanpassing op het gebied van vrije zones, doorvoer, rechten, tariefplafonds en het Stelsel van algemene preferenties.

Sectoraal beleid

Landbouw

Versterken van de bestuurlijke structuren die nodig zijn voor de uitvoering van het marktbeleid en het beleid voor plattelandsontwikkeling, opzetten van een wijnbouwkadaster, overeenkomstig de EU-normen. Verdere voorbereidingen voor de totstandkoming van een volwaardig functionerend beheers- en controlesysteem en een betaalorgaan, overeenkomstig de EU-vereisten.

Voortzetten en aanzienlijk verbeteren van de aanpassing aan het acquis communautaire in de veterinaire en fytosanitaire sector, waaronder een systeem voor de identificatie van dieren, behandeling van dierlijk afval, modernisering van vlees- en zuivelfabrieken, programma’s voor de bestrijding van dierziekten en de bescherming van gewassen, aanzienlijk verbeteren van de inspectiestructuren.

Visserij

Voortzetten van de totstandbrenging van adequate bestuurlijke structuren en apparatuur om te zorgen voor de effectieve implementatie van het visserijbeleid, waaronder het beheer van de visbestanden, de inspectie en controle van visserijactiviteiten, marktbeleid, structurele programma’s, een register van visvaartuigen en een plan voor het beheer van de vlootcapaciteit in overeenstemming met de visstand.

Vervoer

Voortzetten van de aanpassing aan het acquis communautaire en ontwikkelen van adequate administratieve capaciteit op het gebied van het wegvervoer (sociale, technische en fiscale bepalingen), spoorwegvervoer (met name interoperabiliteitsbepalingen en de onafhankelijke toewijzing van capaciteit) en maritiem vervoer (met name maritieme veiligheid). Volledig aanpassen aan het acquis communautaire op luchtvaartgebied, in het kader van een overeenkomst betreffende deelname van Kroatië aan de Europese gemeenschappelijke luchtvaartmarkt.

Economische en Monetaire Unie

Voortzetten van de aanpassing van de wetgeving inzake de Centrale Bank. Verbeteren van het monetair beleid om het gebruik en het effect van marktgeoriënteerde monetaire instrumenten te bevorderen.

Sociaal beleid en werkgelegenheid

Voortzetten van de aanpassing aan de EU-wetgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid, arbeidsrecht, gelijke kansen voor mannen en vrouwen en antidiscriminatie. Versterken van de desbetreffende administratieve structuren en de structuren die nodig zijn voor de coördinatie van de sociale zekerheid.

Ontwikkelen en implementeren van een omvattende werkgelegenheidsstrategie waarbij alle belanghebbenden betrokken worden, met het oog op deelname, in een later stadium, aan de Europese werkgelegenheidsstrategie, inclusief daarop afgestemde opbouw van capaciteit voor analyse, implementatie en evaluatie.

Verder ontwikkelen van de capaciteit van de sociale partners, met name in het kader van de bipartiete sociale dialoog, om het acquis communautaire te ontwikkelen en te implementeren.

Verder aanpassen van de wetgeving op het gebied van de volksgezondheid en meer investeren in de gezondheidszorg.

Energie

Verder aanpassen aan het acquis communautaire op de interne energiemarkt (elektriciteit en gas), verbeteren van de energie-efficiëntie, bevorderen van hernieuwbare energiebronnen, opbouwen van olievoorraden om de energievoorziening veilig te stellen, toezien op de nucleaire veiligheid. Versterken van de bestuurlijke capaciteit op alle genoemde gebieden.

Midden- en kleinbedrijf

Verder implementeren van het Europees Handvest voor het midden- en kleinbedrijf. Verder vereenvoudigen van de registratieprocedures voor bedrijven.

Wetenschap en onderzoek

Versterken van de capaciteit op het gebied van onderzoek en technologische ontwikkeling voor een geslaagde deelname aan communautaire kaderprogramma’s.

Onderwijs en opleiding

Intensiveren van de inspanningen om een modern beroepsopleidings- en opleidingssysteem op te zetten.

Telecommunicatie- en informatietechnologieën

Goedkeuren van de nodige primaire en secundaire wetgeving om het regelgevingskader te voltooien en op alle gebieden concurrentie in te voeren. Vaststellen van een samenhangende strategie voor de bevordering van de kenniseconomie.

