Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
A tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó pontos és bizonyítékokon alapuló állítások

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
Multilingual display
Text

A tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó pontos és bizonyítékokon alapuló állítások

Az Európai Unió (EU) területén címkézett és reklámozott élelmiszereken egyre nagyobb számban tüntetnek fel a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állításokat. A fogyasztók magas szintű biztonságának biztosítása és választásuk megkönnyítése érdekében a forgalomba hozott termékeknek biztonságosnak kell lenniük, és azokat megfelelő címkével kell ellátni.

JOGI AKTUS

Az Európai Parlament és Tanács 1924/2006/EK rendelete (2006. december 20.) az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Unió (EU) területén címkézett és reklámozott élelmiszereken egyre nagyobb számban tüntetnek fel a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állításokat. A fogyasztók magas szintű biztonságának biztosítása és választásuk megkönnyítése érdekében a forgalomba hozott termékeknek biztonságosnak kell lenniük, és azokat megfelelő címkével kell ellátni.

MI A RENDELET CÉLJA?

A rendelet célja annak biztosítása, hogy az élelmiszerek címkéin, valamint a kiszereléseken és a reklámokban a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozóan feltüntetett állítások egyértelműek és a tudományos közösség által általánosan elfogadott bizonyítékon alapulóak legyenek.

Az élelmiszerekben számos olyan anyag fordulhat elő, többek között vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, esszenciális zsírsavak, élelmi rostok, gyógynövénykivonatok, amelyek táplálkozási vagy élettani hatással bírnak, és ilyen állítás tárgyát képezhetik. A rendelet magas szintű fogyasztóvédelmet biztosít, ellátja a fogyasztókat a tények teljes ismeretében történő választáshoz szükséges információkkal, valamint egyenlő versenyfeltételeket teremt az élelmiszeriparon belül.

FŐBB PONTOK

Az Európai Bizottságnak tápanyagprofilokat kell létrehoznia, valamint - a következők figyelembevételével - ki kell dolgoznia az élelmiszereken a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozóan feltüntetett állítások alkalmazásának feltételeit:

 • az élelmiszerekben előforduló - többek között a következő - tápanyagok és egyéb anyagok mennyisége:
  • zsírsavak*
  • telített zsírsavak*
  • transzzsírsavak*
  • cukrok és
  • só;
 • az élelmiszernek a népesség vagy bizonyos kockázati csoportok - köztük a gyermekek - étrendjében játszott szerepe és jelentősége;
 • az egészségre tudományosan elismert hatást gyakoroló tápanyagok jelenléte.

Az egészségre vonatkozó állítások:

 • nem lehetnek valótlanak, félreérthetőek vagy megtévesztőek;
 • nem kelthetnek kétséget más élelmiszerek biztonságos voltát vagy táplálkozásra való alkalmasságát illetően;
 • nem ösztönözhetik az adott élelmiszer túlzott fogyasztását;
 • nem sugallhatják azt, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend általában nem biztosítja a tápanyagok megfelelő mennyiségét;
 • nem sugallhatják azt, hogy az élelmiszer fogyasztásának mellőzése hatással lehet az egészségre;
 • nem utalhatnak a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére;
 • nem hivatkozhatnak egyéni egészségügyi szakemberek ajánlásaira.

A tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások alkalmazása csak abban az esetben megengedett, ha általánosan elfogadott tudományos adatok igazolják, hogy az állítás tárgyát képező tápanyag jelenléte, hiánya vagy csökkentett mennyisége az élelmiszerben bizonyítottan kedvező táplálkozási vagy élettani hatással bír. Az ilyen anyagoknak ésszerűen elfogyasztható mennyiségekben, illetve a kívánt hatás eléréséhez szükséges mennyiségben kell előfordulniuk az adott termékben.

Az egészségre vonatkozó állítások kizárólag abban az esetben engedélyezhetők, ha a következő információkat feltüntetik a címkén:

 • az állítás célcsoportja;
 • a változatos és kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód jelentőségét hangsúlyozó kijelentés;
 • a kedvező hatás eléréséhez szükséges élelmiszer-mennyiség és fogyasztási minta;
 • figyelmeztetés azok (pl. terhes nők) számára, akiknek kerülniük kell az élelmiszer fogyasztását;
 • figyelmeztetés olyan termékek esetében, amelyek túlzott fogyasztása valószínűsíthetően egészségügyi kockázatot hordoz;
 • a betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás alkalmazása esetén annak közlése, hogy a betegségnek több kockázati tényezője is van, és a kockázati tényezők egyikének megváltoztatása nem biztos, hogy kedvező hatást eredményez;
 • a felhasználásra vonatkozó bármely egyéb korlátozás vagy útmutatás.

Azok az egészségre vonatkozó, általánosan elfogadott tudományos adatokon alapuló állítások, amelyek jól érthetőek az átlag fogyasztók számára, mentesülhetnek az engedélyeztetési eljárás alól.

A több mint 1,2 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó italokról nem közölhetők az egészségre vagy a tápanyag-összetételre vonatkozó állítások, kivéve azokat, amelyek az alkohol- vagy energiatartalom csökkentésére vonatkoznak.

Engedélyezés iránti kérelem

A gyártónak kérelmet kell benyújtania az érintett európai uniós országhoz, amely majd továbbítja azt az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósághoz (EFSA). Az Európai Bizottság ezt követően határoz az adott állítás alkalmazásáról az EFSA véleménye alapján.

MIKORTÓL HATÁLYOS E RENDELET?

2007. július 1.

További információk a következő oldalakon állnak rendelkezésre:

KULCSFOGALMAK

*Zsírsavak: a zsírsavak a zsírmolekulák alapegységei, amelyek szént, hidrogént és oxigént tartalmaznak.

*Telített zsírsavak: minél több hidrogénatom kapcsolódik az egyes szénatomokhoz, annál telítettebb lesz a zsírsav. Néhány példa a telített zsírsavak forrásaira: kókuszolaj, zsíros húsok, kakaóvaj.

*Transzzsírsavak: a telítetlen zsírsavak hidrogénezése során (például margarin előállításakor) transzzsírsavak keletkeznek. A hidrogénezési eljárást a zsírok gyors megavasodásának az elkerülése érdekében dolgozták ki. A transzzsírsavak gyakran megtalálhatóak a kereskedelmi gyártásban előállított pékárukban.

HIVATKOZÁSOK

Jogi aktus

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

1924/2006/EK rendelet

2007.1.19.

2007.7.1.

HL L 404., 2006.12.30., 9-25. o.

Módosító jogszabályok

Hatálybalépés

Az átültetés határideje a tagállamokban

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

107/2008/EK rendelet

2008.3.4.

-

HL L 39., 2008.2.13., 8-10. o.

109/2008/EK rendelet

2008.3.4.

-

HL L 39., 2008.2.13., 14-15. o.

1169/2011/EU rendelet

2011.12.12.

-

HL L 304., 2011.11.22., 18-63. o.

1047/2012/EU rendelet

2012.11.29.

-

HL L 310., 2012.11.9., 36-37. o.

KAPCSOLÓDÓ OKMÁNYOK

A Bizottság 353/2008/EK rendelete (2008. április 18.) az 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 15. cikkében előírt, az egészségre vonatkozó állítások engedélyezése iránti kérelmekre vonatkozó végrehajtási szabályok megállapításáról (Hivatalos Lap L 109., 2008.4.19., 11-16. o.).

utolsó frissítés 06.08.2015

Top