Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A mobiltelefon használata repülőgépeken

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A mobiltelefon használata repülőgépeken

A fogyasztók nemsokára a repülőgépeken utazva is teljes biztonsággal használhatják mobiltelefonjaikat. A Bizottság harmonizálja a légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások (MCA-szolgáltatások) biztonságos nyújtására vonatkozó technikai szabályokat. Az európai légtér MCA-szolgáltatások előtti megnyitása attól is függ, hogyan sikerül összehangolni e szolgáltatás – az egyik legelső valóban páneurópai telekommunikációs szolgáltatás – alkalmazására vonatkozó engedélyek kiadásával kapcsolatos nemzeti intézkedéseket.

JOGI AKTUS

A Bizottság 2008/294/EK határozata (2008. április 7.) a Közösség területén a légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások (MCA-szolgáltatások) spektrumhasználatának harmonizált feltételeiről

ÖSSZEFOGLALÓ

A légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások (MCA-szolgáltatások) lehetővé teszik az utasok számára, hogy a repülőgépek fedélzetén is használhassák mobiltelefonjaikat, azaz hívásokat indíthassanak és fogadhassanak és SMS-eket küldhessenek, mialatt Európa fölött repülnek.

A mobiltelefonok repülés közbeni használatának általános kerete két tényezőtől függ:

A légitársaságok a nyilvántartásba vételük szerinti államban igényelhetnek majd az egész Európai Unióra (EU) érvényes mobiltelefon-használati engedélyt. Így például egy Spanyolországban nyilvántartásba vett repülőgép további engedélyezési formaságok nélkül nyújthat MCA-szolgáltatásokat utasainak azalatt is, amíg a gép például Csehország fölött halad.

A határozat nem érinti sem a kereskedelmi vonatkozásokat (például az MCA-szolgáltatások használatáért kiszabható díjakat), sem a felhasználás feltételeit. A légitársaságok és a mobiltelefon-szolgáltatók feladata lesz megteremteni annak a feltételeit, hogy a fedélzeten az MCA-szolgáltatásokat igénybe vevő utasok ne zavarják a többieket.

Bizonyos légitársaságok úgy tervezik, hogy már a 2008. év folyamán bevezetik ezt a fajta szolgáltatást. A tagállamoknak a határozat és a vonatkozó ajánlás hatálybalépése után legkésőbb hat hónappal készen kell állniuk arra, hogy a területükön nyilvántartásba vett repülőgépek fedélzetén engedélyezzék az MCA-szolgáltatások nyújtását.

Működés

Az utasok telefonjai egy fedélzeti mobilhálózathoz (az úgynevezett fedélzeti adó-vevő bázisállomáshoz) kapcsolódnak, amely műhold útján kommunikál a Földdel: így elkerülhető, hogy a telefonok rákapcsolódjanak azoknak az országoknak a hálózataira, amelyek fölött a gép éppen elrepül, ezáltal nem zavarják meg a földi mobilhálózatok rendes működését.

Ez a megoldás egyben biztosítja a sugárzási teljesítmény viszonylag alacsony szinten tartását, azaz a fedélzeti berendezések biztonságának garantálását is.

Költségek

Az MCA-szolgáltatások díjaira nem vonatkoznak a (kizárólag a földi hálózatra érvényes) barangolási tarifák tekintetében megállapított felső határok. A szolgáltatók maguk állapítják meg az MCA-szolgáltatások díját. A Bizottság mindamellett szorosan figyelemmel követi a fogyasztóknak kiszámlázott árak szintjét és átláthatóságát.

Biztonság

Az MCA-szolgáltatások végrehajtása együtt jár a légi közlekedés biztonságára vonatkozó követelmények maradéktalan betartásával. A polgári repülés biztonságára vonatkozó közös szabályok alkalmazását az EU egészében érvényes légialkalmassági bizonyítvány garantálja majd. Ezt a bizonyítványt az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) bocsátja ki.

A mobiltelefonok használata tilos lesz a fel- és leszállás alatt és mindaddig, amíg a repülőgép el nem éri az utazósebességet.

Háttér

Az Unió technológiai és gazdasági fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb kereslet mutatkozik páneurópai szolgáltatásokra. A Bizottság jelenleg is támogatja a 2 GHz-es frekvencián belüli mobilszolgáltatások nyújtásának bevezetését (EN).

A Bizottság javaslatot tett az elektronikus hírközlési szolgáltatások uniós keretének 2007-ben történő felülvizsgálatára, hogy lépést lehessen tartani a fejlődéssel, és az Unió egész területén lehetővé tegye az ilyen nemzetközi szolgáltatások nyújtását.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

A 2008/294/EK határozat [az elfogadás a COD/2000/0183 együttdöntési eljárással történt]

2008.4.7.

HL L 98., 2008.4.10.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Bizottság 2008/295/EK ajánlása (2008. április 7.) a légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatásoknak (MCA-szolgáltatások) az Európai Közösségben való engedélyezéséről [Hivatalos Lap L 98., 2008.4.10.] Az ajánlás kiegészíti a mobilhírközlési szolgáltatások (MCA-szolgáltatások) spektrumhasználatának harmonizált feltételeiről szóló határozatot. Célja az MCA-szolgáltatások nyújtására vonatkozó nemzeti engedélyezési szabályok összehangolása és a nemzeti hatóságok közötti kölcsönös elismerés előmozdítása.

Utolsó frissítés: 05.06.2008

Top