EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming in landen die te kampen hebben met ernstige droogte

Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming in landen die te kampen hebben met ernstige droogte

 

SAMENVATTING VAN:

Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming in de landen die te kampen hebben met ernstige droogte en/of woestijnvorming, in het bijzonder in Afrika

Besluit 98/216/EG van de Raad — sluiting, namens de Europese Gemeenschap, van het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming

WAT IS HET DOEL VAN HET VERDRAG EN HET BESLUIT?

  • Het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming is de enige juridisch bindende internationale overeenkomst die milieu en ontwikkeling koppelt aan duurzaam landbeheer. Het richt zich specifiek op ’s werelds aride, semi-aride en droge subhumide gebieden waar zich enkele van de meest kwetsbare ecosystemen en bevolkingsgroepen bevinden.
  • Met het besluit wordt het verdrag ter bestrijding van woestijnvorming namens de Europese Gemeenschap (thans de EU) bekrachtigd.

KERNPUNTEN

  • De doelstelling van het verdrag is het bestrijden van woestijnvorming en het inperken van de gevolgen van droogte in landen die te kampen hebben met ernstige droogte en/of woestijnvorming, in het bijzonder in Afrika, door middel van doeltreffend optreden op alle niveaus. Dit wordt ondersteund door regelingen inzake internationale samenwerking en partnerschap.
  • Het verdrag bestaat uit veertig artikelen en vijf bijlagen waarin de regelingen voor de uitvoering van het verdrag in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, het noordelijke Middellandse Zeegebied en Midden- en Oost-Europa zijn vastgelegd.
  • Woestijnvorming is voornamelijk het gevolg van menselijke activiteiten en klimaatschommelingen. De ontwikkeling van bestaande woestijngebieden wordt er niet onder verstaan. Woestijnvorming is het gevolg van de extreme kwetsbaarheid van de ecosystemen in aride gebieden voor overexploitatie en het verkeerd gebruik van land. Armoede, politieke instabiliteit, ontbossing, overbegrazing en slechte irrigatiepraktijken zijn allemaal factoren die een schadelijke invloed hebben op de productiviteit van het land.

Maatregelen in het kader van het verdrag ter bestrijding van woestijnvorming

  • Deze omvatten activiteiten om de geïntegreerde ontwikkeling van land in aride, semi-aride en droge subhumide gebieden te bevorderen die zijn gericht op:
    • voorkoming en/of beperking van aantasting van het land;
    • herstel van ten dele aangetast land;
    • rehabilitatie van verwoestijnd land.
  • Het verdrag wordt uitgevoerd door middel van nationale, subregionale en regionale programma’s die bedoeld zijn om een integrerend deel uit te maken van het nationale beleid voor duurzame ontwikkeling van een land. Deze programma’s worden bijgewerkt door middel van een constant participatieproces op basis van werkzaamheden in het veld en de resultaten van onderzoek.
  • Lokale gemeenschappen spelen een sleutelrol bij het opstellen en uitvoeren van deze actieprogramma’s, omdat zij afhankelijk zijn van het land.
  • Nauwere internationale samenwerking tussen ontwikkelde landen en ontwikkelingslanden is essentieel voor de uitvoering van het verdrag. De regeringen van de door woestijnvorming getroffen landen blijven echter verantwoordelijk voor het creëren van een gunstig klimaat om de lokale bevolking zelf te helpen een einde te maken aan het proces van bodemaantasting. Regeringen moeten politiek gevoelige veranderingen doorvoeren, zoals:
    • een grotere decentralisatie van de besluitvorming;
    • verbetering van de systemen van grondbezit, en
    • vrouwen en landbouwers in staat stellen hun positie te versterken.

Financiering

Het verdrag voorziet niet in een gecentraliseerd financieel mechanisme voor projecten, maar er bestaat wel een mondiaal mechanisme om te helpen aanzienlijke financiële middelen uit bestaande bronnen beschikbaar te (doen) stellen en om het beheer ervan te rationaliseren en te verbeteren.

Bestuur

De conferentie van de partijen is het hoogste orgaan van het verdrag. Zij is verantwoordelijk voor het nemen van de beslissingen die nodig zijn om de doeltreffende uitvoering ervan te bevorderen. De EU wordt op de conferentie van de partijen vertegenwoordigd door de Europese Commissie voor aangelegenheden die onder de bevoegdheid van de EU vallen.

In oktober 2001 is op de vijfde zitting van de conferentie van de partijen een hulporgaan ingesteld, het Comité voor de beoordeling van de tenuitvoerlegging van het Verdrag (het zogenaamde CRIC). Het Comité evalueert en analyseert de nationale voortgangsrapportage over de uitvoering van het verdrag die door de partijen en door waarnemers wordt voorgelegd aan de conferentie van de partijen. Het doel is om deze onderzoeken en analyses te gebruiken om de samenhang, het effect en de doelmatigheid van beleid en programma’s voor het herstel van het agro-ecologische evenwicht van droge gebieden te verbeteren.

Wetenschappelijk en technologisch advies

Een commissie voor wetenschap en technologie geeft de conferentie van de partijen informatie en advies over wetenschappelijke en technologische aangelegenheden die verband houden met het bestrijden van woestijnvorming en het inperken van de gevolgen van droogte. De commissie is samengesteld uit regeringsvertegenwoordigers die bekwaam zijn op de desbetreffende vakgebieden.

Strategisch kader

Het strategisch kader van het verdrag voor 2018-2030 is een wereldwijde verbintenis om neutraliteit van landaantasting te bereiken om de productiviteit van uitgestrekte aangetaste gebieden te herstellen, de bestaansmiddelen van meer dan 1,3 miljard mensen te verbeteren en de gevolgen van droogte voor kwetsbare bevolkingsgroepen te verminderen.

SINDS WANNEER ZIJN HET BESLUIT EN HET VERDRAG VAN KRACHT?

Het verdrag werd opgesteld op de Wereldmilieutop in Rio de Janeiro in 1992, werd in 1994 ondertekend en trad op 26 december 1996 in werking. Tot op heden hebben 195 partijen het verdrag, dat een juridisch bindend instrument is, bekrachtigd.

ACHTERGROND

Voor meer informatie zie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENTEN

Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming in de landen die te kampen hebben met ernstige droogte en/of woestijnvorming, in het bijzonder in Afrika — Verklaring van de Europese Gemeenschap overeenkomstig het bepaalde in artikel 34, leden 2 en 3, van het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming (PB L 83 van 19.3.1998, blz. 3-35)

98/216/EG: Besluit van de Raad van 9 maart 1998 met betrekking tot de sluiting, namens de Gemeenschap, van het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming in de landen die te kampen hebben met ernstige droogte en/of woestijnvorming, in het bijzonder in Afrika (PB L 83 van 19.3.1998, blz. 1-2)

Laatste bijwerking 24.07.2019

Top