Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Az Európa és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött „Nyitott Égbolt” megállapodás

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Az Európa és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött „Nyitott Égbolt” megállapodás

Az Európai Unió ezzel a határozattal jóváhagyja az Amerikai Egyesült Államokkal megkötött „Nyitott Égbolt” megállapodást. A megállapodás előírja valamennyi transzatlanti útvonal megnyitását az európai és amerikai vállalkozások előtt. Megegyezést tartalmaz továbbá a megállapodás továbbfejlesztéséről olyan témákban, mint a légitársaságok tulajdonjoga.

JOGI AKTUS

A Tanács és az Európai Unió tagállamai kormányainak a Tanács keretében ülésező képviselői által elfogadott 2007/339/EK határozat (2007. április 25.) egyrészről az Európai Közösség és tagállamai, másrészről az Amerikai Egyesült Államok közötti légi közlekedési megállapodás aláírásáról és ideiglenes alkalmazásáról.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az új megállapodás révén az uniós légitársaságok:

  • bármelyik európai repülőtérről üzemeltethetnek az Egyesült Államokba irányuló járatokat, tekintet nélkül azok nemzetiségére (az Egyesült Államok európainak ismerik el azokat);
  • a járatok, légi járművek vagy útvonalak számának korlátozása nélkül működhetnek;
  • piaci árakat állapíthatnak meg;
  • együttműködési megállapodásokat köthetnek.

Bizonyos, nem uniós országokban (az Unión kívüli európai országokban és 18 afrikai országban) működő vállalkozások is részesülhetnek közösségi beruházásban anélkül, hogy az érintené az Egyesült Államokba irányuló forgalmi jogaikat. Az Egyesült Államok hasonlóképpen nem kérdőjelezi meg a közösségi légitársaságok járatait, ha nem uniós országok fektették abba tőkéjüket.

A megállapodás ezenkívül megerősíti a két fél együttműködését a biztonság, a versenypolitika, az állami támogatás, a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem területén.

Ami a légitársaságok tulajdonlását illeti, az európaiak 50%-ot meghaladó tulajdoni részesedést szerezhetnek amerikai üzemeltető cégekben, de nem szerezhetnek többségi befolyást: az amerikai jog értelmében külföldi állampolgár nem szerezhet 25%-nál nagyobb részesedést amerikai vállalkozásban, és nem szerezhet többségi befolyást. Az uniós oldal ezért fenntartotta magának a jogot, hogy ugyanilyen mértékben korlátozza az európai vállalkozásokba való amerikai beruházást.

Új tárgyalások felé

A tárgyalások során mechanizmust állítottak fel a transzatlanti légi közlekedés további megnyitására, a még meglévő, különösen az amerikai légitársaságok tulajdonjogára vonatkozó korlátozások megszüntetése révén. A megállapodás tehát a tárgyalások folytatására hív fel, annak hatálybalépését követő két hónapon belül. Az Európai Unió továbbá fenntartja egyes partnerek felfüggesztésének jogát, amennyiben a párbeszéd a következő három évben megakadályozza a további előrelépést. A Miniszterek Tanácsa tehát a légi közlekedés teljes liberalizálását tűzte ki célul.

Háttér

Az Egyesült Államokba irányuló légi forgalomra ezidáig a tagállamok és az amerikai hatóságok közötti kétoldalú megállapodások voltak az irányadók. Tizenhat tagállam már rendelkezett „Nyitott Égbolt” megállapodással. Ez a széttagolt megközelítés azonban akadálynak bizonyult, mivel gátolta a valóban egységes piac kiépítését.

A Bíróság 2002. november 5-én több ítéletet hozott a Bizottság által elé terjesztett ügyekben (C-466-469/98, C-467/98, C468/98, C-469/98, C-472/98, C-475/98 és C-476/98), amelyek véget vetettek az ilyen megállapodásoknak, és hozzájárultak ahhoz, hogy ezt közösségi szinten kell kezelendő ügyként ismerjék el.

A Bizottság ennek eredményeképpen felhatalmazást kapott arra, hogy a Közösség egészére vonatkozó légi közlekedési megállapodásról tárgyaljon az Egyesült Államokkal. A négy évig folyó megbeszéléseket követően a tárgyaló felek 2007. március 2-án megállapodásra jutottak. Az Egyesült Királyság kérésére 2008. március 30-át jelölték meg a hatálybalépés időpontjául.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A Bizottság 2007/339/EK határozata

2008.3.30.

HL L 134., 2007.5.25.

Utolsó frissítés: 22.08.2007

Top