Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Afrikai békefenntartási mechanizmus

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Afrikai békefenntartási mechanizmus

Az Európai Unió olyan finanszírozási mechanizmust vezet be, amelynek révén az Afrikai Unió több kapacitással rendelkezik az afrikai békefenntartási műveletek elindításához.

JOGI AKTUS

Az AKCS-EK Miniszterek Tanácsának 2003/3 határozata (DE) (2003. december 11.) a kilencedik EFA hosszú távú fejlesztési keretéből az afrikai békeprogram létrehozása érdekében források felhasználásáról).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az afrikai békefenntartási mechanizmus létrehozásáról szóló határozat az Afrikai Unió 2003. július 4–12. között tartott maputói csúcstalálkozóján megfogalmazott kérésre válaszul a Tanács 2003. július 21-i ülésén megadott felhatalmazás eredménye.

Az Európai Unió az afrikai békefenntartási mechanizmus (EN) (FR) céljára eredetileg 250 millió EUR-t juttatott a hatálybalépésétől számított három évre.

Ez a 250 millió EUR a Cotonoui Megállapodás értelmében az Európai Fejlesztési Alapból (EFA) származott. 126,4 millió EUR az egyes afrikai országok 1,5%-os hozzájárulásából származott, melyet a számukra kiutalt keretösszegből biztosítottak. A fennmaradó 123,6 millió EUR-t a kilencedik EFA ki nem utalt forrásaiból (a tartalékokból) vonták le.

A Tanács 2006. április 11-i ülése úgy döntött, hogy a tizedik EFA AKCS-n belüli indikatív programjának keretében nyújtott 300 millió EUR finanszírozással meghosszabbítja ezt a kezdeményezést a 2008–2010 közötti időszakra.

Ez az összeg tehát igénybe vehető az afrikai országok számára a békefenntartó erőik egy vagy több afrikai országban történő bevetése miatt felmerülő költségek (a csapatok szállítási költségei, a katonák tartózkodási költségei, kapacitásfejlesztés stb.) finanszírozására, de a katonai és a fegyverkezési kiadásokra semmiképpen sem vehetők igénybe.

A békefenntartási mechanizmus az afrikai felelősségvállalás elvén alapul. Az említett mechanizmus az afrikai országok által Afrikában bonyolított békefenntartási műveleteket, valamint az Afrikai Unió kialakulófélben lévő biztonsági struktúrája kapacitásainak fokozását támogatja. Ezeket a műveleteket az Afrikai Unió szervezetei és/vagy a szubregionális szervezetek indítják el és hajtják végre. Az Afrikai Unió az említett műveletekre vonatkozó döntéshozatali folyamatban kulcsszerep betöltésére hivatott.

Az Afrikai Unió szudáni (dárfúri) missziója (AMIS) elsőként részesült az afrikai békefenntartási mechanizmus keretében nyújtott finanszírozásban, amelynek értékét 2004 júniusában 12 millió EUR-ban állapították meg.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

2003/3 határozat

2003.12.11.

HL L 345., 2003.12.31.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Az AKCS-EK Miniszterek Tanácsának 2/2007 határozata (2007. május 25.) az afrikai békeprogram célkitűzéseire nyújtandó, a Bizottság által kezelendő kétoldalú kiegészítő hozzájárulások engedélyezéséről [HL L 175., 2007.7.5.].

A Tanács 617/2007/EK rendelete (2007. május 14.) az AKCS–EK partnerségi megállapodás alapján létrehozott 10. Európai Fejlesztési Alap végrehajtásáról [HL L 152., 2007.6.13.]

Utolsó frissítés: 10.08.2007

Top