Help Print this page 
Title and reference
EU–Kína: közelebbi partnerség, növekvő felelősség

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

EU–Kína: közelebbi partnerség, növekvő felelősség

A Bizottság iránymutatásokat terjeszt elő az Európai Unió (EU) és Kína közötti együttműködési kapcsolatok megerősítésére. A közlemény a partnerség elmélyítése érdekében néhány ajánlást fogalmaz meg a demokratikus átalakulással, a fenntartható fejlődéssel, a kereskedelemmel és a vámügyekkel, valamint a nemzetközi együttműködéssel kapcsolatban.

JOGI AKTUS

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2006. október 24.) – „EU–Kína: közelebbi partnerség, növekvő felelősség” [COM(2006) 631 végleges – A Hivatalos Lapban még nem tették közzé].

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) a politikai, gazdasági és szociális reformokra irányuló partnerség megerősítésével támogatja Kína fenntartható fejlődését. Bár az erőteljes kínai gazdasági növekedés elősegítette a stabilitást és a szegénység csökkentését, az országnak továbbra is hatalmas kihívásokkal kell megküzdenie.

Ezért a két partner úgy döntött, hogy az összes kapcsolatukat lefedő, átfogóbb partnerség kialakítása érdekében felülvizsgálják a köztük lévő kereskedelmi és együttműködési megállapodást.

A Bizottság tehát bemutatja a partnerek együttműködési prioritásait, megvizsgálja közös érdekeiket és a kapcsolataik alakulását.

A politikai átmenet támogatása

Az EU és Kína rendszeres politikai párbeszédet folytat az emberi jogokról, a kisebbségek védelméről és a jogállamiság megerősítéséről. Ezen a területen a partnereknek a következőket kell tenniük:

 • céljaikat konkrét eredmények elérésére kell irányítaniuk;
 • tevékenységeiket nyomon kell követniük;
 • fellépésüket össze kell hangolniuk a Kína és az uniós tagállamok között folytatott kétoldalú párbeszéddel.

Az energiahatékonyság előmozdítása és a környezet védelme

Kína és az EU a világ energiapiacának két fontos szereplője. Együttműködésüket meghatározza az energiakereslet növekedése. Az együttműködés céljai a következők:

 • az energiaszektor átláthatóságának és szabályozási környezetének javítása;
 • technológia- és információcsere a hatékony erőforrás-gazdálkodás és a megújuló energiák fejlesztése érdekében;
 • a befektetések, valamint a kormányzati beszerzések megnyitásának előmozdítása;
 • a nemzetközi normák alkalmazásának elősegítése.

A 2005. évi közös nyilatkozat (EN) (FR) értelmében az EU a környezetszennyezés, a biológiai sokféleség védelme, az erdőirtás elleni küzdelem, a halászati erőforrások, a víz és a nyersanyagok fenntartható kezelése terén nyújt segítséget Kínának.

A nyilatkozat az éghajlatváltozás elleni küzdelem területén is utat nyit a szorosabb együttműködés felé, elsősorban a Kiotói Jegyzőkönyvben szereplő kötelezettségek teljesítése érdekében.

A gazdasági és társadalmi fejlődés egyensúlyba hozatala

Az EU azt javasolja, hogy a politikai párbeszédet a megfelelő munkakörülményekre, az egészségügyre és a népesség elöregedésére is terjesszék ki.

Kínának a társadalmi befogadás előmozdítása és népessége vásárlóerejének növelése érdekében a növekedési modelljét is meg kell reformálnia. A partnerek együttműködnek egymással a kiegyensúlyozott monetáris és adópolitikák meghatározása és végrehajtása érdekében.

A kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok javítása

Az EU Kína legnagyobb kereskedelmi partnere. Az uniós import ugyanis a kínai külkereskedelem több mint 19%-át teszi ki. Ezenfelül a bővülő kínai piac fontos felvevőpiacot jelent az európai vállalkozások számára.

A Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) (EN) (ES) (FR) vállalt kötelezettségek betartása mellett a partnereknek elsősorban a következőket kell tenniük:

 • elő kell mozdítaniuk a kínai piac megnyitását a befektetések és az uniós export előtt;
 • méltányos kereskedelmi szabályokat kell meghatározniuk, különösen a szellemi tulajdonjogok védelme és a megfelelő munkakörülmények tiszteletben tartása érdekében;
 • az üzleti nézeteltéréseket párbeszéd útján vagy a kereskedelemben alkalmazott védőmechanizmusok és a WTO vitarendezési rendszere alkalmazásával kell megoldaniuk.

Az ágazati együttműködés megerősítése

Célirányosabb együttműködésre van szükség a következő területeken:

 • a technológiai és tudományos együttműködés területén, beleértve a kutatóknak az egyes partnerek kutatási programjaiban és projektjeiben való részvételét is;
 • a bevándorlás területén a csereprogramokkal és a visszafogadással, valamint a szervezett bűnözéssel és a terrorizmussal kapcsolatos jogi keret kialakítása érdekében;
 • a kulturális csereprogramok területén a civil társadalmak közötti kapcsolatok támogatásával;
 • az oktatás területén a diákcsereprogramokon és az egyetemek közötti kapcsolatokon keresztül.

A biztonság és a nemzetközi együttműködés előmozdítása

Az EU-nak és Kínának egyaránt érdeke, hogy strukturált párbeszédet folytassanak a világ egyes régióiban megvalósítandó békéről és biztonságról, különösen Kelet-Ázsiában, ahol Kína igen fontos gazdasági szereplő. A régió stabilitásának előmozdítása érdekében az EU a Kína és Tajvan közötti párbeszédet is támogatja.

Az együttműködés a katonai kiadások átláthatóságára, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására és az európai fegyverembargó fokozatos megszüntetésére is kiterjed.

Végül a partnereknek összehangolt módon kell végrehajtaniuk a nemzetközi fejlesztési támogatási tevékenységeket, különösen Afrika fenntartható fejlődése, az afrikai béke és stabilitás érdekében.

Utolsó frissítés: 01.09.2011

Top