EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Veiligheid van drukvaten van eenvoudige vorm in de EU

De wetgeving van de Europese Unie (EU) inzake het in de handel brengen en in gebruik nemen van drukvaten van eenvoudige vorm (bijvoorbeeld duikflessen) heeft twee hoofddoelstellingen: (i) het waarborgen van de bescherming van personen, huisdieren en goederen tegen gevaren die kunnen ontstaan door lekken of barsten van drukvaten van eenvoudige vorm en (ii) het hanteren van dezelfde bepalingen inzake de verkoop daarvan in de hele EU.

BESLUIT

Richtlijn 2014/29/EU van het Europees Parlement en de Raad van 26 februari 2014 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten inzake het op de markt aanbieden van drukvaten van eenvoudige vorm.

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE RICHTLIJN?

De richtlijn stelt eenvormige bepalingen vast inzake het in de handel brengen en in gebruik nemen van drukvaten van eenvoudige vorm.

Deze richtlijn is van toepassing op alle in serie vervaardigde gelaste drukvaten van eenvoudige vorm die zijn bestemd om te worden onderworpen aan een inwendige overdruk van meer dan 0,5 bar en om lucht, dan wel stikstof te bevatten, en die niet zijn bestemd om aan vlambelasting te worden onderworpen, alsook op de delen en verbindingen die van belang zijn voor de sterkte van de drukvaten die zijn vervaardigd uit bepaalde soorten staal of aluminium.

Deze richtlijn is niet van toepassing op: (i) drukvaten speciaal ontworpen voor nucleair gebruik; (ii) drukvaten die op schepen of luchtvaartuigen geïnstalleerd zijn en (iii) brandblusapparatuur.

KERNPUNTEN

De richtlijn definieert de verantwoordelijkheden van fabrikanten, importeurs en distributeurs van drukvaten van eenvoudige vorm.

  • 1.

    De meeste drukvaten van eenvoudige vorm die binnen het bereik van de richtlijn vallen, moeten voorzien zijn van de CE-conformiteitsmarkering om aan te tonen dat deze aan alle essentiële veiligheidseisen van de EU-wetgeving voldoen.

  • 2.

    Fabrikanten moeten een conformiteitsbeoordelingsprocedure uitvoeren en gedetailleerde technische documentatie voor de drukvaten opstellen.

  • 3.

    Importeurs moeten controleren of fabrikanten de conformiteitsbeoordelingsprocedures correct hebben uitgevoerd en moeten de autoriteit die toezicht houdt op de veiligheid informeren wanneer zij van mening zijn dat de drukvaten niet in overeenstemming zijn met de essentiële veiligheidseisen.

  • 4.

    Alle vereiste documentatie moet worden geregistreerd en tien jaar worden bewaard.

  • 5.

    Handleidingen en veiligheidsinformatie moeten geschreven zijn in een taal die gemakkelijk te begrijpen is voor eindgebruikers.

  • 6.

    Fabrikanten en importeurs moeten hun naam, geregistreerde handelsnaam of geregistreerde merknaam en postadres waarop contact met hen kan worden opgenomen op hun drukvaten vermelden.

  • 7.

    De richtlijn specificeert wat nationale markttoezichtautoriteiten moeten doen om niet-conforme producten te identificeren en om te voorkomen dat deze producten op de EU-markt in de handel worden gebracht of in gebruik worden genomen.

WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn treedt in werking op 18 april 2014 en is vanaf 20 april 2016 van toepassing. Richtlijn 2009/105/EG wordt met ingang van 20 april 2016 ingetrokken.

ACHTERGROND

De richtlijn actualiseert de bestaande EU-bepalingen inzake het in de handel brengen en in gebruik nemen van drukvaten van eenvoudige vorm. Dit maakt onderdeel uit van de inspanningen om Europese wetgeving te moderniseren voor een breed scala aan industriële sectoren zodat de regels worden vereenvoudigd, administratieve lasten worden verlaagd en duidelijkere en meer samenhangende regels worden opgesteld.

Kijk voor meer informatie op de website van de Europese Commissie: Drukvaten van eenvoudige vorm.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Richtlijn 2014/29/EU

18.4.2014. Artikelen 1, 3, 4 en 5 en bijlagen I en III zijn van kracht vanaf 24.4.2016

19.4.2016

PB L 96, 29.03.2014, blz. 45-78

Laatste bijwerking 17.02.2015

Top