Help Print this page 
Title and reference
Erősebb és biztonságosabb digitális Európa építése

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DE html EN html FR html IT html HU html PL html RO
Multilingual display
Text

Erősebb és biztonságosabb digitális Európa építése

Az EU kiberbiztonsági stratégiája az online kihívások kezelésére szolgáló jövőkép. Népszerűsíti az európai alapértékeket, és a javasolt hálózat- és információbiztonsági (NIS) irányelvre támaszkodva törekszik a digitális gazdaság biztonságos növekedésének megvalósítására.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament, a Tanács, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottsága közös közleménye az Európai Unió kiberbiztonsági stratégiájáról: Nyílt, biztonságos és megbízható kibertér [JOIN(2013)01 final, 2013.02.07.].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió kiberbiztonsági stratégiája - Nyílt, biztonságos és megbízható kibertér - elismeri a kibertér számos előnyét az állampolgárok, a vállalkozások és a kormányok napi élete szempontjából. Hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a kibertér ingyenes és nyitott maradjon, hogy online is előmozdítsa az EU nagy becsben tartott alapértékeinek érvényesülését: az alapvető jogokat, a demokráciát és az emberi jogokat.

A stratégia az EU átfogó jövőképe arról, hogy miként lehetne a legjobban válaszolni a kibertér zavaraira és támadásaira, amelyek száma és súlyossága egyaránt növekedett az elmúlt években, és kikezdte az embereknek az online világba vetett bizalmát. Az Eurobarométer kiberbiztonsággal kapcsolatos 2012. évi közvéleménykutatásának a megállapítása szerint az európaiak 12%-a már tapasztalt online csalást, és 90%-uk tartózkodik attól, hogy személyes adatokat fedjen fel online.

A stratégia kiberbiztonsággal kapcsolatos öt fő prioritása:

  • A kibertér ellenálló képességének elérése;
  • A kiberbűnözés drasztikus csökkentése;
  • A közös biztonság- és védelempolitikához (CSDP) kapcsolódó uniós kibervédelmi politika és képességek kidolgozása;
  • Az ipari és technológiai erőforrások támogatása a kiberbiztonság érdekében;
  • Egy összefüggő nemzetközi kibertér-szakpolitika kialakítása az Európai Unió számára és az EU alapértékeinek népszerűsítése.

Ezek a prioritások az állami és a magánszektor összes partnerének szoros együttműködésére alapoznak, hogy ki lehessen építeni a szaktudást, valamint az erős és biztonságos hálózatokat és rendszereket. Ugyancsak hangsúlyos terület a kiberbiztonsággal kapcsolatos tudatosság fokozása a rendelkezésre álló legjobb technológia felhasználásával, hogy felvegyük a harcot a kiberbűnözés ellen, és hasznosítani tudjuk a terület kipróbált európai szakértelmét.

A stratégia javasolja a kibertér szabályozását biztosító, meglévő nemzetközi törvények alkalmazását. Ugyancsak hangsúlyozza annak fontosságát, hogy segítsük a nem uniós országokat saját kiberbiztonsági kapacitásaik kiépítésében, illetve hogy előmozdítsuk a kiberkérdésekkel kapcsolatos nemzetközi együttműködést.

Jelentős előrelépés történt az uniós állampolgárok online bűnözéssel szembeni védelmének javítása terén. A példák közé tartoznak az Európai Kiberbűnözési Központ létrehozása, az informatikai rendszerek elleni támadásokkal kapcsolatos jogszabályokra vonatkozó javaslat, valamint a gyermekek online szexuális kihasználása ellen küzdő Globális Szövetség elindítása. A stratégia további célja egy, a kiberbűnözés nemzeti kiválósági központjait összefogó hálózat kiépítése és finanszírozása.

A stratégia kulcsfontosságú része a javasolt hálózat- és információbiztonsági (NIS) irányelv. Az összes fontos internetszereplőt és a kritikus infrastruktúrák üzemeltetőit összefogva, az irányelv segítené a tagállamokat egy a hálózat- és információbiztonságra (NIS-re) vonatkozó stratégia elfogadásában és egy szakértő nemzeti hálózat- és információbiztonsági (NIS) hatóság kijelölésében. Ugyancsak létrehozna egy együttműködési mechanizmust a tagállamok és az Európai Bizottság között, közben pedig arra bátorítaná a kritikus infrastruktúrák üzemeltetőit, hogy fogadjanak el kockázatkezelési gyakorlatokat és jelentsék a fontosabb biztonsági incidenseket.

Utolsó frissítés: 14.02.2014

Top