Help Print this page 
Title and reference
Műanyagok és műanyagból készült tárgyak

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DE html EN html FR html IT html HU html PL html RO
Multilingual display
Text

Műanyagok és műanyagból készült tárgyak

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokból és műanyag tárgyakból mérgező anyagok kerülhetnek az élelmiszerekbe. Az emberi egészség károsodásának megelőzése érdekében az Európai Unió (EU) kioldódási határértékeket határoz meg az érintett anyagok és tárgyak összetevőire vonatkozóan, valamint meghatározza az élelmiszer-biztonságot garantáló használat pontos feltételeit.

JOGI AKTUS

A Bizottság 10/2011/EK rendelete (2011. január 14.) az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokról és műanyag tárgyakról [Hivatalos Lap L 12., 2011.1.15.].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a rendelet az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagok és műanyag tárgyak gyártására és forgalomba hozatalára vonatkozóan állapít meg egyedi követelményeket. Ezek a követelmények kiegészítik az élelmiszerek egyedi és gyűjtőcsomagolására használt anyagokról és tárgyakról szóló 1935/2004/EK rendeletben meghatározott általános rendelkezéseket.

Anyagok

Ez a rendelet az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagokra és műanyag tárgyakra alkalmazandó. Ezek az anyagok és tárgyak, valamint azok részei a következőkből állhatnak:

 • kizárólag műanyagok;
 • két- vagy több rétegű műanyag; vagy pedig
 • műanyagok más anyagokkal kombinálva.

Ez a rendelet nem alkalmazandó az ioncserélő gyantákra, gumikra és szilikonokra.

A nyomdafestékeket, ragasztókat és bevonatokat érintő rendelkezések kiegészítik az ebben a rendeletben előírt követelményeket.

Forgalomba hozatal

Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő műanyagoknak és műanyag tárgyaknak az alábbiaknak kell megfelelniük:

 • az 1935/2004/EK rendeletben foglalt használatra, címkézésre és nyomonkövethetőségre vonatkozó követelmények;
 • a 2023/2006/EK rendeletben megállapított helyes gyártási gyakorlatok;
 • az e rendeletbe foglalt, az összetételre és a megfelelőségi nyilatkozatra vonatkozó követelmények.

Engedélyezett anyagok

Kizárólag az engedélyezett anyagoknak az I. mellékletben megállapított jegyzékében szereplő anyagok használhatók fel szándékosan a műanyagok és műanyag tárgyak előállítására. A jegyzék a következőket tartalmazza:

 • monomerek;
 • adalékanyagok (a színezékek kivételével);
 • polimerizációsegítő anyagok (az oldószerek kivételével); és
 • mikrobiális fermentációból származó makromolekulák.

Ettől eltérve a jegyzékben nem szereplő anyagok használata engedélyezett bizonyos feltételek mellett.

Az anyagokra vonatkozó követelmények

Ez a rendelet tartalmazza az engedélyezett anyagok használatának feltételeit (lásd II. melléklet), valamint a kioldódási határértékeket (lásd I. melléklet). A kioldódási határértékek megfelelnek az anyagból vagy tárgyból az élelmiszerbe kerülő anyag maximális megengedett mennyiségének. A határértékeket az élelmiszer egy kilogrammjában lévő anyag milligrammban megadott mennyisége fejezi ki (mg/kg).

A műanyagoknak vagy műanyag tárgyaknak meg kell felelniük a specifikus kioldódási határértékeknek és az összkioldódási határértékeknek.

Az anyagot vagy tárgyat alkotó egyes műanyagrétegek összetételének meg kell felelnie e rendelet előírásainak. Ugyanakkor az élelmiszerrel közvetlenül nem érintkező réteg esetében:

 • el lehet térni az ebben a rendeletben szereplő korlátozásoktól és előírásoktól (kivéve az I. mellékletben szereplő vinilklorid-monomerre vonatkozó előírásokat);
 • előállítása történhet olyan anyagokból, amelyek nem szerepelnek az engedélyezett anyagok jegyzékében (ezek azonban nem lehetnek mutagén, rákkeltő vagy reprotoxikus anyagok, illetve nanotechnológiai anyagok).

Megfelelőségi nyilatkozat

A gyártó a IV. mellékletben megállapított információkat tartalmazó írásos nyilatkozatot állít ki. A megadott információk lehetővé teszik az anyagok, tárgyak, a gyártás köztes szakaszaiból származó tárgyak, valamint anyagok azonosítását. A nyilatkozatot meg kell újítani, amennyiben az összetétel vagy az előállítás módja jelentősen megváltozott.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

10/2011/EK bizottsági rendelet

2011.2.4.

HL L 12., 2011.1.15.

A 10/2011/EK rendelet későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

Utolsó frissítés: 08.03.2012

Top