EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Letland - economische hervormingen

Prioriteiten op korte termijn:

  • vaststelling van de economische beleidsprioriteiten op middellange termijn in het kader van de Europa-Overeenkomst;
  • versnelling van de marktgeoriënteerde herstructurering van het bedrijfsleven, met name door de voltooiing van het privatiseringsproces;
  • verdere versterking van de banksector;
  • modernisering van de landbouwsector;
  • instelling van een land- en vastgoedregister.

Evaluatie (oktober 1999)

Deze prioriteiten zijn ten dele verwezenlijkt.

De privatisering van het midden- en kleinbedrijf (MKB) is al voltooid. De privatisering van de grote staatsondernemingen daarentegen, met name in de nutssector, is nauwelijks opgeschoten. In de loop van de volgende jaren moeten extra inspanningen worden geleverd om de herstructurering van de ondernemingen te garanderen. In de landbouwsector zijn verschillende initiatieven genomen, waaronder de oprichting van een waarborgfonds voor leningen. De crisis in Rusland heeft benadrukt dat de inspanningen voor modernisering moeten worden opgevoerd. De invoering van het kadaster gaat voort en het nationale landregister is bijna voltooid. Het aantal inschrijvingen in dit wettelijke register ligt evenwel nog betrekkelijk laag.

Evaluatie (november 2000)

In februari 2000 is een tweede actieprogramma ter verbetering van het ondernemingsklimaat goedgekeurd. De privatisering van de staatsondernemingen wordt voortgezet, maar vordert traag. Ook de inschrijving van onroerend goed in het landregister vordert traag. Een nieuwe wet van oktober 2000 voorziet in een regelgevende instantie op het gebied van energie, telecommunicatie, postdiensten, beheer van het huishoudelijk afval en spoorwegen.

Evaluatie (november 2001)

De vereenvoudiging van de juridische en administratieve procedures (met name op het gebied van de douane, de belastingen en de grensovergangen) heeft geleid tot een stimulering van investeringen en een verbetering van het ondernemingsklimaat. De privatisering is bijna voltooid. De inschrijving van onroerend goed in het kadaster is praktisch voltooid, maar de inschrijving in het wettelijke register gaat nog steeds even langzaam. Een regelgevende instantie op het gebied van energie, telecommunicatie, postdiensten en spoorwegen is sinds september 2001 operationeel.

Evaluatie (oktober 2002)

Vooruitgang is bereikt bij de voltooiing van de totstandbrenging van het kadaster. Het nationaal geïnformatiseerd landregister (grondboek) zou de werking van de markt voor gronden moeten helpen verbeteren. Het nationaal programma ter ontwikkeling van het MKB is nog immer niet goedgekeurd.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Prioriteiten op middellange termijn:

  • consolidatie van het privatiseringsproces;
  • versterking van de marktgeoriënteerde herstructurering van het bedrijfsleven, de financiële en de banksector;
  • instelling van een regelgevend kader voor de nutssector en de financiële dienstverlening;
  • versterking van het mededingingsbeleid.

Evaluatie (oktober 1999)

Er zijn al goede vorderingen gemaakt op het gebied van het mededingingsbeleid in Letland. In de andere sectoren is geen enkele vooruitgang vastgesteld.

Evaluatie (november 2000)

Er wordt een procedure uitgewerkt voor een jaarlijkse belastingcontrole die in overeenstemming is met de procedures van de Europese Unie.

Evaluatie (november 2001)

De maatregelen ten gunste van het midden- en kleinbedrijf hebben geen belangrijke gevolgen voor hun ontwikkeling gehad. De toegang tot financiering is nog steeds een belemmering voor hun ontwikkeling. De jaarlijkse procedure voor begrotingstoezicht wordt voorbereid. De sociale premies zijn in 2000 en 2001 verlaagd en de laatste fase van de hervorming van het pensioenstelsel is ingegaan.

Evaluatie (oktober 2002)

Letland is opgeschoten bij de privatisering van zijn grote ondernemingen, met name in de sectoren zeevervoer en energie - nog slechts weinig grote bedrijven wachten op privatisering. Verdere vooruitgang is noodzakelijk om de concurrentiekracht te verbeteren, vooral met maatregelen tot stimulering van binnenlandse en uit het buitenland afkomstige investeringen.

Globaal genomen zijn de prioriteiten van het partnerschap voor de toetreding ruimschoots gerespecteerd.

Evaluatie (november 2003)

Zie hiervoor de pagina's inzake de overname van het acquis communautaire.

Op 16 april 2003 vond de ondertekening van het Toetredingsverdrag plaats en op 1 mei 2004 zijn Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, de Tsjechische Republiek, Slowakije en Slovenië toegetreden tot de Europese Unie.

REFERENTIES

Besluit 98/263/EG van 30.03.1998Publicatieblad L 121 van 23.04.1998

Besluit 1999/854/EG van 06.12.1999Publicatieblad L 335 van 28.12.1999

Advies van de Commissie COM(97)2004 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(98)703 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(1999)506 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2000)706 def.Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2001)700 def. - SEC(2001) 1749Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2002) 700 def. - SEC(2002) 1405Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt

Verslag van de Commissie COM(2003) 675 def. - SEC(2003) 1203Niet verschenen in het Publicatieblad

Verdrag betreffende toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

Laatste wijziging: 19.11.2004

Top