EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0023

Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - Actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten in de Europese Unie

/* COM/2007/0023 def. */

52007DC0023

Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's - Actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten in de Europese Unie


[pic] | COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN |

Brussel, 24.1.2007

COM(2007) 23 definitief

.

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD, HET EUROPEES PARLEMENT, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO’S

Actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten in de Europese Unie

{SEC(2007) 84}{SEC(2007) 85}

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD, HET EUROPEES PARLEMENT, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ VAN DE REGIO’S

Actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten in de Europese Unie

1. Inleiding

In november 2006 heeft de Commissie voorgesteld een ambitieus actieprogramma op te zetten om de administratieve lasten van de bestaande regelgeving in de EU te verminderen. Als onderdeel hiervan stelde de Commissie voor dat de Europese Raad tijdens zijn voorjaarsbijeenkomst van 2007 als streefdoel een vermindering van die lasten met 25% zou vaststellen, een doel dat de EU en de lidstaten tegen 2012 samen moeten verwezenlijken[1]. Dit bewijst dat de Commissie veel belang hecht aan betere regelgeving als onderdeel van de strategie voor groei en werkgelegenheid.

Het streefcijfer van 25% is een gemeenschappelijk doel dat alleen kan worden bereikt als alle lidstaten en Europese instellingen hun verantwoordelijkheid nemen en hun bijdrage leveren. Het is van belang dat alle betrokken partijen snel maatregelen nemen opdat het politieke doel kan worden omgezet in operationele maatregelen ten behoeve van het bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf, en de consumenten.

Dit actieprogramma heeft niets met deregulering te maken. Het gaat er ook niet om beleidsdoelen van bestaande communautaire wetgeving of ambitieuze doelstellingen van bestaande wetteksten te wijzigen. Het is eerder een grote inspanning om de verwezenlijking van de beleidsdoelen te stroomlijnen en de daarmee gepaard gaande lasten te verminderen, wat een belangrijke maatstaf is voor de kwaliteit van de regelgeving op elk niveau. Onnodige en onevenredige administratieve lasten kunnen immers een reëel economisch effect hebben. Zij worden door het bedrijfsleven ook als ergerlijk en tijdrovend ervaren en worden vaak als prioriteit voor vereenvoudiging aangemerkt. De Commissie wil deze onnodige lasten op alle niveaus helpen wegwerken en onderstreept dat de lidstaten en de Europese instellingen deze verantwoordelijkheid moeten delen.

Dit actieprogramma zet uiteen hoe volgens de Commissie de informatieverplichtingen moeten worden geïdentificeerd, gemeten en verminderd. Het programma zal de administratieve kosten meten, oordelen welke van deze kosten onnodige administratieve lasten vormen en die lasten dan verminderen. In de praktijk betekent dit dat de Commissie de resultaten van de meting zal analyseren en initiatieven zal nemen om de onnodige lasten te verminderen. De in deze mededeling gepresenteerde strategie is ambitieus en het succes ervan hangt grotendeels af van de actieve steun en medewerking van de lidstaten en de andere instellingen van de EU. Het proefproject[2] en de tot dusver genomen nationale maatregelen hebben bevestigd dat het Europees Parlement, de Raad, de Commissie en de lidstaten gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de vermindering van de administratieve lasten.

Tabel 1 geeft een overzicht van de verschillende delen van het actieprogramma en vermeldt waar meer informatie over elk deel te vinden is.

Tabel 1 – Delen van het EU-actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten |

Methode om de kosten te meten (hoofdstuk 2, punten 2.1- 2,2) en principes om de lasten te verminderen (hoofdstuk 5) |

Prioritaire gebieden voor het meten en verminderen van de onnodige administratieve lasten in verband met communautaire, respectievelijk “zuiver” nationale en regionale wetgeving (punt 2,3) |

Voorgestelde organisatiestructuur (punt 2,4) |

Streefcijfers voor de vermindering van de administratieve lasten (hoofdstuk 3) |

Voorstellen voor onmiddellijke actie (hoofdstuk 4) |

De nadruk van het actieprogramma ligt op verouderde, overbodige of repetitieve informatieverplichtingen, die duidelijk moeten worden onderscheiden van aan wetgeving inherente eigenschappen die consistent of noodzakelijk zijn om van de met wetgeving beoogde voordelen te kunnen profiteren. Het doel is de onnodige administratieve lasten voor het bedrijfsleven te verminderen, maar het programma biedt ook de consument aanzienlijke voordelen, bijvoorbeeld lagere prijzen. Uiteraard mogen deze maatregelen het doel van de onderliggende wetgeving niet in gevaar brengen en er zijn duidelijk gevallen waarin informatieverplichtingen nodig blijven om bijvoorbeeld de volksgezondheid, de rechten van werknemers, het milieu of de financiële belangen van de Gemeenschap te beschermen en een gedegen financieel beheer te waarborgen.

Het eigenlijke voorstel is dat de Commissie, met de hulp van de lidstaten, de administratieve lasten in verband met communautaire wetgeving en nationale omzetting meet en voorstellen doet om die te verminderen, terwijl de lidstaten de administratieve lasten van zuiver nationale en regionale wetgeving meten en verminderen. Het programma zal in mei 2007 van start gaan met als doel tegen november 2008 een evaluatie te geven van de administratieve kosten als gevolg van de geselecteerde communautaire wetgeving. Mede hierdoor kunnen de administratieve lasten voor de ondernemingen tegen 2012 met 25% worden verminderd. Om dit ambitieuze doel te kunnen bereiken, moeten de lidstaten en de Commissie samenwerken om de onnodige lasten voor het bedrijfsleven in kaart te brengen, te meten en te verminderen.

Het programma zal economische voordelen op lange termijn en tegelijkertijd tastbare, concrete resultaten op korte tot middellange termijn opleveren. Het hoofddoel van het programma bestaat erin de administratieve lasten op specifieke prioritaire gebieden te verminderen. De prioritaire gebieden in verband met EU-wetgeving zijn geïdentificeerd op basis van de conclusies van een in oktober 2006 afgerond proefproject[3], bijdragen aan het lopende vereenvoudigingsprogramma en de resultaten van de raadpleging naar aanleiding van het werkdocument van de Commissie van 14 november 2006. De geselecteerde prioritaire gebieden hebben betrekking op de wettelijke voorschriften die de overgrote meerderheid van de administratieve kosten voor het bedrijfsleven veroorzaken, zodat de Commissie en de betrokken wetgevers hun inspanningen en middelen kunnen concentreren op die gebieden waar het grootste effect ter verbetering van het regelgevingsklimaat voor het bedrijfsleven kan worden behaald. De wijzigingen mogen echter alleen worden aangebracht als zij de onderliggende doelstellingen van de wetgeving niet in het gedrang brengen. Later kan de Commissie altijd nog besluiten om het programma uit te breiden tot andere gebieden die thans niet op de prioriteitenlijst staan.

Behalve het streefcijfer en de prioritaire gebieden bevat het actieprogramma ook een lijst van dringende acties die onder het Duitse voorzitterschap moeten worden ondernomen (bijlage III). Deze acties zijn een eerste bijdrage tot het bereiken van het streefcijfer, omdat ze snel en op korte termijn resultaten opleveren en onderstrepen welk belang de Commissie hecht aan haar strategie ter vermindering van de administratieve lasten. Het actieprogramma is continu gericht op concrete resultaten die de ondernemingen het leven vergemakkelijken.

