EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE)

Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE)

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 1922/2006 tot oprichting van een Europees Instituut voor gendergelijkheid

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

Bij de verordening wordt het Europees Instituut voor gendergelijkheid (EIGE) opgericht dat de instellingen van de Europese Unie en de EU-lidstaten moet helpen het gendergelijkheidsbeginsel in al hun beleidsmaatregelen op te nemen en discriminatie op grond van geslacht te bestrijden.

KERNPUNTEN

Doelstellingen van het EIGE

Het instituut stelt zijn technische expertise ter beschikking van de instellingen van de Europese Unie (EU) en de EU-lidstaten, met het oog op:

  • de bevordering en de versterking van de gendergelijkheid;
  • de integratie van de genderdimensie in het gehele EU-beleid en het daaruit voortvloeiende nationale beleid;
  • de bestrijding van discriminatie op grond van geslacht;
  • een betere bewustmaking van de EU-burgers betreffende gendergelijkheid en de noodzaak om geweld tegen vrouwen aan te pakken.

Het werk van het EIGE

  • Het instituut baseert zijn werkzaamheden op objectieve, betrouwbare en vergelijkbare gegevens op Europees niveau.
  • Het is zelf verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van gegevens over gendergelijkheid.
  • Het instituut ontwikkelt:
    • methoden ter verbetering van de objectiviteit, onderlinge vergelijkbaarheid en betrouwbaarheid van de gegevens op Europees niveau, door criteria vast te stellen die de samenhang van de informatie vergroten en rekening houden met genderkwesties bij het verzamelen van gegevens;
    • dialoog en samenwerking met niet-gouvernementele organisaties, organisaties voor gelijke kansen, universiteiten en deskundigen, onderzoekscentra, sociale partners en andere verwante organisaties die zich actief inzetten voor gelijke kansen op nationaal en Europees niveau.
  • Het ontwikkelt, analyseert, evalueert en verspreidt methodologische hulpmiddelen om de integratie van gendergelijkheid in al het Europese en nationale beleid te ondersteunen.
  • Het instituut verricht enquêtes over de situatie met betrekking tot gendergelijkheid in Europa.
  • Het organiseert bijeenkomsten van deskundigen ter ondersteuning van zijn onderzoekswerkzaamheden, moedigt de uitwisseling van informatie tussen onderzoekers aan en bevordert de opneming van een genderperspectief in hun onderzoek.
  • Het EIGE verspreidt informatie over positieve voorbeelden van niet-stereotiepe rollen van vrouwen en mannen in alle facetten van het leven en maakt zijn bevindingen en initiatieven bekend om deze succesverhalen in de openbaarheid te brengen en erop voort te bouwen.
  • Het instituut organiseert conferenties, campagnes en bijeenkomsten teneinde de bewustwording met betrekking tot gendergelijkheid onder de burgers te vergroten, en het zet een voor het publiek toegankelijk bestand aan documentatie op.

Werking

  • Het instituut vervult zijn taken op onafhankelijke en transparante wijze.
  • Het wordt aangestuurd door een raad van bestuur, een directeur en een deskundigenforum dat de directeur bijstaat.
  • Het instituut is gevestigd in Vilnius (Litouwen).
  • Het EIGE werkt vooral nauw samen met de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (zie de samenvatting), het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (zie de samenvatting), het Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (zie de samenvatting) en het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (zie de samenvatting).

Begroting

  • Voor elk begrotingsjaar worden alle ontvangsten en uitgaven geraamd, en deze moeten in evenwicht zijn. Deze raming moet een ontwerp voor het volgende begrotingsjaar bevatten en wordt uiterlijk op 31 maart door de raad van bestuur aan de Europese Commissie toegezonden. De Commissie zendt de raming samen met het voorontwerp van algemene begroting van de EU naar de begrotingsautoriteit van de EU (dat bestaat uit het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie). Op basis van deze raming neemt de Commissie de geraamde bedragen die zij nodig acht met betrekking tot de personeelsformatie, en het bedrag van de subsidie ten laste van de algemene begroting op in het voorontwerp van algemene begroting van de Europese Unie, dat zij voorlegt aan de begrotingsautoriteit.
  • Overeenkomstig het meerjarig financieel kader voor de betrokken periode keurt de begrotingsautoriteit de kredieten voor de jaarlijkse subsidie uit de algemene begroting van de EU goed en stelt ze de personeelsformatie vast.
  • De begroting van het EIGE wordt vastgesteld door de raad van bestuur en wordt definitief nadat de algemene EU-begroting definitief is vastgesteld. Waar nodig wordt de begroting aangepast.
  • Andere mogelijke bronnen van inkomsten van het EIGE bestaan uit betalingen voor verleende diensten, financiële bijdragen van internationale organisaties of niet-EU-landen en vrijwillige bijdragen van de lidstaten.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 19 januari 2007 van toepassing.

ACHTERGROND

  • Gelijkheid van vrouwen en mannen is een in het Verdrag van Lissabon vastgelegd grondrecht en een van de prioritaire beleidspunten van de EU. Om ook in de praktijk tot een volledig gelijke behandeling van vrouwen en mannen in zowel het beroepsleven als het privéleven te komen, moeten evenwel nog bijkomende inspanningen worden geleverd. Het EIGE stelt hier zijn expertise ter beschikking die nodig is voor de uitwerking van maatregelen die de gelijkheid van vrouwen en mannen in de hele EU bevorderen.
  • Zie voor meer informatie:
    • Ons werk (Europees Instituut voor gendergelijkheid).

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 1922/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 tot oprichting van een Europees Instituut voor gendergelijkheid (PB L 403, 30.12.2006, blz. 9-17).

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EG) nr. 1922/2006 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2019/126 van het Europees Parlement en de Raad van 16 januari 2019 tot oprichting van het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk (EU-OSHA) en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 2062/94 van de Raad (PB L 30 van 31.1.2019, blz. 58-73).

Verordening (EU) 2019/127 van het Europees Parlement en de Raad van 16 januari 2019 tot oprichting van de Europese Stichting tot verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden (Eurofound) en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 1365/75 van de Raad (PB L 30 van 31.1.2019, blz. 74-89).

Verordening (EU) 2019/128 van het Europees Parlement en de Raad van 16 januari 2019 tot oprichting van een Europees Centrum voor de ontwikkeling van de beroepsopleiding (Cedefop) en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 337/75 van de Raad (PB L 30 van 31.1.2019, blz. 90-105).

Verordening (EG) nr. 168/2007 van de Raad van 15 februari 2007 tot oprichting van een Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (PB L 53 van 22.2.2007, blz. 1-14).

Laatste bijwerking 14.12.2021

Top