EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Defensiegerelateerde producten: regels betreffende overdracht binnen de EU

Defensiegerelateerde producten: regels betreffende overdracht binnen de EU

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2009/43/EG betreffende de vereenvoudiging van de voorwaarden voor de overdracht van defensiegerelateerde producten binnen de EU

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

  • Het doel van deze richtlijn is om de verschillen tussen de wetten en regels van de lidstaten van de Europese Unie (EU) tegen te gaan inzake de overdracht van defensiegerelateerde producten (variërend van geweren, via bommen en torpedo’s, tot onderzeeboten en luchtvaartuigen voor militair gebruik).
  • De richtlijn voert een vergunningenstelsel in dat is gebaseerd op de afgifte van overdrachtsvergunningen aan leveranciers.
  • De richtlijn maakt transparant en veilig verkeer van defensiegerelateerde producten in de EU mogelijk, waardoor het concurrentievermogen van de defensiesectorvan de EU wordt gestimuleerd.

KERNPUNTEN

Er zijn drie soorten vergunningen

  • 1.

    Algemene overdrachtsvergunningen, die door een lidstaat worden verleend aan leveranciers die zijn gevestigd op zijn grondgebied (op voorwaarde dat zij aan de met de overdrachtsvergunning verbonden voorwaarden voldoen) voor het verrichten van overdrachten van defensiegerelateerde producten aan in een andere lidstaat gevestigde afnemers.

  • 2.

    Globale overdrachtsvergunningen, die door een lidstaat (die de omvang en duur daarvan bepaalt) worden toegekend aan leveranciers die producten willen overdragen aan ontvangers in een of meer lidstaten.

  • 3.

    Individuele overdrachtsvergunningen, die door lidstaten worden toegekend aan leveranciers die vragen om een individuele overdracht van producten aan één afnemer.

Verplichtingen van leveranciers

  • Lidstaten moeten ervoor zorgen dat op hun grondgebied gevestigde leveranciers van defensiegerelateerde producten:
    • een gedetailleerd overzicht van hun overdrachten bijhouden;
    • afnemers in kennis stellen van de voorwaarden van de overdrachtsvergunning (d.w.z. beperkingen betreffende het eindgebruik of de uitvoer van defensiegerelateerde producten);
    • de bevoegde autoriteiten van de lidstaat vanwaar zij de producten willen overdragen, in kennis stellen van hun voornemen om voor het eerst gebruik te maken van een algemene overdrachtsvergunning.
  • Lidstaten waar afnemers van defensiegerelateerde producten onder overdrachtsvergunningen zijn gevestigd, moeten verklaren dat deze afnemers verantwoordelijk zijn voor de naleving van de beperkingen van de uitvoer van door hen afgenomen producten.

De defensiegerelateerde producten waarnaar deze richtlijn verwijst, zijn opgenomen in de bijlage bij de richtlijn. De bijlage wordt regelmatig bijgewerkt door middel van gedelegeerde handelingen van de Europese Commissie, zodat deze overeenkomt met de gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen. De bijlage is voor het laatst bijgewerkt in 2023 door Gedelegeerde Richtlijn 2023/277. De Commissie werkt deze lijst regelmatig bij zodat deze overeenkomt met de gemeenschappelijke militaire lijst, waarvan de meest recente dateert van 28 februari 2023.

VANAF WANNEER TREDEN DE REGELS IN WERKING?

De richtlijn moest op 30 juni 2011 in nationale wetgeving zijn omgezet.

Deze regels moeten vanaf 30 juni 2012 van toepassing zijn.

Gedelegeerde Richtlijn (EU) 2023/277 moet uiterlijk op 31 mei 2023 in nationale wetgeving zijn omgezet en de regels moeten vanaf 7 juni 2023 van toepassing zijn.

ACHTERGROND

Voordat Richtlijn 2009/43/EG van kracht werd, was de overdracht van defensiegerelateerde producten binnen de EU onderworpen aan nationale vergunningsregels. Deze verschilden aanzienlijk van elkaar wat betreft procedures, omvang en de tijd die benodigd is om vergunningen te verkrijgen. Als een gevolg daarvan werd het concurrentievermogen van de Europese defensiesector belemmerd, zoals dat ook gold voor de totstandbrenging van een echte Europese markt in defensiegerelateerde producten.

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2009/43/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 betreffende de vereenvoudiging van de voorwaarden voor de overdracht van defensiegerelateerde producten binnen de Gemeenschap (PB L 146 van 10.6.2009, blz. 1-36).

Achtereenvolgende wijzigingen en correcties aan Richtlijn 2009/43/EG en de bijlagen werden in de oorspronkelijke tekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Gedelegeerde Richtlijn (EU) 2023/277 van de Commissie van 5 oktober 2022 tot wijziging van Richtlijn 2009/43/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende het bijwerken van de lijst van defensiegerelateerde producten overeenkomstig de bijgewerkte gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen van 21 februari 2022 (PB L 42 van 10.2.2023, blz. 1-39).

Gemeenschappelijke EU-lijst van militaire goederen (PB C 72 van 28.2.2023, blz. 2-37).

Laatste bijwerking 15.02.2023

Top