1.1. Administratieve lasten en het ondernemingsklimaat in de EU

De EU-wetgeving streeft doelstellingen van de Verdragen na evenals openbare beleidsdoelstellingen die beter op communautair dan op nationaal niveau kunnen worden verwezenlijkt. Zij zorgt er onder meer voor dat de voorwaarden voor een efficiënt functionerende interne markt worden gecreëerd door middel van passende sociale, veiligheids- en zekerheidsnormen. Informatie en rapportering zijn essentieel voor het wederzijdse vertrouwen dat aan de interne markt ten grondslag ligt; zij moeten garanderen dat er inderdaad gelijke voorwaarden heersen. Informatie en rapportering zijn ook belangrijk op beleidsterreinen zoals cohesiebeleid en landbouw waar openbare fondsen aan begunstigden worden toegewezen. Maar het evenwicht tussen de voordelen en de administratieve lasten van dergelijke voorschriften moet voortdurend in de gaten worden gehouden en kan mettertijd veranderen. Zo zijn in de loop der jaren bepaalde procedures onnodig tijdrovend, buitengewoon ingewikkeld of zelfs overbodig geworden, omdat de gevraagde informatie al uit andere bronnen beschikbaar is.

De administratieve verplichtingen zijn van doorslaggevend belang voor het ondernemingsklimaat, omdat de bedrijven in de hele EU enorm veel tijd moeten besteden aan het invullen van formulieren en het rapporteren over allerlei onderwerpen. De daarmee gepaard gaande kosten worden momenteel op 3,5% van het BBP in de EU geraamd. Door bijvoorbeeld de onnodige rapportageverplichtingen te verminderen, kunnen de werknemers meer tijd besteden aan de kernactiviteiten van hun bedrijf, wat de productiekosten verlaagt en ruimte biedt voor nieuwe investeringen en innovatieactiviteiten, die op hun beurt de productiviteit en het algemene concurrentievermogen ten goede komen.

Het gemeenschappelijke doel om de administratieve lasten in 2012 met 25% te verminderen, geldt zowel voor communautaire wetgeving als voor nationale regelgeving. Als dit doel wordt bereikt, zou het BBP van de EU op middellange termijn met circa 1,4% of 150 miljard euro kunnen stijgen[4].

1.2. Wat zijn administratieve kosten en lasten?

Het is van belang te verduidelijken wat onder administratieve kosten, respectievelijk lasten wordt verstaan; de definities worden hieronder gegeven en zijn gebaseerd op het handboek van het internationale standaardkostenmodel (SKM) en het EU-standaardkostenmodel[5].

Nalevingskosten zijn alle kosten voor het naleven van regelgeving, behalve directe financiële kosten en structurele gevolgen op lange termijn. Volgens het standaardkostenmodel kunnen ze worden onderverdeeld in ‘essentiële nalevingskosten’ en ‘administratieve kosten’.

Administratieve kosten zijn kosten die bedrijven, vrijwilligersorganisaties, overheid en burgers maken om hun wettelijke verplichtingen tot het verstrekken van informatie over hun activiteiten of productie aan de overheid of aan particulieren na te komen.

Informatie moet hier in ruime zin worden opgevat, d.w.z. met inbegrip van de kosten voor etikettering, rapportage, toezicht en evaluatie die nodig zijn voor de informatieverstrekking en registratie. In sommige gevallen moet de informatie aan de overheid of aan particulieren worden overgedragen. In andere gevallen moet zij alleen voor controle beschikbaar zijn of op aanvraag worden verstrekt.

Er moet een belangrijk onderscheid worden gemaakt tussen informatie die hoe dan ook door de bedrijven wordt verzameld, zelfs zonder wetgeving, en informatie die zonder wettelijke bepalingen niet zou worden verzameld. De kosten om die laatste soort informatie te verstrekken, worden administratieve lasten genoemd. Sommige administratieve lasten zijn noodzakelijk met het oog op de onderliggende doelstellingen van de wetgeving en het in de Verdragen voorgeschreven beschermingsniveau, zoals bijvoorbeeld wanneer informatie vereist is om de markten transparant te maken. Maar er zijn ook veel gevallen waarin de lasten kunnen worden gestroomlijnd en verminderd zonder invloed op de onderliggende doelstellingen als zodanig, en die lasten zijn duidelijk overbodig.

Het actieprogramma is bedoeld om de administratieve kosten te meten en de administratieve lasten te identificeren en te verminderen, zonder daardoor de onderliggende doelstellingen van de wetgeving te ondermijnen [6].

2. METING VAN DE ADMINISTRATIEVE LASTEN OP EU-NIVEAU

2.1. Het SKM-model van de EU

Op 23 maart 2005 heeft de Europese Raad de Commissie en de Raad verzocht “zich te beraden op een gemeenschappelijke methode voor het meten van de administratieve lasten, teneinde vóór eind 2005 een akkoord te bereiken”. Op 16 maart 2005 was aan de mededeling van de Commissie Betere regelgeving met het oog op economische groei en meer banen in de Europese Unie een werkdocument van de diensten van de Commissie gehecht met een gedetailleerde schets van een mogelijk “EU-model voor nettoadministratiekosten”[7], gebaseerd op het standaardkostenmodel[8].

Vervolgens werd de schets van het EU-model voor nettoadministratiekosten tijdens een proeffase van april tot september 2005 gewijzigd en verbeterd, zodat de Commissie een herziene methode kon presenteren, het zogenaamde “EU-SKM”[9]. De Commissie suggereerde een aantal mogelijke verbeteringen van het EU-SKM, die echter niet absoluut nodig waren voor de toepassing van het model. Een handleiding voor de toepassing van het model werd op 15 maart 2006 in de richtsnoeren voor de effectbeoordeling opgenomen[10] en ter bevordering van de convergentie van de methoden in alle officiële talen van de EU vertaald. Het EU-SKM is in een aantal gepubliceerde of binnenkort te verschijnen effectbeoordelingen toegepast[11] om ervoor te zorgen dat alle door nieuwe wetgeving gegenereerde administratieve lasten verantwoord en zo beperkt mogelijk zijn[12].

2.2. Meting van de administratieve lasten in de EU en identificatie van de informatieverplichtingen

Het actieprogramma zal gebruikmaken van het standaardkostenmodel van de EU (EU-SKM)[13] om de zwaarste informatieverplichtingen (bv. indiening van een certificaat van overeenstemming) op de in deze mededeling voorgestelde prioritaire gebieden op te sporen en te evalueren en na te gaan hoe deze lasten kunnen worden verlaagd.

