EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bouwproducten

Bouwproducten

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) nr. 305/2011 — Geharmoniseerde voorwaarden voor het verhandelen van bouwproducten

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • Deze verordening is gericht op het verbeteren van de werking van de interne markt en het bevorderen van het vrije verkeer van bouwproducten* in de Europese Unie (EU), door uniforme regels vast te stellen voor het verhandelen van deze producten en te voorzien in een gemeenschappelijke technische taal om de prestaties van bouwproducten* te beoordelen.
  • Op deze manier stelt de verordening EU-lidstaten ook in staat de veiligheid van bouwwerken* te waarborgen.
  • Wijzigingsverordening (EU) 2019/1020 zorgt voor een verdere verscherping van het markttoezicht om te waarborgen dat producten die in de handel worden gebracht veilig zijn en aan EU-wetgeving voldoen.

KERNPUNTEN

  • De verordening stelt de voorwaarden vast voor het verhandelen van bouwproducten.
  • De verordening bevat ook methoden en criteria voor het beoordelen en uitdrukken van de prestaties van bouwproducten en de voorwaarden voor het gebruik van de CE-markering.
  • Lidstaten blijven verantwoordelijk voor voorschriften voor brandveiligheid, mechanische weerstand en stabiliteit, milieu, energie en andere voorschriften die van toepassing zijn op gebouwen en andere bouwwerken.

Prestatieverklaring en CE-markering

  • Indien een fabrikant besluit een bouwproduct in de handel te brengen en dat product valt onder een geharmoniseerde norm of er is een Europese technische beoordeling voor afgegeven, dan moet de fabrikant een prestatieverklaring opstellen die onder meer de volgende gegevens bevat:
    • de referentie van het producttype;
    • de systemen voor de beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid van het product;
    • het referentienummer van de toepasselijke geharmoniseerde norm of Europese technische beoordeling;
    • het beoogde gebruik van het product;
    • de aangegeven prestaties op basis van de beoordeling overeenkomstig de toepasselijke geharmoniseerde norm of Europese technische beoordeling.
  • Zodra de prestatieverklaring is opgesteld, moet de fabrikant een CE-markering op het product aanbrengen.
  • De CE-markering geeft aan dat de prestaties van het product zijn beoordeeld en dat deze constant blijven.
  • Met de CE-markering kan een bouwproduct rechtmatig in elke lidstaat in de handel worden gebracht en vervolgens op de interne markt worden verhandeld.
  • Lidstaten moeten productcontactpunten voor de bouw instellen om informatie te verschaffen over de voorschriften voor bouwproducten.

Verplichtingen van fabrikanten, importeurs en distributeurs

  • Fabrikanten:
    • moeten technische documentatie opstellen en op basis hiervan een prestatieverklaring opstellen, en de CE-markering op het product aanbrengen;
    • moeten ervoor zorgen dat het product in overeenstemming blijft met de prestatieverklaring. Indien een fabrikant van mening is dat het product niet meer in overeenstemming is met de prestatieverklaring, moet deze onmiddellijk corrigerende maatregelen nemen of het product uit de handel nemen.
  • Importeurs:
    • moeten ervoor zorgen dat op het product de CE-markering is aangebracht en dat het product vergezeld gaat van de vereiste documenten;
    • mogen het product niet in de handel brengen indien zij van mening zijn dat het product niet conform de prestatieverklaring is;
    • moeten ervoor zorgen dat het product in overeenstemming blijft met de prestatieverklaring en dat de transport- en opslagomstandigheden de prestaties niet in het gedrang brengen. Indien een product niet in overeenstemming is met de prestatieverklaring, moet een importeur onmiddellijk corrigerende maatregelen nemen of het product uit de handel nemen.
  • Distributeurs:
    • moeten ervoor zorgen dat op het product de CE-markering is aangebracht en dat het product vergezeld gaat van de vereiste documenten;
    • mogen het product niet op de markt aanbieden indien zij van mening zijn dat het niet in overeenstemming is met de prestatieverklaring, totdat het product conform is gemaakt of de prestatieverklaring is gecorrigeerd;
    • moeten ervoor zorgen dat de transport- en opslagomstandigheden van het product de prestaties niet in het gedrang brengen. Indien een product niet in overeenstemming is met de prestatieverklaring, moet een distributeur ervoor zorgen dat de nodige corrigerende maatregelen worden genomen of dat het product uit de handel wordt genomen.

Geharmoniseerde technische specificaties

  • Geharmoniseerde technische specificaties omvatten geharmoniseerde normen en Europese beoordelingsdocumenten. Geharmoniseerde normen worden vastgesteld door Europese normalisatie-instellingen (het Europees Comité voor Normalisatie of het Europees Comité voor Elektrotechnische Normalisatie) op grond van een verzoek dat is ingediend door de Europese Commissie. Geharmoniseerde normen stellen de methoden en criteria vast om de prestaties van bouwproducten te beoordelen.
  • Indien een bouwproduct niet of niet volledig onder een geharmoniseerde norm valt, kan een fabrikant vragen om een Europese technische beoordeling, afgegeven door een van de technische beoordelingsinstanties op grond van een Europees beoordelingsdocument dat is ontwikkeld door de Europese Organisatie voor technische goedkeuringen. De Europese technische beoordeling is een gedocumenteerde beoordeling van de prestaties van een bouwproduct met betrekking tot de essentiële kenmerken daarvan.
  • Geharmoniseerde normen en Europese technische beoordelingen creëren een gemeenschappelijke technische taal die in de gehele bouwsector wordt gehanteerd en zorgen ervoor dat fabrikanten de prestatieverklaring kunnen opstellen en de CE-markering kunnen aanbrengen. De referentienummers van geharmoniseerde normen en van Europese beoordelingsdocumenten worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Markttoezicht

