Help Print this page 
Title and reference
A népirtásért és az emberiesség elleni bűncselekményekért felelős személyek tekintetében létrehozott kapcsolattartó pontok hálózata

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A népirtásért és az emberiesség elleni bűncselekményekért felelős személyek tekintetében létrehozott kapcsolattartó pontok hálózata

E határozat célja, hogy a népirtás, az emberiesség elleni és a háborús bűncselekmények elleni küzdelemben való együttműködés fejlesztése céljából létrehozza az Európai Unió (EU) tagállamai által működtetett kapcsolattartó pontok hálózatát.

JOGI AKTUS

A Tanács 2002/494/IB határozata (2002. június 13.) a népirtásért, az emberiesség elleni bűncselekményekért és a háborús bűncselekményekért felelős személyek tekintetében a kapcsolattartó pontok európai hálózatának létrehozásáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) valamennyi tagállama ratifikálta a Nemzetközi Büntetőbíróság (NBB) létrehozásáról szóló, 1998. július 17-i Római Statútumot; ez a bíróság népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűncselekményekkel kapcsolatos eseteket tárgyal. Az NBB azonban csupán kiegészíti a nemzeti büntetőjogi rendszereket. A népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények tárgyában folytatott nyomozás és büntetőeljárás továbbra is a nemzeti hatóságok felelőssége marad. Az EU ezért e bűncselekmények sikeres leküzdése céljából az illetékes nemzeti hatóságok közötti szorosabb együttműködésre szólít fel.

Nemzeti kapcsolattartó pontok

Minden EU-tagállamnak ki kell jelölnie egy kapcsolattartó pontot a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények nyomozására vonatkozó információk cseréje céljából. Minden kapcsolattartó pont adatairól értesíteni kell a Tanács Főtitkárságát, amely továbbítja azokat a többi EU-tagállamnak.

Kérésre a kapcsolattartó pontoknak a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények nyomozására vonatkozó információkat át kell adniuk egymásnak. Ilyen információkat saját kezdeményezésükre is megoszthatnak egymással. A kapcsolattartó pontok továbbá az illetékes nemzeti hatóságok együttműködésének elősegítéséért is felelősek.

A Tanács a kapcsolattartó pontok hálózatának tevékenységeiről évente tájékoztatja az Európai Parlamentet.

Ez a határozat nem érinti az igazságügyi hatóságok közötti kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmények vagy megállapodások hatályát.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A Tanács 2002/494/IB határozata

2002.6.13.

HL L 167., 2002.6.26.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Tanács 2003/335/IB határozata (2003. május 8.) a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények nyomozásáról és ezek tárgyában büntetőeljárás indításáról [Hivatalos Lap L 118., 2003.5.14.].

Utolsó frissítés: 27.04.2011

Top