Een belangrijke conclusie van het proefproject is dat het opsporen van specifieke informatieverplichtingen de basis van het meetprogramma moet vormen. Ook al is bekend dat het aantal informatieverplichtingen van lidstaat tot lidstaat sterk verschilt[14], toch zijn die gemakkelijker te vergelijken dan volledige wetteksten die van lidstaat tot lidstaat verschillen. De informatieverplichtingen zijn derhalve de bouwstenen van elk programma ter vermindering van de administratieve lasten. Dit impliceert dat er Europees en nationaal een duidelijke classificatie van informatieverplichtingen in de basisbesluiten en de latere uitvoeringsvoorschriften moet worden opgesteld. De eerste fase zal er dan ook in bestaan alle belangrijke en relevante informatieverplichtingen nauwkeurig in kaart te brengen. De door communautaire wetgeving voorgeschreven informatieverplichtingen zullen eerst in kaart worden gebracht. Informatieverplichtingen die verband houden met communautaire wetgeving, maar door de lidstaten aan hun omzettingswetgeving zijn toegevoegd, kunnen dan later aan bod komen. De Commissie en de lidstaten zullen nauw samenwerken om de informatieverplichtingen vast te stellen voordat de kosten worden gemeten.

Omdat de lidstaten die hun nulmetingen al hebben voltooid, SKM-varianten hebben gebruikt die enigszins van het origineel afwijken, is het moeilijk hun gegevens met elkaar te vergelijken, vooral wanneer wordt geprobeerd resultaten te aggregeren en de oorsprong van de informatieverplichtingen vast te stellen. Daarom zal enige technische harmonisatie nodig zijn (zie bijlage I).

2.3. Toepassingsgebied van het actieprogramma: welke wetgeving zal worden geëvalueerd?

Overeenkomstig de strategie voor groei en werkgelegenheid en na de raadpleging en discussie over het werkdocument[15] stelt de Commissie voor het toepassingsgebied van het actieprogramma te beperken tot de verplichtingen die aan bedrijven worden opgelegd[16].

Bovendien zijn na de raadpleging over het werkdocument van november de meeste partijen het erover eens dat de taak van de Commissie en de lidstaten er vooral in bestaat informatieverplichtingen op te sporen, de kosten ervan te meten en maatregelen te nemen om de lasten te verminderen van[17]:

Op het niveau van de lidstaten en de Commissie:

- verordeningen en richtlijnen van de EG (met inbegrip van informatieverplichtingen die uit internationaal recht voortvloeien) op die prioritaire gebieden waarop de lasten het hoogst zijn en/of door het bedrijfsleven als zodanig of als irritant worden ervaren;

en

- nationale omzettings- en uitvoeringsmaatregelen die verband houden met deze verordeningen en richtlijnen van de EG.

Op het niveau van de lidstaten:

- Tegelijkertijd moeten de lidstaten hetzij volledige nulmetingen van de informatieverplichtingen uitvoeren in hun eigen land, hetzij prioritaire gebieden vaststellen voor meting en vermindering van zuiver regionale en nationale informatieverplichtingen.

Voor de Commissie is het een stimulans dat in 2006 zeventien lidstaten, tegen elf het jaar daarvoor, besloten hebben de administratieve lasten te meten en te verminderen en dat nog twee andere lidstaten de methode momenteel testen. Volgens het actieprogramma moeten tegen 2009 alle lidstaten de meting van de informatieverplichtingen op de belangrijkste nationale en regionale prioritaire gebieden hebben voltooid. De lidstaten en de Commissie zullen het ook eens moeten worden over een allesomvattende nulmeting op prioritaire gebieden en over reductiedoelstellingen die worden gedeeld door de Gemeenschap en de lidstaten naar gelang de oorsprong van de administratieve lasten. Na de besprekingen en de raadpleging over het werkdocument van 14 november heeft de Commissie wat de communautaire wetgeving betreft de volgende prioritaire gebieden vastgesteld:

1. Vennootschapsrecht

2. Geneesmiddelenwetgeving

3. Werkomgeving en arbeidsbetrekkingen

4. Belastingrecht (btw)

5. Statistieken

6. Landbouw en landbouwsubsidies

7. Voedselveiligheid

8. Vervoer

9. Visserij

10. Financiële diensten

11. Milieu

12. Cohesiebeleid

13. Overheidsopdrachten

Bijlage II bevat een lijst van deze prioritaire gebieden met op elk gebied specifieke wetgeving die voor de meting is geselecteerd. Op gebieden waar de meting van de administratieve kosten of de evaluatie van het algemeen economisch effect van wetgeving in 2007 al aan de gang of gepland is (bv. vennootschapsrecht, landbouw, overheidsopdrachten en cohesiebeleid), zal voor nauwe coördinatie worden gezorgd om zoveel mogelijk synergieën tot stand te brengen. Eventuele andere EU-wetteksten die bijzonder zware lasten opleveren, maar niet op de bijgevoegde lijst voorkomen, zullen later aan de lijst worden toegevoegd. De lijst van prioritaire gebieden en specifieke wetgeving sluit niet uit dat later ook op andere gebieden actie wordt ondernomen om de administratieve lasten te verminderen. In sommige gevallen zou uit de metingen kunnen blijken dat alle wettelijk verplichte lasten noodzakelijk zijn. Dergelijke verplichtingen zullen uiteraard niet worden opgeheven.

2.4. Organisatorische kwesties

De Commissie stelt voor de hierboven beschreven aanpak door middel van een partnerschap met de lidstaten ten uitvoer te leggen. De Commissie zal erop toezien dat deze actie compatibel is met haar eerder engagement om alle in haar werkprogramma opgenomen voorstellen tijdig in te dienen.

2.4.1 Externe consultants

De Commissie zal de metingen van de administratieve kosten van communautaire wetgeving uitbesteden aan een externe consultant die begin 2007 via een aanbesteding zal worden geselecteerd. De consultants zullen de metingen uitvoeren in nauwe samenwerking met de lidstaten en de Commissie, zullen over de voor de meting geselecteerde wetteksten rapporteren en de Commissie suggesties doen om de lasten op alle beleidsterreinen te verminderen. Het toepassingsgebied van het programma kan worden uitgebreid telkens als er nieuwe informatieverplichtingen worden geïdentificeerd waarvan de lasten kunnen worden verminderd.

2.4.2 De lidstaten en de Commissie

Op het project zal toezicht worden gehouden door een stuurgroep en diverse subgroepen van deskundigen die later zullen worden samengesteld.

Voorgesteld wordt de lidstaten bij het project te betrekken via de nationale deskundigen in de groep voor betere regelgeving. Deze groep zal de vorderingen geregeld evalueren, de Commissie advies verlenen en ervoor zorgen dat er bij de nationale administraties contactpunten voor de diensten van de Commissie en hun contractanten worden opgezet. Andere groepen deskundigen die de Commissie adviseren, zullen fungeren als contactpunt voor specifieke prioritaire gebieden.

Ook is het de bedoeling regelmatig met het bestaande SKM-netwerk van gedachten te wisselen en dat netwerk om input te vragen over eventuele methodologische kwesties. Voorts zal de Commissie met de lidstaten samenwerken om goede praktijken ter vermindering van zware informatieverplichtingen op nationaal en regionaal niveau vast te stellen en te verspreiden.

De Commissie is voornemens om aan de Raad en het Europees Parlement geregeld verslag uit te brengen over de vordering van het actieprogramma.

2.4.3 Verband met andere relevante lopende werkzaamheden

Het communautaire actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten valt samen met diverse andere werkzaamheden, waaronder met name het lopende vereenvoudigingsprogramma van de Commissie dat al een aantal wetteksten bevat op de prioritaire gebieden die in dit actieprogramma zijn vastgesteld. Vermindering van de administratieve lasten is een specifieke vorm van vereenvoudiging; vandaar dat de metingen en analyses in het kader van het actieprogramma zullen uitmonden in het ruimere vereenvoudigingsprogramma van de Commissie.

