EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bestrijding van de handel in wilde dieren en planten - EU-actie

Handel in wilde flora en fauna neemt snel toe en de Europese Unie (EU) vormt een belangrijke markt voor dergelijke producten. In 2014 heeft de Europese Commissie een mededeling voorgesteld om de aandacht te vestigen op de noodzaak om deze kwestie doeltreffender aan te pakken.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement over de aanpak van de EU van de bestrijding van de handel in wilde dieren en planten (COM(2014) 64 final van 7.2.2014).

SAMENVATTING

WAT HOUDT DEZE MEDEDELING IN?

Ze geeft een beoordeling van de huidige situatie en stelt de maatregelen van de EU vast voor de bestrijding van de handel in wilde dieren en planten, zowel op mondiaal niveau als in de EU zelf. Ook moet ze een debat aanzwengelen over de toekomstige EU-aanpak van de handel in wilde dieren en planten.

BELANGRIJKSTE ELEMENTEN

Er bestaat een breed geheel aan regels zowel op mondiaal niveau als binnen de EU voor de handel in wilde dieren en planten.

De EU heeft haar steun gegeven aan een reeks initiatieven tegen de handel in wilde dieren en planten, zoals de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (CITES), actieplan van de EU voor wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw en de houtverordening (ter waarborging van de legale herkomst en traceerbaarheid van houtproducten) en de bestrijding van illegale, niet-gemelde en niet-gereglementeerde visserij.

Deze regels hebben de recente stijging in de handel van wilde dieren en planten echter niet kunnen voorkomen. Die opleving wordt gevoed door een toenemende vraag en door armoede en slecht bestuur in de landen van oorsprong.

Problemen zijn onder andere:

  • zwakke of geen handhaving van de regels (lage politieke prioriteit en onvoldoende middelen);
  • weinig bewustzijn van de omvang van het probleem;
  • de betrokkenheid van de georganiseerde misdaad waarvoor er een gecoördineerde reactie van actoren en maatregelen nodig is.

Er moet dus een gecoördineerde en integrale aanpak komen om zowel de vraag- als de aanbodzijde van de handel in wilde dieren en planten te kunnen aanpakken. Hiervoor zijn actoren op diverse beleidsterreinen nodig.

In de mededeling van de Europese Commissie werden belanghebbenden uitgenodigd voor 10 april 2014 hun standpunten in te dienen over aspecten als:

  • de vraag of het huidige EU-beleid en juridische kader voldoende is;
  • de vraag of de EU een actieplan op dit gebied moet ontwikkelen;
  • welke instrumenten op internationaal niveau de handhaving en het bestuur kunnen verbeteren;
  • de respectieve rollen van het maatschappelijk middenveld en de privésector;
  • hoe de vredes- en veiligheidsaspecten van de handel in wilde dieren en planten aangepakt moet worden (gegeven het feit dat bepaalde conflicten over natuurlijke rijkdommen gaan, zoals ivoor en het hoorn van neushoorns);
  • hoe kan worden geholpen met de capaciteitsopbouw van ontwikkelingslanden voor het behoud van de wilde dieren en planten;
  • hoe de gegevens over milieucriminaliteit binnen de EU verbeterd kunnen worden en de middelen die worden gebruikt tegen de georganiseerde misdaad beter kunnen worden ingezet om de handel in wilde dieren en planten aan te pakken.

VOLGENDE STAPPEN

De antwoorden op de bovenstaande vragen moesten de Europese Commissie helpen bij de herziening van het huidige beleid en de maatregelen van de EU om doeltreffender met de situatie te kunnen omgaan. Ze zijn samengevat in een werkdocument van de diensten van de Commissie. De Commissie is begonnen aan een EU-actieplan tegen de handel in wilde dieren en planten.

Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie over de handel in wilde dieren en planten.

GERELATEERDE BESLUITEN

Werkdocument van de diensten van de Commissie: samenvatting van de ontvangen reacties op de raadpleging van belanghebbenden over de aanpak van de EU van de bestrijding van de handel in wilde dieren en planten (SWD(2014) 347 final van 26.11.2014).

Laatste bijwerking 20.05.2015

Top