Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO)

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO)

Az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) (EN) (FR) feladata segítségnyújtás a természeti vagy emberi válsághelyzetek és katasztrófák áldozatainak az Európai Unión (EU) belül és kívül.

A Lisszaboni Szerződés elfogadása óta az EU-nak megosztott mentességi hatásköre van a humanitárius tevékenység tekintetében, azaz a tagállamok tevékenységét kiegészítve közösségi politikákat és műveleteket irányíthat. A Bizottság biztosítja a közösségi és nemzeti intézkedések közötti megfelelő koordinációt.

Humanitárius segély

A humanitárius segély címzettjei a fejlődő országok. A segélynyújtás humanitárius segítségnyújtási eszköz révén történik, amely sürgősségi intézkedéseket támogat az alábbi célokkal:

  • a népesség támogatása és védelme;
  • élelmiszersegély és segítségnyújtás a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek részére;
  • a természeti katasztrófákra való felkészítés és a válsághelyzet utáni helyreállításra irányuló intézkedések támogatása.

A műveleteket az áldozatok szükségleteihez és érdekeihez igazítva a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos európai konszenzusban kinyilvánítottaknak megfelelően a nemzetközi jog, a pártatlanság, semlegesség és a megkülönböztetésmentesség elveinek tiszteletben tartásával végzik.

A Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága fellépései azokkal a szervezetekkel közösen történnek, amelyek partnerségi keretszerződést írtak alá a Bizottsággal, ilyenek például az ENSZ szakosított ügynökségei, a Vöröskereszt és a Vörös Félhold, valamint számos nem kormányzati szervezet.

Polgári védelem

a Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága az EU-ban bekövetkező természeti és emberi katasztrófák (földrengések, árvizek, ipari balesetek) esetében is segítséget nyújt. Tevékenységét a polgári védelmi pénzügyi eszköz révén az érintett ország igényeinek megfelelően végzi.

Az EU ösztönzi a nemzeti polgári védelmi szolgálatok közötti együttműködést, elsősorban az alábbiak vonatkozásában:

  • a tagállamok megelőzésre, felkészülésre és beavatkozásra vonatkozó tevékenységeinek kiegészítése és támogatása;
  • a tagállamok közötti gyors operatív együttműködés megkönnyítése.

Az EU is végezhet polgári védelmi tevékenységet harmadik országokban, főként a tagjelölt országokban, valamint a mediterrán partnerországokban.

Háttér

Az EU az egyik legnagyobb humanitárius segélynyújtó adományozó a világon. Az 1992 óta a Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága által irányított műveletek több mint 85 országban nyújtottak segítséget a válsághelyzetben lévő területeken.

Utolsó frissítés: 06.07.2011

Top