Een aantal lopende of geplande studies betreffende de meting van de administratieve lasten in specifieke sectoren zal ook bijzonder relevant zijn voor het actieprogramma[18]. In december 2006 is bijvoorbeeld in het kader van Verordening (EG) nr. 1782/2003 van de Raad een begin gemaakt met de meting van de administratieve lasten voor landbouwers als gevolg van de hervorming van het GLB in 2003.

2.4.4 Resultaten van de meting en de vereenvoudigingsvoorstellen

De meting zal ongeveer twee jaar duren, maar het actieprogramma vergt onmiddellijke actie. De Commissie zal niet wachten tot het project is afgelopen om voorstellen te doen tot vermindering van de administratieve lasten. Tijdens de metingen zal de Commissie voortdurend trachten verplichtingen te identificeren die kunnen worden vereenvoudigd, geschrapt of gewijzigd om onnodige administratieve lasten te verminderen.

2.4.5 Deelname van de belanghebbenden

Het actieprogramma zal een transparante aanpak volgen en voortdurend inspelen op de input van belanghebbenden in heel Europa[19]. Voorts zal aan Europese bedrijven de mogelijkheid worden geboden om nauw bij de metingen te worden betrokken, bijvoorbeeld via diepgaande interviews. Ten slotte zullen ook elektronische mogelijkheden voor betere interactie worden onderzocht.

3. STREEFCIJFERS VOOR DE VERMINDERING VAN DE ADMINISTRATIEVE LASTEN

De Commissie heeft een ambitieuze strategie voorgesteld om de administratieve lasten in de EU in kaart te brengen, te meten en te verminderen. Een gemeenschappelijk streefcijfer voor de vermindering van die lasten creëert een politieke dynamiek en stimuleert het verantwoordelijkheidsbesef op alle niveaus. Streefcijfers maken het makkelijker om toezicht uit te oefenen op het hele proces[20]. Het meten van de lasten is een eerste vereiste om ze te kunnen verlichten.

De Commissie heeft voor de EU een gemeenschappelijk streefcijfer voorgesteld, namelijk de administratieve lasten in 2012 op zowel communautair als nationaal en regionaal niveau met 25% verminderen. Dit komt overeen met de streefcijfers die bepaalde lidstaten hebben vastgesteld[21].

3.1. Streefcijfers in vier lidstaten

Uit het onderzoek van de acties in de lidstaten die al programma's voor het meten en verminderen van de administratieve lasten zijn begonnen, kunnen de volgende lessen voor de ontwikkeling van de EU-strategie worden getrokken.

De ervaringen van de vier lidstaten die een volledige nulmeting hebben uitgevoerd voor de lasten die hun oorsprong op zowel communautair als nationaal niveau vinden, lijken uit te wijzen dat een lastenvermindering met 25% haalbaar is door de informatieverplichtingen op beide niveaus te actualiseren en te stroomlijnen. Dit wordt trouwens bevestigd door de deelmetingen van een groter aantal lidstaten in specifieke sectoren. Deze empirische resultaten tonen aan dat er significante administratieve lasten bestaan die met de hieronder beschreven kostenverlagingsmethoden kunnen worden verminderd zonder daardoor de doelstellingen van de onderliggende wetgeving in gevaar te brengen.

3.2. Lessen voor het vaststellen van streefcijfers voor de EU

3.2.1 Het streefcijfer van 25% als anker voor het programma

De ervaring in de lidstaten leert dat al in een vroeg stadium een algemeen streefcijfer moet worden vastgesteld, namelijk bij het begin van de meting volgens de overeengekomen methode. De Commissie is van mening dat dit gemeenschappelijk streefcijfer tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad in 2007 moet worden vastgesteld. Voorgesteld wordt in de hele EU een vermindering van de administratieve lasten met 25% na te streven en dit streefcijfer als politiek anker te gebruiken om maatregelen te stimuleren.

De Commissie is met name van oordeel dat de Europese Raad het streefcijfer van 25% moet bekrachtigen voor de vermindering van de administratieve lasten van zowel communautaire wetgeving als omzettings- en uitvoeringsmaatregelen. De Europese Raad zou de lidstaten ertoe moeten aansporen om vóór oktober 2008 een vergelijkbaar streefcijfer op nationaal niveau vast te stellen. Alleen via deze gecombineerde strategie zal het bedrijfsleven van duidelijke verbeteringen in het ondernemingsklimaat kunnen profiteren.

3.2.2 Gezamenlijke actie van de EU en de lidstaten om de administratieve lasten te verminderen

In dit actieprogramma presenteert de Commissie haar plannen om de administratieve lasten als gevolg van communautaire wetgeving en daarmee verband houdende omzettingsmaatregelen te meten en te verminderen. Om van een gemeenschappelijk streefcijfer van 25% ten volle profijt te kunnen trekken, moeten de lidstaten voor zuiver nationale en regionale maatregelen en omzettingsmaatregelen hetzelfde cijfer nastreven.

Voor die delen van de meting die de Commissie met de hulp van de lidstaten zal uitvoeren, zal de actie worden gericht op lasten op de prioritaire gebieden van dit actieprogramma[22]. Verwacht wordt dat het gemeenschappelijk streefcijfer van 25% in vijf jaar kan worden verwezenlijkt. In het voorjaar van 2009 zal dan de balans worden opgemaakt van de gemaakte vorderingen. Dit is een ambitieus tijdschema want een meting op zo grote schaal is zonder weerga en zal veel tijd vergen – naar schatting ten minste anderhalf jaar. De Commissie en de lidstaten zullen vereenvoudigingsvoorstellen moeten doen en daarbij moeten aangeven waarom bepaalde informatieverplichtingen niet meer nodig zijn. Ten slotte zullen de besluiten om de op communautair niveau vereiste veranderingen door te voeren, grotendeels via het interinstitutionele proces moeten worden genomen. Dit tijdschema vergt dus een sterk engagement van de instellingen en lidstaten van de EU om ervoor te zorgen dat het wetgevingsproces op nationaal en EU-niveau tijdig wordt voltooid zodat de relevante maatregelen tegen 2012 in werking kunnen treden.

Voorgesteld wordt om tegen de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad in 2009 per beleidsgebied en op basis van de resultaten van de nulmetingen specifiekere partiële streefcijfers vast te stellen. Op beleidsgebieden waar de administratieve lasten buitengewoon hoog zijn en er veel ruimte is voor lastenvermindering, kunnen hogere cijfers worden nagestreefd. Het zou voor iedereen duidelijk moeten zijn dat die 25% een algemeen politiek streefcijfer is. Dat betekent dat verschillende cijfers zullen worden nagestreefd. Deze streefcijfers kunnen met name verschillen per lidstaat naar gelang de regelgevingstraditie, per sector en zelfs per wettekst, naar gelang de regelgevingsintensiteit en de geschiktheid voor administratieve vereenvoudiging.

Voorgesteld wordt het streefcijfer vast te stellen met betrekking tot het niveau van de administratieve lasten in 2004, zodat lidstaten die al actie hebben ondernomen, daarvoor worden “gecrediteerd”[23].

