EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R1360

Verordening (EU) 2015/1360 van de Raad van 4 augustus 2015 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 407/2010 houdende instelling van een Europees financieel stabilisatiemechanisme

OJ L 210, 7.8.2015, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/1360/oj

7.8.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 210/1


VERORDENING (EU) 2015/1360 VAN DE RAAD

van 4 augustus 2015

tot wijziging van Verordening (EU) nr. 407/2010 houdende instelling van een Europees financieel stabilisatiemechanisme

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 122, lid 2,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De mate van monetaire en economische integratie binnen de eurozone is de afgelopen jaren toegenomen, en alle financiële bijstand die wordt verleend aan een lidstaat die de euro als munt heeft en kampt met ernstige financiële moeilijkheden, zou de financiële stabiliteit van de eurozone als geheel ten goede komen.

(2)

Sinds de instelling van het Europees financieel stabilisatiemechanisme (EFSM), bij Besluit 2011/199/EU van de Europese Raad (1), is bovendien een nieuw lid aan artikel 136 van het Verdrag toegevoegd, waarin wordt verduidelijkt onder welke voorwaarden lidstaten die de euro als munt hebben, een stabiliteitsmechanisme voor de eurozone kunnen instellen. De lidstaten die de euro als munt hebben, hebben het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) als het voornaamste stabiliteitsmechanisme voor de eurozone opgezet.

(3)

Het EFSM kan financiële bijstand van de Unie aan alle lidstaten verlenen wanneer aan de voorwaarden van artikel 122, lid 2, van het Verdrag en van Verordening (EU) nr. 407/2010 van de Raad (2) is voldaan. De risico's die verbonden zijn aan een situatie waarin een lidstaat de toegang tot de markten verliest, verschillen evenwel fundamenteel al naargelang de betrokken lidstaat al dan niet deel uitmaakt van de eurozone. De potentiële negatieve overloopeffecten zijn immers aanzienlijk groter voor de eurozone, omdat een lidstaat van de eurozone die in financiële moeilijkheden verkeert, risico's voor de financiële stabiliteit van de eurozone als geheel zou kunnen veroorzaken.

(4)

Het financiële instrument dat dient te worden gebruikt om financiële bijstand aan een lidstaat die de euro als munt heeft, te verlenen, moet in de regel het ESM zijn, en wel overeenkomstig de daarin afgesproken regels. Er kunnen zich evenwel uitzonderlijke situaties voordoen waarin het om praktische, procedurele of financiële redenen noodzakelijk is van het EFSM gebruik te maken, doorgaans vóór of parallel met de verlening van financiële bijstand door het ESM. In dergelijke situaties is het gerechtvaardigd het voor de goede werking van de monetaire unie vereiste beginsel van versterkte solidariteit tussen de lidstaten die de euro als munt hebben, te transponeren naar het overeenkomstig het Unierecht ten uitvoer gelegde financiëlebijstandsmechanisme.

(5)

Onder dergelijke omstandigheden moet de verlening van nieuwe financiële bijstand van de Unie aan een lidstaat die de euro als munt heeft, afhankelijk worden gesteld van het treffen van regelingen die ervoor zorgen dat lidstaten die niet de euro als munt hebben, volledig worden gecompenseerd ingeval er in het kader van het EFSM een wanbetaling plaatsvindt die resulteert in het gebruik van middelen uit de algemene begroting van de Unie en/of een verzoek van de Commissie om extra middelen van de lidstaten die niet de euro als munt hebben. Er moeten tevens passende maatregelen worden getroffen om overcompensatie te vermijden van lidstaten die niet de euro als munt hebben, wanneer instrumenten ter bescherming van de algemene begroting van de Unie, met inbegrip van de invordering van schulden, worden geactiveerd, indien nodig door verrekening in de tijd van te ontvangen bedragen en van betalingen.

(6)

EFSM-leningen worden gewaarborgd door de algemene begroting van de Unie. Bij wanbetaling in het kader van een dergelijke lening kan de Commissie een beroep doen op bijkomende fondsen, bovenop de activa van de Unie en rekening houdend met positieve kassaldi, om de schuld van de Unie af te lossen. Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 van het Europees Parlement en de Raad (3) en de nadere bepalingen daarvan voorzien in instrumenten ter bescherming van de algemene begroting van de Unie, met inbegrip van de invordering van schulden, indien nodig door verrekening in de tijd van te ontvangen bedragen en van betalingen. De Commissie zal gebruikmaken van die instrumenten.

(7)

Het EFSM zal enkel kunnen worden gebruikt om de financiële stabiliteit te vrijwaren van een lidstaat die de euro als munt heeft, indien er regelingen van kracht zijn die waarborgen dat de lidstaten die niet de euro als munt hebben, niet worden blootgesteld aan financiële verplichtingen. Dat beginsel is op 17 juli 2015 bekrachtigd in een gemeenschappelijke verklaring van de Commissie en de Raad over het gebruik van het EFSM.

(8)

Verordening (EU) nr. 407/2010 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

In artikel 3 van Verordening (EU) nr. 407/2010 wordt het volgende lid ingevoegd:

„2 bis.   Indien de begunstigde lidstaat een lidstaat is die de euro als munt heeft, wordt de financiële bijstand van de Unie uitsluitend verleend indien wettelijk bindende bepalingen zijn vastgesteld, waarbij een op dat doel gerichte regeling voorafgaand aan de uitbetaling is goedgekeurd, die garanderen dat de lidstaten die niet de euro als munt hebben, onmiddellijk en volledig worden gecompenseerd voor elke verplichting die eventueel voortvloeit uit het feit dat de begunstigde lidstaat de financiële bijstand niet in overeenstemming met de daaraan verbonden voorwaarden terugbetaalt.

Passende maatregelen worden getroffen om te vermijden dat lidstaten die niet de euro als munt hebben, worden overgecompenseerd indien instrumenten ter bescherming van de algemene begroting van de Unie, met inbegrip van de invordering van schulden, worden geactiveerd, indien nodig door verrekening in de tijd van te ontvangen bedragen en van betalingen.”.

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 4 augustus 2015.

Voor de Raad

De voorzitter

J. ASSELBORN


(1)  Besluit 2011/199/EU van de Europese Raad van 25 maart 2011 tot wijziging van artikel 136 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie met betrekking tot een stabiliteitsmechanisme voor de lidstaten die de euro als munt hebben (PB L 91 van 6.4.2011, blz. 1).

(2)  Verordening (EU) nr. 407/2010 van de Raad van 11 mei 2010 houdende instelling van een Europees financieel stabilisatiemechanisme (PB L 118 van 12.5.2010, blz. 1).

(3)  Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie en tot intrekking van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 (PB L 298 van 26.10.2012, blz. 1).


Top