Help Print this page 
Title and reference
Teherfuvarozási logisztikáról szóló cselekvési terv

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Multilingual display
Text

Teherfuvarozási logisztikáról szóló cselekvési terv

A teherfuvarozási logisztika az Európai Unió (EU) versenyképességének motorja. Kiterjed a teherfuvarozási műveletek megtervezésére, megszervezésére, irányítására, ellenőrzésére és végrehajtására.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye - A teherfuvarozási logisztikáról szóló cselekvési terv (COM(2007) 607 végleges, 2007. október 18.).

ÖSSZEFOGLALÓ

A teherfuvarozási logisztika az Európai Unió (EU) versenyképességének motorja. Kiterjed a teherfuvarozási műveletek megtervezésére, megszervezésére, irányítására, ellenőrzésére és végrehajtására.

MIRŐL SZÓL EZ A CSELEKVÉSI TERV?

A cselekvési terv rövid és középtávú intézkedéseket foglal magában. Az Európai Bizottság azon szakpolitikai kezdeményezéssorozatába illeszkedik, amelynek célja az uniós teherfuvarozás hatékonyságának és fenntarthatóságának javítása.

FŐBB PONTOK

Elektronikus teherszállítás: információs és kommunikációs technológiák (IKT) alkalmazása, amelyek révén az áruk fizikai folyama papírmentes elektronikus információfolyammal kapcsolható össze.

Szűk keresztmetszetek: közel 500 szűk keresztmetszetet határoztak meg az elégtelen infrastruktúrától az adminisztratív akadályokig. Ezeket szakképzett személyzet képzésével, teljesítménymutatók alkalmazásával és jobb statisztikai adatokkal lehet orvosolni.

Szállítási láncok: az adminisztratív követelmények azáltal történő egyszerűsítése, hogy a szállítás valamennyi formájára egyetlen dokumentumot alkalmaznak, továbbá az egyértelmű felelősségi szabályok csökkenthetik a költségeket és a bürokráciát.

Tömeg és méret: Az uniós jogalkotás határértékeket állapít meg a járművek tömegére és méretére. Ugyanakkor a nemzeti hatóságok továbbra is rendelkeznek némi mérlegelési jogkörrel a tömeggel kapcsolatos szempontok tekintetében. A jogszabályok 2012-es felülvizsgálata eredményeként 2015-ben felülvizsgált uniós szabályokat fogadtak el. Ezek célja a járművek áramvonalasságának és energiahatékonyságának javítása.

Zöld szállítási folyosók: ezek az integrált útvonalak lehetővé teszik, hogy a teherfuvarozásra csökkentett környezeti hatás mellett kerüljön sor azáltal, hogy kombinálják a rövid távú tengeri, a vasúti, a közúti és a belvízi szállítást és a megfelelő technológiákat (például az intelligens közlekedési rendszerekben alkalmazott IKT-t).

Városi teherfuvarozás: Európa városai gyakran jelentik a hosszú távú teherfuvarozás célállomásait. A várostervezésben ezt figyelembe kell venni.

Más uniós kezdeményezések többek között:

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz, amely forrásokat biztosít a határokon átnyúló és más kulcsfontosságú közlekedési hálózati projektekhez.

A kék növekedés, amely rámutat arra, hogy a tengeri közlekedés - amely kevésbé környezetszennyező, mint a szárazföldi közlekedés - miként segít az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében.

A tengeri területrendezési irányelv fokozza az uniós országok közötti együttműködést például a hajózási útvonalak területén.

Az Európai Bizottság Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához című dokumentuma meghatározza a személyszállítás és a teherfuvarozás legfőbb szűk keresztmetszetei megszüntetésének módjait.

HÁTTÉR

A logisztikai ágazat a becslések szerint majdnem 14%-kal járul hozzá az uniós GDP-hez. Az ágazatban az elmúlt években jelentős növekedés volt megfigyelhető, különösen a konténeres kereskedelem terén. Ez torlódásokat okozott egyes kikötőkben és a környező térségekben.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Fehér könyv: Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához - Úton egy versenyképes és erőforrás-hatékony közlekedési rendszer felé (COM(2011) 144 végleges, 2011. március 28.).

Utolsó frissítés: 26.06.2015

Top