Aangezien de toekomstige voorstellen voor vereenvoudiging van de administratieve lasten noch de politieke doelstellingen van de specifieke voorstellen, noch de inhoud van het communautaire beleid zullen wijzigen, zouden de drie instellingen het erover eens moeten zijn dat de voorstellen tot vermindering van de administratieve lasten voorrang moeten krijgen in het interinstitutionele besluitvormingsproces[24].

4. EEN STRATEGIE VOOR ONMIDDELLIJKE ACTIE

Al deze streefcijfers vormen samen een ambitieuze langetermijnagenda voor veranderingen. Maar de Commissie stelt ook voor om in de eerste helft van 2007 alvast op communautair niveau te gaan werken aan een beperkt aantal voorstellen om de administratieve lasten te verminderen . Zij heeft een aantal dringende acties geïdentificeerd die door relatief kleine wijzigingen in de onderliggende wetgeving aanzienlijke voordelen kunnen opleveren. Deze acties moeten dus vrij makkelijk kunnen worden vastgesteld en uitgevoerd zonder dat het algemene doel van de wetgeving daardoor in gevaar komt. De voorstellen worden gebaseerd op advies van de geraadpleegde belanghebbenden en suggesties van deskundigen in de lidstaten en van de Commissie. Om deze wijzigingsvoorstellen in concrete veranderingen om te zetten, is een sterk engagement van zowel de Raad als het Parlement vereist. De Commissie zal de Europese Raad derhalve verzoeken de Raad en het Europees Parlement ertoe aan te sporen bijzondere voorrang te geven aan de maatregelen in bijlage III, zodra zij de desbetreffende voorstellen heeft geformuleerd.

Bijlage III bevat 11 items die de administratieve lasten wellicht met circa 1,3 miljard euro kunnen verminderen[25].

5. ALGEMENE BEGINSELEN VOOR HET VERMINDEREN VAN DE ADMINISTRATIEVE LASTEN

Het meten van de administratieve verplichtingen in de EU is geen doel op zich, maar beoogt de bureaucratie voor het Europese bedrijfsleven terug te dringen. De Commissie pleit ervoor de volgende beginselen toe te passen om de administratieve lasten aanzienlijk te verminderen:

- verlaag de rapporteringsfrequentie tot het minimumniveau dat nodig is om aan de onderliggende doelstellingen van de wetgeving te voldoen en pas op verwante wetteksten zo mogelijk dezelfde rapporteringsfrequentie toe;

- ga na of dezelfde informatie niet meer dan eens via verschillende kanalen wordt gevraagd en ruim overlappingen uit de weg (zo worden bepaalde inlichtingen op milieugebied momenteel in meer dan een wettekst verlangd);

- vervang de verzameling van gegevens op papier door rapportering in elektronische vorm en via het web, en gebruik hiervoor waar mogelijk intelligente portalen;

- voer drempels voor informatievereisten in en beperk de verplichtingen waar mogelijk voor het midden- en kleinbedrijf, of vertrouw op steekproeven (het is algemeen bekend dat het MKB heel zwaar gebukt gaat onder administratieve lasten; bij het verzamelen van gegevens voor informatiedoeleinden moet hiermee rekening worden gehouden);

- overweeg de informatieverplichtingen voor alle bedrijven in een sector door een risicogerichte aanpak te vervangen: richt de informatieverplichtingen op de marktdeelnemers die de activiteiten met het hoogste risico verrichten;

- verminder de informatievereisten of schaf ze af wanneer ze betrekking hebben op essentiële eisen die sinds de invoering van de informatievereisten zijn verdwenen of gewijzigd (zo bestaan er nog informatieverplichtingen op het gebied van het wegvervoer, die nog stammen uit de tijd dat er voor het internationale vervoer nog vergunningen nodig waren);

- geef een officiële toelichting bij ingewikkelde wetteksten die de activiteiten van bedrijven kunnen afremmen of juridische deskundigheid vereisen.

6. DE VOLGENDE STAPPEN

In haar mededeling Betere regelgeving in de Europese Unie: een strategische evaluatie [26] heeft de Commissie een aantal stappen gepland, waaronder de presentatie van dit actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten op basis van de resultaten van de raadpleging over het werkdocument van de Commissie en de mededeling zelf.

De Commissie, de andere instellingen van de EU en de lidstaten moeten vervolgens het meetprogramma starten en de dringende kwesties aanpakken. De Commissie zal in het voorjaar van 2007 beginnen met de meting van de lasten van communautaire wetgeving en daarmee verband houdende omzettingsmaatregelen en zal daarover in het vierde kwartaal van 2008 verslag uitbrengen. Op deze acties zal ook toezicht worden gehouden via het lopende vereenvoudigingsprogramma, dat al een aantal belangrijke voorstellen ter vermindering van de administratieve lasten bevat[27]. Over de voortgang bij de vermindering van de administratieve lasten zal geregeld verslag worden uitgebracht. Terzelfder tijd zullen de lidstaten soortgelijke acties op touw zetten en aan de lastenvermindering bijdragen door nationale en/of regionale wetten te wijzigen. Zij dienen over hun eigen programma's ter zake te rapporteren in het hoofdstuk 'Betere regelgeving' van hun voortgangsrapporten in het kader van de strategie inzake groei en werkgelegenheid. Op deze wijze zal de Commissie in haar jaarlijks voortgangsrapport verslag uitbrengen over de vorderingen op communautair en nationaal niveau, en zo de Europese Raad helpen verder leiding te geven aan dit programma. Zoals reeds gezegd zal de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad in 2009 het midden van de looptijd van het actieprogramma markeren en daarom zal het jaarlijks voortgangsrapport van de Commissie een tussentijdse evaluatie van het programma bevatten, met eventueel aanvullende voorstellen om het programma nog kracht bij te zetten.

Naar verwachting zullen alle lidstaten tegen maart 2009 hun meting, althans op de prioritaire gebieden, op nationaal niveau hebben beëindigd en zullen ze klaar zijn om hun eigen specifieke nationale streefcijfers vast te stellen. Voor de lidstaten is dit een proces waarbij altijd rekening moet worden gehouden met verschillende uitgangspunten, aangezien diverse lidstaten al een nulmeting hebben verricht en vorderingen maken met hun kostenverlagingsprogramma.

Alleen als alle betrokken partijen zich ertoe verbinden het bovenstaande tijdschema na te leven, zal de Europese Raad tijdens de voorjaarsbijeenkomst van 2012 de balans van het volledige strategische programma kunnen opmaken en het programma kunnen afronden.

7. CONCLUSIES

Het in deze mededeling beschreven actieprogramma zou een aanzienlijke bijdrage moeten leveren om het ondernemingsklimaat in de EU te verbeteren. Het bevat een gedetailleerde routekaart om de onnodige administratieve lasten in de EU te meten en te verminderen en ook streefcijfers om het proces in goede banen te leiden.

