Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A légi közlekedés utasainak tájékoztatása az üzemeltető fuvarozó kilétéről és a nagy kockázatú társaságok feketelistájáról

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

A légi közlekedés utasainak tájékoztatása az üzemeltető fuvarozó kilétéről és a nagy kockázatú társaságok feketelistájáról

A Sarm es-Sejkben 2004-ben bekövetkezett baleset 148 fő – nagyrészt európai turista – életét követelte, és rámutatott a szigorúbb biztonsági szabályok szükségességére. Ebből a célból hozták meg a jelen rendeletet, amely kötelezővé teszi a földi ellenőrzéseket, és arra kötelezi az Európai Unió (EU) országait, hogy szélesebb körű információcserét folytassanak a légitársaságok biztonságával kapcsolatban.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és a Tanács 2111/2005/EK rendelete (2005. december 14.) a Közösségen belül működési tilalom alá tartozó légi fuvarozók közösségi listájának elfogadásáról és az üzemeltető fuvarozó kiléte tekintetében a légi közlekedés utasainak tájékoztatásáról, valamint a 2004/36/EK irányelv 9. cikkének hatályon kívül helyezéséről [lásd a módosító jogszabály(oka)t].

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez az új rendelet biztosítja az utasok számára a jogot, hogy tájékoztatást kapjanak az általuk lefoglalt repülőjáratot üzemeltető fuvarozó kilétéről, ugyanakkor megerősíti az európai uniós (EU) tagállamok biztonsággal kapcsolatos információk továbbadására vonatkozó kötelezettségét. A nem biztonságosnak tartott társaságok légi járműveit eltiltják a repüléstől, nevüket pedig közzéteszik egy bárki által elérhető feketelistán. Ezt a listát közzéteszik mind az interneten, mind a Hivatalos Lapban.

Ezek a rendelkezések azokra a járatokra vonatkoznak, amelyek:

  • a Szerződés hatálya alá tartozó EU-tagállam területén lévő repülőtérről indulnak;
  • a repülőjárat harmadik országbeli repülőtérről indul és egy EU-tagállam területén található repülőtérre érkezik, feltéve, hogy a szerződő fuvarozó székhelye az EU-ban van;
  • a repülőjárat harmadik országbeli repülőtérről indul, amennyiben a járat egy EU-ban megkötött fuvarozási szerződés része, és feltéve, hogy az utazás az EU-ból indult.

A nem biztonságos légitársaságok feketelistája

A melléklet rögzíti az uniós szinten biztonsági okokból bevezetendő működési tilalom közös feltételeit. A légi fuvarozók az alábbi szempontok alapján kerülnek a feketelistára:

  • valamely fuvarozónál fennálló komoly biztonsági hiányosságok bizonyítéka;
  • a biztonsági hiányosságok orvoslásához szükséges képesség (vagy szándék) hiánya a légi fuvarozó részéről (az átláthatóság hiánya vagy elégtelen intézkedések);
  • a biztonsági hiányosságok orvoslásához szükséges képesség (vagy szándék) hiánya a légi fuvarozók felügyeletéért felelős hatóságok részéről (az együttműködés hiánya, nem megfelelő képesség stb.).

Az EU-tagállamok listát tesznek közzé minden olyan légi fuvarozóról, amelyet kitiltottak légterükből, vagy amelynek közlekedési jogait biztonsági okokból korlátozták. Ezt a listát hozzáférhetővé teszik a többi EU-tagállam, valamint a Bizottság számára. A Bizottság közzéteszi ezeknek a légi fuvarozóknak az egyesített listáját. A Bizottság továbbá háromhavonta legalább egyszer köteles ellenőrizni, hogy a feketelista nem szorul-e frissítésre, azaz felvegyenek-e a listára vagy töröljenek-e arról bizonyos fuvarozókat. A lista frissítésének érdekében mind az érintett EU-tagállam, mind az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) köteles minden releváns információt közölni a Bizottsággal.

Az utasok tájékoztatáshoz és visszaváltáshoz való joga

Annak érdekében, hogy az utasok a járat kiválasztásakor megfelelőbb tájékoztatást kapjanak az üzemeltető fuvarozóról, az utasoknak a helyfoglalásnál joguk van tudni, melyik fuvarozó üzemelteti a járatot. A szerződő fuvarozó a helyfoglaláskor – a helyfoglalás módjától függetlenül – köteles tájékoztatni az utasokat az üzemeltető légi fuvarozó vagy fuvarozók kilétéről. Az utasokat vagy a bejelentkezésnél, vagy legkésőbb a beszállásnál tájékoztatni kell az üzemeltető légi fuvarozóval kapcsolatos bármely változásról.

A rendelet továbbá biztosítja az utasok számára a visszaváltás vagy az útvonal-módosítás jogát, amennyiben a járat, amelyre a helyfoglalás történt, utólag felkerült a feketelistára, és ennek következtében törölték az érintett járatot.

Háttér

A biztonsági felülvizsgálat világszerte a nemzetközi polgári repülésről szóló 1944. évi Chicagói Egyezmény keretrendszerén belül valósul meg, s alapjául a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO (EN) (FR)) által kidolgozott normák szolgálnak. Az egyezmény értelmében a székhelyük szerinti ország köteles ellenőrizni a légi fuvarozókat, és különösen azt, hogy azok megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak.

Európai szinten a biztonsági eljárások uniós jogszabályokon, különösen az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség szabályain alapszanak.

Az EU-n kívül azonban a biztonsági szintek a harmadik országokban alkalmazandó felülvizsgálati eljárások hatékonyságától függnek. Ebben az összefüggésben a 2004/36/EK irányelv magas szintű repülési biztonságot biztosít az EU-ba érkező, az EU-ból induló vagy az EU-n belül repülő légi járművek számára azáltal, hogy harmonizált átvizsgálási rendszert vezet be az európai repülőtereket használó harmadik országbeli légi járművekre vonatkozóan.

Hivatkozások

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

Az Európai Parlament és a Tanács 2111/2005/EK rendelete

2006.1.16.

HL L 344., 2005.12.27.

Módosító jogszabályok

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Hivatalos Lap

Az Európai Parlament és a Tanács 596/2009/EK rendelete

2010.9.9.

HL L 237., 2010.9.8.

A 2111/2005/EK rendelet későbbi módosításait és helyesbítéseit belefoglalták az alapszövegbe. Ez az egységes szerkezetbe foglalt változat kizárólag tájékoztató jellegű.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

Nagy kockázatú társaságok feketelistája

A Bizottság 474/2006/EK rendelete (2006. március 22.) a Közösségen belül működési tilalom alá tartozó légi fuvarozóknak a 2111/2005/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. fejezetében említett közösségi listájának létrehozásáról [Hivatalos Lap L 84., 2006.3.23.].

Utolsó frissítés: 17.09.2010

Top