Regionaal beleid en coördinatie van structuurfondsen

Zorgen voor een duidelijke verdeling van bevoegdheden en effectieve interministeriële coördinatie om een omvattende en samenhangende strategie te ontwikkelen op het gebied van regionale ontwikkeling. Opzetten van partnerschapsstructuren om te zorgen voor nauwe samenwerking tussen de belanghebbenden op nationaal en regionaal niveau.

Zorgen dat de aangewezen beheers- en betaalorganen hun capaciteit geleidelijk opbouwen, opzetten en implementeren van plannen voor regionale ontwikkeling, verbeteren van de procedures voor financieel beheer en controle, opzetten van controle- en evaluatiesystemen.

Milieu

Zorgen dat milieubeschermingsvereisten geïntegreerd worden bij de vaststelling en implementatie van ander sectoraal beleid, ter bevordering van duurzame ontwikkeling. Implementeren van horizontale wetgeving.

Voortzetten van de omzetting van het acquis communautaire, met bijzondere nadruk op afvalbeheer, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, natuurbescherming en geïntegreerde preventie en controle van verontreiniging. Ontwikkelen van een strategie voor milieu-investeringen, gebaseerd op schattingen van de kosten van aanpassing. Meer investeren in milieu-infrastructuur, met bijzondere nadruk op de verzameling en behandeling van afvalwater, drinkwatervoorziening en afvalbeheer.

Consumentenbescherming en bescherming van de gezondheid

Verder aanpassen aan het acquis communautaire betreffende veiligheidsgerelateerde maatregelen en versterken van de bestuurlijke capaciteit die nodig is voor effectief markttoezicht.

Financiële controle

Ontwikkelen van een samenhangend wetgevingskader en efficiënte mechanismen voor toezicht, controle en auditing van overheidsinkomsten en -uitgaven.

Ontwikkelen van effectieve mechanismen voor kennisgeving aan de Commissie van onregelmatigheden die de financiële belangen van de Gemeenschappen schaden en tot stand brengen van de noodzakelijke coördinatiemethoden.

Samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken

Grensbeheer

Versterken van de grenscontrole, ontwikkelen van nationale databases en registers en zorgen voor coördinatie tussen de betrokken diensten.

Georganiseerde misdaad en corruptie

Verbeteren van de apparatuur en infrastructuur van de politie, plus opzetten van een op computers gebaseerd onderzoekssysteem, versterken van de samenwerking tussen politie en andere wetshandhavingsdiensten, versterken van de bestrijding van drugshandel, georganiseerde misdaad, economische misdrijven (waaronder witwassen van geld en valsemunterij), fraude en corruptie, verbeteren van de aanpassing van de betreffende nationale wetgeving aan het acquis communautaire terzake.

4.   PROGRAMMERING

De communautaire bijstand aan de landen van de westelijke Balkan in het kader van het stabilisatie- en associatieproces wordt verleend via de desbetreffende financiële instrumenten, met name Verordening (EG) nr. 2666/2000 van de Raad van 5 december 2000 betreffende de steun aan Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, de Federale Republiek Joegoslavië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (1). Dit besluit heeft derhalve geen financiële implicaties. Kroatië krijgt voorts toegang tot financiering op grond van meerlandenprogramma’s en horizontale programma’s. De Commissie werkt samen met de Europese Investeringsbank en de internationale financiële instellingen, met name de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Wereldbank, teneinde de medefinanciering van projecten die betrekking hebben op het stabilisatie- en associatieproces te vergemakkelijken.

5.   VOORWAARDEN

De communautaire bijstand in het kader van het proces van stabilisatie van en associatie met de landen van de westelijke Balkan wordt verleend op voorwaarde dat verdere vooruitgang wordt geboekt bij het voldoen aan de politieke criteria van Kopenhagen. Bij niet-naleving van deze algemene voorwaarden kan de Raad op grond van artikel 5 van Verordening (EG) nr. 2666/2000 passende maatregelen nemen.

Voor de communautaire bijstand gelden tevens de voorwaarden die door de Raad zijn vastgesteld in de conclusies van 29 april 1997, met name de op het begunstigde land rustende verplichting om democratische, economische en institutionele hervormingen door te voeren, rekening houdend met de prioriteiten van het Europees partnerschap.

6.   CONTROLE

De follow-up van het Europees partnerschap geschiedt op basis van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, met name de jaarverslagen over het stabilisatie- en associatieproces.


(1)  PB L 306 van 7.12.2000, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2415/2001 (PB L 327 van 12.12.2001, blz. 3).


Top