Het actieprogramma zal een sterk engagement van de lidstaten en de medewetgever vergen. De Europese Raad wordt derhalve verzocht om tijdens de voorjaarsbijeenkomst van 2007:

14. zijn goedkeuring te hechten aan het in deze mededeling beschreven actieprogramma ter vermindering van de administratieve lasten, inclusief de geselecteerde prioritaire gebieden, de voorgestelde methode, de principes om de lasten te verminderen, de lijst van dringende acties en de organisatiestructuur;

15. de lidstaten te verzoeken de Commissie te steunen bij het meten van de administratieve lasten die met communautaire wetgeving en de omzetting ervan gepaard gaan, zoals in deze mededeling is uiteengezet;

16. een vermindering van de door communautaire en nationale wetgeving veroorzaakte administratieve lasten met 25% als gemeenschappelijk streefcijfer voor 2012 vast te stellen. Om dit doel makkelijker te kunnen bereiken, moet ook een streefcijfer van 25% worden vastgesteld om met name de administratieve lasten in verband met communautaire wetgeving en de omzetting ervan te verminderen. Dit cijfer zal daarna voor de diverse prioritaire gebieden worden gedifferentieerd naar gelang de resultaten van het actieprogramma.

17. de lidstaten verzoeken vóór oktober 2008 op nationaal niveau streefcijfers voor de vermindering van de administratieve lasten vast te stellen en vanaf oktober 2007 jaarlijks in hun nationaal voortgangsrapport in het kader van de strategie voor groei en werkgelegenheid verslag uit te brengen over de meting en vermindering van die lasten;

18. de Raad en het Europees Parlement te verzoeken bijzondere voorrang te geven aan de in bijlage III beschreven maatregelen, zodra de Commissie de desbetreffende voorstellen heeft ingediend. De maatregelen kunnen dan in 2007 zo spoedig mogelijk worden goedgekeurd.

19. BIJLAGE I: Minimumeisen voor harmonisatie

Omdat de lidstaten die hun nulmetingen al hebben voltooid, SKM-varianten hebben gebruikt die enigszins van het origineel afwijken, is het moeilijk hun gegevens met elkaar te vergelijken, vooral wanneer wordt geprobeerd resultaten te aggregeren en de oorsprong van de informatieverplichtingen vast te stellen.

Het in oktober 2006 afgesloten proefproject heeft aangetoond dat er een minimumniveau van harmonisatie nodig zal zijn om de validatie en vergelijking van de gegevens tussen de lidstaten mogelijk te maken, om zinvolle resultaten voor de EU te kunnen bereiken en om ad hoc verminderingsdoelen te kunnen vaststellen. Dit betreft met name:

- de classificatie naar oorsprong van de informatieverplichtingen;

- de gestandaardiseerde kostenratio's (overheadkosten);

- de aard van de administratieve activiteiten in kwestie en de betrokken populaties (segmentatie van het aantal sectoren/bedrijven);

- de definitie van een 'efficiënt bedrijf';

- de betrokken entiteiten (bv. huishoudens, bedrijven, overheidsinstanties enz.).

Overeenkomstig de strategie voor groei en werkgelegenheid stelt de Commissie voor het toepassingsgebied van het actieprogramma te beperken tot de verplichtingen die aan de ondernemingen worden opgelegd[28].

BIJLAGE II: Prioritaire gebieden voor de door de Commissie te verrichten meting van de administratieve lasten die uit informatieverplichtingen voortvloeien

No. | Area | EC Legislation |

1 | Company Law 1 | Fourth Council Directive 78/660/EEC of 25 July 1978 based on Article 54 (3) (g) of the Treaty on the annual accounts of certain types of companies. |

3rd Council Directive of 9 October 1978 (78/855/EEC) |

6th Council Directive of 17 December 1982 (82/891/EEC) |

Second Council Directive of 13 December 1976 on coordination of safeguards which, for the protection of the interests of members and others, are required by Member States of companies within the meaning of the second paragraph of Article 58 of the Treaty. |

2 | Pharmaceutical legislation | Directive 2001/83/EC of the European Parliament and of the Council of 6 November 2001 on the Community code relating to medicinal products for human use |

Directive 2001/20/EC on the approximation of laws, regulations and administrative provisions of the Member States relating to the implementation of good clinical practice in the conduct of clinical trials on medicinal products for human use |

3 | Working environment/ employment relations | Council Directive 89/391/EEC of 12 June 1989 on the introduction of measures to encourage improvements in the safety and health of workers at work |

Directive 92/57/EEC of 24 June 1992 on the implementation of minimum safety and health requirements at temporary or mobile construction sites |

4 | Tax law (VAT) | Sixth Council Directive 77/388/EEC of 17 May 1977 on the harmonization of the laws of the Member States relating to turnover taxes - Common system of value added tax: uniform basis of assessment |

5 | Statistics | Council Regulation (EEC) No 3330/91 on the statistics relating to the trading of goods between Member States |

Council Directive 2001/109/EC of the EP and Council on fruit trees; Council; Council Directive 93/23/EEC of 1 June 1993 on the statistical surveys to be carried out on pig production, Council Directive 93/24/EEC of 1 June 1993 on the statistical surveys to be carried out on bovine animals |

Council Regulation (EEC N) 3924/91of 19 December 1991 on the establishment of a Community survey of industrial production |

Council Regulation (EC, Euratom) No 58/97 of 20 December 1996 concerning structural business statistics |

Annex II: Priority areas for the Commission's measurement of administrative burdens deriving from information obligations |

No. | Area | EC Legislation |

6 | Agriculture and Agricultural Subsidies | Council Regulation (EC) 1782/2003 of 29 September 2003 establishing common rules for direct support schemes under the common agricultural policy and establishing certain support schemes for farmers 2. |

Commission Regulation (EC) No 1291/2000 of 9 June 2000 Laying down common detailed rules for the application of the system of import and export licences and advance fixing certificates for agricultural products. |

7 | Food Safety | Regulation (EC) No 1760/2000 of the European Parliament and of the Council of 17 July 2000 establishing a system for the identification and registration of bovine animals and regarding the labelling of beef and beef products and repealing Council Regulation (EC) No 820/97 |

Council Regulation (EC) No 21/2004 of 17 December 2003 establishing a system for the identification and registration of ovine and caprine animals and amending Regulation (EC) No 1782/2003 and Directives 92/102/EEC and 64/432/EEC. |

Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council of 20 March 2000 on the approximation of the laws of the Member States relating to the labelling, presentation and advertising of foodstuffs. |

Council Regulation (EC) 1/2005 - Protection of animals during transport and related operations. |

Regulation 1830/2003 GMOs - traceability rules require that operators have in place system to hold information for 5 years. |

Council Directive Plant health – legislation requires operators to keep plant passports (certificates confirming compliance with EC legislation in this area) for 1 year. |

Directive 98/6/EEC of the European Parliament and the Council of 16 February 1998 on consumer protection in the indication of the prices of products offered to consumers |

8 | Transport | Regulation (EC) No 561/2006 of the European Parliament and of the Council of 15 March 2006 on the harmonisation of certain social legislation relating to road transport and amending Council Regulations (EEC) No 3821/85 and (EC) No 2135/98 and repealing Council Regulation (EEC) No 3820/85 3 |

(Directive 2004/49/EC of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on safety on the Community's railways and amending Council Directive 95/18/EC on the licensing of railway undertakings and Directive 2001/14/EC on the allocation of railway infrastructure capacity and the levying of charges for the use of railway infrastructure and safety certification (Railway Safety Directive);) |

9 | Fisheries | Council Regulation (EEC) No 2847/93 of 12 October 1993 establishing a control system applicable to the common fisheries policy |

