EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Reglement van orde van de Europese Commissie

Reglement van orde van de Europese Commissie

 

SAMENVATTING VAN:

Europese Commissie — Reglement van orde

WAT IS HET DOEL VAN HET REGLEMENT VAN ORDE?

Artikel 249 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie bepaalt dat de Europese Commissie haar reglement van orde vaststelt om ervoor te zorgen dat zowel de Commissie als haar diensten functioneren.

KERNPUNTEN

Het Reglement van orde bevat bepalingen voor de organisatie van de Commissie (Hoofdstuk I), de rol van de diensten en de manier waarop zij samenwerken (Hoofdstuk II) en bepalingen voor plaatsvervanging en bedrijfscontinuïteit (Hoofdstuk III).

Organisatie van de Commissie

  • CollegialiteitDe Commissie is een collegiaal orgaan. Ze treedt collectief op. De leden van de Commissie hebben in de besluitvorming een gelijke stem en zijn collectief verantwoordelijk voor alle door de Commissie genomen beslissingen.
  • Voorzitter van de Europese CommissieDe voorzitter van de Commissie bepaalt de politieke beleidslijnen voor de Commissie. De voorzitter vertegenwoordigt de Commissie, beslist over haar interne organisatie en wijst verantwoordelijkheden (portefeuilles) toe aan de leden van de Commissie. Verantwoordelijkheden kunnen in de loop van het mandaat van vijf jaar van de Commissie worden gewijzigd. De secretaris-generaal van de Commissie helpt de voorzitter om de door de Commissie vastgestelde doelstellingen te verwezenlijken.
  • De voorzitter benoemt alle vicevoorzitters, anders dan de hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, en kan ook groepen van commissarissen met speciale mandaten opzetten.

Vier soorten interne besluitvormingsprocedures

  • Mondelinge procedure: de Commissie neemt besluiten — veelal van groot politiek of economisch belang — gedurende haar gewone en buitengewone vergaderingen.
  • Schriftelijke procedure: besluiten worden genomen wanneer de leden van de Commissie niet met bezwaren komen of wijzigingen aan een hun binnen een vooraf bepaalde tijdslimiet voorgelegd ontwerp-besluit vereisen.
  • Machtigingsprocedure: de Commissie machtigt een of meer commissarissen om in haar naam beheers- of bestuursmaatregelen te nemen.
  • Delegatieprocedure: de Commissie delegeert de bevoegdheid om in haar naam bepaalde beheers- of administratieve maatregelen te nemen aan directeuren-generaal of diensthoofden.

Diensten van de Commissie

  • De directoraten-generaal van de Commissie en equivalente diensten bereiden de taken van de Commissie voor en voeren deze uit. Ze brengen de beleidsprioriteiten van de Commissie en de politieke richtsnoeren van de voorzitter van de Commissie in de praktijk. In principe worden de directoraten-generaal en equivalente diensten onderverdeeld in directoraten en de directoraten in administratieve eenheden.
  • Nauwe samenwerking en efficiënte coördinatie tussen de betrokken directoraten-generaal en equivalente diensten zijn essentieel voor de doeltreffendheid van het werk van de Commissie. Het departement dat verantwoordelijk is voor de voorbereiding van een initiatief van de Commissie, raadpleegt de andere bij het beoogde initiatief betrokken departementen.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Reglement van orde van de Commissie (PB L 308 van 8.12.2000, blz. 26-34)

Achtereenvolgende wijzigingen aan het reglement van orde werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de Europese Unie - Titel III: Bepalingen betreffende de instellingen — Artikel 17 (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 25-26)

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Zesde deel — Institutionele en financiële bepalingen — Titel I — Bepalingen inzake de instellingen — Hoofdstuk 1 — De instellingen — Sectie 4 — De Commissie — Artikel 248 (oud artikel 217(2) VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 157)

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Zesde deel: Institutionele en financiële bepalingen — Titel I: Bepalingen inzake de instellingen — Hoofdstuk 1: De instellingen — Sectie 4: De Commissie — Artikel 249 (ex-artikel 218(2) en 212 VEU) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 157)

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie — Zesde deel: Institutionele en financiële bepalingen — Titel I: Bepalingen inzake de instellingen — Hoofdstuk 1: De instellingen — Sectie 4 — De Commissie — Artikel 250 (oud artikel 219 VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 157)

2013/272/EU: Besluit van de Europese Raad van 22 mei 2013 betreffende het aantal leden van de Europese Commissie (PB L 165 van 18.6.2013, blz. 98)

Verordening (EU) 2016/300 van de Raad van 29 februari 2016 tot vaststelling van de geldelijke regeling voor hoge ambtsdragers van de EU (PB L 58 van 4.3.2016, blz. 1-12)

Laatste bijwerking 03.06.2020

Top