Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Európai Külügyi Szolgálat

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Európai Külügyi Szolgálat

Az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) támogatja az Európai Uniót (EU) a világ többi részével való kapcsolatainak fenntartásában A Lisszaboni Szerződés intézményi reformjainak következtében az EU erősebb, koherensebb és jobban koordinált külső cselekvési kapacitással rendelkezik.

JOGI AKTUS

A Tanács 2010/427/EU határozata (2010. július 26.) az Európai Külügyi Szolgálat szervezetének és működésének a megállapításáról [Hivatalos Lap L 201., 2010.8.3.].

ÖSSZEFOGLALÓ

AZ Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) egy, a Lisszaboni Szerződés által létesített szerv, amelynek a feladata az Európai Unió (EU) külügyi politikájának végrehajtása.

Az EKSZ az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének irányítása alatt működik. Az EKSZ támogatja a főképviselőt alábbi megbízatásai teljesítésében:

  • az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának (KKBP) – beleértve a közös biztonság- és védelempolitikát (KBVP) is – irányítása és kidolgozása;
  • a Külügyek Tanácsa elnöki tisztének az ellátása;
  • a Bizottságban betöltött alelnöki tiszte ellátása külügyi kapcsolatok területén.

Az EKSZ hozzájárul továbbá a Tanács Főtitkárságának, a Bizottságnak és a tagállami diplomáciai szolgálatoknak a munkájához az európai külső tevékenységek koherenciájának biztosítása érdekében.

Végezetül az EKSZ támogatja a Bizottságot az EU külső tevékenysége pénzügyi programjainak és eszközeinek kidolgozásában és végrehajtásában.

Központi igazgatási szerv

Az EKSZ székhelye Brüsszelben található. Az EKSZ-t egy, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének irányítása alatt tevékenykedő ügyvezető főtitkár irányítja.

Az EKSZ központi igazgatása az alábbi területeket irányító főigazgatóságokból áll:

  • tematikus és földrajzi cselekvési területek, amelyek a világ minden országát és régióját lefedik;
  • az igazgatás, a kommunikációs és információs rendszerek biztonsága, a költségvetés kezelése és az emberi erőforrás;
  • a válságkezelés és a tervezés, az Európai Unió Katonai Törzse és a Európai Unió Helyzetelemző Központja (SitCen) a KKBP irányításához.

Küldöttségek hálózata

Az EKSZ-t ezenkívül az Uniót a harmadik országokban és a nemzetközi szervezetekben képviselő küldöttségek alkotják. Az egyes küldöttségeket küldöttségvezetők igazgatják, akik az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője irányítása alá tartoznak. A küldöttségvezető képviseli az Uniót az adott országban.

A küldöttségek együttműködnek a tagállamok diplomáciai szolgálataival, és megosztják egymással az információkat.

AZ EKSZ ügyvezető főtitkárának feladata az egyes küldöttségek pénzügyi és igazgatási értékelése.

See also

  • Az Európai Külügyi Szolgálat (DE) (EN) (FR) internetes oldala

Utolsó frissítés: 18.10.2010

Top