Annex II: Priority areas for the Commission's measurement of administrative burdens deriving from information obligations |

No. | Area | EC Legislation |

10 | Financial Services | Directive 2006/48/EC of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 relating to the taking up and pursuit of the business of credit institutions. |

Directive 2006/49/EC of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 on the capital adequacy of investment firms and credit institutions. |

Directive 2002/83/EC of the European Parliament and of the Council of 5 November 2002 concerning life insurance |

11 | Environment | Regulation (EC) No 1013/2006 of the European Parliament and of the Council of 14 June 2006 on shipments of waste 4 |

Council Directive 96/61/EC of 24 September 1996 concerning integrated pollution prevention and control 5 |

Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) Directive 2002/96/EC. |

Directive 2000/53/EC of the European Parliament and of the Council of 18 September 2000 on end-of life vehicles |

Directive 2003/105/EC of the European Parliament and of the Council of 16 December 2003 amending Council Directive 96/82/EC on the control of major-accident hazards involving dangerous substances |

12 | Cohesion policy | Council Regulation (EC) No 1105/2003 of 26 May 2003 amending Regulation (EC) No 1260/1999 laying down general provisions on the Structural Funds. |

Council Regulation (EC) No 1260/1999 of 21 June 1999 laying down general provisions on the Structural Funds. |

Commission Regulation (EC) No 621/2004 of 1 April 2004 laying down rules for implementing Council Regulation (EC) No 1164/94 as regards information and publicity measures concerning the activities of the Cohesion Fund. |

13 | Public Procurement 6 | Directive 2004/17/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 coordinating the procurement procedures of entities operating in the water, energy, transport and postal services sectors. |

Directive 2004/18/EC of the European Parliament and of the Council of 31 March 2004 on the coordination of procedures for the award of public work contracts, public supply contracts and public service contracts. |

Commission Regulation (EC) No 1564/2005 of 7 September 2005 establishing standard forms for the publication of notices in the framework of public procurement procedures pursuant to Directives 2004/17/EC and 2004/18/EC of the European Parliament and of the Council (Text with EEA relevance). |

(1) A separate study to measure administrative cost stemming from company law is already in progress. |

(2) The administrative burden related to Council Regulation (EC) No 1782/2003 is measured in a separate study which is ongoing. The results of this study will be available in 2007 and will be taken into account when the regulation will be up for review in 2008. Any reduction in administrative burden resulting from this review will be taken into account for the 25% administrative burden target. |

(3) Measurement to focus on the benefits of the new act compared to the old legislation. 4) The measurement for this piece of legislation will commence only in 2008 in order to provide an insight into the expected reductions made by the 2006 revision as compared to the 1993 regulation. (5) The Commission is completing a full review of the IPPC directive and will propose a legislative revision before the end of 2007. Administrative burdens have been taken into account as a part of this review and the work of the consultants will therefore primarily focus on identifying and measuring those burdens that exist as a result of Member States' application of the directive. |

(6) Measurements in the public procurement area shall be carried out as an integrated part of the overall intermediate evaluation of these relevant Directives currently scheduled to commence in 2008. |

Annex III: Items for fast track actions

Area | Company Law |

Description | Ease requirements regarding written reports to the stockholders in case of merger and division |

EC legislation | Third Council Directive 78/855/EEC of 9 October 1978 based on Article 54(3)(g) of the Treaty concerning mergers of public limited liability companies and Sixth Council Directive 82/891/EEC of 17 December 1982 based on Article 54(3)(g) of the Treaty, concerning the division of public limited liability companies |

Reduction measure | Make the requirements voluntary and give stockholders the opportunity to decide whether the document should be drawn up in a national merger or division to align with the provision of the tenth directive |

Area | Agriculture |

Description | Ease the obligations for farmers, collectors and/or processors of energy crops that have to be complied with in order for the farmers to receive support for the cultivation of energy crops |

EC legislation | Commission Regulation (EC) No 1973/2004 |

Reduction measure | Reduce the reporting obligation for the operators and make it possible to replace the obligatory lodging of a security by the operators by another system offering equivalent assurance for the good financial control of the system |

Area | Agriculture |

Description | Ease the requirements concerning the documentary proof to be delivered by operators in order to receive export refunds for exporting certain agricultural produce |

EC legislation | Commission Regulation (EC) No 800/1999 |

Reduction measure | Raise threshold. Article 16(1) requires exporters to deliver a copy of a customs document as proof of importation in a third country in order to get differentiated refunds paid. Under certain conditions the paper copy may be replaced by IT generated information. Article 17 gives Member States the option to waive the requirement of Article 16(1) for refunds up to certain thresholds, depending on the destination. In that case only a transport document is required. To the extent possible, an extension of the waiver in order to cover more situations will be considered |

Area | Statistics |

Description | Ease certain statistical obligations on farmers |

EC legislation | Council Directives 93/23/EEC; 93/24/EEC and 93/25/EEC |

Reduction measure | Reduce frequency of certain agricultural statistics to once a year by merging and simplifying the 3 Directives. More specifically frequencies will be reduced for surveys in Member States with pig populations smaller than 3 million head and cattle population smaller than 1.5 million heads. Furthermore, Member States will be allowed to use sources other than surveys (e.g. the system for the identification and registration of bovine animals) to make the required estimates, thus easing the response burden on farmers |

Area | Statistics |

Description | Ease certain statistical obligations regarding the information society |

EC legislation | Implementing regulation applying (EC) No 808/2004 of the European Parliament and of the Council of 21 April 2004 concerning Community statistics on the information society |

Reduction measure | Simplify the ordinary and sector questionnaire in the annual Commission Regulation that implements regulation 808/2004, thus easing the administrative burdens for respondents. The proposal aims at reducing the volume of statistical questions posed to businesses in the information society |

Area | Transport |

Description | Ease certain obligations to provide transport statistics |

EC legislation | EEC Council: Regulation No 11 concerning the abolition of discrimination in transport rates and conditions, in implementation of Article 79(3) of the Treaty establishing the European Economic Community |

Reduction measure | Remove the obligation to provide information on tariffs, agreements, price deals and transport. The proposal will remove outdated requirements (from 1960) for documentation on a series of issues when transporting goods across national borders within the EU |

Area | Transport |

Description | Ease information obligations in the transport sector |

EC legislation | Council Directive 96/26/EC of 29 April 1996 on admission to the occupation of road haulage operator and road passenger transport operator and mutual recognition of diplomas, certificates and other evidence of formal qualifications intended to facilitate for these operators the right to freedom of establishment in national and international transport operations |

Reduction measure | Introduce electronic register to enhance exchange of data and allow targeted checks, thereby reducing administrative burdens on businesses |

Area | Transport |

Description | Ease information obligations in the maritime sector |

EC legislation | Council Directive 96/35/EC of 3 June 1996 on the appointment and vocational qualification of safety advisers for the transport of dangerous goods by road, rail and inland waterway |

Reduction measure | Simplify the administrative procedures both for public authorities (EU or national) and for private bodies |

Area | Food hygiene |

Description | Exempt small businesses from certain HACCP requirements |

EC legislation | Regulation (EC) No 852/2004 |

Reduction measure | Exempt mall retailers (butchers, bakers etc.) from certain HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) requirements, thereby not imposing the same burdens on small butchers, bakers, etc. as on large supermarkets |

Area | Food hygiene |

Description | Simplify administrative requirements for small fishing vessels |

EC legislation | Regulation (EC) No 853/2004 |

Reduction measure | Remove unnecessary requirements for small fishing vessels |

[1] Werkdocument van de Commissie: Meten van administratieve kosten en verminderen van administratieve lasten in de Europese Unie [COM(2006) 691]. Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: Betere regelgeving in de Europese Unie: een strategische evaluatie [COM(2006) 689].