  • Markttoezichtautoriteiten van lidstaten moeten waarborgen dat de verordening in hun land wordt nageleefd.
  • Wanneer markttoezichtautoriteiten vaststellen dat een product niet aan de voorschriften van de verordening voldoet (bijv. dat het product de aangegeven prestatie niet haalt en/of een risico vormt), moeten zij onverwijld van de betrokken marktdeelnemer verlangen dat deze ervoor zorgt dat het product voldoet, of het product uit de handel neemt dan wel binnen een redelijke termijn terughaalt, afhankelijk van de aard van het risico. De betreffende marktdeelnemers moeten waar nodig samenwerken met de markttoezichtautoriteiten.

Uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen

De Commissie heeft in verband met de verordening een reeks uitvoeringshandelingen en gedelegeerde handelingen aangenomen. Een overzicht hiervan is beschikbaar op de website van de Commissie.

Intrekking

De verordening strekt tot intrekking van Richtlijn 89/106/EEG.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

Deze is volledig van toepassing sinds 1 juli 2013.

ACHTERGROND

De benadering van Verordening (EU) nr. 305/2011 (ook bekend als de bouwproductenverordening) voor een betere werking van de interne markt voor bouwproducten wijkt af van de algemene beginselen die oorspronkelijk in het nieuwe wetgevingskader zijn vastgesteld. De voornaamste verschillen zijn:

  • Verdeling van bevoegdheden tussen de EU en de lidstaten. De EU houdt zich alleen bezig met de regels voor toegang tot de interne markt en niet met voorschriften voor de prestaties van producten als zodanig. Zoals hiervoor genoemd, zijn de lidstaten zelf verantwoordelijk voor de voorschriften ten aanzien van brandveiligheid, milieu, energie en andere voorschriften voor gebouwen en andere bouwwerken.
  • Geharmoniseerde marktvoorwaarden. De bouwproductenverordening gaat niet over het harmoniseren van (de voorschriften voor) bouwproducten, maar beperkt zich tot het invoeren van geharmoniseerde voorwaarden voor het verhandelen van dergelijke producten.
  • Geharmoniseerde normen. Het gebruik van geharmoniseerde normen is verplicht voor fabrikanten wanneer zij hun bouwproducten in de handel brengen en voor lidstaten wanneer zij eisen vaststellen voor de prestaties daarvan.

Het voorstel van de Commissie voor een nieuwe bouwproductenverordening werd in maart 2022 gepubliceerd. De belangrijkste doelen van het voorstel zijn: de werking van de interne markt voor bouwproducten verbeteren, aan de regelgevingsbehoeften van de lidstaten voldoen, voorschriften voor groenere en veiliger bouwproducten invoeren, eenvoudiger leveren van geharmoniseerde normen mogelijk maken en digitale productinformatie verbeteren.

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Bouwproduct. Elk product dat of elke kit die wordt vervaardigd en in de handel wordt gebracht om blijvend te worden verwerkt in bouwwerken of delen ervan, en waarvan de prestaties gevolgen hebben voor de prestaties van het bouwwerk met betrekking tot de fundamentele eisen voor bouwwerken.
Prestaties van een bouwproduct. De prestaties met betrekking tot de essentiële kenmerken, uitgedrukt in niveau of klasse of op beschrijvende wijze.
Bouwwerken. Bouwkundige en civieltechnische werken.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) nr. 305/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2011 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorwaarden voor het verhandelen van bouwproducten en tot intrekking van Richtlijn 89/106/EEG van de Raad (PB L 88 van 4.4.2011, blz. 5-43)

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EU) nr. 305/2011 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2019/1020 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende markttoezicht en conformiteit van producten en tot wijziging van Richtlijn 2004/42/EG en de Verordeningen (EG) nr. 765/2008 en (EU) nr. 305/2011 (PB L 169 van 25.6.2019, blz. 1-44)

Verordening (EU) nr. 1025/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende Europese normalisatie, tot wijziging van de Richtlijnen 89/686/EEG en 93/15/EEG van de Raad alsmede de Richtlijnen 94/9/EG, 94/25/EG, 95/16/EG, 97/23/EG, 98/34/EG, 2004/22/EG, 2007/23/EG, 2009/23/EG en 2009/105/EG van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Beschikking 87/95/EEG van de Raad en Besluit nr. 1673/2006/EG van het Europees Parlement en de Raad (PB L 316 van 14.11.2012, blz. 12-33)

Zie de geconsolideerde versie.

Besluit nr. 768/2008/EG van het Europees Parlement en de Raad van 9 juli 2008 betreffende een gemeenschappelijk kader voor het verhandelen van producten en tot intrekking van Besluit 93/465/EEG van de Raad (PB L 218 van 13.8.2008, blz. 82-128)

Verordening (EG) nr. 765/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 9 juli 2008 tot vaststelling van de eisen inzake accreditatie en markttoezicht betreffende het verhandelen van producten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 339/93 (PB L 218 van 13.8.2008, blz. 30-47)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 12.08.2022

Top