Help Print this page 
Title and reference
Halászati ellenőrző rendszer

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Halászati ellenőrző rendszer

Az új európai halászati ellenőrző rendszer célja, hogy a termelési lánc egésze mentén, tehát a hajóktól a kiskereskedőkig biztosítsa a közös halászati politika (KHP) előírásainak betartását. Az ellenőrzéseket minden esetben a tengeren végzik, de azokat a kikötőkben, a szállítás során, a feldolgozóüzemekben, a piacokon stb. megerősítik annak megállapítása érdekében, hogy a halak kifogása jogszerűen történt-e.

Az ellenőrzési rendszer kiterjed a közösségi vizeken végzett valamennyi halászati tevékenységre, valamint a közösségi hajók és az uniós polgárok által a közösségi és nem közösségi vizekben végzett tevékenységekre is. Alkalmazni kell továbbá a halászati termékek feldolgozására és kereskedelmi forgalomba hozatalára, az érzékeny állományokat érintő szabadidős halászati tevékenységre és az akvakultúrára.

JOGI AKTUS

A Tanács 1224/2009/EK rendelete (2009. november 20.) a közös halászati politika szabályainak betartását biztosító közösségi ellenőrző rendszer létrehozásáról [Hivatalos Lap L 343., 2009.12.22.].

ÖSSZEFOGLALÓ

A közösségi halászati ellenőrző rendszer szerkezetének átalakításával korszerűbbé vált a közös halászati politika (KHP) intézkedéseinek az értékesítési lánc egésze mentén történő ellenőrzését, felügyeletét és végrehajtását biztosító közösségi ellenőrző rendszer. A halászati tevékenységek ellenőrzésével és nyomon követésével kapcsolatos valamennyi szempont hatékonyságát átfogó módon javította.

A halászati tevékenységek ellenőrzése és nyomon követése

A tagállamok a termelési lánc egészére kiterjedően kötelesek megvizsgálni a halászati termékekkel kapcsolatos tevékenységeket, különös tekintettel azok átrakodására, feldolgozására, szállítására és forgalmazására. A korszerű vizsgálati technológiák, például a műholdas hajómegfigyelési rendszer (VMS) az elektronikus halászati naplók és a fogási adatok elektronikus értesítésének alkalmazását kiterjesztették. Számottevően fokozták a halászati adatok összegyűjtését, kezelését és elemzését. A kifogott halakra vonatkozóan rendszeres súlymérési rendszert vezettek be. A halászati termékek új nyomon követhetőségi rendszere a hajótól egészen a kiskereskedőig lehetővé teszi a halászati termékek nyomon követését.

Az ellenőrzések hatékonyságát új intézkedésekkel, például az összes kapcsolódó adat rendszeres és teljes körű keresztellenőrzése alapján végzett kockázatelemzéssel javítják, amelynek célja, hogy az ellenőrzési tevékenységeket azokra a területekre összpontosítsa, ahol a legmagasabb a jogellenes magatartás kockázata.

A rendelet hatálya alá tartozó új területek között szerepel még a flották igazgatására vonatkozó egyes kritériumok, például a halászati kapacitás és a motorteljesítmény tagállamok általi nyomon követése. A többéves tervekkel és a helyreállítási tervekkel kapcsolatos egyedi ellenőrzési intézkedések, a halászati korlátozás hatálya alá tartozó területek és a visszadobás tekintetében általános előírásokat határoznak meg. Megállapítják egy új megfigyelő ellenőrzési rendszer elveit.

Ellenőrzési hatáskör

A rendelet kibővíti a Bizottság ellenőrzési hatáskörét. A Bizottság a jövőben bizonyos feltételek mellett az érintett tagállam előzetes értesítése nélkül is végezhet független ellenőrzést.

Szankciók

A rendelet visszatartó erejű szankciókat vezet be, amelyek mértékét a súlyos jogsértéssel megszerzett halászati termékek értékének függvényében határozzák meg, az Európai Unió egész területén összehangolt módon. A rendelet a súlyos jogsértésekre vonatkozóan pontrendszert irányoz elő, amelynek értelmében bizonyos számú súlyos jogsértés elkövetése után – utolsó intézkedésként és halászati jogosítványuk többszöri felfüggesztését követően – automatikusan visszavonják a halászati jogosítvány jogosultjának és a hajó parancsnokának engedélyét. A szöveg intézkedésekről rendelkezik azon tagállamokkal szemben is, amelyek nem tartják be a KHP előírásait, és ezáltal veszélyeztetik a halállományokat. Ezek többek között az uniós pénzügyi támogatás felfüggesztését vagy csökkentését, a halászati tilalmat és a kvótacsökkentést foglalják magukban.

Tagállamok közötti együttműködés

A rendelet a tagállamok közötti ellenőrzéssel összefüggésben kölcsönös segítségnyújtási és rendszeres információcsere-rendszert hoz létre. Ezenfelül az ellenőrzésekhez kapcsolódó adatok kezelésére és közlésére új megközelítést javasol biztonságos nemzeti honlapok formájában, amelyekhez a Bizottságnak közvetlen távoli hozzáférést biztosítanak.

Koordinációs hatóság

A rendelet kibővíti a Közösségi Halászati Ellenőrző Hivatal hatáskörét annak érdekében, hogy az az új ellenőrzési rendszer egységes végrehajtása keretében kézzelfoghatóbb segítséget tudjon nyújtani. A közös halászati politikát fenyegető súlyos veszély leküzdése érdekében adott esetben válságstábot hozhat létre.

A közös halászati politika ellenőrzése és alkalmazása a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Az új rendelet ismét megerősíti a Bizottság és a tagállamok jól elkülöníthető szerepét, hogy elkerülje az átfedéseket és biztosítsa, hogy a Bizottság erőfeszítéseit fő tevékenységeire, azaz a közös halászati politika tagállamok általi végrehajtásának vizsgálatára és ellenőrzésére összpontosítja. Az új rendelet felváltja a 2847/93/EK tanácsi rendeletben létrehozott hatályos jogi keretet.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

1224/2009/EK tanácsi rendelet

2010.1.1.

HL L 343., 2009.12.22.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Egyedi ellenőrzési és vizsgálati program

A Bizottság 2010/210/EU határozata (2010. április 6.) az Atlanti-óceán keleti része és a Földközi-tenger kékúszójútonhal-állományának helyreállításával kapcsolatos egyedi ellenőrzési és vizsgálati program létrehozásáról szóló 2009/296/EK határozat módosításáról [Hivatalos Lap L 89., 2010.4.9.].

Utolsó frissítés: 19.05.2010

Top