[2] Pilot project on administrative burdens , WIFO-CEPS, oktober 2006.

[3] Pilot project on administrative burdens , WIFO-CEPS, oktober 2006.

[4] Gelauff G.M.M. en A.M. Lejour (2005): Five Lisbon highlights: The economic impact of reaching these targets. CPB Document 104. CPB, Den Haag.

[5] EU model – manual , maart 2006, blz. 1 (http://ec.europa.eu/governance/impact/docs/sec_2005_0791_anx_10_en.pdf);sec_2005_0791_anx_10_en.pdf); International Standard Cost Model Manual – measuring and reducing administrative burdens for businesses , oktober 2005, blz. 7 (http://www.oecd.org/dataoecd/32/54/34227698.pdf).

[6] International SCM manual , http://www.oecd.org/dataoecd/32/54/34227698.pdf.

[7] Werkdocument van de diensten van de Europese Commissie, Minimizing Administrative Costs Imposed by Legislation, Detailed Outline of a Possible EU Net Administrative Cost Model , SEC(2005) 175 van 16.3.2005, bijlage bij de Mededeling van de Commissie van 2005, Betere regelgeving met het oog op economische groei en meer banen in de Europese Unie .

[8] Het SKM heeft bij de hervorming van de regelgeving in steeds meer lidstaten toepassing gevonden en dit actieprogramma is duidelijk bedoeld om op deze ervaringen voort te bouwen. Het SKM wordt momenteel door 17 lidstaten en door de OESO gebruikt. http://www.administrative-burdens.com/.

[9] Zie het werkdocument van de diensten van de Commissie Developing an EU common methodology for assessing administrative costs imposed by EU legislation - Report on the Pilot Phase (April – September 2005) , SEC(2005) 1329, gehecht aan de mededeling van de Commissie over een Gemeenschappelijke EU - methode voor het bepalen van uit wetgeving voortvloeiende administratieve lasten , COM(2005) 518 van 21.10.2005.

[10] Zie http://ec.europa.eu/governance/impact/docs_en.htm.

[11] Zie bijvoorbeeld het document over het effect op de postdiensten, SEC(2006) 1292 bij COM(2006) 594.

[12] Hoewel dezelfde methode wordt toegepast, verschilt het project ter vermindering van de administratieve lasten van een normale effectbeoordeling. Dit project is erop gericht een uitgebreide ex post meting te verrichten van de wetgeving op alle niveaus op een bepaald beleidsterrein en daarna verminderingsdoelen vast te stellen. Een effectbeoordeling meet daarentegen alle kosten en baten van beschikbare beleidsopties, terwijl de administratieve lastenmethode maar een partieel meetinstrument is dat evenredig moet worden toegepast en alleen mag worden gebruikt bij het evalueren van de ex ante effecten van voorgestelde wijzigingen in wetgeving (marginale benadering).

[13] SEC(2005) 175.

[14] Het VK telde bijna 20 000 verplichtingen tegen 1 100 in Denemarken en 3 000 in Nederland.

[15] Werkdocument van de Commissie: Meten van administratieve kosten en verminderen van administratieve lasten in de Europese Unie [COM(2006) 691].

[16] De Commissie zal niettemin de administratieve verplichtingen analyseren van alle begunstigden van het cohesiebeleid. Bovendien staat dit actieprogramma niet in de weg aan andere initiatieven van de Commissie om de administratieve lasten voor burgers, overheidsinstanties en/of vrijwilligersorganisaties te verminderen.

[17] Voor nadere technische bijzonderheden: zie EU Model – manual (http://ec.europa.eu/governance/impact/docs/sec_2005_0791_anx_10_en.pdf).docs/sec_2005_0791_anx_10_en.pdf).

[18] COM(2006) 689, blz. 12.

[19] Dit zal worden gestructureerd via het proefproject dat is voorgesteld in de begroting voor 2007 (begrotingslijn: 26 01 08).

[20] World Bank Group Review of the Dutch Administrative Burden Reduction Program , november 2006; Administrative Simplification In The Netherlands , OECD, 24 november 2006.

[21] Sommige landen hebben al een algemeen beleidsdoel gesteld voordat zij de resultaten kregen (UK, SE) of zelfs voordat zij met de meetfase begonnen (NL, DK, CZ, AT). Al deze landen hebben 25% als doel gesteld, behalve dan de Tsjechische Republiek (20%).

[22] De administratieve lasten in verband met Verordening (EG) nr. 1782/2003 worden gemeten in een aparte studie die momenteel aan de gang is. De resultaten van deze studie zullen in 2007 beschikbaar zijn en er zal rekening mee worden gehouden bij de evaluatie van de verordening in 2008. Elke vermindering van de administratieve lasten als gevolg van deze evaluatie zal in aanmerking worden genomen om het streefdoel van 25% te halen.

[23] Het effect van lastenverminderingen die in het kader van het lopende vereenvoudigingsprogramma zijn gerealiseerd, zullen eveneens worden geëvalueerd.

[24] Interinstitutioneel akkoord - Beter wetgeven (PB C 321 van 31.12.3003, blz. 1).

[25] Het totale bedrag wordt nog berekend.

[26] COM(2006) 689 van 14.11.2006.

[27] Zie het werkdocument van de diensten van de Commissie First progress report on the Simplification Strategy To Improve The Regulatory Environment van oktober 2006. Bijvoorbeeld op de volgende beleidsgebieden:Milieu: herziening van de richtlijn inzake geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging (IPPC-richtlijn) en andere verwante richtlijnen over emissies door de industrie, teneinde de duidelijkheid en consistentie te verbeteren (met name wat rapportering betreft) en de vereisten te stroomlijnen. Bouwproductenrichtlijn met het oog op verduidelijking en beperking van de administratieve lasten, met name voor het MKB, door meer flexibiliteit bij de formulering en het gebruik van technische specificaties, eenvoudiger certificeringsvoorschriften, en verwijdering van de obstakels die tot dusver de totstandbrenging van een volledige interne markt voor bouwproducten belemmeren. Statistiek: verlichting van de statistische rapportering door marktdeelnemers, met mogelijk een vrijstelling voor het MKB, rekening houdend met het resultaat van lopende proefprojecten over de meting en beperking van administratieve kosten en met de haalbaarheidsstudie waarbij wordt geanalyseerd of een tot één stroom beperkt verzamelsysteem werkbaar is.

[28] De Commissie zal niettemin de administratieve verplichtingen analyseren van alle begunstigden van de fondsen in het kader van het cohesiebeleid. Dit zal dienen als proef. Bovendien staat dit actieprogramma niet in de weg aan andere initiatieven van de Commissie om de administratieve lasten voor burgers, overheidsinstanties en/of vrijwilligersorganisaties te verminderen.

Top