Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Partnerség az ENSZ-szel: fejlesztési segély és humanitárius segély

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Partnerség az ENSZ-szel: fejlesztési segély és humanitárius segély

Ennek a közleménynek az a célja, hogy megerősítse az Európai Unió (EU) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) közötti együttműködést a fejlesztés és a humanitárius ügyek területén. Ezzel kapcsolatban a Bizottság véleménye szerint szorosabb koordinációra van szükség a nemzetközi szinten kitűzött célok, és elsősorban a szegénység elleni küzdelem terén meghatározott célok elérése érdekében.

JOGI AKTUS

Communication from the Commission to the Council and the European Parliament of 30 May 2001 – Building an effective partnership with the United Nations in the fields of Development and Humanitarian Affairs [COM(2001) 231 final – Not published in the Official Journal] (A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2001. május 30.) – „Hatékony együttműködés kiépítése az ENSZ-szel a fejlesztés és a humanitárius ügyek területén” [COM(2001) 231 végleges – A Hivatalos Lapban még nem tették közzé]).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) világszerte közös fellépéseket hajtanak végre. Együttműködésük az EU külpolitikája alá tartozó területek többségére és az Egyesült Nemzetek Alapokmányában (EN) (ES) (FR) meghatározott összes területre kiterjed (béke, biztonság, emberi jogok, gazdasági és szociális ügyek, fejlesztés, humanitárius segélyezés és kereskedelempolitika). Ezenfelül az EU az ENSZ ügynökségeinek, alapjainak és szakmai programjainak egyik legfőbb adományozója.

A közlemény vizsgálja a humanitárius segélyezés és a fejlesztési segélyezés területén való EU–ENSZ együttműködés megerősítését célzó eszközöket, különösen a millenniumi fejlesztési célok (MFC) megvalósítása érdekében.

Az együttműködés fejlesztése: a prioritások

A partnerek az alábbiak segítségével igazíthatják ki együttműködésük keretét:

  • az EU és az ENSZ közötti együttműködési lehetőségek vizsgálata az európai külpolitika többéves országonkénti programozási eszközeinek kidolgozása során;
  • az EU költségvetési rendeletének megreformálása az ENSZ tevékenységeiben való rugalmasabb részvétel érdekében;
  • az ENSZ-programok és -projektek irányítása, finanszírozása, ellenőrzése és auditálása tekintetében az EU és az ENSZ között létrejött keretmegállapodás (EN) (FR) újratárgyalása.

Ezenfelül a közlemény azt javasolja, hogy növeljék az EU érdekeinek az ENSZ-en belüli képviseletét és védelmét. Ezért fokozni kell az ENSZ ügynökségeivel, alapjaival és programjaival való politikai párbeszédet, és javítani kell az EU részvételét a többoldalú kormányzási rendszerben.

Operatív együttműködés: ajánlások

Az EU, az ENSZ és annak partnerei közös helyszíni műveleteket hajtanak végre a humanitárius segélyezés és fejlesztési segélyezés területén. Az ilyen jellegű együttműködés két alapelv tiszteletben tartásával jobbá tehető:

  • a feladatmegosztást a hozzáadott érték vagy az egyes partnerek által biztosított komparatív előny függvényében kell meghatározni;
  • a fejlesztési segélyezési tevékenységeket a szegénység elleni küzdelemre kell összpontosítani.

Ezenfelül jobbá kell tenni az adományozók koordinációját, valamint az ENSZ-en belüli belső koordinációt és a műveleteknek a közös célkitűzések függvényében történő stratégiai ütemezését.

Az ENSZ partnerszervezeteivel kapcsolatban a Bizottság a következőket ajánlja:

  • azokat a szervezeteket kell támogatni, amelyek megbízatása megfelel az európai politikai prioritásoknak, és az ilyen szervezetekkel erősíteni kell a politikai párbeszédet és a kapcsolatokat;
  • a többéves pénzügyi terveket kell előnyben részesíteni, és össze kell hangolni a különböző adományozók finanszírozásait, valamint a pénzügyi csalás elleni küzdelmet.

Utolsó frissítés: 09.09.2011

Top