Help Print this page 
Title and reference
Alzheimer-kór és más demenciák európai kezdeményezés

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Alzheimer-kór és más demenciák európai kezdeményezés

Az európai népesség elöregedésének egyik következménye, hogy növekszik a száma az olyan idegrendszeri betegségeknek, mint például az Alzheimer-kór és más demenciák. Ezek a betegségek magas költséget jelentenek a társadalom számára, amelyen egy közös európai fellépés enyhíthet.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye (2009. július 22.) az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az Alzheimer-kórra és más demenciákra irányuló európai kezdeményezésről [COM(2009) 380 végleges – a Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ennek a közleménynek a célja, hogy előkészítsen egy, az Alzheimer-kórra és a demenciák egyéb formáira vonatkozó európai kezdeményezést.

Fogalommeghatározások

A demencia egy idegrendszeri betegség, amely az olyan szellemi képességeket érinti, mint például a memória, a gondolkodás, az ítéletalkotás, sőt adott esetben a beteg személyiségét is rombolhatja.

A demencia leggyakoribb formái:

 • az Alzheimer-kór (az esetek 50–70%-a);
 • az egymást követő stroke-ok következtében fellépő demencia (az esetek 30%-a);
 • fronto-temporális demencia;
 • a Pick-kór;
 • a Binswanger-kór;
 • a Lewy-testes demencia.

Akadályok

A demenciák formái elleni küzdelem európai kezdeményezésének megvalósítását gátló akadályok az alábbi okokban rejlenek:

 • a betegség megelőzésének és korai felismerésének hiánya;
 • a járványügyi adatok hiánya, ami gátolja a betegségmechanizmusok megértését;
 • a bevált gyakorlatok tagállamok közötti cseréjének hiánya;
 • a betegség negatív képe a társadalomban, és az arra gyakorolt negatív hatása.

Első célkitűzés: a betegség megelőzése és korai diagnosztizálása

A betegség megelőzése vagy a korai diagnózis felállítása lehetővé teszi a betegség kialakulásának késleltetését. A rizikófaktorok ugyanakkor eltérőek a demencia különböző formáinál. Könnyebb például kimutatni a vaszkuláris demenciát, mint az Alzheimer-kórt, mivel a vaszkuláris demencia rizikófaktorai már jól ismertek:

 • magas vérnyomás;
 • magas koleszterinszint;
 • dohányzás.

A tagállamok a különösen az alábbi területeken rendelkeznek már a betegség hatékony megelőzése javítását lehetővé tevő bejáratott útvonallal:

 • az egész életen át tartó mind fizikai, mind szellemi tevékenységek támogatása és ösztönzése;
 • a fentiekben említett érrendszeri rizikófaktorok ellenőrzése.

E megelőzési és korai diagnosztizálási célkitűzés elérése érdekében a tagállamoknak a következő intézkedéseket kell végrehajtaniuk:

 • a kardiovaszkuláris egészség és a fizikai tevékenységek támogatása;
 • ajánlások megfogalmazása a széles közönség tájékoztatására;
 • lehetővé tenni az idősek számára a rugalmas nyugdíjrendszert, hogy folytathassák tevékenységüket.

Második célkitűzés: járványügyi ismeretek bővítése

Az Európai Bizottság felajánlja, hogy a demencia területén folytatott európai együttműködésre irányuló EuroCoDe projekt (European Collaboration on Dementia) segítségével információkat gyűjt e betegségek hatásairól. Az egészségügyre vonatkozó program kereteit ezenkívül fel lehet használni a korai diagnózis új kritériumainak kidolgozására. A hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogram is hatékony kutatási keretet kínálhat az Alzheimer-kórra és más demenciákra.

Ezen túlmenően szükséges a már létező kutatási keretek mind uniós, mind tagállami szinten való összehangolása, a koherens szakpolitikák kidolgozása végett. E célból a következőket kell tenni:

 • az európai egészségvizsgálati felmérés segítségével új, Európát érintő adatok szolgáltatása a korai kognitív hiányosságokban szenvedők prevalenciájáról;
 • egy kísérleti közös programozási kezdeményezés indítása az idegrendszeri degeneratív betegségek elleni küzdelemről.

Harmadik célkitűzés: a bevált gyakorlatok cseréje

A bevált gyakorlatok cseréje a szociális védelem, a társadalmi befogadás és a tartós ápolás terén történhet nyitott koordinációs módszer segítségével is. Ezenkívül a Bizottság tájékoztatást nyújthat arról, hogy a folyamatban lévő közösségi programok hogyan tudják a cserét finanszírozni.

A nyitott koordinációs módszer segíthet azon szolgáltatások minőségi kereteinek meghatározásában, amelyek biztosítják a betegségben szenvedők orvosi ellátását és ápolását.

Az Európai Unió fogyatékosügyi cselekvési terve (2003–2010) (DE) (EN) (FR) is felhasználható a betegszervezetek támogatására.

Negyedik célkitűzés: a betegek jogainak tiszteletben tartása

A Bizottságnak szándékában áll létrehozni egy, a demenciában szenvedők jogainak és méltóságának megőrzésére irányuló európai hálózatot. A hálózat feladata lenne a betegek méltóságával, autonómiájával és a társadalmi befogadásával kapcsolatos kérdések megoldása.

Háttér

2006-ban 7,3 millió, 30 és 99 év közötti európai ember szenvedett demenciában. A Dementia in Europe Yearbook 2008 (EN) (a demencia európai alakulásával foglalkozó 2008. évi évkönyv) szerint a betegség közvetlen és a nem hivatásos ellátási összköltsége 2005-ben az Európai Unióban 130 milliárd EUR-t tett ki. Egy uniós szintű összehangolt cselekvés csökkenthetné e számokat, és lehetőséget adna e fontos egészségügyi probléma elleni harcra.

See also

Utolsó frissítés: 05.12.2009

Top