Help Print this page 
Title and reference
A terroristák által elkövetett emberrablásokra vonatkozó információk megosztása

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html CS html DE html EL html EN html FR html IT html HU html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A terroristák által elkövetett emberrablásokra vonatkozó információk megosztása

A jelen ajánlás célja, hogy véget vessen a terroristák által elkövetett emberrablásoknak. Ennek érdekében a Tanács általános információk gyűjtését, kapcsolatok létesítését és viták indítását javasolja. A Tanács felsorolja azokat az információkat, amelyeket a tagállamoknak egymás között meg kellene osztaniuk.

JOGI AKTUS

A Tanács 2007/562/EK ajánlása (2007. június 12.) a terrorista emberrablásokra vonatkozó információ megosztásáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

A tagállamoknak szembe kell nézniük azzal a kihívással, amelyet a terrorista csoportok által elkövetett emberrablások jelentenek. Az emberrablások felszámolása érdekében a Tanács azt javasolja a tagállamoknak, hogy osszák meg információikat.

Azon tagállamok tapasztalatait, ahol már előfordultak ilyen események, meg kell osztani, hogy ezáltal valamennyi tagállam képességei fejlődjenek. E célból a tagállamok az emberrablási ügyekkel kapcsolatos nem minősített információkat tartalmazó adatlapot továbbítanak egymásnak. Ezek az információk kizárólag a nemzetközi terrorizmushoz köthető ügyekre vonatkoznak, és az adatokat csak az ügy lezárása után küldik el.

Az információk átadása

A tagállamok a bűncselekményre, az áldozatokra és az emberrablókra vonatkozó információkat adják át egymásnak. A személyes adatokat a nemzeti jogszabályoknak megfelelően továbbítják.

A bűncselekményre vonatkozó információk a következők: a helyszín, az emberrablás kezdetének és végének napja és időpontja, az emberrablás módja, a bűncselekmény indítéka, valamint hogy az ügyben közvetítő közreműködött-e.

Az áldozatokra vonatkozó információk a következőkre terjednek ki: nemzetiségük, nemük, az adott országban való tartózkodásuk indoka és nyelvtudásuk.

A terroristákkal kapcsolatban a következő információkat kell átadni: ideológiájuk, a bűncselekményért felelős csoport, nemzetiségük, nyelvtudásuk, elkövetési módszerük és a közvélemény megszólítására használt tömegkommunikációs eszközök.

A terrorizmussal összefüggő információk európai szintű megosztásának feladatát a kapcsolattartó irodák látják el. Végül a tagállamok minden információt eljuttatnak az Europolhoz, és a megosztott adatok mennyiségének és jellegének függvényében felmérik, hogy célszerű-e egy adatbázist létrehozni.

A tagállamok az egymás közötti megosztás céljából jegyzéket készítenek a 2002. január 1-je után előfordult valamennyi emberrablásról, valamint a kapcsolattartók adatairól.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 2007/562/EK ajánlás

HL L 214., 2007.8.17.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács 2005/671/IB határozata (2005. szeptember 20.) a terrorista bűncselekményekre vonatkozó információcseréről és együttműködésről [Hivatalos Lap L 253., 2005. szeptember 29.]

A Bizottság közleménye a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek (2004. június 16.) – A bűnüldözési ügynökségek információhoz való hozzáférésének növeléséről [COM(2004) 429 végleges - A Hivatalos Lapban még nem tették közzé]

Utolsó frissítés: 25.10.2007

Top